Prvák v škole

erika0006
17. okt 2023

Ahojte baby mam prváka na základnej škole. A musím sa priznať veľmi mu to nejde. Učíme sa často aj do večera ale nejde mu to. Zabúda ako vyzerá písané M ako vyzerá tlačené M. Píše mi opačne 1tku.
A po pravde ja som s toho už psychicky unavená.
Keď stretnem synovu pani učiteľku začne s tým že je slabý nejde mu to a musíme pridať. Lenže my sa učíme často aj do 20.00h. Samozrejme malý plače lebo už nevládze ani on..
Keď sa synček narodil mal problém s rečou a mal aj neskorší mentálny vývin.
Co robiť?? Do špeciálnej školy ho nechcem dat.
Chodíme aj k logopedicke. A ostatné výsledky z neurológie ma v poriadku... Psychologicka povedala ze je opozdený ale to je tak všetko...

doriiis
17. okt 2023

Však ešte je len október...to aj deti,čo nie su pozadu robia také chyby.Takze kľud.Nestresuj to dieťa a seba.Trpezlivo sa ucte a daj tomu cas

anjelicek26
17. okt 2023

Tak mal ist so skoly rok neskor, toto nikomu nepomohlo... no ale k teme dcera bola predcasne zaskolena (6 rocna mala az v prvom mesiaci prvej triedy) a teda bolo to narocne, mylila a pisala pismena opacne este cele mesiace a to aj preto, ze je obojrucna, to robilo vela... citali sme knizky, kazdy bozi den a "kaslali" na to, co uz nezvladala casovo psychicky proste co bolo moc sme vyblikali aj za cenu toho (u mna v hlave), ze bude opakovat rocnik. Bola som ok s tym, ze zopakuje rocnik.

Pointou je, ze to v aprili-maji otocilo a v druhej triede absolutne nie je problem... nie je jednotkarka, ale nosi dvojky do radu a ja som spokojna... stale je pomalsia ako surodenci, veci vysvetlujeme inak - potrebuje sa hybat, ak cita - tak dodnes to musi prerozpravat vlastnymi slovami aby pochopila obsah, vizualizuje vela cez naucne videa, robime zosity navyse - ale len cez vikend...vzdy ma velmi dlhu pauzu a nikdy sa neucime viac ako 45 minut denne aj za cenu toho, ze sa nieco nedorobi.

Ucitelka ten nas pristup akceptuje, dieta je spokojne, snazi sa a teraz ako tretiacka ma uz aj prve jednotky, co doteraz ani nesnivali sme...

Daj mu cas. Kasli na znamky, venuj sa jeho individualnemu pokroku. Nedovol, aby sa mu zhnusila skola. Nie uz teraz.

januska12323
17. okt 2023

Na zápise a v škôlke bol doporučený nástup do školy?

saxana000
17. okt 2023

Integracia?

kristinapetronela
17. okt 2023

Aj môj tak píše a nevadí mi to naučí sa ...treba dať tomu čas ..inak je šikovný .zas treba aj chváliť nie len hľadať chyby

erika0006
autor
17. okt 2023

@januska12323 už mal odklad takže ano

nikaeli
17. okt 2023

čo znamená 'opozdený'?
navštívila by som s ním poradňu, vyšetrí ho psychologička, aj špec.pedagóg a poradia tičo ďalej - asi ste tam už raz boli, keď mal odklad, že?

kaktusik007
17. okt 2023

@erika0006 takze musel do skoly.... No ostava iba bojovat - zase ho nepresiluj a nesed s nim az tak dlho, urcite sa dieta nevie takto sustredit, ved to dost aj pre dospelaka... Tak nie kazde dieta je bystre a sikovne, ostava dufat ze sa chyti...

viestta
17. okt 2023

@erika0006 este raz ist na diagnostiku do CPP. A netlacit na pilu. Unavene dieta sa nenauci nic, len bude mat zo skoly stres a k uceniu odpor. Davajte si prestavky v uceni, nech ma cas aj na hranie, na oddych. Po pol hodine ucenia pauza. A urcite neucit po veceroch.
A uplne najdolezitejsie chvalit aj za nejmensi pokrok. Ked sa nieco nevydari, tak skonstatovat, ze nebuduce to bude lepsie.
(len tak mimochodom, nas dlho pisal zrkadlovo, naucil sa)

januska12323
17. okt 2023

@erika0006 tak potrebuješ zistiť či má aj nejaké poruchy, nie je to žiadna hanba. On za to nemôže, proste mu to nejde. Ak sa preukáže porucha učenia bude mať niektoré veci v škole inak ako ostatní. Dovtedy nepretazovat, časté prestávky, určite sa neučiť do noci, to už vôbec nebude vnímať.

barb06
17. okt 2023

zašla by som do CPP ... ak mu niečo zistia, tak super, že tak skoro; moja je tiež dys a kvôli korone jej to diagnostikovali až v 3. triede a tiež sme sa dosť natrápili ... ale to, že sa bude hodiny učiť mu vôbec nepomôže; myslím, že nám aj hovorila učiteľka v 1. triede, že koľko času by sa mali učiť (tuším do pol hodiny, ak si dobre pamätám) poraď sa aj s učiteľkou a špeci pedagogičkou na škole

althejka
17. okt 2023

Sedenie nad skolou do vecera je zbytocne a unavne. Nehovoriac o tom,ako sa mu to znechuti. Skola je iba mesiac a pol, nauci sa. Ak aj nie krasopis, svet sa nezruti

slavomira236
17. okt 2023

@erika0006 cisla si moja tiez pise po svjom na jednotke najprv dlha palicka potom mala 4ka do opacnej strany. Pisane jej celkom ide este predrali len a i e...to co sa s nim tolko ucis? Do vecera. .?? Nasi dostavaju za ulohu napisat max 2riadky v pisanke kde vojde tak 5pismen na jeden riadok. To si urobi dcera v skolev druzine
Citanku doma necitame ved tie deti to vedia naspamat zo skoly..nasi este nerataju z matematiky len dokresluju pocet pripadne zapisu cislo..ty sa s nim ucis ako by bol 3tiak. Max pol hodky viac sa s nim neuc Je oktoberwste len nauci sa .

erika0006
autor
17. okt 2023

@anjelicek26 ďakujem za povzbudenie.. Lenže syn už mal odklad čiže má 7 rokov preto teraz nastúpil do prvého ročníka..

erika0006
autor
17. okt 2023

@barb06 ďakujem určite sa poradím

palicka
17. okt 2023

Je oktober, klud. Vies, aka je to pre nho velka zmena? Nie vsetky deti su supersikovne, pridu di skoly citajuce...dokonca je takych vela, co musia bojovat. Ale neboj. 9z 10 ak nie viac sa to zlomí, a nastartuju sa. Este budete bojovat pri spajani do slabik. Ale aj to sa podvoli. Vies, zvycajne to vysvetlujem rodicom- nebojte, to sa zlomi. A ono sa to fakt dokaze zmenit aj v priebehu jednej hodiny, tej ich- zrazu pochopia princip kamaratstva 2 hlasok a vyslovia slabiky. .vies, aka radost je v triede? Bude i u vas doma...daj mu cas! Robite vsetko, co mozete...hrajte sa, vytvarajte pismenka z plasteliny, paliciek, piste do piesku, muky.. nech nema pocit, ze sa stale uci...bude dobre!

monika4487
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
erika0006
autor
18. okt 2023

@slavomira236
@palicka ďakujem určite ho takto skúsim motivovať 🙂

sinusoida
21. okt 2023

Treba rok počkať a znova ho dať do MŠ, dá sa to, vôbec sa malý nemal dať do školy...treba sa opýtať akou formou by sa mohol ešte na rok vrátiť do MŠ, odporúčanie psychologičky, či pod. Je to v prospech malého, inak sa bude roky trápiť.

palicka
21. okt 2023

@sinusoida nie, v novom skolkom zakone uz tato možnosť nie je. Do MŠ sa už vrátit nedá

sinusoida
23. okt 2023

@palicka tak by bolo lepšie opakovať ročník, ak by to bolo potrebné, tak o rok ho prepísať na inú školu, aby sa on necítil kvôli tomu zle.