icon

Prváčka sa bojí v škole. Poraďte nám

zvedavamt
8. sep 2011

tak už je naša Ľaľka prváčka. Noc pred prvým dnom sa budila,lebo sa bála : že tam nezapadne : blbé decké serialy !
Prvý den bola ráno nervózna, ale v triede sa deti pomaly osmelili a bolo to vpoho.
Prekvapenie ma čakalo druhý den, ked som ju brala spred jedálne, urevanú ako kon . Nikto nevedel, čo sa jej stalo. Potom z nej vyšlo, cestou domov, že tam bol chlapec z našej ulice, s ktorým sa už nekamaráti. Neverila som, ale ked sme ho z auta zbadali na zastávke autobusu a robil na nu ksichty, tak to ozaj bol on. Je od nej 2 roky starši, pristahovali sa k nam nedávno a začali sa hrat s detmi na ulici asi minulý rok. Bol taký tichý najprv, k Alici velmi pozorny až ochranársky. Najprv sa je to páčilo, ale potom z nej jedného dna vyšlo, ze ju bozkaval na pery a jej sa to nepačilo ... 😠
No moje nervy, v takomto veku UŽ ?
Pár x sa stalo, že nechcela íst von na ulicu,lebo tam bol ON a ON jej furt robi zleee. Neriešili sme to.
Ale ten cirkus v jedálni ... Vraví , že ona sa ho bojí, ale nechce mi povedať prečo.
Doma sme sa porozprávali a dohodli, že ked sa budú pred nou ON a jeho spolužiaci chichotať, tak nech si ho nevšíma,alebo nech sa na nich smeje aj ona.
Aj tak furt mrnčala, že mi tam už nepojde.
Druhý den ráno musela íst autobusom a kvoli nemu robila babke cirkus, ze nejde.
Mala natolko staihnuty žaludok, že ledva zjedla pol desiaty a na obede bol zas ON, tak cely čas revala a nezjedla nič.
Babka vravi, nech ju z obedov odhlasim, ale to nie je riešenie ...
poradte nam prosiiim ...

Strana
z3
maris75
9. sep 2011

Asi by som sa ju nejako snazila zbavit toho strachu z neho. Ak by bol vonku isla by som tam s malou, ale dohliadala ci jej nerobi zle a pripadne sa aj s nim porozpravala, aby si ju nevsimal a dal jej pokoj.

filipal
9. sep 2011

@zvedavamt moze to byt aj vaznejsie. rozhodne ber strach a pocity svojej dcerky vazne. moze sa jednat aj o sikanu. to bozkavanie na pery je tiez silne podozrive. objednajte sa k psychologicke, porozpravaj sa s ucitelkou, dcerku do nicoho nenut.
ja osobne by som sa porozpravala s dotycnym chlapcom a dala by som mu najavo, ze ked prekroci hranice budem to velmi prisne riesit.

lucka127
9. sep 2011

@zvedavamt
No neviem toto moze byt dost vazne a nemusi, ale urcite to rieste, asi by som skocila za ucitelkou nech osobne vyspehuje co sa deje..dnes su decka daleko dopredu v takychto kedejakych veciach, lepsie by bolo to zachytit co nasjkor..a tiez s malou sa rozpravat stylom len tak o vselicom a mozno z nej vyleti co sa stalo-aspon nejaky naznak, ja na nasich praktizujem tuto metodu ze zacneme temu napr. o hocicom inom a a nakoniec z nich nieco vybehne co nechcu a ja to dalej rozvijam az mi postupne prezradia aj co nechceli🙂)a povedia aj co nechcu 🙂 sice su mladsi od tvojej dcerky ale zatial tato metoda nezlyhala...ked kazde dietatko je individualne ale bola by skoda keby sa jej skola zhnusila hned na zaciatku ☹
A asi by bolo dobre tomu chlapcovi aj pohrozit trosku ze je ostro sledovany nech si dava bacha lebo to budes riesit s rodkacmi-sice neviem ako to beru prvacikovia,ale v skolke mi aj toto zabralo ked nam niekto robil zle ze som sa im pohrozila a ostali decka s otvorenymi ustami a nic..bol pokoj

ewka1980
9. sep 2011

Ja by som si určite "podala" aj toho chlapca...kto vie,čo sa vlastne stalo.Chudík malá ,takéto stresy hned v prvom ročníku,Aj moja Viki ma stresy...ale s toho že ma ako tretiačka v triede samých SPOLUZIAKOV-11 chalanov.Tiež sa idme doma napočuvať ,že ona tam nehcce chodiť....tak ale čo narobime,do mesta sa mi s nou nechce chodiť,a tieťňž to všetko okolo toho ,zvykať si na nové prostredie ,atd... 🙂 Ale ako píšeš ty Lucka127,ja by som si ho určite podala,a dohovorila mu.... 😝

sisaha
9. sep 2011

@zvedavamt ktovie ci na tvoju dceru neskusal aj nieco ine ako len bozkavanie a ona sa ho boji, lebo sa jej mozno vyhrazal. Skusila by som tu psychologicku a nasledne sa porozpravala s jeho rodicmi. S nim by som tiez hodila nejaku rec. A malu by som ak by to bolo mozne prehlasila na inu skolu..

zvedavamt
autor
9. sep 2011

tak sme to dnes poriešili. Najprv som mala poradu s pani z Ped/Psych poradne, ale nakonec sa to inak zvrtlo ako bolo na plane. šla som ku jedalni, deti už dojedali a ten chlapec akurat išiel na obed, tak som ho "zdrapla za pleco a dala s nim reč. Slušne som ho požiadala, aby si moju dceru v jedalni moc nevšimal, že jej to vadi, že je len kratko školačka a ešte si zvyka na nove deti. Vpohode suhlasil, tak uvidime ako bude v pondelok.
Poradkyna mi vravela, ze on je predsa starši a chlapec, tak boh vie čo jej povedal, možno nechtiac, hravaju sa von na vojakov a vetu : zabijem ta. je počut dost často z ulice cez ventilačku. A ona je ešte mala a tak bere veci viacej važne. Mala som ho ist riešit domov,ale ma otca asi vojaka,tak som to radšej nechala zatial tak.
Dam vediet ...
🙂

zvedavamt
autor
6. okt 2011

...zas niečo nové. Ťažko ja už teraz zistím, čo medzi tými deťmi bolo. Ale budem naďalej ostražitá na chovanie toho chlapca na ulici. Zistili sme,že je to siedmak a taky by ozaj nemal mať "techtle-mechtle" s vtedy ešte školkárkou. Triedna hovorila s chlapcom v škole, aj s jeho učitelkou a on o ničom, čo by jej urobil zle nevie.
Boli sme aj u psychologičky,ale moc nám nepomohla,lebo nakecala dcére,že ak sa jej tak moc v škole nepáči, tak nech ju preložíme do inej školy. jasné, že sa tá moja toho chytila a zas sme si odrevali pár dní. Znovu sme boli v poradni a horko-ťažko ju prehovárali, že prestup nie je možný. Malá zistila,že ked je chorá, tak do školy nemusí,ale doktorka ju už vypísala, tak chodíme. Do dnes ráno s revom chodíme ,máme nový plán odmien za bezproblémový odchod do školy,zatial bez 🙂, uvidíme zajtra.

vefi89
6. okt 2011

@zvedavamt to máš teda pekne na figu ☹

jolinka
6. okt 2011

@zvedavamt ako ja nechapem, najprv si hovorila ze chlapec je o 2 roky starsi, cize predpokladam druhak tretiak a potom ze je siedmak... to nevidno na pohlad? 🙄

no to je dost rozdiel ci ide o 8 - 9 rocne dieta alebo o 13 - 14 rocneho chalana. taky siedmak uz vie pekne zatlkat ak ma nieco na rovasi. 😠 dnesne decka nie su ziadni anjeli.

ak tvoja dcerka nebola predtym extremne precitlivena a bojazliva, skor by som doverovala jej pocitom. zrejme nieco nedokaze spracovat s tym chalanom. Odmeny za bezproblemovy odchod do skoly to nevyriesia, mam dojem ako by si presuvala vinu na nu, ze ona moze za to, ze sa boji.

ak ma dievcatko v sebe skutocny problem {trebars z nasho pohladu aj banalny} tak sa moze navonok len snazit tvarit ze je vsetko OK, ututle to dovnutra... to jej moze velmi psychicky skodit.

Keby niekto takto vystrasil moju dceru, tak s nim nejednam v rukavickach a to som zmierliva a nekonfliktna osoba

jolinka
6. okt 2011

a este by mi to bolo podozrive, ako bol spociatku ku nej mily a pozorny, ako prepac ale siedmaci sa vacsinou s prvacencami nekamaratia.

zvedavamt
autor
7. okt 2011

no nik na ulici si nemyslel,ze je uz siedmak 😒
riešili sme to zo všetkych stran a podla"odbornikov chce mala len na seba uputat pozornost a ze je na mna velmi naviazana a nechce byt odomna cely den v škole. že si len našla zamienku aby so mnou manipulovala ,co jej zatial ide dobre ale mne uz dochadza trpezlivost.
Ja som s tym chlapcom hovorila,aby si ju nevšimal,ale to tiež nie je riešenie,ked je u nas na ulici,aby mala kvoli nemu sedela doma. Sledujem ho, ci sa dako divnenebude chovat aj kinymdetom,uvidim. Nechcem uz malu vlacit po poradniach,lebo vidim, ze to k nicomu rozumnemu nevedie.
tak drzte palce,ideme sa zase vadiť ... hadam ju dostanem do školy

jolinka
7. okt 2011

@zvedavamt a v skolke sa mala ako spravala? tam bola tiez cely den od teba.

adetka
7. okt 2011

@zvedavamt ... ja by som jej strach a slzy brala vazne... najma ak si ju uplakanu nasla pred jedalnou... keby si chcela vymyslat, a nechodit do skolky tak si vymysli plno inych vyhovoriek... ver mi... sama som bola obetou skolskej sikany... a ani moji sikanisti sa nikdy k tomu co hovorili a robili nepriznali... skoncilo sa to mojim velmi nizkym sebavedomim... ktore sa tiahlo este asi desat rokov po skonceni zakladnej skoly... rodicia tiez nechapali, preco sa bojim chodit do skoly... a mysleli si, ze si vymyslam... kedze som si uz nevedela rady... skoncilo sa to mojim zaskolacenim a zhorsenim prospechu v skole a tym sebavedomim (nebola som roky schopna oslovit akehokolvek chlapca - povazovala som ich za nieco nadradene, ak sa niekto na ulici smial - bola som si ista ze na mne)...

jolinka
7. okt 2011

@zvedavamt chcelo by to fakt dobru detsku psychologicku {takych je nanestastie jak safranu 😒 } aby zistila pricinu. Dokonca aj keby dovodom bola naviazanost na matku a snaha o manipulaciu... by som sa snazila zistit PRECO ma potrebu manipulovat...
Je to predsa 6 rocne male dieta, bezne deti v tomto veku uz nemaju problem odputat sa od matky a ak aj manipuluju nie je to na vedomej urovni, ze by dieta bolo lenive chodit do skoly tak vychcane vymysla nieco...

Moja najstarsia dcerka ked mala 4 roky tiez bola velmi uputana na mna, nechcela chodit do skolky takze tiez vyuzila kazdu prilezitost aj banalnu ako tam nechodit. Uz vecer sa jej triasli ruky od strachu aby nezaspala, ze ked sa zobudi caka ju skolka. Rano ju tam vychystat to bol des, bol problem ju vobec vybrat spod nabytku, co sme obliekli nasilu, strhavala zo seba, zufaly plac, takisto na mna kadejake psycho vadilo je v skolke vsetko... deti, ucitelky, teplo v triede, jedlo, ihrisko...proste vsetko malo nejaku chybu, komplet bola rozsypana.
Vsetci mi radili, byt tvrda nepopustit ona MUSI tam chodit, lebo ked nepopustime zacne s nami kyvat, nepojde ani do skoly atd.
Bola som s nou aj u psychologicky ta nam nepomohla aspon nie priamo, jedine v tom ze som si uvedomila ze musim zmenit ja svoj postoj k dcere. Niekto mi vtedy povedal mudru vetu "Neutekaj pred nou" ... ja som chcela aby dcera bola samostatna, ona sa chcela silou mocou este viac ku mne priputat. cim viac som pred nou unikala, tym viac na mne lipla. Tak som si povedala ze to urobim naopak. Odhlasila som ju zo skolky, povedala som jej ze JA chcem aby bola so mnou doma, ze si ju chcem uzit, ostala doma venovala som sa jej chodili sme na ihrisko nastastie som este bola na MD takze sa to dalo. O pol roka vyhlasila ze male deti ju na ihrisku nudia, od januara nastupila do skolky asi po 2 tyzdnoch adaptacie, trosku plakala ale uz sa nechcela vratit domov, odvtedy chodila do skolky spokojna a dnes je z nej uuuplne spokojna prvacka, skolu priam miluje. zistila ze sa nemusi bat, ze za nou stojim a jej pocity beriem do uvahy...

samozrejme viem ze zo skolou sa to tak neda, predsa dochadzka je povinna 😉 ale keby ste aspon zistili dovod preco je tak priputana, z toho by sa dalo odrazit a nieco potom riesit.

irriss
7. okt 2011

@zvedavamt
Souhlasim s @filipal
Bohuzel vidim i ja mozny horsi scenar, mozna ze zkusenosti se sikanou, ktera vetsinou nema "viteze"...protoze nakonec jsou porazene obe strany...ale pokud se nezakroci vcas, muze to trvat jako nam - radu let (4roky) 😠

p.s. nemusi jit o "pouhou sikanu" ...ale radeji nebudeme polemizovat o necem co nevime a spekulovat o ruznych scenarich...Musis z male dostat co nejvice informaci, i kdybys mela pouzit veskere formy "odmeny"...za to Ti to stoji...
Hodne stesti..

xlucia
7. okt 2011

@zvedavamt plne suhlasim s jolinkou. plus k tomu dodavam, ze ak uz vies, ze je siedmak a bozkaval tvoju dceru este ked bola skolkarka a ona sa ho boji, tak v tom vidim jednak ze sa jej niecim urcite vyhrazal plus ci k tej puse nepridal aj nieco ine. cokolvek, aj nejake osahavanie a podobne je sexualne nasilie.
je tam prilis velky vekovy rozdiel, nez aby to bolo ok, ked sa k nej tak ma.
ona sa neboji skoly, ona sa boji JEHO. a treba zabezpecit aby sa nebala jeho, potom ti pojde aj kludne do skoly.
odbornici ti poradili velke prd. doslova. debilnejsie vysvetlenie som uz davno nepocula. ved uvazuj logicky. keby chcela len putat pozornost, tak by isla kludne zo skoly a sceny ti robila poobede,alebo rano. ale ona plakala uz ked si prisla, takze na to mala realny dovod. pochybujem, ze by zacala plakat len preto ze si na obzore a na povel...

asi jej to chlapcisko pripomenulo, co sa dialo predtym a ona to nema spracovane. zisti od nej, co bolo mimo bozkavania

irriss
7. okt 2011

@xlucia
Absolutne souhlasim, ja to resila "naznakama" 😉
...tomu se rika "odvaha" jit dal... 😉
jenze timto delame scenare, ktere urcite @zvedamt ma a kterych se boji... 😢

Zkusime to videt i tak, ze pusa byla opetovana a ona se ted boji, ze to povi vsem...
Jenze je mozne, ze chlapec ma sklony, ktere nejsou vporadku...nepodcenovala bych nic...urcite bych jednala hned a nejen s chlapcem, ale s rodici a pedagogy, co ho znaji uz delsi dobu....Pokud neco neni vporadku, urcite se "o nem" uz mluvi a vi... 😉

xlucia
7. okt 2011

@irriss mas pravdu. jednoznacne tam nieco nesedi a v malej to ostane aj keby ju prelozili na inu skolu. treba vyriesit dany problem.
akymi naznakmi si to riesila? teda ak mozes napisat. a co ste vy riesili 4 roky? ak nie tu, daj IP

irriss
7. okt 2011

@xlucia
Prosli jsme si sikanou, kdyz bylo synovi 13 let. Toto obdobi bylo horsi o fakt, ze jsem prave porodila dvojcatka a treti(trojcatko) od nas odeslo jeste v brisku..+ mala slecna 3 roky...

Zaclo to uplne nevinne, tak jako to zacina ve vetsine pripadu - strach z malickosti, ktere se povazuji za malickosti, jak ze strany obeti, tak ze strany vyucujicich...i rodicu...
Jenze malickosti stoupaji a prerustaji....
od odcizene tuzky, ponicenych ucebnic, ztraty obleceni...pres vrazene pero do zily a v anestesii odejmute...,vrazene pesti do spanku, odvozy do nemocnice pro ztratu zraku ci prerazenych zeber....
Resis to Policii, ale "potvory" vedi, ze jsou nezletile a tak pokracuji a msti se dal..na rodine: rozbite auto, ukradeny kocar....

Potvory? Zakon na ne nestacil pro nezletily vek a tudiz "ochrana Zakona"...nekdo pokracoval i v dospelem veku, tudiz NYNI si odpykava trest i za ciny spachane v mladi...nekdo se dockal Trestu Boziho a od havarky na dalnici uz misto auta ci motorky pouzije jen kreslo pro handicapovane....

Obet? Muze skoncit hodne zle..jako tomu bylo u nas... 😠
🤐

jolinka
7. okt 2011

@irriss sorry ale "opetovana" pusa od 5-6 rocneho decka velkemu chlapcovi? zakony hovoria jasne, ten starsi ma mat rozum {v tomto pripade chlapec} a 6 rocne je vzdy obet dokonca aj ked tzv. dobrovolne opatuje.

moja dcerka mala tiez ako 6 rocna v skolke "frajera" vymienali si nalepky a vraj jej dal pusu na licko...no ale to je take nevinne zlate u deti, su rovesnici, dcerka to brala v pohode so stastnym usmevom mi to vykladala...

adetka
7. okt 2011

@irriss tak to bolo tvrde... mne spoluziaci v case od 4 do 7 triedy maximalne tak tresli lavicou po chrbte... pripadne mi podkopli topanky pod skrinku a potom po mne nohami stupali (ked som si lahla)... do snehovych gul davali kamene... mliecnu desiatu mi vyliali na oblecenie... + vysmechy, ponizovanie - co bolo este horsie... mojim sikanistom sa vsak nic nestalo - aspon o tom neviem... a teraz, po viac ako 20 rokoch som zistila, ze jeden si ani neuvedomoval, ze sikanuje 😅 😒 ... kedze rodicia chceli akurat aby som sa mojim sikanistom postavila - co som nevedela- zacala som zaskolacit... a triedna ucitelka - po tom ako mi psychologicka ospravedlnila dvojtydenne zaskolactvo - chcela odo mna aby som ukazala na deti, ktore mi robia zle... krava...

zmena skoly mne pomohla... aj ked som sa zo zazitkov zbierala dalsich desat rokov... na druhej skole mi nikto neublizoval...

jolinka
7. okt 2011

@irriss to to bolo hodne krute ☹ ☹ ☹ ☹ 😠

toho by som sa nechcela dozit ani u jedneho zo svojich deti. ani aby boli sikanovane ani aby boli sami sikaneri.

irriss
7. okt 2011

@jolinka
Starsi ma mat rozum??? ano, zakon Ti toto potvrdi, pokud nepujde o DETI ...Zakon se Ti vysmeje, ze ma mit rozum sedmak vetsi nez prvnak...jsou presne stanovene hranice zodpovednosti..
V Italii za svuj cin DETRI nezodpovidaji a jsou chraneny do svych 16ti let a pred vezenim do 18ti let...Az pulnoci a jedne secundu dovrseni 18.teho roku zodpovidaji za sve trestne ciny.. 😉

jolinka
7. okt 2011

@irriss ach jo,
to ale potom znamena ze male deti su vydane na milost a nemilost starsim az do veku ked ich postihne zakon {ak vobec... na to je este dlha cesta dokazovania}
najhorsie je ze sa z obeti urobi ten vinny, to ma vie tak nasrat s prepacenim 😠 😠 😠 😠

irriss
7. okt 2011

@adetka
Take jsme zmenili skolu...pro neschopnost Zakona nam Zakon musel vypomoci jinak...kazde rano odvazelo syna sluzebni auto vedle do mesta do nove skoly...a po skole ho privazeli..Pokud se stalo, ze sluzebni auto nebylo k dispozici "potvory" zasahli opet...v autobuse se pritahli za madlo a botama s zeleznou spickou (boty urcene zednikum) ho skopali do obliceje.....
Nebo mu prerazili na pul...destnik o hlavu...
Prijela TV, novinari z NASA...a stejne jsme v tom byli sami...Moje chyba byla ta, ze jsem nechtela odejit z mesta...branila jsem se, ze "proc mam jit pryc JA"..a ne ONI...To byla velka chyba, chtit a trvat na Spravedlnosti...a zustat na miste.. ☹

jolinka
7. okt 2011

@irriss to uz mimo temu, ale ja som okrem ineho aj preto vybrala pre deti malu skolu s rodinnou atmosferom, s malym poctom ziakov, kde sa vsetci navzajom poznaju, pre mensiu pravdepodobnost sikany {aspon dufam}

a svoje deti sa snazim vychovavat tak, aby sa nedali ponizovat a ani oni inych neponizovali, dufam ze mi natolko doveruju, ze povedia ak im niekto ublizuje, zatial su este male, uvidime co prinesu dalsie roky...

irriss
7. okt 2011

@jolinka
Pruser je v tom, ze "potvory" jsou nejen chranene Zakonem ohledne postihnutelnosti, ale jsou chranene i tim zpusobem, ze Stat se je snazi "preorientovat a rehabilitovat smerem k dobru"...Je jim venovana pozornost a vynaklada se spousty prostredku na jejich "uzdraveni"..obeti si nikdo nevsima, pokud se z toho chces dostat, protoze jizvy na srdci nedokazes zahojit sam, musis do Privatu..ale tam je to jen o penezich....

jolinka
7. okt 2011

@irriss to je neskutocne ☹ ☹ ☹ 😠 ako niekto moze byt tak kruty.
a co rodicia tym sikanerov... asi zili spokojne v presvedceni, ze ICH deti by nikdy nic zleho nespravili a vsetci klamu ked to tvrdia...

jolinka
7. okt 2011

@irriss presne tak i ja som to viackrat pocula {nastastie na vlastnej kozi nezazila}

okolo utocnikov sa chodi jak okolo "pisaneho vajca" tutu mutu, chudacikovia urcite mali krute detstvo treba im pomoct...
a obet si pomoz sama, zniceny zivot nikoho nezaujima.
Ja viem i podla seba ako aj pomerne male rany na dusi vedia udupat cloveka na dlhe roky ked nie navzdy, ja len tych par neprijemnych udalosti z detstva co mam, ked si na to spomeniem ma striasa od hnusu a nemozem zabudnut co potom ked este nieco horsie, agresivne utoky, znasilnenia... ☹ ☹ 😠

filipal
7. okt 2011

@zvedavamt nerozumiem jednej veci. pises, ze ti ppsychologicka poradila, aby si dcerku prelozila do inej skoly. toto najoptimalnejsie riesenie si zavrhla a dokonca si ho zvalila na dceru (vraj jej ho psychologicka nahovorila).
to ze plakala par dni, zase zlahcujes.
odmeny za ranne odchody???? tak to je uplne zasadna chyba! ty ju odmenujes za to, ze potlaci svoj strach (vlastne ani nevies z coho, mozno aj zo sexualneho zneuzivania) a ide do skoly!
prepac, ale ty nechces vyriesit problem, ty ho chces zamiest pod koberec, tak, aby ty si z toho vysla bez co najmensej ujmy. na dcerku vobec nepozeras.

tvrde, ale ide mi o dieta.

Strana
z3