Ahojte, obraciam sa na Vás s prosbou o skúsenosti, prípadne riešenia. Syn (7) konči prvú triedu. Jeho správanie v škole je jedna velká katastrofa. Do terajšej školy chodí od decembra 2014, prehlasovali sme mu školu kvoli bydlisku. V "prvej" škole nemal žiadne problémy so správaním, aj učenie mu šlo celkom dobre. Ale odkedy chodí do tejto školy, je to poznámka na poznámke. Učenie mu sice ide, ale jeho správanie je hroza. Je nepozorný, nesústredený a hlavne...bije deti. Keď sa ho ja alebo pani učitelka opýtame prečo to robí, povie len že nevie a tvári sa, ako keby si ani neuvedomoval, že niečo spravil. Napríklad včera udrel dievča z vedlajšej triedy a vyhodil jej pero z okna. Dokonca mi pani učitelka povedala, že v triede nieje ani jedno dieta, ktoré by od mojho syna nemalo nejké poranenie. Som s nervami v koncoch, nezvládam to psychicky, každý deň sa bojím, čo ma zase čaká, keď pojdem po neho do školy. Stále len samé sťažnosti. Pani učitelka mi povedala, že jeho správanie v škole je celkovo nevhodné, ale viac mi k tomu nepovedala. Dokonca ma pred školou zastavujú rodičia jeho spolužaikov a sťažujú sa...úplne ich chápem. Ale čo mám robiť ? Doma taký nieje, ani nikdy taký nebol ! V školke ani v tej prvej škole takéto problémy vobec neboli a ani vo sne by ma nenapadlo, že dokáže byť takýto zlý. On v podstate totiž není zlý. Je milý a citlivý. Preto toto jeho chovanie vobec nechápem. U psychologa sme samozrejme boli, ale dokopy nám zatial nič nepovedal, máme prísť za 2 týždne znovu. Bojím sa o syna, bojím sa že z neho vyrastie nejaký zločinec, nechápem čo sa s ním deje... Prosím, čo by ste robili vy na mojom mieste ? Už som vyskúšala snáď všetko. Nepomáhajú zákazy, vyhrožovanie, nejde to po dobrom ani po zlom, nejde to s ním nijako. Na všetko má odpoveď " neviem" , alebo "ja som to neurobil". Okrem tohoto jeho vyčíňania v škole riešime aj ďalšie jeho problémy, například jeho hyperaktivitu a to, že má problémy s rečou. Stále šaškuje a robí grimasy, úplne pre všetko sa rozplače (aj keď to nieje niekedy plač, ale proste sa mazní), je hrozne úzkostlivý, vonku sa od neho nemožem vzdialiť ani na meter, aby nezačal hystericky kričať "maminkaa". Nikdy neutrpel žiadnu traumu, nikdy sa mu nestalo nič zlé, kvoli čomu by mohlo mať takýto strach a podobne. Kvoli tomu jako sa správa nemá ani moc kamarátov. Lepšie povedané, nemá žiadnych kamarátov, len dve kamarádky. Jedna je z jeho triedy, má ju velmi rád a druhú už nevída, pretože sa odsťahovali do zahraničia. Prosí, napíšte mi vaše názory, prípadne skúsenosti, budem rada za každú odpoveď. Ďakujem.
@m.i.r.i palec hore, krasne napisane.
idu 2 mesiace prazdnin, snad mu zmenia ucitelku, snad aj tie dievcata sa prestanu nudit a provokovat a Ty vyuzi cas a buduj mu sebaovladanie - mozno trosku vyzreje.
tabor by som mu dala - ak sa ocitne v kolektive bez "provokaterov", s uplne inymi detmi, dost rychlo zistis, ci sa jeho spravanie zmeni alebo nie. ale upozornila by som veduceho, nech si vsima aj dieta samotne aj pripadne provokacie.
@ada22222 Este nieco: mne sa pri komunikacia s ucitelkou osvedcila komuniakacia v style"
Ja: "Donieslo sa mi od syna ze sa stalo.... Viete ake su deti, velmi rada by som poznala vas pohlad na vec."
Ona: Popis situacie....
Ja: Verim, ze to bola neprijemna situacia. Moj syn to vnimal takto... Ked sa toto stane doma, pomaha mu to a to. Mate nejaky navrh, ako by sme mohli (dam jasne najavo, ze tym myslim ucitelku aj nas rodicov) podobnym situaciam predist?
Ona: (toto je virtualne, lebo nasa ucielka je perfektna, ale v skolke sa to dialo) Ale on je taky a taky, robi to a to...
Ja: (Nebranim ho.) Urobili sme doma to a to. Prijali sme taketo opatrenia. Navstevujeme psychologa. Co este by ste nam poradili? Vidite miesto na zmenu aj niekde inde v triede. Nieco, co by pomohlo synovi, aby k takym situaciam nedochadzalo?
Ona: (Odrazu citi nasu doveru) Skusim to a to... Vy skuste to a to...
Atd.
Ludia su ovela nachylnejsi pomoct nam a konstruktivne pristupit k problemu, ked sa necitia kritizovany a necitia potrebu sa branit. Do konfrontacie treba ist len vtedy ak nie je ina cesta. Lebo konfrontacia je casto jednosmerka, nevedie odtial cesta spat.
Ahojte, tak idem sa pochválit jako to s nami vyzerá Mali sme pohovor medzi 6 očami, u riaditela aj pani učitelkou. Za posledné 3 dni sa preukázalo, že syn je šikanovaný spolužiačkami a robia mu naprieky. A jeho "agresívne" správanie bolo vysvetlené tiež. Nešlo a agresívne útoky mojho syna. jedno dievča stále do neho rýpala a hovorila mu, že je slaboch a nedokáže nikoho udreť a že ak chce dokázať že není slaboch, nech udre toho a toho... Príde mi to úplne padlé na hlavu. Zistilo sa to tak, že deti boli pod pohladom psychologičky. A nakoniec bolo odporučené vyšetrenie u psychologa pre to dievča, nie pre mojho syna. Dnes sa zas stalo toto. Minulý týžden som synovi kúpila nové strúhatko na ceruzky, lebo už o dve prišiel. A dnes prisiel bez neho. Vraj mu ho zobrala spolužiačka a hovořila, že je jej a moj syn jej ho ukradol ! Hned som volala učitelke. Nejde mi ani tak o to struhatko, ale o ten princip. Bol to povedat aj ucitelke a tá samozrejme uvěřila tomu dievčaťu a struhatko nechala jej a syna označila před celou triedou za zlodeja ! Ešte teraz ma trasie od nervou ! A dnes mi syn povedal, že chce íst do inej školy, lebo že su na neho všetci zlí a už ich nechce ani vidiet. Je mi z toho všetkého úzko.
A ideme riešit novú školu. Dúfam, že už bude klud.
@ada22222 vidim, ze som nebola vedla s tymi provokaterkami dievcatami......lebo to dobre poznam u nas zo skolky...takze som rada, ze sa na to prislo a nasiel sa vinnik..super..na druhej strane--- to co zas ta ucitelka poriesila? Ona nepochopila teda ako to cele je? Ved hadam vie co bolo vysledkom celeho "zleho spravania" tvojho syna, tak ako to, ze zas uverila spoluziacke? Cele zle..ta ucitelka je potom mimo
Mozno to ta nova skola poriesi...drzim vam velmi palce....
@ada22222 No bud rada, že sa to vysvetlilo. Neviem, čo je to dnes za móda, ale v poslednom čase stále počúvam o dievčatách, ktoré sa chlapcom vysmievajú a šikanujú ich. Kedysi to bolo skor naopak. To sú tie budúce feministky. To s tým strúhatkom by naštvalo aj mna. Inak aj moj syn mi koľkokrát povedal, že ked sa dačo stalo v triede, učiteľka potrestala vždy chlapcov, aj ked dievčatá niečo vyviedli, lebo dievčatá sa tvária ako najvačšie neviniatka a vačšina učiteliek im verí skor ako chlapcom. Asi ti iné neostáva, len inú školu poriešiť. Držím palce, aby tam bol tvoj syn konečne spokojný.
@ada22222 teda lajk za to, že snád sa ľady pohnúúú.. tak prichádza na moje slová, či nie je šikovaný... tak držím palce, nech sa to vyrieši ako má.. a hlavne aby bol syn i ty v kľude a pohode.
ahoj, drzime palce, nazaj radsej do novej skoly.. ale aj tak syna radsej uc, ako "odolavat" takym provokaciam.
Neviem, či to tu už niekto nadhodil, lebo som nečítala celú diskusiu, ale lajcky sa mi to javí ako keby Tvoj synček mal Aspergerov syndróm. Máme v rodine chlapčeka (sestrin brat) a jeho chovanie je identické so správaním Tvojho malého.
@ada22222 ako ste teraz na tom?? Mam ten istý problém.syn je prvák.
@nyusika suhlasim, ze rodicia su dnes viac precitliveli na svoje deti...myslim, ze to ti da kazdy za pravdu..ale su iste hranice..a kto iny ako rodicia by mali byt dietatu oporou? A hlavne este v takomto veku? Hovori sa, ze prvy rocnik je pre deti klucovy co sa tyka vybudovania si pozitivneho vztahu k skole do buducna..ucitelky v prvej triede by mali byt tie najlepsie bytosti co nase deti stretnu a na skolu na 1st ucitelstva by mali ist ozaj ludia, ktori maju k detom vztah, k vyucovaniu prvacikov ako takych...ved kto iny ako ucitelka v 1 triede nas vlastne zasvati do toho ako musime na hodine davat pozor, sediet v lavici 45 minut po tom co sme este pred par mesiacmi behali v skolke a hrali sa....nauci nas citat, pisat, pocitat, spravat sa v kolektive, ucit sa povinnostiam....nenadarmo sa hovori, ze zakladna skola zvlast by sa ani nemala vyberat pre dieta podla toho ake ma meno skola, ale aku ucitelku dieta dostane v 1 triede.....ved to su 6-7 rocne deti, ktore su este stale nezrele..ucia sa samozrejme denno denne ako vychadzat s ludmi, tiez sa ucia ze zivot nie je len dokonaly.....ale je dokazane, ze taketo situacie dokazu detom vytvorit traumy na cely zivot a velmi negativny vztah k skolke, nerespektovanie autorit atd....dieta este jednoznacne potrebuje intervenciu rodica a usmernenie..a nie je to vodenie za rucicku....predsa napriklad 7 rocnemu dietatu tiez nepustime film pre dospelych plny nasilia a sexu, ved nech sa uci, ze v zivote nie je vsetko jednoduche...na niektore veci a socialne vztahy musi dozriet...dokonca sa hovori, ze detom sa ustali nervova sustava, kedy pochopia empatiu a vedia ovladat svoje emocie az okolo 9 roku.......bola byt o zdrada od rodica ak by dietatu nechcel v takomto pripade pomoct..praveze zakladatelka sa velmi snazi a drzim jej palce