Problémy s prvákom
Neviete mi niektorá poradiť nejaký systém? Mám s prvákom strašné problémy. vôbec si nechce písať úlohy. sadneme si pred zošit a sedí, krúti sa, hovorím mu aby písal, on nič, robí grimasy. napíše jedno písmenko, napíše ho otrasne a potom zase pol hodinu nič. dohováram, motivujem, vyhrážam sa, všetko nanič. zasekne sa a nepíše vôbec. potom zošit zoberem, že teda pojde bez úlohy a ziape, že on to chce dopísať. vrátim mu ho, nepíše. zoberem, ziape. ja už vážne neviem. včera som už zlyhala a nacapala som mu. nato mi povedal, že si uvedomil, že ma má najradšej a chce byť len so mnou. čo to má znamenať? to ho mám biť? nerozumiem tomu už. keď si držím nervy na uzde a som dobrá, nič nedosiahnem. keď sa nahnevám, je ublížený a zasekne sa. je intolerantný na histamín. chcela som mu vybaviť individuálny prístup, všetci, že vraj je normálny. Pritom je všade extrémne pomalý a stabilne nič v škole nestíha, ani jesť ani písať. Im to nevadí, vravia, že má pochopiť, že keď si pohne, bude to preňho lepšie. no objavili ameriku. to mu tlačím do hlavy už roky a nič. nie je vôbec súťaživý typ. nič na neho nezaberá. som na neho sama a nemám ani rodinu na výpomoc. dennodenne sa trápime. chodím stabilne neskoro do práce, lebo ráno všetko robí naschvál pomaly, čím ho viac súrim, tým pomalšie a ešte na mňa pozerá. asi to bude súvisieť s bojom o moc a o to, kto tu je pán, ale tie úlohy ... neviem. viete na to niekto nejaký recept?
@pribinak na sk uz je lastovicka..skola Dve ruky.... http://www.skolafantazia.sk/myslienka-skoly/
@stanulienkat ucitelka je zodpovedna za to, aby decko ulohu urobilo. Nie aby ju ona urobila, ale aby ju urobilo dieta.. Tak, ako si ja ustrazim doma, aby si dieta upratalo izbu, tak si ma ona ustrazit, aby tu ulohu dieta urobilo..
V praci to iste - sef ta ma nahanat, aby si ulohu urobila.. Resp. ak si v praci, ktoru milujes, tak ta asi nahanat nemusi, urobis sama.. Ale ak by si neurobila, tak on je ten, kto sa ma postarat o to, aby si ju urobila.. ak by to tak nebolo, tak ziaden sef tam byt nemusi.. A on ma na to svoje paky, ako tvoj plat, odmeny, postup a pod.. Tvoja motivacia moze byt jednak ten plat, alebo vnutorne uspokojenie z prace..
U deti je to to iste - motivacia je vnutorne uspokojenie, alebo bohuzial -znamka.. a kedze dnesne deti zacinaju byt mudre, tak znamka uz motivaciou pomaly prestava byt..deti maju coraz viac na haku nejaku znamku.. chvalabohu.. A tak nam ostava uz len to vnutornne uspokojenie z cinnosti.. a preto je tak tazke donutit deti ucit sa veci, co im nedavaju zmysel, tym padom ani to vnutrone uspokojenie..
Ja mám tiež doma prváčku a tiež je pomalá a nechce sa jej robiť si úlohy a ani sa jej nečudujem. Ráno vstávame o 5:30, domov chodíme po 16:00 vlastne už skoro po tme a to má ešte riešiť príklady z matematiky a sústrediť sa na písanie úloh? Denno denne bojujeme s úlohami a to nám pani učiteľka ešte povedala, že musíme viac precvičovať, lebo bola 2 týždne chorá (zápal pľúc), kedy to máme všetko stihnúť? V družine im úlohy nedovolia robiť, lebo sú prváci a večer je už dcéra unavená. Tiež by som úlohy najradšej zrušila. Majú sa učiť v škole, doma majú deti relaxovať, venovať sa koníčkom. Ja si tiež nenosím robotu domov.
@pribinak ja v takej skole dieta nastastie mam..takze nemusim zakladat ziadnu alternativu.. Moje kecy tu na fore su mozno len kecy..Ale myslim, ze vyvijam v realnom zivote dost velku iniciativu k zmene skolstva ako takeho.. takze nie, nekecam len a nefrflem tu, ale aj nieco robim..
Btw., prispenie sem do fora povazujem tiez za formu osvety, ktora mozno dalsich par ludi oslovi a ta zmena sa udeje..
Sorry, ale ucitelka fakt nie je zodpovedna, aby si dieta doma urobilo ulohu. A co takto rodic????
@marfikchov na margo toho znamkovania, moja dcerka chodi do skoly v AT. tu v prvom rocniku znamky nie su a teraz dostali skoly moznost same sa rozhodnut, ci budu znaky v 2. resp. v 3. triede. moja znamky nedostava, vraj je to lepsie, prave preto, ze dieta to vnima inac a nechcu deti demotivovat. mne to vyhovuje tiez, ale s dcerkou sa ucime a pripravujeme sa. a na vysvedcenie dostavaju zoznam predmetov a k nemu popis, z ktoreho predmetu bol dosiahnuty stanoveny ciel, kde bol len ciastocne dosiahnuty a kde este nie. rodicia maju moznost to vidiet a samy viest dieta k zlepseniu.
na rodicovskom sa matikarka pytala, ci moze davat detom domacu na vikend???? som si myslela ze spadnem zo stolicky. hned som povedala ze ano. ale bol aj taky rodic co bol vyslovene proti. no bolo ich menej.
stary soc. system mal svoje nedostatky, ale deti v skole sa viac ucili discipline a ucte a aj voci ucitelom sa spravali lepsie. dnes je to des.
moja sestra teiz podala vypoved, ucila na sukromnej skole a vraj nidky viac. kde je dieta vedome toho, ze oco pride, vybavi a bude.
ja som svojej vysvetlila, ze ked sa stavia dom, tak su potrebne pevne zaklady. kedze sa staviame, tak to videla aj sama pri stavbe domu. a ona tie zaklady robi v prvej triede. ked budu pevne, bude moct stavat dalej, ale ked nie, dom sa jej zruti. pochopila.
@kaja73 Presne ako píšeš,moji spolužiaci bývalí to isté,jednotkár je na drogách,chalan ktory prepadával je uspešny podnikatel,ja sama som bola 4kárka,a robila som fakturantku ale v duši si dodnes nosím posmešky býval.učitelov že nie som dost dobrá a nikam to nedotiahnem..pvedzme si úprimne veci ktoré sa v školách deti učia je pre bežny život nepoužitelný,ano a má pavdu baba čo sem písala,nakoniec tie originálné,a jedinečné deti škola do jedného zlomia. Niako uniká pointa že človek má byt predovšetkým štastny,a to "poslušnost" a jednotky nezaručia. Chvalabohu ja ako rodič som na to tiež prišla,síce neskoršie ale už mám v tom jasno.
@stanulienkat ak je dieta od prirody tvrdohlave a skolu nema rado- tak DU vyrazne narusaju vztahy v rodine..hadky a hadky..viem co pisem st.syn bol mulica a 5 rokov sme sa denne hadali..nikdy viac, som si povedala pri ml.synovi..nedovolim nicit nase vztahy pre ulohy..uspech v zivote sa neodvija od nich..preto ssom zvolia iny pristup pri ml.synovi....dobrovolnost a cuduj sa svete pise si ulohy aj ked vie ze pre mna ich pisat nemusi...vie ze P.ucitelka to kontroluje a zalezi mu na JEJ nazore..to ho motivuje,nie ja krikom ci inym psych,natlakom doma..
@akvi ja som bola priemerná žiačka, tiež sa mi nechcelo učiť, a nebojovala som o jednotky, to tak na prvom stupni, na druhom mi to bolo lautr jedno a to už samozrejme nabieha puberta a iné záujmy ako je škola.. ale ked už prvákovi povieme, že ked nechce , tak nemusí, ale dostaneš trest, tak niektorí sa povie, že trest vydrží, strpí a aj tak sa má dobre... a môj pohľad nie je pre to taký, že som školu milovala, lebo som ju nie, ale preto, že ma rodičia naučili k zmyslu k zodpovednosti, poslušnosti, povinnostiam... mne ked môj takmer 70ročný otec niečo povie, tak ja poslúchnem (príklad ktorý rada používam: v zime som pracovala vo výchovnom sanatoriu hlboko v doline, kde sú fakt už len jelene a cesty udržiavané veľmi slabo, a jeho príkaz znel, "nepôjdeš rýchlejšie ako 50"... vedela som sama objektívne zhodnotiť, či tá cesta je alebo nie je ok, ale napriek tomu, že ten otec so mnou v tom aute nebol, tak ja som sa neopovážila ísť viac ako 50)... učiteľka v prvej triede bola pre nás malý boh, viac ako rodič, tiež nezabudnem, ked mi sestra chcela stranu vytrhnúť zo zošita, lebo úloha bola škrabopisom a ja revom, že to sa nesmie, lebo učiteľka zakázala a darmo mi vysvetľovala, že učiteľka strany nemá spočítané)... len momentálne je mnohokrát autorita učiteľa podkopávaná práve zo strany rodičov, nepodporia to, čo učiteľka povie, a mnohokrát sa dehonestujúco vyjadrujú na jej osobu priamo pred deťmi... naši rodičia nech by si čokoľvek o učiteľoch mysleli ( a priznajme aj v tej dobe sa našli kadejakí), nikdy by pred nami na neho nenadávali.. ak dieťa vyfáslo v škole, doma sa radšej ani nepriznalo, lebo by vedelo, že vyfásne aj tam, teraz sa vo veľkom uteká do školy, rieši, pomaly do Štrasburgu či kde sa to rieši sa to podáva, učiteľ je už v jednej nohe v base a pritom sa nešetrí, čo to dieťa robilo a prečo mu už rupli nervy.... však samotná zakladateľka priznala, že mu už priťala, lebo už toho bolo cez... a ked to robí čo len 1/3 z triedy, tak je to ako cez... ale nikto sa na to celé takto nedíva... a áno, učiteľ si vybral to povolanie, je tam dobrovoľne, ja som tiež milovala učenie, ale večné riešenie problémov mimo vyučovacieho procesu odoberá energiu... a ako to už niekto vyššie napísal, dnešné deti poznajú práva, nepoznajú povinnosti... chcú a chcú a chcú, no dať ani za pána... a preto, že vystrkujú rohy a nezapadajú do "ovčiarskeho" priemeru (ten výraz s ovcami z duše nenávidím), tak im tlieskajme, lebo nie sú priemerní, sú priebojní, a nejdú s davom! A potom nám budú čoraz viac chýbať basy!
@pribinak nie je uplne podstatne, co robim ja..ale ako ti tu uz @kaja73 naznacila, na SK uz existuje skola, ktora sa vybrala inym smerom.. Takze posobim prave tam. Plus iniciativy ako "Chceme vediet viac".. a pod.. sa snazim zucastnovat. Podporujem domoskolakov tym, ze som vzdelavatel. A v neposlednom rade, sirim osvetu, o.i. aj tu.. aj ked tu je to ohromne tazke 😀
@kaja73 ale ja nehovorim o natlaku a terore, len nesuhlasim s tym, ze UCITEL je zodpovedny za to, ci si ziak urobi ulohu. A ze nie su potrebne a ze ich nemusi robit, ked nechce. Potom to funguje aj doma, ze ked nechce posluchat, dodrziavat rezim a pod, ze nemusi??
@stanulienkat ale ucitel je ten co ma mat vzdelavanie skolske v rukach 🙂 ..ak dieta ucitela ma rado,ak ho vie ucitel zaujat,ak je ucitel rodicom pre dieta v skole... tak DU nie je problem -dieta ma motivaciu vdaka ucitelovi....a o tom to je..o ucitelovi..rodic je len stycna osoba...ak zlyha vztah dieta- ucitel/hlavne na 1 stupni/ ide skola do haja..lebo robit nieco len preto ze musim a musim a musim..je do zivote dobre len na to aby sme zili zivot so sklopenym chrbtom ..a doma si dieta zas vediem ja.. napr k pomoci v dommacnosti,hospodareniu s financiami,slusnym spravnima ak ma POZIADA dieta tak aj vzdelavniu..
@kaja73 u prváka je to iné, si myslím, svoju pani učiteľku milovať môže, ale úlohy sú druhá vec, ked by sa radšej hral, povinnosti ho zaťažujú... tu musia rodičia a učiteľka ťahať za jeden povraz... vo vyšších ročníkoch nech sa už prihliada na individuálne potreby žiakov, ale v prvej sa hádam všetci musia naučiť písať, čítať a počítať
@stanulienkat vidim, ze je tazke pre teba pochopit, co som chcela napisat..
To nie je o posluchani a neposluchani. to je o pricine a dosledku.. Urobim - stane sa A, neurobim - stane sa B.. Tak je to aj doma, v skole, v praci, v zivote.. To nie je o tom, ci posluchnem = som dobry, je to ok.. a neposluchnem = som zly, nie je to ok.. To je o tom, ze mam pravo sa rozhodnut.. a to moje rozhodnutie bude mat nasledok.. Nechce sa ti naskrabat zemiaky, ok, nebudes ich ani jest.. Neodnasas si spinave veci do kosa na pradlo - ok, nemas si co obliect, lebo ti to neoperem.. toto funguje napr. u nas..
Ale vzdy som tam ja - ako zadavatel ulohy, aby som dohliadla na to, aby ten dosledok tam bol..
@pribinak nenajdes to nikde a nikto ti na tuto otazku neda presnu odpoved. Platba moze byt od 0 do nekonecno.. Preto je to solidarny system.. Majetnejsi prispeju viac, menej majetni menej. Kto ma z toho blby pocit, ze prispieva malo, moze si to odrobit.. A prispiet "vela", to nik nezakazuje.
Aj my mame prvacika.Zo skoly dojde o cca 16:00,kym sa prezlecie, naje ,troska sa pohra uz je 17:00-17:30.Pozriem co robili v skole,co maju za ulohy,vacsinou maju toho tolko natrepané,ze az,ze to sa nedá ani stíhat za 2 hod.Moj je tiez pomalsi,pomaly pise pismenka,o to vsak krajsie,je velky pedant,co ho aj stopuje.V skole tiez toho moc nestiha,deti napisu raz dva pismenka,hoci to maju skaredo napisane,ale casovo stihaju.On casto donesie polovicu pisania aj domov+ D.ú.Potom vecer zistime,ze kym sme vsetko popisali,precitali,popocitali,na hranie nam ostava uz len minimum casu,lebo musi sa ist este osprchovat,zjest veceru atd.
Podla mna je toho na tych prvacikov az az.Je pravda,ze dnes su deti mudre,aj vdaka PC ,mobilom atd.Ale naroky na tie male deti su moc vysoke,co je to za detstvo co oni maju??ked sa nestihaju kvoli d.ú. cez tyzden ani len pohrat?!?...Bola by som za to,aby sa domace ulohy detom domov nedavali,a ak ano,tak urcite nie tolko,kolko maju dnes.
@akvi čoraz viac detí je ,,neposlušných,, . Ja si skôr myslím, že je to v tom, že sú pohodlné a nechce sa im. Kedysi tiež také deti boli ale nie toľko. Chceš mi povedať, že zrazu sa rodí toľko geniálnych ľudí a nech si robia čo chcú? Netvrdím že som za režim toto sprav a hotovo nebudem o tom debatovať ale keď tak teraz vidím tie deti, ako si každý presadzuje svoje, neuznáva a nerešpektuje názor druhého a druhý je vždy na vine, neviem, či je to tá správna cesta. Všetko musí mať svoje hranice. A nikto nemusí byť poslušná ovečka , každý si môže povedať a presadiť svoj názor ale keby z 20 detí v triede chcelo každé druhé niečo iné, som zvedavá čo by si povedala a hlavne ako by si to riešila. K mojej známej chodia na prax stredoškoláci. Skoro všetci sú leniví niečo robiť. Nikomu sa nič nechce a riešia to tak že a čo, vyhodiť ma nemôžu niečo spravím a na ostatné kašlem. Samozrejme, rodičia ich v tom podporujú, lebo na vine je pedagog a vždy niekto iný, len nie to dieťa, ktoré ani doma nič nemusí, tak čo by robilo inde. Potom pôjdu do práce a budú si pýtať vysoký plat len za to, že vôbec ráno vstanú.
@zuzkat1 neviem Ty mas tiez prvacku??pozeram,ze mas 6r dievcatko.Ci este nechodi do ZS?lebo to co si poradila by na mojho syna nezaberalo.Akurat by bol len viac unaveny,keby som ho zobudila o hod rano skor,ak by som ho dala o hlade do skoly,bol by len nervozny a frustrovany po cely den.Takze toto ako riesenie by som ostatnym mamickam neradila
A este k tej alergii.. To kvoli alergii sa nedava specialny pristup..ak mas pocit ze potrebuje spec.pristup tak navstiv pschychologa

@akvi a preco si nezaložia nejaku súkromnú alternatívnu skolu?
Mudrovať je jednoduche, vsak urob zmenu, vypracuj iny system, presad ho, získaj podporu verejnosti a rodicov
Vies, taketo frflanie a kritizovanie je uplne k ničomu, pokial nepinzjnes nejake konštruktívne riesenie
Lebo inak su to len kecy, kecy a kecy prázdne kecy