Problémy s triednou učiteľkou
Dobry den. Moja dcéra chodi do tretieho rocnika na zakladnej. Za dobre spravanie dostavaju cervene body a za zle cierne. Moja dcera problemy nemava, uci sa a poslucha. No stazovala sa mi ze dostala cierny bod, lebo zjedla keksík na prvej prestávke. Vobec som tomu nerozumela. Potom mi vysvetlila, ze im triedna dovoli jest sladke az na 3. prestavke. Na dalsi tyzden dostala opat cerveny bod, lebo si zakupila z automatu cokoladove mlieko, ktore im dovolila pit az v druzine, poobede. Vtedy som nerozumela naco tam ten automat je ak ho nemozu pouzivat kedy chcu. Chapem ze sa zaujima o zdravie deti..no neviem ci to mam riesit alebo nie. Co si o tom myslite?
@elizabet173 predpokladam, ze ak za to ucitelka dala cierny bod, tak je to za porusenie nejakych triednych pravidiel alebo nieco podobne, ale to sa asi nedozvieme, kedze maminka nereaguje
takze si to zhrnieme..
matka, ktora da dietatu na desiatu sladke, si zasluzi verejne opovrhnutie, jednoznačne ju treba nahlasit na socialku, lebo premotivovana ucitelka kontroluje detom nie pripravu na vyucovanie, ale obsah desiatoveho boxu a po prestavke znova kontroluje, kolko toho ubudlo..
dietatu akokolvek usilovnemu, nezmyselnymi bodmi udupe sebavedomie a bude sa bat chodit do skoly, zo strachu co zasa vyvedie a rodic bude kazdy den konzultovat s ucitelkou zlozenie desiatej do skoly...
@antoniatonka uplne zle si to zhrnule a totalne prehanas. Uplne by stacilo, keby matka vysvetlila dcere, aby si keksik nechala na neskor, co by bolo pre nu prospesnejsie a nie tu zakladat diskusiu o tom. Ale tu nikomu nejde o to, co je dobre pre dieta, len ziskat co najviac hlasov proti ucitelke. Co na tom, ze to myslela dobre.
@nelca84 ano ona im prikazala ze sladkosti mozu az poobede. A moja dcera je zdrava. Sportuje, rano zdravo ranajkuje a v skole uz mala len desiatu ako ovocie rozok a ano aj keksik. Chcela som vediet len nazor aj inych mamiciek. Dakujem.
@nelca84 prehanas ty, a dovolujes si pranierovat cudziu zenu, matku, a stravovacie navyky jej rodiny. Nespada do kompetencie ucitelky nariadzovat kedy ma dieťa co zjest, ked to neupravuje skolsky poriadok, a sladke nie je v skole ani zakazane, nakolko na pode skoly je automat na sladke napoje.
netreba sa snazit sa presadzovat svoj nazor, ked on nik nestoji..
@elizabet173 mne sa o tom uz nechce hadat, ako vravim, mne je to v podstate jedno, nejde o moje dieta. Ale keby slo, tak by som suhlasila s ucitelkou.
@antoniatonka maminka sa predsa pytala na nazor inych, preto zalozila diskusiu, tak diskutujem. A ty vystupujes dost arogantne na moj skus, o to tiez nik nestoji.
@nelca84 a nemyslim si, ze som ako matka zlyhala. Moje dieta je vsetko- zdrave a niekedy aj nezdrave ako kazdy z nas. Nechcem jej nic zakazovat- pretoze zakazovanie podla mojho nazoru vediet k tomu, ze to dieta chce este viac. Ja som sa chcela opytat len na nazor. Pretoze viem ze to ucitelka mysli dobre 🙂
Nemusi to byt predsa vo forme zakazu. Myslis, ze keby si sa s nou o tom porozpravala, tak to nepochopi?
Kaslat na jej cierne body. Neviem,ci by som mala odvahu sa ozvat,aby si svoje komplexy nevybijala na nej potom. Na jednej strane to je dobre,ze ich usmernuje,lebo mne ked kamoska hovori,co nosia deti na jedenie,je to hroza. Same nevyzivne sladkosti,deti su vypasene,nesustredene a besne. Nechala by som to tak. Dcere do zivota pomoze aj takato "sikana ". Decka,ktore su cepovane,su dobre pripravene na zivot a menej ich prekvapia urcite situacie. Ja to beriem tak,ze ucitelov treba respektovat a nezasahovat im do vychovy.
@antoniatonka a nikoho nepranierujem, niekolkokrat som napisala, ze keby slo o moje dieta, tak by mi na tom zalezalo, ale chapem, ze nie kazdy to tak ma, tak citaj lepsie.
dookola to iste..
My sme v uk a v škole majú zakázané sladkosti či nezdravé jedla a plus orechy , ale keby som jej niečo z toho dala, nebudú riešiť ju, ale mňa. Vy žiadne takéto pravidla nemáte a ak keksík nejedla na hodine tak je to fakt zvláštne.
@elizabet173 uz si agresivna, uz si sialena. Ucitelka urcite nechce dietatu zle. Keby ju nutila zjest mrkvu, keks, nieco jej pchala do krku tak chapem ze si nepricetna. Ale ze jej povie, nech si da sladke neskor? Urcite to nerobi aby ju sikanovala - kedze na tych pravidlach bezi cela trieda. Je tak tazke pre teba pochopit, ze sa treba normalne spytat pani ucitelky preco ten cierny bod? Aj ucitelka je len clovek - a zial bohu, pretoze situacia s detmi je, aka je, ucitelia casto musia riesit vychovu a stravovanie deti. Nasa krajina zacina vypadat ako happy hippo planet.
Davat cervene a cierne body za stravu je ta najvacsia konina co som pri bodovani citala!
Som učiteľka 1.stupňa, ale čo majú žiaci na desiatu a kedy to zjedia neriešim🤷♀️ Je pravda, že u niektorých žiakov môže zvýšené množstvo sacharidov zhoršiť správanie - mala som už také deti v triede. Ale myslím,že toto je plne v kompetencii rodičov, aby zhodnotili, čo je pre ich dieťa vhodné a v akom množstve. Čo sa týka nakupovania nápojov z automatu - áno, aj ja im to počas vyučovania zakazujem. A viete prečo? Kvôli bezpečnosti. Dieťa si kúpi čokoládu, ktorá je tak vrelá, že pohár ledva udrží a kým prejde niekoľko metrov k triede, vrazí do neho x dalsích detí. Potom pooblievajú seba, aj dlážku. A myslím, že žiadnej mame by sa nepáčilo, keby jej zavolám, že jej dieťa sa obarilo a podobne. Automat môžu využívať počas ŠKD po obede, keď je už väčší klud a menej žiakov na chodbách.
Ucitelka ma vzdelavat, aj vychovavat. Takze je fajn, ze sa zaujima aj o to, co deti jedia, ale davat cierny bod za keksik, je divne. Ani neviem, co by som svojmu dietatu na to povedala, aby som zachovala autoritu ucitelky. Ja by som napr. navrhovala, aby pani ucitelka nepila rano kavu, lebo inak jej dam dva cierne body.
Ja nerozumiem tomu prečo sladkosť poobede je ok a doobeda či na raňajky nie? Veď vramci zdravého stravovania ak chces zjesť niečo sladké tak len na raňajky alebo do 12tej. Alebo žiadnu sladkosť jasné...ja na raňajky dávam sladké, desiatu ovocie oriešky a odvtedy sladké už žiadne. Ráno sa vstrebe najmenej kalórií z jedla a majú celý deň na to, aby tu prijatú energiu minuli. Preto nechápem prečo je taký problem sladké na raňajky ale po obede keď už zjedli polievku a hlavné jedlo je ok potlačiť ešte sladkosť, lebo doobeda bolo zakázané.
@nelca84 mne praveze pride viac v pohode, ked dam dietatu sladke doobeda, ako poobede. Resp. Tak to mame aj my dospeli doma..
No neviem mne sa to nepaci, mala ucitelka.vysvetlit najprv, aky ma tymto ciel, ja tiez ucim a na prvom stupni. Nestaram sa co jedia, aj ked pravda, ze rano zjest na posedenie balik cipsov, potom do bufetu 7days a zapinat to kofolou sa mi nezda spravna, deti upozornim, ze je lepsie si vypytat doma chlebik so zelninou, jablcko a cistu vodu alebo caj, vodu im dolejem aj v skole... A vacsinou rodicia nestihaju daju detom peniaze nech si kupia, tak im vravim, detom, ze aj v potravinach si mozu vybrat jogurt, rohlik a karicku, banan, jablko... Najlepsie prvak jasny adhd, si priniesol 4 kinder buena a zjedol ich, potom z bufetu 7daysy a bake rols si doniesol a nezabudol na sladku malinovku...
@elizabet173 Nuz, ja tiez, budeme musiet makat, aby sme ziskali cervene body😀
U nas nie su sladkosti odporúčané, mame dat detom ovocie radsej. Za mna absolutny suhlas, ked chodil syn na 1stupen, prve co bolo zjedol keks . Prestala som mu davat sladke a zas bol problem ze on nema a iní maju. Takze za mna super vec ked v celej triede plati ze ziadne sladkosti , dcerka mala v skole jedine desiatu s ovocim alebo zeleninkou, samozrejme pekne vykrojene vykrajovackami aby sa jej jedli aj oči 🙂 inokedy ma len desiatu ked nestiham ale vzdy musi mat aspon paradajku a uhorku v desiate. Vobec jej sladkosti v skole nechýbajú a som za to rada. A keby to takto nemaju v skole a fungovali by sme so sladkostami, vobec by mi nevadilo , ze mojmu dietatu dala ucitelka cierny bod za to ze zjedlo plno cukru a ktore som mu navyse v pohode pribalila, za co by som sa asi skor hanbila, ze niekomu zalezi viac na tom ako sa stravuje moje dieta ako mne samej
pointa celeho je... dostalo dieta cierny bod, ze zjedlo keksik cez prvu prestavku, nie tretiu, ako nariadila ucitelka.. nie, ze je sladke zakazane

@elizabet173 ci zavazne, to neviem ani ja, ale mne by teda zalezalo na tom, aby dieta zjedlo sladkost az po jedle, ked uz nie po obede, tak minimalne po zjedeni desiaty. Ale je mi jasne, ze nie kazdemu na tom zalezi... a to sa potom casto odraza na tom, ako tie deti vyzeraju, bohuzial.