icon

Problémy so školou - testy na Covid-19

10. sep 2022

Dobrý deň. Tento týždeň začala škola a už aj prvé problémy. Pri príchode do školy mi tr. učiteľka oznámila, že nemôže zobrať moje dieťa do školy, nakoľko som nedoniesla do školy neg. test na coronu - vraj som mala dcére urobiť.
Pritom na stránke školy som našla len že je potrebné mať papier o bezinf. dieťaťa. To som mala. O spravení testu ani slovko.
Keď som protestovala učiteľka ostala nevrlá.
Na ďalší deň mi sám pán riaditeľ poslal odfotený môj podpis, kde som súhlasila s odobratím corona testov . Lenže vtedy nebolo nič o tom ,že na začiatku šk. roka MUSÍ mať dieťa neg. test.
Čo robiť? Kde si to mám naštudovať? Mal tiež niekto takéto problémy, alebo zas som natrafila na moc aktívneho riaditeľa ktorý si sám určuje pravidla? Čo by ste robili na mojom mieste?
Už teraz sa trasiem čo si zas vymyslí v pondelok...

bilberryday
Autor odpoveď zmazal
sorciera24
10. sep 2022

@ja_mama nezavadzaj, rodič nie je povinny testovať, ani ak testy prebral...kde take neico mas?...jedine, čo z ministerstva a jeho rozhodnutia vyplyva pri anstupe do školy je vyhlasenie o bezinfekcnosti! nic ine! https://www.minedu.sk/rozhodnutie-ministra-s-uc...
pracujem v školstve a žiadna škola nema čo požadovať pretestovanie a podmienovat tym povinnu šk. dochadzku...ani ak si rodič testy prebral (mohol ich pokojne pocas prazdnin minuť napr.).....

cocolino234
10. sep 2022

@bilberryday definícia slova sebareflexia ti pravdepodobne nič nehovorí. 😀 Ale to je v poriadku, tvoje vyjadrenia nemajú výpovednú hodnotu, takže pokračovať nebudem. Pekný deň a nezabudni na mňa v iných diskusiách. ⭐

ja_mama
10. sep 2022

To je samozrejmost, ze to mali dat vediet s tym uz nic nenarobis - stalo sa, verim ze ta to zaskocilo/nahnevalo. Urcite bolo takych prekvapenych rodicov viac, nerobila by som ale z tohoto jedneho razu cirkus.

pribinak
10. sep 2022

Dobre, ale je problém teraz urobiť jeden test?

Či ideš sa teraz bit do krvi pre takú nepodatatnu vec ?

sorciera24
10. sep 2022

https://www.minedu.sk/data/att/24327.pdf s.2 domace samotestovanie: Rodičia, resp. plnoletí žiaci nie sú povinní vykazovať vykonanie antigénového samotestu.

autor
10. sep 2022

@pribinak tak zas sa ide syn testovať na pondelok? či ako? veď už daj normálnu odpoveď a nie či je to problém z našej strany...

heln
10. sep 2022

ahoj, necitala som diskusiu, ale tak ti poviem, podla pokynov z ministerstva, bol potrebny len papier o bezinfekcnosti.
my sme si tiez brali testy a vobec od nas nepytali vysledok testu.
dalsia vec, ako od vas pytaju vysledok testu? u nas bolo testovanie dobrovolne a len sme cez edupage oznacili vysledok testu.

mondolina
10. sep 2022

a máte teda nejaké tlačivo na výsledok testu, keď nemáte edupage?

autor
10. sep 2022

@mondolina nie... vôbec neviem ako to chceli... asi bolo potrebné doniesť ukázať test...

elizabet173
10. sep 2022

vypýtaj si od riaditeľa nariadenie ministerstva, že dieťa môže prísť do školy len s negatívnym testom. To, že si prevzala testy, neznamená, že ich teraz do týždňa musíš všetky minúť, ani že má tvoje dieťa prísť v prvý deň školského vyučovania otestované. Nedá ti ho, lebo ani neexistuje, lebo je to kravina. Kto ti dokáže, že si ten test nerobila sebe, ale testovala si dieťa? Keď má test negatívny v pondelok, znamená to, že bude mať negatívny aj v stredu? Testy si prevzala na to, aby si mohla dieťa otestovať, keby malo nejaké príznaky ochorenia a ty nedokážeš posúdiť, či je to len prechladnutie alebo covid. Potvrdenie o bezinfekčnosti to je všetko, čo si mala priniesť a to si priniesla.

mondolina
10. sep 2022

a prečo si sa teda na to celý týždeň v škole neinformovala?

heln
10. sep 2022

tak to je inak pekna hlupost, test je predsa po 5 minutach neplatny....
treba si to s nimi vydiskutovat ako to chcu a co vlastne chcu.

elizabet173
10. sep 2022

ja už začínam mať pocit, že niektorí riaditelia či už škôl alebo škôlok sa sami pasujú do funkcie minimálne okresného hygienika, lekára a riaditeľa zemegule dokopy. Keby sa aspoň trošku zamysleli nad nezmyselnosťou svojich nariadení, bolo by to úžasné. S otvorenými ústami som počas zúriacej pandémie čítala tu na MK, ako musia mať deti v škôlke postieľky od seba vzdialené 1m a pri tom sa na prechádzke držali za ruky. Alebo niekto, kto škôlku videl z lietadla odporučil rúška pre deti a premotivované riaditeľky to poňali ako super nápad. Pre malé deti, ktoré rúška nedokážu používať správne, sem tam si ich vymenia, utrú si do nich sopeľ aj rajčinovú polievku a počas jedla a spánku ich aj tak nemali. Zbohom zdravý rozum

pietra
10. sep 2022

akym sposobom komunikujete so skolou? Nejaky kontakt predsa mat musis. Tak napis alebo zavolaj triednej a opytaj sa jej. Tu nikto nemoze vediet, co vasa skola vyzaduje, kedze aj test ziadala ako nieco navyse, nie na zaklade nariadenia ministerstva. Oficialne nepotrebujes na pondelok nic, ak minuly tyzden chodilo dieta do skoly. Len vzdy, ked dieta nie je v skole viac ako 3 kalendarne dni (vratane vikendov a sviatkov) musi doniest papier o bezpriznakovosti

kristiii
10. sep 2022

Žiaľ si zrejme natrafila na proaktívneho riaditeľa. Potrebné bolo len potvrdenie o bezinfekčnosti. Môj syn dostal testy až teraz v utorok, pri preberaní som tiež podpisovala papier, ale len o tom, že testovanie je DOPORUČENÉ vždy v pondelok a vo štvrtok alebo v prípade podozrenia na ochorenie, nie povinné. A v možnostiach na edupage mám vo vyhláseniach stále len možnosť Potvrdenia o bezinfekčnosti. Že bol syn otestovaný tam ani nie je. Pýtaj sa, na základe čoho toto vyžadujú. Lebo prevziať testy neznamená povinnosť testovať, ak to tam nie je vyslovene uvedené.

pribinak
10. sep 2022

Áno, v pondelok ráno ho odtestuj a výsledok pošli učiteľke. Alebo v nedeľu večer

elizabet173
10. sep 2022

@pribinak prečo by ho mala testovať? Pretože to niekoho napadlo? Nikdy som nebola proti opatreniam, len neznášam, keď si ich niekto vymýšľa bez toho, aby sa vôbec zamyslel nad ich efektívnosťou

luscious
Autor odpoveď zmazal
pribinak
10. sep 2022

@elizabet173 však nemusí, nikto jej nôž pod krkom nedrží.

elizabet173
10. sep 2022

@pribinak ja len neviem, prečo by mala

tykat
10. sep 2022

Co bolo v pozvanke na prvy den alebo na stranke skoly/edupage ohladom nastupu? U nas bola info ze treba vyhlasenie o bezinfekcnosti. To sme dodali. Ak by tam bola ziadost o neg.test tiez by sme ho dodali...

Ako na tom boli u vas ostatni ziaci a rodicia? Mali urobene testy? Ak to vsetci vedeli a ty nie tak je chyba u teba. Necitala si poriadne pokyny na zac.sk.roka.

pribinak
10. sep 2022

@elizabet173 utíšiť situáciu ktorá je pre úplnú hlúposť dosť vyhecovana

elizabet173
10. sep 2022

@pribinak prečo by ju mala tíšiť autorka témy, keď ju nevyhecovala ona? V pondelok by som prišla do školy a ak by niekto odo mňa požadoval test, tak by som si vypýtala nariadenie, vyhlášku na základe ktorej ho požadujú. A bolo by dohecované. A možno by si riaditeľ aj s učiteľkou druhý krát rozmysleli, či je na mieste len tak z plezíru buzerovať začiatkom školského roka rodičov, ktorí majú toho aj bez toho v septembri dosť.

benit
10. sep 2022

Ked si prebrala testy, mas svoje dieta aj otestovat a poslat pouzitie na edupage. Je to tak aj u nas. Vsetky testy treba vydokladovat.

basska_b
10. sep 2022

Mna by zaujimalo, ci kazdy rodic z tej skoly dal dietatu spajdlu do nosa, ci kazdy rodic vedel o tom, ze ma dat v prvy skolsky den dietatu spajdlu do nosa okrem VAS JEDINEJ... alebo o co ide. Zial, pri komunikacii so skolou rodic taha za kratsi koniec... ja by som pokojne odpovedala, ze nevedela som o povinnosti otestovat dieta a opytala sa, ktore dni sa podla nich teda deti akoze maju doma testovat... a nepustala sa do zabomysej vojny.

sorciera24
10. sep 2022

@benit už toto neplati! vid. rozhodnutie minsiterstva...

heln
10. sep 2022

@benit my sme dostali na tento skolsky rok 5 ks testov, nevidim dovod preco dieta testovat, ked nema priznaky.
minuli skolsky rok sme dostali 25 ks a presne, uplne zbytocne sme minuli testy testovanim zdraveho dietata v kazdy pondelok a ked sme testy minuli, tak sme ho uz nemali cim otestovat ked bolo chore.
vysledok sme vzdy poslali cez edupage, autorka pise, ze edupage nemaju.
a este u nas bolo testovanie dobrovolne, aj ked sme testy prebrali.

sorciera24
10. sep 2022

@heln presne, akože odpalim 5 testov na zdravom dietati za 2,5 tyzdna a potom, ekd bude realne chorý a budem chciet nahodou otestovat, nebudem amt cim.....a cudujem sa, že aktualne nariadenia a semafor nemaju nacitane ani ucitelky....ibaže by sa tu hrali školy zas na doležite....! nie, v semfore mate dobrovolne použitie testov! bodka...

mogaa
10. sep 2022

zvláštne, že toto nedorozumenie so školou máš len ty a nie ostatné mamičky...veď ostatné mamičky podpisovali rovnaké tlačivo, takže ich deti mali zrejme urobené testy....v každom prípade nechápem v čom je problém, ak škola žiada test tak ho urobím a finito....riešiš hovadiny....a keďže ich riešiš len ty, tak problém zrejme nebude na strane školy....