Prvák - domáce učenie
ahojte, mam doma prvaka, bez online vyucovania, ucka len posle zadania na vypracovanie, treba posielat spat foto a videa. Myslite, ze je to normalne? Od septembra boli len na zaciatku par tyzdnov v skole, potom este parkrat, par dni, ale teda viac je doma ako v skole. Takze ho vlastne musime ucit vsetko, hlavne zaklady, my doma. A je to teda na nervy, hadky a pod. Ucime sa aj dve-3 hodky denne, po robote (my sme mm obaja na homeoffice), no proste na odstrel :( Ma to takto este niekto? Alebo vsetci maju aj online hodiny, len u nas to nie su chopni zabezpecit? diky
Tiez mam prváka a každý deň sa učia od 9-10,30/11h
A je to super.ucitelka sa im snazi aj pismenka vysvetlit ako písať,pripomína im vsetko co si aj v škole hovorili.ked majú nové písemenko a k nemu text,tak im ho ona najskor prečita ,vyhláskuje a deti si ho delia na slabiky.a potom ich vyvolava a citaju aj oni.aj vcera vyvolava a čitali co mali na úlohu.
my potom ulohy spravime a posielame cez Edupage
Neviem ale myslim ze je to na škole a ucitelovi.
@eva_176 nepochopila som to tak celkom o co tu ide že sa musíš venovať vlastnému dieťaťu ty sama resp. S mužom alebo nezvládate ho doručiť prvacke učivo?? Ja mam doma tiež prvacku učiteľka pošle úlohy do mailu vytlačím a spolu to zvládame mimo toho ročne dieťa ktorému idú stoličky a muz každý deň do 18:30 v práci.... A nevidím dôvod prečo a s kým by som sa mala hádať?
@eva_176 doma sme od začiatku decembra..
@kulumulu123 isteze nechapes, ak nemas robotu ;) ja mimo toho, co robis ty s vacsou, musim stihnut robit aj 8 hodin denne (niekedy aj viac)
@kulumulu123 jasne ze si nepochopila lebo ty si doma a máš na to celý deň, keby si strávila mimo domu kvôli práce 8-12 hod tak by si pochopila...
@sense ano je doma na materskej tak nechápe niekto musí na tie štátne dávky aj pracovať a nemáme toľko času na vlastne deti nech si to skúsia posranci hlasovať s dieťaťom nalepenom za nohu
@eva_176 ved aj ty si na home office tak sa do mňa nenavazaj nemám na to celý deň ale cca 2.5 - 3hod doobeda keď krpec spi... A na co mam tie necelé 3 hod denne?? Naučiť sa s dcérou plus navariť plus bežné upratanie domácnosti... Tak mi tu nedrzkujte len preto ze vás zaťažuje venovať sa aj vlastným deťom a áno popri tom chodím 3x za týž do prace na bežných 8 hod.... To fakt si niektoré musíte svoju neschopnosť vybiť na iných len preto ze mate z toho dobrý pocit??
@kulumulu123 😅 gratulujem, si matka roka, mala by si ucit vsetky, ako si rozvrhnut svojich cca 16 hodin, aby stihli vsetko robit, aj zaskakovat ine profesie
Mala som prvaka minulý rok a fakt viac ako 1h denne okrem 1h online sme veci nerobili a to som mu dávala aj veci pomimo školy. Skôr ma napadlo, ci bol vôbec na školu zrelý a nemal mať odklad, keďže sa zápisy nerobili min.rok..
@baska1 my sme uz posuvali skolsku dochadzku o rok, kedze je z konca augusta a mal aj zdravotne problemy, takze viac posunut sme uz nemohli. Hlavny problem je s jeho pristupom a mozno s nejakou hyperaktivitou a nesustredenostou, ale posudit a porovnat zial neviem, kedze v tej skole moc este nebol. A u nas teda hlavny problem je so slovencinou, kedze mame iny materinsky jazyk a dost rychlym tempom idu, biflia sa basnicky, vety a pod., aj ked slovnu zasobu este nemaju a vobec nechapu sklonovanie, casovanie a pod. Takze sa ucime aj hodinu a pol len par viet a slovicok, ale toto chape aj tak len ten, kt. v tom zije ;)
@eva_176 aj u nás to tak bolo. Od decembra bola doma a museli sme všetko my rodicia, teda ja keďže manzel pracuje, este mam doma 2rocneho takže je to vesele🤦♀️ale od tohto týždňa majú online 3 krát do týždňa, do školy chodili 3dni vo februari potom sme dostali dotazník o tom ci mame záujem o online a asi sa viacerí rodicia sťažovali takže nám ho dali. Je to pomoc riadna, aj keď tie hodiny trvajú len 35min stále lepšie ako nič. Inak som sa s ňou tiež 2-3hodky učila.
@heleninamama áno fungovala, ale napr u nás boli deti doma od 16.12 kvôli karantene, potom sa vo februári vrátili do školy, v skole 4 dni, potom zas doma 2tyzdne karantena a teraz sme čierny okres škola zatvorena🤦♀️ním nevie dokedy. Škola si zakladá na vzdelaní a napriek tomu neboli do tohto týždňa schopní online zabezpečiť, sťažovali sme sa minimálne 3rodicia🤦♀️takže áno aj takto to nefunguje:( a je to dosť na prasky. Chvalabohu teraz majú 3mrat do týždňa po 2hodky online takže aspoň cosi.
@hanka1505 no u nas stale ziadne online hodiny, tento tyzden aspon jarne prazdniny, tak mame trosku oddych. Vobec neviem ako budu bud. tyzden, ci uz otvoria skolu, aj my sme cierny okres tusim stale, ale ani neviem, ci ma ist medzi deti alebo radsej trcat nadalej doma s nami. Ale fakt by nam pomohli aspon tie online hodiny, nech si aspon zvyka, ze musi sediet nejaku chvilu na zadku a pocuvat 🙂
@eva_176 ešte pred pandémiou som sa vždy cez jarné prázdniny s dieťaťom učila - po prázdninách mali kopec písomiek, na ktoré bolo treba preopakovať učivo, povysvetľovať už prebraté učivo...no ani náhodou sme neoddychovali. Hoci SJ máme materinský, veľa som musela vysvetľovať gramatiku, skloňovanie, diktáty sme robili...nechápem čo robili v škole, lebo dieťa sa v škole nič nenaučilo...mala som dojem, akoby len písomky písali.
@eva_176 Jasné, hádky, zvady a krik okolo učenia...perá, ceruzky, učebnice lietali po izbe...to by som mohla rozprávať..moje dieťa malo doslova odpor ku všetkému, čo sa týkalo školy, ale neustúpili sme. Postupne sme všetko učivo vysvetľovali a postupne sa ten odpor ku škole zmenšoval - to naše vysvetľovanie učiva dosť tomu pomohlo.
Veľmi ma mrzí, keď čítam, že nejaká škola po roku nie je v stave zabezpečiť online vyučovanie. Vlani na jar to bolo také "urob si sám", ja som začala učiť on-line po 2 dňoch doma, a keď ostali žiaci doma v októbri, odvtedy máme funkčný online rozvrh podľa doporučeni ministerstva.
@eva_176 až pri v poradí 3. učiteľke dieťa zázračne dozrelo na školu a prestalo robiť odpor pri prípravách do školy. Ale tá 3. učiteľka mi na rovinu povedala, že vidno, že sa doma s dieťaťom učíme a že keby sme tak nerobili, tak je dieťa v úrovni vzdelanostnej niekde úplne inde. Čo tie dve učiteľky pred ňou v škole s deťmi robili netuším, ale nenaučili nič.
@eva_176 neviem, či pri takýchto maličkých prváčikoch je on-line vyučovanie vôbec efektívne. Určite ku tomu treba asistenciu rodičov. Veď veľkí žiaci, dokonca aj študenti majú problém so sústredením na on-line vyučovaní a trvá dlhšiu dobu, kým deti vôbec nabehnú na takýto systém výuky a naučia sa reagovať, zapájať sa na on-line vyučovacích hodinách. Neviem, či pri home-office sa dá zladiť aj asistencia na on-line vyučovaní, predsa tam treba vybaviť aj telefonáty, no neviem, či sa to každému rodičovi tak dá.

@eva_176 samozrejme s učením sme nezačali skôr ako o 16.00 h a museli sme všetko stihnúť tak, aby už o 19.00 h bolo dieťa v posteli, aby išlo do školy vyspaté a oddýchnuté. Dosť veľa sme sa učili počas víkendu. Hlavne, keď bolo treba niečo precvičiť - to som si poznačila počas týždňa, čo treba precvičiť a zohnala som si sama materiály na precvičovanie. Zo školy sme nedostali nič. Len učiteľka povedala, že nestíha sa všetkým deťom na vyučovaní venovať, že to sa jednoducho fyzicky z jej strany nedá a máme sami rodičia doma pracovať s deťmi, diktáty písať, príklady počítať, čítať, pripravovať a kupovať pomôcky, z ktorých väčšinu nám neoznámila skôr ako deň vopred, takže potom sme sa ešte lietali po práci po papiernictvách, lebo sme zháňali farby nejaké špeciálne, či bavlnky...no bolo to náročné. Chladničku sme mali oblepenú písmenkami, ktoré preberali, pri čísliciach magnetky v príslušnom počte...radili sme si rodičia navzájom. Učili sme sa naozaj všetko. Ešte aj angličtinu.