icon

Prvácke učivo

5. sep 2022

Ahojte, ako dlho ste písali s prvakmi úlohy? Dosť sa toho bojím že budeme nad tým sedieť hodiny 😒

Strana
z2
liz_lemon
5. sep 2022

prosim ta, co zalezi na tom, ci pises skaredo alebo pekne, hlavne ze vies pisat, kolko toho napises pisanym pismom teraz? ludia uz pomaly ani nevedia, ako sa pisu niektore pismena
ja si pamatam, ako ma stale mucili s tym, ze nespravne drzim pero, doteraz ho tak drzim, a pochybujem, ze si to niekto niekdy vsimol

daniela1911
5. sep 2022

Ja by som neapelovala tak na písanie ako take, ale čítanie, a nie len zo šlabikára (ktorý vedia naspamäť ešte z hodiny v škole), ale aj iné čítanie - samozrejme, primerane svojim vedomostiam.
A koľko času? Veď každé dieťa potrebuje iný čas…

liz_lemon
5. sep 2022

@zanka777 uplne scestny nazor, dieta sa gro nauci v skole, nemusi byt nic pekne, nie kazdy to vie pekne, ja sama som nevedela pekne robit tie ciary v 1. rocniku, a ked to neviem ja, tak to nemusi vediet ani moje dieta, jednoducho to urobi, ako vie, nie su roboty, aby to mali vsetci rovnako krasne, a dalsia vec je, ze clovek si niekedy mysli, ze je to otrasne, a potom uvidi, ako to ma spoluziak, a zrazu to nase je super krasne

zuzinka888
5. sep 2022

@zanka777 ha ha ha. Som sa zasmiala. Aj ja skm mala taku predstavu aby syn pekne pisal. Este ako piatak mal naaadhernýyyyyyy rukopis. Fakt pisal krasne a potom 6.7.8.9.- konecna ani on sam po sebe neprecita. A niekde tk nie je 30 minut. My sme robili ulohy aj 3 hodiny a ked prides z prace o 18 tak je to zaberak. A to bol syn najlepsi z triedy. Nechapala som ako to zvledaju ine deti- tie co neobsedia....

tianna
5. sep 2022

Tak nebude, dôležité je aby sa písať naučil. Krasopis snáď nie je podmienka.

zanka777
6. sep 2022

@liz_lemon neviem ja píšem len skúsenosť z našej školy a triedy kedy dokonca dieťa dostalo horšiu známku za uhladnost písma..... Neviem prečo sú na nich takí prísni ale neodpúšťa sa pomaly nič a keď to poviem nejakej známej tak nechápe že čo to má znamenať...... Presne ako píšete..... Že nejde o písmo...ale v synovej triede o to ide až veľmi .. 🤨

jana_eyre_2
6. sep 2022

To.je predsa silno individuálne.. ja mám teraz 5taka a 3tiacku.. keď bol najstarší prvák, tak som pri ňom sedela a kontrolovala ho a musela som trvať na tom aby si vôbec nad úlohy sadol.. písal skaredsie, ale no a? Je ľavák, chalan, ani som nečakala že bude písať dokonalo.. teraz už má úplne iné písmo, maličké a niektoré ťažšie čitateľné, ale ktorí chalani píšu krásne ? No menšina.. ani nečíta a nečítal dokonalo, ale to vôbec nevadí.. dôležité je že to vie.. matika mu ide..

Druhá dcéra tá bola od prvého dňa samostatna, úlohy mala hotové hneď po škole, žiadne nutenie, nič, robila to s radosťou.. nepísala nikdy však nejako úžasné krásne.. opäť.. no a? Aj jej sa už písmo mení, pise čitateľne a to je dôležité., krásne číta a toto leto prečítala 30knih.. matika jej ide trosicka ťažšie ale ide len o rýchlosť..

Posledný syn ide do prvého budúci rok.. uvidíme aky bude on...

Týmto opisom som len chcela demonštrovať že každé dieťa je iné a má aj iné kvality.. nikto nie je dokonalý, tak to nečakajme od svojich detí.. ako opakujem mojím deťom, nič nie je dôležitejšie ako to aby ich bavilo prijímanie informácií čo v škole dostanú.. bavíme sa bežne o tom na čo raz budú potrebovať to čo.sa práve učia a zatiaľ v tom stále vidia zmysel.. tomu sa teším..

mamula20
Odpoveď bola odstránená
chichua
6. sep 2022

Môju to trvalo dlho lebo je strašne pomalý. Hl. Písanie. Po každom písmenku si dával pauzu. Paradoxne bol najlepším žiakom v triede 😂

h2
6. sep 2022

Ja som nad synom nesedela, nerobila som úlohy s ním. A určite nie preto, že by som bola lenivá matka, ktorá sa dieťaťu nevenuje. Tým, že som s ním pri úlohách nesedela, som ho učila. Samostatnosti. Čím skôr dieťa pochopí, že to je jeho "práca", jeho povinnosť a je to len na ňom a nie na jeho mame, či otcovi, tým lepšie. Samozrejme, skontrolujem, vyskúšam z učiva, poradím, vysvetlím, ak treba. Ale nesedím pri ňom a nepomáham.
Raz, keď bol syn prvák, som musela ísť na rodičko, k synovi prišla moja mama. Povedala som jej, nech si zatiaľ on napíše úlohy, ale nech ho to nechá robiť samého, že on je tak zvyknutý. Povedala, že dobre, že hneď idú na to. Keď som sa cca po hodine a pol vrátila, syn sedel nad zošitom, mama tesne pri ňom, hlava nad zošitom, prst strčený v zošite a hustila mu do hlavy, že takto a takto... Z úlohy mal sotva polovicu, nervy mali už obaja, on aj starká. Hneď som ich oddelila, synovi povedala, nech to dopíše sám. Mal to hotové do 10 minút. Deťom treba prejaviť dôveru, zvládnu to.
@liz_lemon Prváci píšu diktáty. Nie také, aké sa píšu vo vyšších ročníkoch, kde sa diktujú celé vety, ale také, že "malé a, veľké M" atď. Teda, aspoň u nás v škole takéto písali.

jana_eyre_2
6. sep 2022

@h2 lenže každé dieťa je iné.. od iného keby si odišla, on nebude robiť nič a bude sa hrať s perom.. ku každému sa ma pristupovať podľa toho aká je povaha..

h2
6. sep 2022

@jana_eyre_2 Áno, možno som mala len šťastie. Ak by som mala dieťa ktoré to samé nezvláda, zrejme by som musela zvoliť iný postup. Ale aj tak by som sa snažila o tú samostatnosť. (Napr. "Super, to A si napísal veľmi pekne. Teraz napíš ešte jedno, potom pôjdem dovariť večeru a zatiaľ dopíšeš celý riadok. Potom sa na to prídem pozrieť.") Hádam by počas mojej neprítomnosti nesedel nad zošitom len tak.

nikaeli
6. sep 2022

sedela som s ňou tak dlho, ako bolo treba.. niekedy pol hodiny, niekedy aj dve.. všetko záleží od šikovnosti dieťaťa.. u mojej dcéry sa neskôr potvrdili dysky a učila som sa s ňou aj v ôsmom ročníku, ako to tu niekto spomenul - bolo naozaj potrebné vysvetliť jej učivo viackrát - zvlášť vďaka dištančnému

luccija
6. sep 2022

S prvakom do pol hodiny, ale celkovo som sa s nou ucila do 6 triedy a neubudlo zo mna.Nehovorim, ze nad kazdym zositom, ale bio, geo, ci jazyk som robila s nou.Davala otazky, skusala slovicka.

liz_lemon
6. sep 2022

@h2 ano, pisu sa taketo pismenkove diktaty, ale to je tiez zalezitost na par min, ja osobne som toto nerobila vobec

h2
6. sep 2022

@liz_lemon Ani ja, to robili v škole s učiteľkou.

majkalenpalinkova
12. sep 2022

@zanka777 presne tak ja súhlasím s vami my sme skladali aj kartičky ktoré sme museli vystrihnúť proste je to aj od učiteľa aký má systém mám prváka aj druhaka a tým deťom sa budem venovať veď to sú základy hlavne prvý ročník

zanka777
12. sep 2022

@majkalenpalinkova 🙏🙏👌❤️

merrynka19
13. sep 2022

@jana_eyre_2 môj syn nikdy nepísal pekne...teraz je osmak úpravu má katastrálnu, zošity v hroznom stave ale zato samé jednotky. Je lajdak na svoje veci , ale na známkach sa to neodrazilo. Koľko krát by som mu ten zošit dala prepísať. Ale on mi povie načo to má mať tam keď to má v hlave. A funguje mu to.

lunademonica
Autor odpoveď zmazal
medea2003
13. sep 2022

@zanka777 Normalne ti fandim 🙂 je malo rodicov, ktorym zalezi, aby pismo bolo aj uhladne. Ono to totiz nie je len o pisme. Pisaním pisaneho pisma sa trenuju obe hemisfery mozgu, je to pre dieta investicia do buducna, co sa aj dalsieho ucenia, zapamatavania i pocitania tyka... Len dnes sa ku vsetkemu pristupuje, naco komu to bude treba...

simca06022011
13. sep 2022

No max 20min. Alebo vôbec... Skor tie čiary atd si mali trenovat ale uloh vela nedostávali

simca06022011
13. sep 2022

@lunademonica to nie je priorita, u nas bagatelizovala učiteľka ze ved to nie je dôležité (a zbytocne sa budes s dieťaťom hadat ze aa ma ucit jed ucitelka je s tym ok) a dopadlo to tak ze samo dieta po sebe nevie prečítať. Ani lekár po lekárovi nevie prečítať. Plus dospelý ma pismk vypísané, je to ine ako dieta...

zanka777
13. sep 2022

@lunademonica to je strašné nezmyselný komentár..... Lekári keď boli prváci isto nepísali tak ako dnes keď majú Xy rokov tak nemiešajte hrušky s jablkami 😉

zanka777
13. sep 2022

@medea2003 😊❤️👌presne tak ja mám rovnaký názor kým máme na to vplyv tak sa budem snažiť aby to bolo pekne a syn sa tak isto potom snaží a v škole si pani učiteľka tak isto na to potrpí aby bolo písmo úhľadne... To že iné mamky to majú inak to ja nikomu nezazlievam nech si každý určuje priority a hodnoty podľa vlastného uváženia 😊

grenka
13. sep 2022

@zanka777 pri oboch deťoch som sedela do pol roka pri písaní potom už len kontrola alebo keď niečo nevedeli ,syn písal krásne teraz je siestak a skrabe ako kocúr,učitelia vedia prečítať to je základ ...a je jednotkám...

ericka168
14. sep 2022

Ja si myslím , že záleží ako sa bude chcieť učiť, môj sa učil niekedy aj hodinu a pol keď štrajkoval.. A podľa mňa mali veľmi rýchle tempo skoro každý deň nove písmeno ako sa mu to niekedy fakt že plietlo ale ja som mu venovala čas lebo chcem aby pekne pisal aj u nás to učiteľka veľmi rieši.. Ale nestresuj pozri uvidiš sama ako to pojde ked 30min tak 30 a keď hodku tak hodku.. Aj čítanie to isté treba kontrolovať dieťa, opravovať ja som mala niekedy pocit, ze ho viac učím doma ako v škole.. Takže toľko moj názor 😉

Strana
z2