Prváčik sa nevie sústrediť
Mam dcerku narodenu v auguste, teraz isla do skoly, tam je vsetko v poriadku, no problem zacina sa doma, nevie sa sustredit. Domace ulohy robi doslova hodiny. Ako jej pomoc? Moze byt este nezrela?
@akika722 aj ja pisem ako tatar lebo som cudzinka. Teraz he chora a sme doma, mala pisat 2 strany v pisanke, povedala som ze ked to spravi za 40 minut tak bude rozpravka, nastavila som cas, a ona 30 minut plakala, ulievala sa atd, a potom prisla suseda, trosku sme pokecali a za 5 minut to mala cele spravene. Tych 30 minut sedela som pri nej, a nic. Uloh mame asi tolko co Vy, viac menej.
@edyta Ja mu vždy poviem že ak to prekrásne bez chýb napíše zahráme si hru,pojdeme von s bicyklom atd atd.
Musíš ju asi niečím motivovať,neviem čo ma rada.Môj napr.miluje behať,lietať po vonku 😀 Tak mu vždy slubim že pôjdeme na ihrisko,vezmeme bicykel,kolobežku,SPOLU upečieme kolač ak to pekne napíše-proste viem čo na neho platí.
Skús,určite aj ty vieš čo ma rada 🙂
A ináč.Môj bol viac ako mesiac doma,bol vážnejšie chorý a vtedy sa mu nakopilo tolko uloh že sme nevedeli čo skor /lebo tyžden s toho sme boli v nemocnici/.
A samozrejme ako aj sam povedal: odvykol si od toho za ten čas a už sa mu nechce.
Vzala som cvičny zošit,pero a "suťažili" sme kto to krajšie napiše.
Všetko čo mal písať on som písala aj ja a porovnávali sme kto to urobil lepšie.A tak ho to bavilo že sme to mali šup šup 😀
@yidaky v kratkosti, dakujem za rady, u nas neje rozdiel medzi ucenim, vzdy je to rovnake, neznasa ulohy. Nechcem aby mala taky postoj k tomu, z vedla susedina dcera place kazdy den, to by som nechcela,no neviem ako ju motivovať, ja som sa ucila rada, aj manzel, rodicia mi nikdy nekontrolovali ulohy ani sa zo mnou neucili. Myslim si ze dcera nema ADHD, aj ked je veru ziva. Skolu ma rada a tesi sa do nej. Verim ze je to aj o mojom pristupe k nej, no tazko vidiet vlastne chyby. Dakedy ma napada ze ju necham len tak nenaucenu, nech si pozrie ake su nasledky ...
@edyta pises velmi dobre, vobec ako tatar
dcera si musi zvyknut na rezim, je este malinka, je augustova, niet sa co cudovat, ze este nie je nadsena z uloh, nie kazde dieta to ma tak, ze hned naskoci, mne naskocila dcera a so synom som tiez musela byt velmi trpezliva, ale uz v druhom rocniku to bolo uplne super, neboj sa, ona si zvykne na skolu a bude dobre, skus ju nejak namotivovat pozitivne, niektorym detom pomaha taka blbost, ze to odstopujete a cim dalej tym sa jej to bude rychlejsie a pekne darit a vzdy si date nejaky ciel a za to nejaku odmenu, vylet alebo hocico, to je jedno....a medzi ulohami jednotlivymi nejake prestavky treba robit
a je dobre, ze sa uci doma a nie v druzine, v prvej triede je potrebne, aby si na to dozerala, drz sa, to pride a bude lepsie, prajem vela trpezlivosti a hlavne to ber s nadhladom a ked nahodou nieco nestihne, ziadna panika, nic sa nedeje
@yarnie super. paci sa mi tvoj pristup. No u nas v skole to beru velmi vazne, uz boli aj 5. Ulohy musia byt spravene. Neviem ci ucitelka vedela by spolupracovat. Ked maju citat text na rychlost, viem ze ked nebudeme cvicit doma bude medzi poslednymi. To ju velmi demotivuje. Neucila som ju citat doma no spoluziacky uz vedeli citat ked sli do skoly, a tak im to ide jedna radost. Zial nevedela som ako to tu chodi na Slovensku. Bolo mi povedane ze ju nemam ucit, lebo bude sa nudit v skole, no vysledok je taky ze citanie jej neide, presne povedane cita pomaly, a mozno to ju demotivuje ze kazdemu to ide rychlo len jej nie.
veru, vsimaj si aj skolu, lebo nie vsade je gestapo ucitelky a ak to tam prehanaju a vsetko je brane velmi vazne, asi sa treba poobzerat po jemnejsom pristupe v skole, niekedy uz to je popud, aby sa dieta snazilo, ked vidi okolo privetivost a laskavost
inak ja som nemyslela, ze text na cas, ale skor, ze teraz si za pol hodinu urobime ulohu zo slovenciny, potom je prestavka a tak
a sledovat cas a nie ju nejak pohanat, ale aby ona si vsimla, ze ked nerobi prestoje a ine veci ako ma, tak to ma za chvilku hotove
@celasapremenim diki. mozno zbytocne panikujem. Snazim sa byt trpezliva aj ked dakedy uz nakricim. Teraz citam velmi dobru knihu ako ucit sa z detmi je tam vela rad ako deti motyvovat a povzbudzovat, no dajak tazko sa to zavadza do zivota.
@edyta ano, daj tip na taku knizku 🙂 ja to mam teraz uplne super, my sme menili skolu a strasne to synovi pomohlo, je sikovny, usmiaty a rad chodi do skoly a v skole preberu viac ako v starej, ale nie su tam nervacky ucitelky, uplne iny pristup k dietatu, napr. hlada si cojaviem cip na obed a ucitelka ho este polutuje, ze moooj, kde to mozes mat, neboj sa, ked to nenajdes, zariadime to...odraz, prestal stracat veci, nie je nervozny z toho, ze keby sa mu nieco stalo je pruser a tak...uplne jednoducho v pohode......taky ten pristup k dietatu, alebo ucka im vari cez prestavky kakao chapes :D:D:D a su tam taki pospoliti a pritom makaju a napreduju normalne(drienova, porovnavam s kosickou, tak velmi velmi velmi dobra skola tiez jedna aj druha)
@edyta kedze ti zalezi na vysledkoch dietata a aby bolo v pohode a zapadlo, tak jasne, ze si nervozna z toho, ale fakt netreba hucat na dieta, ked sa uci, lebo sa este viac zasekne, ja som bola pri priprave tiez nervozna, ale uz som sa naucila
@celasapremenim je to od Adele Faber "Ako hovoriť s deťmi, aby sa lepšie učili" presne je tam popisany pristup o akom hovoris
@edyta ja chapem, ze ulohy musi mat spravene, nastastie moja chodi do skoly, kde prvaci ulohy nemavaju, okrem takych ze nieco vyskumat, zistit, najst informacie, zastruhat ceruzky, ani nebaziruju na krasopise, pisu comenia skriptom, atd atd. A teda ona sa naucila citat sama v 5 rokoch, zabranit sa tomu nedalo. Teraz uz cita ako dospela, len v duchu a velmi rychlo. Chce to proste nejaky trening ale rozhodne je citanie na rychlost hlupost, na citani je podstatne porozumenie textu, schopnost ho precitat rychlo lebo to maju natrenovane (naspamat) je uplna sprostost. Rychlost v citani pride po istom case prirodzene, ale aj tak niekto cita hyperrychlo, niekto si ukazuje prstom a predsa nikto z tych dvoch necita lepsie alebo horsie na zaklade rychlosti. Jedine co je podstatne, aby to bolo plynule a aby dieta/dospely rozumeli pisanemu textu. Vedeli z neho abstrahovat a pouzit informacie, pripadne ho vedeli zreprodukovat vlastnymi slovami alebo naspamat ak sa jedna napr o poeziu, s prednesom. Moja cita rychlo ale maju v triede aj pomalsie deti v citani, preto sa delia na 2 skupiny vramci 2 tried aby sa vzajomne nezdrziavali a nedemotivovali. Nesutazia v rychlosti. To sa mi zda spravne. Dcerka je zas pomalsia v matike, niezeby jej to neslo ale ju to nebavi (okrem slovnych uloh a rebusov) a tak je proste leniva v matike. A tak je na matiku v pomalsej skupine. Lebo v tej druhej su deti co su fakt brutalne, pocitaju neskutocne veci z hlavy a rychlo. Je mi luto, ze tvoja mala ktoru citanie bavi sa citi kvoli rychlostnym kriteriam demotivovana, nechapem tento divny skolsky system :(
@edyta to je smutne ze ich po pol roku v skole nutia citat na rychlost a podla toho hodnotia .. to by ma zaujimalo aky genialny pedagog to vymyslel 😒
vsak to je akurat na totalne vystresovanie dietata a znechutenie citania .. o porozumeni precitanemu ani nehovorim
rychlost v citani pride sama citatelskou skusenostou
dementne slovenske skolstvo
@edyta ked som si precitala dalsie tvoje prispevky k diskusii, tak problem skor vidim v tom, ze prvacik si vyzaduje, aby si pri nom sedela a smerovala ho, nie je to o tom, ze potom sa budes musiet ucit s dietatom stale ale ten 1-2 rocnik si to vyzaduje, pojde to aj jej rychlejsie.....ako baby pisu spolu s rodicom to ide rychlejsie plus dieta si dava viac pozor na presnost, pisanie, viac sa sustredi....
@meluela syn tiež čítal na rýchlosť a nevidím na tom nič zlé,lebo......teraz je v tretej triede,učenia pribudlo oveľa viac oproti prvej triede a neviem si predstaviť,že by čítal teraz pomaly ,to by mu to učenie prírodovedy či vlastivedy trvalo donekonečna....na každom rodičovskom učiteľka deti chváli čo sa týka matematiky či písania,ale skoro všetky deti mali problém s čítaním,čo sa v dobe pc a tv ani nečudujem.....takže ja spätne oceňujem ten prístup a tlak čo sa čítania týka,....+ synovi podsúvam knihy,ktoré ho zaujímajú,tak si číta aj sám,ale ani zďaleka nie tak veľa ako dcéry v jeho veku
v prvom ročníku by si ulohy dieťa malo robiť doma. Prečo? Pretože na systém učenia si musí zvyknuť aj dieťa a aj rodič a získať vobec ,,šajnu,, o čom ta škola je, aký je systém práce, a aké su ulohy a aké je vlastne to dieťa. Netvrdím, že niektoré učitelky to neprehánaju s množstvom cvičení na DÚ, ale to je na rodičoch aby sa ozvali a vydiskutovali si to s nou na rodičovskom. Mnohí rodičia sa len opýtaju - máš ulohy? Super, a dalej sa nestaraju. V škd nie je čas a priestor individuálne sa venovať deťom, je tam možnosť napísať si DÚ, ale nie vysvetlovať učivo, cvičiť diktáty, medzery vo vedomostiach a ťahať slabých žiakov. Hned po vyučovaní sa to nedá lebo deti chcu jesť (obed) potom chcu isť konečne aj von s kamaratmi sa hrať a vybehať lebo su po celodennom sedení na zadkoch a počúvaní učiva ako besné, niektorí odidu na kružky a okolo 15:00 ideme dnu. Kým sa napiju, zjedia chlebík, vycikaju tak máme 15:15...a možeme začať pisať ulohy. Šikovní si ich robia sami, tí čo nechápu sa pýtaju a pomožeme čo možeme. Deti, ktorých pozornosť naruší aj mucha letiaca meter od nich potrebuju aby vyslovene pri nich niekto sedel - nemožu si sami robiť (v izbe) ulohy, nebudu ich mať ani do sudneho dna. Ak mám čas tak takto sedím pri žiakovi a doslova prstom mu ukazujem a ten prst musí sledovať očami a ulohy má raz dva. Ako náhle odídem k niekomu inému, alebo robím niečo iné tak tie ulohy nemá ani o pol hodinu...ani jednu vetu. Ale takto sa v škd nedá fungovať denne, že budem pri každom kto má problém sedieť indi vindi.
@meluela v tomto s tebou suhlasim. syn chodi do 1.triedy vo sui - ulohy maju na 10min denne, s tym, ze maju ich robit deti same. bud maju pisanie alebo matematiku, nikdy nie obe naraz. co stihnu stihnu, co nestihnu nestihnu. podla toho pani ucitelka vie, kto ako ucivo zvlada.
inak zaroven robim so synom svk skolu - a teda slovensky slabikar co mame my (stefekova) - no katastrofa cista. citanka - detto. pisanka - ta sa velmi nezmenila, len rozmer (a4 miesto a5).
a syn cita vyborne v oboch jazykoch, ale teda citanie na rychlost je podla mna v tomto veku blbost. dolezite by malo byt pochopenie o com text je... 😖
@edyta nemyslim si, ze problem je v tom, ze ci si tam alebo nie. problem je v tom, ze ich robi neskoro po obede a uz sa jej skratka nechce. je unavena a plna dojmov z druziny, z kruzkov a zrazu ma prepnut do modu "domace ulohy":.. predstav si samu seba ako sa tebe chce, ked prides domov z prace este vysavat, navarit, dat prat a nebodaj este ozehlit... 😉
@bubelko Slovenska republika by mala priznat ze proste nedokaze skolstvo prisposobit urovni dnesnych poznatkov a modernej pedagogiky, ze nedokaze zaplatit aspon priemerne kvalitnych pedagogov do kazdej triedy (kedze financie treba vytunelovat a nie dat tam kam patria) a preto umoznit homeschooling na oboch stupnoch ZS pre tych, ktory o to maju zaujem aspon za takych podmienok ako to ku spokojnosti vsetkych bez problemov funguje v susednej CR
@meluela neviem, ci je riesenie homeschooling pokial rodic nie je pedagog - robim teraz so synom tu prvu triedu a teda mozem povedat, ze je to boj. nebavi ho to - a chapem ho. chodi do skoly normalne tu a potom este musi robit slovencinu. a to nema ostatne...
skor si myslim, ze treba premysliet pristup - 1. a 2. triedu a postupne zvysovat tempo a priberat ulohy, a nie naopak, ze navalime prvakom haldu novych veci (matematika, citanie, pisanie, etc.) plus cudzi jazyk, uloh tolko, ze deti to skor odradi ako motivuje...
@bubelko to je pravda ze prekopat by bolo treba uplne cely system ucenia aky je u nas ... kebyze aj clovek zvladne ten homeschooling z pohladu motivacie dietata co urcite nie je najlahsie ... tak potom narazi na to, ze musi sam dieta naucit presne tie sprostosti ktorym sa chcel vyhnut 😒
Ani ta Hejného metoda ktorou sa v Cechach uspesne uci matematika sposobom ktory dieta neodradi od rozmyslania vlastnou hlavou nie je u nas bezne dostupna, iba na par sukromnych.
@meluela funguje to aj u nás takže kludne skus.....http://www.domacaskola.sk/onas/
@meluela tu metodu nepoznam, ale uz som o nej pocula... ja nastastie so synom matematiku riesit nemusim, a a celkovo ziadne ulohy neriesim. ani projetky. robime spolu len slovencinu - pisanie a citanie plus trenujeme diktaty... tu napr. vobec v 1.triede diktat nepisu.
inak napr. dnes sme robili citanku a mal zaskrtnut v "sasovinkach" slova, ktore su smiesne a ma ich akoze v skolskej taske... no nezaskrtol ani jedno, lebo hoci ziadne v z nich nema v skolskej taske, tak ziadne nepovazoval za smiesne. nechapal, ze co je smiesne na tom, ze ma v skolskej taske slona, kozu ci traktor... 🙄
@sardinka333 ja som Polka, a u nas poznam vela rodin co robia homeschooling. Kazdy si to velmi pochvaluje, pri tom ale je to velmi financne narocne. Mozne prvy stupen nie, ale druhy uz ano, deti chodia na sustredenia s profesormi a to uz dost stoi, zaplatit tyzden mimo, ucitela, atd, a ked mate viac deti tym viac. No ale nechcem tu teraz riesit peniazky, stale ostava ten isty problem, ako dieta motivovat, ako mu ukazat vzdielanie tak ze ho to bude bavit, ja som neznasala historiu a teraz ju milujem, a je mi luto ze nam to prezentovali tak nezaujimavo, trebalo sa ucit datumy na spamet, nikto neriesil súvislosti. Dnes som rano navrhla dcere ze si napiseme dyktat a zas plac, preco taky odpor? Matiku viem spravit hravou formou, ale slovencina je katastrofa. Tak ci inac nakoniec su tu tie nestastne DU ktore treba spravit.
@bubelko ja si osobne tiez myslim, ze ten prvy rocnik sa tu deje naporom, ALE a to teda prizvukujem, nie je skola ako skola, mam skusenosti s tromi zakladnymi skolami a na zs mierova v prvom rocniku urobili detom take veci, ze keby som to nepodchytila, tak maly je demotivovany doteraz
napr. do pol roka nemali znamky, ale ucitelka im vlepila do ziackej tabulku so zlymi bodmi, tabulku s dobrymi bodmi, resp. s vcelickami ci co to bolo mali iba na nastenke v triede
tych bodov zlych bolo styri druhy, farebne odlisene, podla toho, co dieta vyviedlo
takze dieta sa mi doma mohlo "pochvalit" iba zlymi vecami v ziackej, jednotky tam nemal, dobre body nie, iba tie zle body, ktore hoci boli cojaviem tri, ako sa mal on citit, ked mi to ukazoval a ja ako rodic som dobre body videla iba na rodicku
v ziackej teda ostali prvy polro zle body, poznamky a oznamenia, NO FAKT FASA MILA PANI UCITELKA! samozrejme, ze som to takto nadhodila aj na rodicovskom zdruzeni....mozno sa aj zamyslela, ale nechala to tak
tiez v tej skole bolo uzasne, ako ich pranierovali s kazdou krabinou, napr. nechala ucitelka telocviku kludne dieta sediet tri hodiny na lavicke, lebo sa mu rozvazovali snurky a nevldal si ich dotiahnut (nie moj syn) iny chlapcek a rodicom to nepovedali, maly myslel, ze to malo tak byt, ved vylezeny zo skolky...neriesil....razitko pokarhanie, razitko pochvala, ked bolo vase dieta posledne oblecene par krat za sebou, pani ucitelka nevahala navrhnut dvojku z telocviku na pol roka na telocviku a to ani nespominam, aka je to neuveritelna ale skutocne prepacte radsej nepoviem ten vyraz, ale par stretnuti nam s manzelom fakt stacilo, padala nam huba nad pristupom k dietatu...prizvukujem, mam skusenosti s tromi skolami, viem co je normalne a co nie, som stastna, ze tam dieta uz nemam, doteraz som nahnevana a to neboli len tieto veci...no a v neposlednom rade, mohol aj tri hodiny sediet denne za ulohami, aby to stihol, tolko im valali....neporovnatelne s napr. zs kosicka, co sa tyka pristupu, uloh a podobne, ale hlavne tie ucitelky ake su tam super a na drienovej tiez
v dvoch dalsich skolach to robili normalne!
jani a to mozu byt radi, ze som nemala sil v tehotenstve ich dat na skolsku inspekciu za to, ako zosrotovali v 3. triede mojho syna psychicky....som stastna, ze sme to ustali a ze je to teraz vsetko s nim v poriadku, takto ti znicia dieta, ktore je sikovne, znechutia a z mimoriadne nadaneho dietata, co ma nadanie rozlozene harmonicky a nema problem s autoritami urobia kludne potom chalana, co sa nerad uci, raz davali v tv, ako nejaka mamicka pred skolOu zmlatila ucitelku, NEMALA SOM K TOMU DALEKO
@celasapremenim najviac sa boim toho ze ten prvacik fakt sa boi a doma nic nepovie, pripada mu to normalne ze ho sikanuje ucitelka, strasne. Neviem ako moju naucit aby mi povedala co sa robi v skole. Dopocujem sa az od druhych deti ze daco bolo zle. Najhorsie je to ze ked sa rozpravam s ucitelkou tak zaprie.
@celasapremenim neviem preco to skolstvo tak dodzubali... ako ja si na skolu spominam v dobrom. do 1.triedy som sice sla s tym, ze viem citat, ale aj tak som sa nenudila. ulohy sme si spravili v druzine, doma sa so mnou nikto nikdy neucil. sem tam sme dostali diktaty.
ked teraz niekedy citam tieto slohy, plus, co maju deti na ulohy - tak fakt zacinam lepsie chapat a uprednostnovat svajciarsky pristup.
1. a 2.trieda nastupuju zvolna a v 3.triede, ked uz su deti starsie, tak sa postupne zvysuje tempo. jednak je to primeranejsie veku a jednak to deti tak nedemotivuje, ked musia stravit tolko casu nad ulohami. a neskor, uz to lepsie chapu, preco tie ulohy musia robit.

@edyta Je unavená, preťažená. Čítať 5 krát ten istý často stupídny text zo šlabikára je proste nuda a zbytočnosť. Veď to sa skôr maučí naspamäť. To je akoby sme si zabehli doobeda 15 km, poobede ešte 5 km a tréner by nám povedal, že tých 5 km bolo pomalých, nesústredených, takže si to ešte zopakujeme 4 krát pred večerou. Čím je dieťa pomalšie a nesústredenejšie, tým viac naňho rodič tlačí, že toto bolo s chybami, tak ešte raz! Nie je to absurdné? Ide to ak inak, žiaľ, to závisi od školy. Moja malá je prváčka, úlohy na doma nemávajú vôbec, číta si večer pred spaním a to ju musím upozorniť, že už má zhasnúť. Číta knihy od Astrid Lindgrenovej momentálne. Píše také kostrbaté kone, matiku volá otravnatika 🙂 zošity má s rožkami ale škola ju baví a učiteľky ju chvália. Rada tvori, kresli, maľuje, píše poviedky a príbehy, básničky, rada nám hrá divadlo s vyrobenými bábkami. Miluje rozprávky v telke, to ju musím brzdiť. Úlohy robievame, keď je chorá a musí dobiehať. Ale aj vtedy jej dávam maximálne 2 strany príkladov a väčšinou doobeda cez víkend, nechce sa jej do matiky ale keď už sa do toho pustí, tak pracuje, síce svojím tempom ale v pohode. Nesedím pri nej, ale ma volá, keď potrebuje pomoc. Sú to jej úlohy. Ako motiváciu používam maličké nálepky, ktoré si smie nalepiť do zošita, keď vypočíta cvičenie.