Prajem pekný večer, potrebovala by som poradiť, možno nestranný pohľad na vec. Syn je prvák, do škôlky chodil tri roky, testy zrelosti boli v poriadku. Dnes si učiteľka zavolala manžela a povedala, že syn je najslabší žiak v triede. Má problémy so sústredením, že nepočúva, má neporiadok na lavici (kôli tomu sedí sám), je nesamostatný. Pozornosti som sa obávala a chápem učiteľku, že nad ním nemôže stáť celú hodinu a chceme na tom všetkom popracovať. Ale učiteľka nám vyčítala aj to, že my sa s ním doma učíme, že to by sme nemali, on si má sám nájsť úlohy, sám si ich spraviť a zbaliť si veci do školy podľa rozvrhu. Všetky deti majú vždy pripravené veci na lavici, len on stále niečo nevie nájsť. A že vraj všetky deti už vedia čítať dvojslabičné slová, len on nie a uvažuje, že ho pošle školskému psychológovi. S matematikou problém nie je. Neviem, kde sa stala chyba, učiteľky v škôlke ho chválili, že je veľmi šikovný a do školy sa tešil, dokonca sa tam nudil, lebo posledné mesiace sa skoro nič neučili. Keď sa ho na to pýtam, tak sa rozplače, že chce sa sústrediť ale nejde mu to a je mu to ľúto. Neviem si s tým poradiť, snažíme sa mu venovať, ale cítim sa ako najhorší rodič na svete, keď len tomu môjmu dieťaťu to v škole nejde a ostatní sú šikovní. Myslela som, že učiteľka bude viac zhovievavá, alebo by po mesiaci mal byť úplne aklimatizovaný?
Pani ucitelka je velmi zly pedagog a psychologiu dietata nevidela ani len na obrazku. Adaptacne obdobie v skole pre prvacikov je 3 mesiace, potom sa vyvodzuju zavery a hladaju riesenia. Mimochodom jedno z rieseni je aj navrat spat do skolky. Len aby si o tom vedela, ze sa to da. Na rok by mozno dostal pani ucitelku, ktora by bola pedagogom srdcom aj dusou. Deti treba motivovat a nie skatulkovat. Dieta v prvom rocniku ma narok na to, aby sa mu pomohlo a ucitelka je tam aj od toho. Nie, nemusi byt samostatne, ma narok sa samostatnosti este len ucit. V tomto pripade neuver slovam pedagoga - si uzasny rodic a mas jedinecne dieta a davaj to pocitovat aj svojmu drobcovi. Nekarhaj ho, neries pripadne poznamky, uc sa s nim a s kludnym svedomim mu pomahaj, aj keby si mu mala pobalit tasku alebo spravit za neho domacu ulohu z kreslenia, hlavne ked vidis, ze je vycerpany alebo uplne demotivovany. Nerobis a nebudes to robit kazdy den, ale kto iny, ako mama by mu mala pomoct v prvom rade? Neboj nebude kvoli tomu pri maminej sukni ani nesamostatny. Naopak, bude ti vdačny. Ked nema ideal v skole, musi u vas citit absolutne pochopenie a lasku. Mimochodom kreativne myslenie sa prejavuje aj neporiadkom
@matulik5521 je to divné, učiteľka by to nemala takto vyhodnocovať po prvom mesiaci, najskôr v prvom štvrťroku..ešte je skoro takto sa vyjadrovať.. je to asi divná učiteľka..tiež mi príde divné, že testy zrelosti ok, a zrazu je "najslabší" .. treba pátrať po príčine.. možno to vôbec nesúvisí s IQ, ale so sociálnym začlenením, ak sa neaklimatizoval, nemôžu byt ani výkony, to je jasné, treba zistiť od neho, ale aj v škole sa pýtať..nájsť príčinu, ak sa to vyrieši, tak nabehne.. s tou samostatnosťou -ja mám opačný názor ako väčšina rodičov - ani s jedným dieťaťom sme sa nikdy neučili.. ani poriadne nevieme, do akej triedy chodia, nieto ešte predmety a učivo riešiť.. na to sme príliš pohodlní.. a funguje to .. učia sa sami, pre seba, ak je zlá známka neriešime my, riešia si to samy a kupodivu sú celkom úspešní.. dcéra VŠ - skušky vždy v predtermíne, syn - SŠ s dobrým prospechom, myslíme si, že sa učia pre seba, nie pre nás... ale nevravím, možno máme len šťastie, že im to ide a možno niekomu treba pomôcť.. ale určite to nepreháňať - môj názor
@matulik5521 v ktorom meste chodí do školy?
@ingrid56 V Bratislave
@matulik5521 keby to.bolo.za kasarnou, ani by ma to neprekvapilo;)))
@matulik5521 my sme aj kvôli tomuto čo opisuješ syna radšej preradili do súkromnej školy a budeme šetriť ako sa dá, len aby bol spokojný a aj my. Učiteľky, česť výnimkám, sú väčšinou netrpezlivé, vyslovene zlé, bez štipky empatie k deťom. Všetky deti musia byť rovnaké ako ovce. Si určite dobrá mama, nenechajte sa znervózniť, je to jej práca, deti nie sú roboti. Náš syn si do štvrtej triedy nevedel pripraviť tašku, na lavici mal neporiadok, tiež sedel vždy sám. Naštastie to bral s humorom, lebo sme mu to nevyčítali, ale podporovali ho a vraveli mu, že nerobí nič zlé. Každé dieťa má iné tempo. Náš je veľmi intelektuálne vyspelý, myslí na všetko možné, keď ho niečo nebaví, nevie sa na to sústrediť. Učiteľky mu školu doslova znechutili, tiež sme boli u psychologičky, mal slabšiu poruchu dyslexie. Keď sa nám naskytla príležitosť, preradili sme ho a konečne začal milovať školu aj učenie. V tej súkromnej škole majú učitelia úplne iný prístup k deťom.
@matulik5521 dobry den prajem, urcite by som sa zamerala na dovody, preco sa syn nedokaze sustredit. Skuste sa s nim o tom porozoravat, co sa vtedy u neho deje, ako to prebieha. Moze to suvisiet s tym, ze ho nezaujima vyucovanie- sposob akym ho ucitelka realizuje. Mozno staci najst len vhodny pristup. Ja som mala v detstve podobny problem, citanie a pisanie. Ine predmety na same 1, ale nedokazala som sa sustredit, pokial ma vyucovanie a obsah nezaujimal. Proste myslienkami som bola neustale niekde inde. Mam vysokoskolske vzdelanie a pracujem vo velkej firme v topmanazmente. Nemajte obavy
@matulik5521 co? Ma sa ucit sam? Akoze ja uz druhy raz prezivam prvu triedu a musim dohliadat inac mi pojdu do skoly trebars aj bez tasky ako na starsieho som od prvaku "len" dohliadala...mladsia potrebuje viac mojej zaangazovanosti ...ale tak kazde dieta je ine...ale sla by som k tomu psychologovi ,povie ti co si mysli a popripade da rady
@matulik5521 ahoj, prosim ta akomste na tom s odstupom casu? Prave riesime problem ako cez kopirak s vasim a uz ma chyta zufalstvo a to chodia len mesiac do skoly
Tak aby si prvák robil sám úlohy som nepočula a ani si neviem predstaviť..u nás prvý polrok máme vyslovene robiť spolu s dieťaťom doma úlohy a potom budú v družine.. druhá vec, že každé dieťa má svoje tempo..mne učiteľka v škôlke, v strednej triede povedala že syn je najslabší z triedy, nevie strihať, držat ceruzku, nevie nič a do prvej triedy už zrazu išiel s tým že vedel čítať, písať.. len proste potreboval svoj čas, dozrieť ..
@rebekamarcusko ahoj prosím ta vidím ze staršia téma ale riešime momentálne niečo podobné u syna ako si riešila ty. Co znamená prosím ta ze si ho dala do normálnej školy ale ti ho integrovali? Ďakujem za tvoju odpoved
@matulik5521 keď má syn poruchu pozornosti, tak si robte počas úloh často prestávky, cez prestávku nech sa zahrá, zacvičí si alebo ide sa najesť. Môjmu synovi toto leto tiež zistili poruchu pozornosti a teda on je ťažký introvert a sociálne vzťahy - to máme problémy od malička. Ja mám skôr podozrenie na aspergerov syndróm, len sa teraz neviem dostať k žiadnemu odborníkovi na vyšetrenie. Žiaľ introverti to majú pri učiteľke, ktorá ignoruje individuálny prístup, veľmi ťažké.
S čítaním ste ešte len na začiatku, to sa vôbec netráp. Trénujte slabiky, tie sú najdôležitejšie. Prvák môže čítať slabikovaním aj na konci školského roka, to je v poriadku.