icon

Problémy so siedmakom

andreasko
17. dec 2014

Ahojte maminky som zufala ....mam siedmaka a ide to s nim z kopca ...doslova ....v zivote by ms nenapadlo ze budem raz riesit doslova sa trapit koli synovmu spravaniu v skole....najhorsie natom je to ze klame mi zatajuje znamky poznamky....v akole som kazdy druhy tyzden nech viem ake znamky ma a piznamky kedze zatajuje a klame mi ....nechapem preco toto robi ...preco ? Velkeho frajera robi ale ja viem ze jevto citlivy chalan nechapem kde robime chybu...venujemevsa mu ucime ...nic ano po dobrotky ani po zlotky...nijak je mi do placu...trapim sa nikdy nevynikal znamkami nepotrebujem mat jednotkara doma nech mi nodi aj trojky ale nech nas neklame...boze ved vkastnemu synovi nemozem verit smutne...bola som za skolskou psychologickou ta mi povedala ze vyrastie z toho....ale mba raz z toho porazi...ved nemozem mu verit nic klame klame a to je charakter ...vysvetlujeme vzdy naslubuje a hned na to po starom...baby cobsa deje mojim synom? Prepacte som na pokraji zrutenia ...dakujem

stepanka274
17. dec 2014

@andreasko mám troch synov s malým vekovým odstupom. Dvaja starší chodili spolu do základnej školy do triedy, prešli sme celkom v pohode, známky si zhoršili presne v tej siedmej triede, ale k tretiemu - ten sa z nich učil najlepšie, do konca piatejj triedy mal ledva jednu dve dvojky na vysvedčení, ale v siedmej triede to začalo, presne čo píšeš ty - samé poznámky, akože žiadne úlohy, na pol roka mal 7 trojek, bola som zúfalá. Po pátraní sme zistili, že v tirede majú 2 chlapcov, ktorí patria skôr do reedukačného centra než do základnej školy, syn kedže je menšieho vzrastu tak sa im chcel zapáčiť a získal si ich priazeň a oni ho akože ochraňovali pred staršími, no ale daň za to bolo katastrofálne správanie doma, v škole, všade. Vyhrážali sme sa mu preložením do školy v Bratislave. Bol dosť obľúbeným žiakom a mal veľa kamarátov, to trochu zabralo. Avšak potom si našiel motiváciu - veľmi túžil po smartfóne a tak sme mu sľúbili , že ked si zlepší vysvedčenie, tak mu ho kúpime. Syn sa tak zmenil, že na konci siedmej triedy mal len jednu 3. Na začiatku školského roku v osmičke nás potešila správa že dvaja neprispôsobiví žiaci boli preložení do inej školy (lebo už vyrástli a mali 16 rokov). Neskutočná premena, syn sa už učí oveľa lepšie a je to zase náš drahý Dominik.
V tomto príbehu hrala úlohu aj pani učiteľka, komunikovala, dávala podnety ako na neho. Treba hľadať v tirede možno dôvody zmeneného správania, komunikovať s pani učiteľkou. No je to obdobie puberty. Neboj sa, je to tak že deti z toho vyrastú aj ked my z toho šedivieme. 😉

andreasko
autor
17. dec 2014

@stepanka274 dakujem za tvojevriadky....tiez smecdost podobne ako tvoj dominik.len teda nanho nic nezabera absolutne nic...polepsovnou mu hrozime aj po dobrotky vysvetlujeme vydvetlujeme ale co z toho?akurat ma ide porazit klame klame klame....ja to nechapwm ...s ucitelkou aj psychologickou komunikujeme neustale ...moj syn je sikovny alr strasne lenivy a teda yeraz toto...neviem neviem zacinam vchadzat do apatie ze mi je uz jedno co robi a ako robi...len si hovorim kde sme my spravili chybu

bocianka123
17. dec 2014

@andreasko ahoj, niečo obdobné som riešila i ja teraz ôsmaka, pred rokom siedmaka, tiež im z triedy odišiel jedne žiak a už to ide.. síce ešte stále to škrípe, ale je to o čosi lepšie ako pred rokom. ale naozaj netuším, či je to iba tým žiakom alebo aj jeho obdobím... Hoci môj syn veľmi neklamal, vymýšľal si, to áno, ale pravda vždy vyšla najavo a on sa jej nebránil. Len tie známky boli desné...Teraz je to o čosi lepšie. Držím palce, nech to zvládnete.

tanapeta
Autor odpoveď zmazal
natalym
17. dec 2014

Aj moja dcéra sa zhoršila v siedmej triede. Dokonca si pamätám aj ja. Už som mala iné záujmy. Potom sa to utriaslo. Asi je to normálne. Ale neporadím. Naša salámistka zostala, čo nebaví, to sa neučí. Taká som aj ja. Hold, gény nezaprieš.

malabiba
17. dec 2014

puberta je ťažké obdobie, ale nezomiera sa na to 🙂 .....zažili sme také, syn mal úplne nanič prospech, klamal, správanie nehovoriac, nepomohli ani prosby, ani hrozby.....tak som si povedala, že ho dám vyučiť za kuchára, čo sa budem trápiť....a po čase mu svitlo, zlepšil sa a dostal sa na dobrú výberovú školu...treba vydržať, v krajnej núdzi použiť reštrikcie a zákazy, jedine to zaberie...veľa trpezlivosti

mihula
17. dec 2014

@andreasko a co otec autorita

andreasko
autor
17. dec 2014

@mihula a otec to same...vysvetluje bozsku trpezlivost ma...po dobrotky po zlotky nic nic nezabera ....rezignoval...a uz zacinam rexignovat aj ja...mudi sa sam zobudit nefonutime ho nijak

mihula
17. dec 2014

@andreasko no asi treba tvrdy reset

0silvia0
17. dec 2014

@andreasko my sme toto mali v šiestej triede - totálna vzbura hormónov, správanie hrôza, známky hrôza... poznámky sa nezmestili do žiackej knižky. Tiež v tom bol chalan, ktorému sa chcel ten náš zapáčiť a upútaval pozornosť nevhodným spôsobom.
Dnes je siedmak, má 13, uvedomil si, že nechce byť taký ako spolužiak, ktorý mu minulý rok imponoval. Syn mi povedal, že on chce byť normálny 🙂 Ale minulý rok som bola na nervy ako ty. Tento rok je to super, správanie sa otočilo k lepšiemu, známky sa zlepšili, ten náš chalan sa potreboval uvedomiť a trošku dospieť.
Držím palce, aby hormonálna búrka rýchlo prešla aj u vás.

andrejka1974
17. dec 2014

@andreasko moj syn mi to robil, nepomahalo fakt nic, tajil znamky, bolo mu to jedno a vies co pomohlo dohodla som sa aj s ucitelom a povedala som mu, ze ak to bude nadalej vybavim mu polepsovnu a ze mu to vybavim, aj keby sa na hlavu postavil aj som mu to ukazala, ze kde to je a bude tam cely cas a zakazem mu akekolvek navstevy, ked som mu to povedala v ten den prisiel prosikat s placom aj triedneho profesora a odvtedy to uz neurobil

barbara589
17. dec 2014

Psychologička má pravdu. Je v puberte a určite z toho vyrastie! Nestrácaj hlavu. On určite dospeje, len ty mu nesmieš ukázať že si z toho zničená lebo si bude pripadať ako vačší frajer a bude si prevdza

andreasko
autor
17. dec 2014

@andrejka1974 presne takto kedcsa nedalo inac sme i my isli na to ako vy...lenzebmoj syn mykne plecom alebo v tu chvilu naslubuje hory doly....prazdne reci...sluby sluby a tolko sanci sme mu dali ...v skole robi frajera este s dvomi jemu podobnym...ale on je v skutku citlivy chlapec zalezi nam na nom...kde robime chybu?psychologixka aj ucitelky mi hovoria...vy nemozte robit nic on sa musi spamatat...ale kedy? Nechcem si v buduxnosti vycitat ze mi bude sam vycitat preco som to nechala tak...

andreasko
autor
17. dec 2014

@barbara589 no vsak po dohode psychologickoy a uckou presne opacna taktika...nexhat ho leb tak bez nasej pomoci..akokeby nam bol lahostajny...upadam do apatie a muz to nacisto vzdal...a to ma on yrpezlivost nic nechame ho tak uvidime

andrejka1974
17. dec 2014

@andreasko nas toto robil rokyasi od druhej polky 5 , spamatal sa v osmicke a v polke deviny , vsetci chalani su v totalnej pubertte aj moj, proste ma skolu total na haku hrozia mu stvorky ☹ ☹ ☹ ☹ ☹ este ze matika a slovencina mu ako tak ide ale na ostatne predmety sa vykaslal a ucitel mi povedal, ze su v triede aj taky co doteraz boli slusni a hrozia im aj dvojky zo spravania , moj tam nepatri, povedal, ze ma syn sice filipa v hlave, ale je lajdak, pohrozili sme mu a uz co to opravil , trest dostal taky, ze musel rano vstat o 5.00 a ucit sa az pokial nejde do skoly a vecierku ma o 20.00 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 a spi v izbe s najmensou sestrou, ta je certik vecerny obcas 🙂 🙂 🙂 🙂

pupavka123
18. dec 2014

PUBERTA

barbara589
18. dec 2014

Tak ja už potom neviem...Je to ťažké , hlavne s deťmi v puberte. Každé dieťa všetko chape inak. neviem. Ale určite nestrácaj hlavu! Neboj určite sa to nejak vrieši

jaruska8
18. dec 2014

Siedmy ročník je zlomový. Dovtedy detičky, zrazu skorodospelácii...

katkanajkatka
6. jan 2015

Presne siedmy ročník je zlomový. Ťažká puberta je v sedmičke. Len vydržať! 🙂

helencek
Autor odpoveď zmazal
dinko31
14. jan 2015

@malabiba no a teraz to so synom piatakom riešim ja. ide ma poraziť ako sa mu nechce učiť. Samé zlé známky a klamanie, nepísanie úloh. Zatrhla som aj počítač že ak sa nespamätá, tak ho už nedostane. Najhoršie na tom je že ja som na jeho škole učiteľka a všetky kolegyne mi dohovárajú že či sa s ním doma neučím. Samozrejme že sa mu venujem a príde do školy na písomku a zasa guľa. Už mi to asi robí naschvál.

malabiba
15. jan 2015

@dinko31 no byť učiteľka svojmu synovi by som nechcela byť 🙂....na kolegyne nedaj, nie každý žiak musí byť jednotkár. Je to tvoj syn, aj keď má zlé známky neznamená, že to tak musí byť naveky. Ja som syna nechala tak, však nemusí byť z neho doktor. No prízvukovala som mu, že pôjde k lopate s jeho známkami. Však za prácu sa netreba hanbiť, lekár nemá väčšiu hodnotu ako murár, keď si svoju robotu robí poriadne. No ako rástol názory menil doslova zo dňa na deň. A rozhodol sa pre školu, kde vezmú iba tretinu prihlásených. Na monitor a prijímačky tak zabral, že sa tam dostal.

dinko31
15. jan 2015

@malabiba dufam ze mas pravdu a ze sa spamätá. Mna to velmi trápi ze ho nic nebaví. A co sa tyka mojich kolegýň je mi to nepríjemné.

0silvia0
15. jan 2015

@dinko31 pokiaľ sa dieťa samo v sebe nespamätá a neprehodnotí svoj postoj k učeniu, k prístupu, k životu, ty ako mama neurobíš nič. Môžeš do neho tlačiť, pripomínať mu úlohy, snažiť sa, ale stále sa to snažíš ty, nie on. Neviem, či sa to dá nejako urýchliť, asi nie, treba trpezlivo čakať na ten pravý moment uvedomenia sa a popri tom stále vsúvať dieťaťu tie správne postoje, hodnoty primeraným spôsobom (syna si poznáš, takže musíš zvoliť štýl, ktorý bude ochotný akceptovať). Viem, o čom hovorím, môj syn je teraz siedmak a veľmi sa skľudnil. Minulý ročník, ako šiestak to bola hrôza, všetko flákal, hral v škole arogantného, žiacku knižku sme mali vypísanú od poznámok, znížená dvojka zo správania, nič sa neučil atď. Tento rok sa nestačím čudovať, jednotkár z neho nie je, ale snaží sa a dokonca sám od seba sa ide učiť, čo minulý rok neexistovalo...
Držím palce 🙂

dinko31
15. jan 2015

@0silvia0 dakujem za povzbudenie 😉

kikavikika
1. feb 2015

ja sa neviznam ale možno sa bojí vašej reakcije tak sa snaží čo najviac vzdialiť sa jej, 😒

ria2012
20. máj 2015

Ahoj Andreasko a spolok, je to strašné, ale našla som sa v tvojich slovách. Riešime tento istý problém, som úplne na dne. Nepomáha nič, prosby, vyhrážky, bitky, no proste nič. Stále dookola sa rozprávame, vysvetľujeme, poučujeme o dôsledkoch na celý život a stále nič napomáha. Možno na dva tri týždne a potom zase spraví niečo také, že keď mi zavolá učiteľka, zastaví sa mi asi tlkot srdca a nohy sa mi podlamujú, že čo zase vyparatil. Tiež nevieme, kde sme zlyhali, nerozmaznávali sme ho, nikdy nemal prepychové veci, aj mobil dostal až teraz v trinástich rokoch prvý, a aj ten sme mu už zhabali. Som na dne, pripadám si ako zrúda, neschopná vychovávať syna. A najhoršie je na tom to, že človek upadáva do depresie. Ak by ste nám niekto vedel dať akúkoľvek radu, budem veľmi vďačná.

nikuska744
20. máj 2015

@ria2012 skuste kliknúť na nevychova.cz