icon

Problém s pani učiteľkou

xenicka13
25. jan 2013

caute, syn je tretiak, mame stale ten isty problem s matematikarkou, presne toto som riesila minuly rok, syn mal same jednotky za cely polrok a z posledneho testu mal dvojku, tak mu dala na vysvecko dvojku, bola som za nou, vysvetlila mi to tak, ze ten test bol pre nu smerodajny, ok, som povedala, zase je tu polrok, syn ma v ziackej za cely polrok iba jednu dvojku zo slovnej ulohy, z polrocneho testu, pre ucitelku smerodajneho mal jednotku, aj zo vsetkych dolezitych previerok a testov a vcera dosiel sklamany, ze bude mat dvojku, to mam ist zase za ucitelkou a zopakovat jej, co mi minuly rok povedala o smerodajnosti polrocneho testu, mate niekto s takymto hodnotenim skusenosti, diiik

xenicka13
autor
25. jan 2013

@malapepka 😀 😅 😀 😅
@silvia07 este si pamatam z detstva, ked si na niekoho ucitelka sadla, koniec

sisaha
25. jan 2013

@xenicka13 muz ta posiela, ale preco nejde on? Alebo chodte obaja, ale cim skor, lebo neviem ci uz klasifikacia neprebehla..A ziadat vysvetlenie, ked minule to bolo toto, preco teraz je to inak, pripadne prizvat aj riaditela k rozhovoru.. A trvat na jednotnom hodnoteni ziakov a nie podla toho ako sa ucitelka vyspi...Ona si musi vediet obhajit preco mu vtedy dala dvojku a teraz mu ju chce dat tiez. Pripadne mozes trvat na komisionalnom preskusani...

xenicka13
autor
25. jan 2013

@sisaha mas pravdu, ale jednotku maju traja, co zvladli pytagoriadu a syn ju nezvladol, bude to asi tym, lebo uz inak fakt neviem

vadimka
25. jan 2013

@silvia07

no hlavne dievcata to velmi citlivo beru, nasu trapi aj dvojka...ale to jej vzdy vysvetlim....ale poviem ti ze uz v prvom rocniku tam boli zvlastne praktiky...napr.uc vymyslela nastenku, na nu dala sovu, vcielku a slimaka....a prave ked mali citanie ich tam priradovala...nasa bola stale vcielka avelmi chcela postupit do sovy ale uc. vravela ze tak dobre necita...ja som ju stale povzbudzovala, ale mi bolo proti srsti, aby hovorila ze mala zle cita, lebo ju prave to slovo zle hrozne ranilo...keby povedala snaz sa saska, alebo daco take....nuz a potom zaviedla praktiku, ze ked dieta docitalo, pytala sa spoluziakov, co si ten ziak zasluzi..ci ist do sovy ci do vcielky alebo slimaka...dceru deti zaradili do vcielky a doma mi plakala ze napr. spoluziacka cita tak isto, alebo horsie a a je v sove, lebo je oblubena u deti...tak toto je podla mna tiez hodnotenie na hovno....deti velmi citlivo beru, ked ich spoziaci podcenia..alebo nechcu im dobre...ale pani ucitelka to oznacila ako motivacia..no neviem..nasa mala len traumu...ak ked sa uc. pri citani stazovala, ako min. traja citaju hrozne, ze by si zasluzili na vysvedcku 3 z citania...ale nepovedala mena..nasa mala ma hovori, mamy ona urcite myslela mna ☹

sisaha
25. jan 2013

@xenicka13 pytagoriada ale nie je povinna, to by ti museli predlozit skolske dokumenty, ze hodnotia na zaklade uspesnej pytagoriady a kazdy kto ju nezvladne, tak ide o stupen dole...Treba trochu asertivity..

malapepka
25. jan 2013

@xenicka13 Myslíš, že keď sa budeš sťažovať, že si potom na neho sadne? Hádam nie, aj ja som mala konzultácie s rodičmi, ale dieťa to nikdy nepocítilo. Ja by som išla ešte dnes, ako píše @sisaha , aby potom nebolo neskoro. Ešte mi napadlo jedno - síce som sa s tým nestretla, ale reálne to je. Ak dnes nepochodíš, tak im oznám, že zajtra donesieš písomne uvedený problém a nech ti učiteľka písomne zdôvodní, prečo má 2. A chceš tam aj podpis riaditeľa. Vieš, toto nie je, že by si bojovala za neho ty. On pracoval polrok pekne, tak prečo horšia známka?!

silvia07
25. jan 2013

@vadimka chuda male... ☹

adrioska
25. jan 2013

@vadimka normalne ma ten pribeh dojal... 🙂 to je PANI ucitelka! 🙂
@xenicka13 je to na Tebe, urob, ako uznas za vhodne, ja som len napisala, co by som urobila ja... 😉 Vies, nemozes vediet,ako to moze ovplyvnit jeho krehku detsku dusu, ked sa teraz za neho nepostavis..a naopak, ked to spravis, tak si to zapamata a budete mat aj vdaka tomu vzdy super vztah, dokonca aj v puberte, ked bude syncek... 😉 😀

m.i.r.i
25. jan 2013

ono niekedy horsia znamka moze na deti posobit motivacne, ale velmi casto je to presny opak..motivacne posobi podla mna vtedy ak to dieta viditelne flaka..mozno je sikovne, ale lenive a vidi, ze musi aj trosku popracovat aby malo lepsiu znamku..tak to mozno niekoho nakopne
ale ak sa dieta snazi a ide mu to a vidi potom tu nespravodlivost, posobi to presne opacne podla mna..ucitelka tvojmu synovi matiku uplne znechuti..
Moj muz si niecim podobnym presiel tiez..ale uz na druhom stupni..bol sikovny v skole, jednotky dvojky..az dostal ucitela na jeden predmet, kde im za to, ze nemali v zosite okraje daval 5..on mal same jednotky z pisomiek a dve patky za okraje..vysledna znamka na vysvedceni 3...rodicia jasne, ze vtedy do skolky nesli, ved ucitel ma pravdu a on si mal robit okraje...a tym dnom pre mojho muza skoncila skola...na vsetko sa vykaslal, nic sa neucil..uplne nic..to zacinala uz aj puberta..a ten ucitel mu vlastne zhnusil vsetko tym, ze on si zratal dve a tri..ze aj ked nieco vies, doplatis na "dolezitost okrajov" ..ono ja chapem, ze ten ucitel mozno videl v muzovi lajdaka, co si nespravil co mu nakazal...ale pritom bol velmi sikovny a bystry...a skola je kombinacia viacerych veci, nielen rozumu asi...aj o tej aktivite to je a hlavne za socializmu to bolo o riadnej poslusnosti...ale moj muz skoncil tak, ze na strednej skole mal uz len 4 a bol rad ze zmaturoval..neucil sa uz vobec nic....teraz hovori, ze za syna sa bude v skole bit ak bude k nemu niekto nespravodlivy ako boli k nemu kedysi..
ja som napriklad bola v matike vyborna, ale tiez som flakala napriklad poucky...neznasala som sa ucit poucky..brala som to tak, ze naco mi je poucka ked priklad viem vyratat sama...ale moj ucitel to vedel..tiez si do notesa zaznacil 5 ked ma vyvolal na poucku..ja nic..ale skolske ulohy za 1..pytagoriady...mama na rodicku stale pocuvala od neho, ze som zatata a neucim sa..ale ja som sa ucit nepotrebovala..mne to slo samo..a poucku sa naucit trebalo naspamat..ale..moj ucitel mi dal vzdy 1 na vysvecku...pravda, ze mna to nemotivovalo ucit sa poucky, ked sa vlastne nic nestalo..ale o co ide? On pochopil, ze to nie je o boji medzi nim a mnou, ale ta znamka by hadam mala odzrkadlit vedomosti..a za toto mu budem vdacna do konca zivota

takze, urcite chod za tou ucitelkou..vyzera to, ze proste tvojho syna nema v laske..ma svojich par zaskatulkovanych jednotkarov, syna zaskatulkovala ako dvojkara a je jedno ake bude znamky, ostane nim navzdy...☹ Tak nech ti to pekne vysvetli..

alenka777
25. jan 2013

ja by som povedala že najsmutnejšie na tom je, že syn nevie prečo má dvojku. dieťa má vedieť za čo je hodnotené a prečo je tak hodnotené

levandulova85
25. jan 2013

@xenicka13 Ja osobne by som isla za nou znovu, aspon sa s nou porozpravat,ze ake hodnotenie pouziva, aby ste vedeli do dalsieho polroku a 4.,rocnika. Pretoze takto si sama ucitelka kaka na hlavu,ked zavadza rodicov a hovori im zakazdym nieco ine. Normalne sa jej opytat na kriteria hodnotenia. Idealne by bolo,keby ste sa to spytali na rodicku,ale to bude najblizsie asi az v mesiaci april...aby tam boli viaceri rodicia. Nech si uvedomi,ze si nemoze robit,co chce a davat znamky podla nalady, Mozno by som sa jej aj opytala,preco vidi syna na dvojku. Mozno v porovnani s tymi jednotkarmi ma medzery,ale zase preco mu potom pocas roka dava jednotky? Fakt by som sa opytala na hodnotenie. Ja ucim na strednej skole cudzi jazyk a vsetko riesim na %, samozrejme ficia aj bonusove body pre aktivnych 🙂...Lebo to,ze je niekto nesmely,neznamena,ze to nevie...

xenicka13
autor
25. jan 2013

@levandulova85 na rodicku riesi rodinne a zdravotne problemy ziakov 😖

xenicka13
autor
25. jan 2013

@xenicka13 minuly rok ho pred vsetkymi rodicmi pochvalila a dala mu dvojku, aj to som jej povedala, ked som bola za nou, nereagovala na to ani slovom, to su fakt uderi pod pas od nej

levandulova85
25. jan 2013

@xenicka13 A nie nje tam priestor na diskusiu? Mozno nie si jedina s tymto problemom...
a ako moze riesit taketo veci ( rodinne problemy) na rodicku pred vsetkymi? Vsak to ma byt len pocas konzultacii, osobne,nie pred inymi.A potom pocas triednych aktivov riesit problemy ako prospech, spravanie.. ..Ved tam musi byt kopu tem...prispevok na zrps, bordel v triede, problemy s ucitelmi, zapajanie sa do sutazi..a kopu, kopu inych veci ....

mirkave
25. jan 2013

mam sice prvacku,ale ucitelky na skole tvrdia,ze smerodajne su vsetky znamky.dieta pred polrocnou pisomkou moze byt ustrachane a moze urobit uplne sproste chyby.dieta treba mat odsledovane pocas celeho roku a tak hodnotit a nie podla jednej jedinej znamky.to akoze ked je smerodajna jedna jedina pisomka: niekto ma zle znamky cely rok,ale pisomku napise na jednotku-da mu aj jednotku na vysvedceni??? trosku divne

mia18112
25. jan 2013

@xenicka1 Ja mam skusenost / som učitelka/, ze deti su sklamaní a smutní koli rodicom - co povie mamina, tatino, babka .....Dalej nechápem, že pocitat priemer známok? Ja som to nikdy nerobila, resp. nebolo to smerodajne pre moje hodnotenie. Kludne som dala na vysvedcku 1 a priemer bol 1,6 alebo 1,7!!!! Kazda ucitelka si pozna svoje deturence. Hodnoti sa predsa praca za celý polrok! Jasne, ze je rozdiel medzi ustnou odpovedou, malou pisomkou, velkou pisomkou, testom .....ale rata sa aj snaha dietata, jeho aktivita, záujem ......určite chod za ucitelkou porozprávat sa, pokial mal ozaj same jednotky pocas roka + aj z testu, nie je o com.
Inak ja som mala opacny problem. Dieta malo velmi ambicioznych rodicov, pocas roky aj 2, 3 znamka sa vyskytla. Koncorocny test napisal ale chlapcek za 1. Rodicia sa boli na mna stazovat u riaditela, chceli, aby ma vyhodil........no nejdem to tu opisovat.......proste obhájila som si svoje a dala som solovu 2 na vysvedcku.
Ja som kludne akože polepšila detom, co makali, snazili sa, mali záujem, hlasili sa ......ako takým, čo su doslovne ,, knedle,, celý polrok a na konci chcu zázrak od ucitela.

alami
25. jan 2013

@xenicka13 a ona mu je aj triedna? ak nie, tak choď za triednou.

monhla
25. jan 2013

Priemer známok je podľa mňa len orientačný /tiež som učiteľka na ZŠ/ ale Tvoj prípad je o inom.
Choď za učiteľkou pre vysvetlenie. Veď aj jednotkérovi sa môže "pritrafiť" jedna horšie známka a to nielen dvojka. Ak nepochodíš - choď za riaditeľom a žiadaj vysvetlenie. Ide o pocity dieťaťa a tie neber na ľahkú váhu - mohlo by ho prestať baviť učenie
My sme mali v škole percentuálnu stupnicu pre všetky predmety - boli s ňou oboznámení žiaci i rodičia - je stále dostupné na webovej stránke školy. To bolo fajn - nedá na nadŕžať a ani potopiť 😉

xenicka13
autor
25. jan 2013

@alami aj triedna, syn je zivy, neobsedi, aj za psychologickou ho poslala, ta jej potvrdila, ze je normalny, len ho treba stale zamestnavat

alami
25. jan 2013

@xenicka13 len tak pre zaujímavosť - je z tých starších, či mladších? 😅

levandulova85
25. jan 2013

@xenicka13 fakt chod za nou, ak je muz odvaznejsi..chodte spolu, ale nech vam sppon vysvetli v com sa ma rteda syn zlepsit,ked uz aj polrocku napisal na 1 a aj tam ma 2, ze preco ho vidi na 2, ved to musi mat logicke zdovodnenie.. Tu nejde o to,ci ste filatelisti alebo nie...ale o to,ze preco mu potom dava pocas roka jednotky,ked ho za jednotkara nepovazuje. To potom nie je velmi motivujuce....

xenicka13
autor
25. jan 2013

@alami starsia a pripada mi ako slobodna dievka, ked ju pocuvam a vidim, co robi, pari deti, tak sa fotia, akoze s frajerkou

xenicka13
autor
25. jan 2013

@levandulova85 muz nemoze odist z roboty, ale syn sa mal dnes opytat, preco ma mat dvojku, tak uvidim, co mu povie, ja uz neverim, ze by mu to opravila, aj keby sme tam robili bordel, neviem, co od neho este chce, ale komisionalne skusanie, to mu nechcem robit

odrik
25. jan 2013

@xenicka13
Ja si tiež myslím, že Vám synčekovu dvojku musí zdôvodniť. Neexistuje, aby z takých známok riešila dvojku. Ak mu ju chce dať, máte právo vedieť prečo. Je prirodzené, že máte o syna záujem a ona je povinná ukázať Vám všetky písomky a vysvetliť Vám, prečo je podľa nej na dvojku. Ja mám siedmaka, u nás je zasa problém, že nikdy neprinesie domov písomku, len známku. Ak chce rodič písomku vidieť, musí ísť do školy a vyžiadať si ju. Tiež sa mi to nezdá celkom v poriadku, veď nie každý má možnosť, v rámci konzultačných hodín pani učiteľky, prísť do školy. Tak veľa šťastia a trpezlivosti 🙂 !!!

abbey1
25. jan 2013

@xenicka13 Osobne mi táto debata tu príde zbytočná, pokiaľ vy ako rodičia neurobíte krok a nezájdete priamo za učiteľkou a aj riaditeľom školy. Tu nejde o to, či vadí, či nevadí 2 na vysvedčení, ale majú byť jasne stanovené pravidlá čo a ako sa hodnotí, ako je udelovaná i výsledná známka. Riešiť to doma, či na fóre nepomôže. Treba to riešiť v škole.
Som bývalá učiteľka i mamina školáčky a riešila som takéto veci vždy. Riešenie neznamená len hádku a krik, ale normálne sa porozprávať, pochopiť o čo ide a hlavne dieťa musí vedieť ako je hodnotené. To sú príliš malé deti, aby sa v nich už teraz pestovala flustrácia, že aj napriek snahe dostane určitú známku bez zdôvodnenia.

levandulova85
25. jan 2013

@xenicka13 Komisionalky nie, to by bol zbytocny stres a navyse,ked mu nechce dat 1, tak si najde nieco,co nevie a tak ju nai nedostane. Skoda no, Ale na tom rodicku to skuste...

kaja73
25. jan 2013

@xenicka13 ja mam sice osmaka-ale je na gymnaziu v tercii- a maju napr zaujimavu chemikarku-riadi sa bodovym systemom-za pol rok pisali 6 pisomiek za kazdu mali znamku-syn mal 4 jednotky a dve dvojky-no a bude mat dvojku na vysvecku-preco? lebo ju nezaujimaju znamky ale body-z tych 6 pisomiek mohol mat 60 bodov spolu a ma 52.
Jednotku na vysvecku bude mat len ten kto ma vyse 54 bodov-teda len jeden bod na pisomku dolu.
teda aj keby mal aj 6 jednotiek z pisomiek-ale bodov len 53 tak ma na vysecku dvojku. 😕
Na jednu pisomku pritom mohli stratit jeden a pol bodu a bolo to jednotka-ale 6 krat dolu jeden a pol bodu je uz len 51 bodov celkovo a to je dvojka na vysvedceni.
Toto pisem len ako pikosku.
Trochu ma to sice zarazilo,ale uz sa na tom len usmievame s mm. 🙂

abbey1
25. jan 2013

@kaja73 My máme takýto bodový systém vo všetkých predmetoch na gymnáziu. Dlhé roky mi trvalo, pokým som prišla na zmysel toho systému, ale teraz pri dcére som pochopila, že systém je výborný a eliminuje protežovanie a znemožňuje vyhýbať sa písomkám, či odpovediam. Každý musí mať napísanú každú písomku+ rovnaký počet odpovedí. Každé dieťa si vie celý rok sledovať, aká známka mu vychádza, či potrebuje získať bod navyše a hlavne koncoročné hodnotenie tak ľahko neoklameš.Fantastické je, ak je k tomu aj profesor s porozumením pre deti a umožňuje im získavať prémiové body za dobrovoľné práce, projekty a podobne.

odrik
25. jan 2013

@kaja73
Milé 🙂 ! Tiež spôsob 🙂 ! Náš syn je siedmak na bilingválnej ZŠ, a čo je krásne, z anglickej matematiky má GOLD, teda jasnú jednotku a zo slovenskej matematiky bude mať dvojku, prvú vo svojom živote a straaaašne ho to hnevá. Zaujímavý paradox, na ktorom sa tiež doma s tatikom bavíme 🙂 .

kaja73
25. jan 2013

@abbey1 mna len prekvapilo ze to maju uz na prvom stupni gympla-je len tretiak- a len v tomto predmete-som to predychavala normalne. 😲
lebo inak to tak maju az od 5 rocnika,alebo prveho na beznom gymnaziu.