Prvák nemá kamarátov
Ahojte, syn chodi do prvej triedy a nejako sa nevie zaclenit. Ja ho vnimam ako citliveho, nekonfliktneho dobraka, ktory je tercom nejakych alfa samcov v triede. Chvilu to vyzeralo, ze niekto sa nasiel, kto je ochotny sa s nim priatelit. Dnes som sa ho pytala, ze ci sa na neho tesi, povedal, ze ten chalan mu po tyzdni povedal, ze to len predstieral a ze sa s nim nikto nechce bavit. Zaleskli sa mu oci, znasa to statocne, mozno lepsie ako ja. Chcela som sa opytat, ci su tu nejake mamy, ktore mali podobny problem a ci si ich synovia casom nasli nejakeho kamarata, alebo sa to s nim bude tahat celu zakladnu skolu. Skacu do neho aj mensie deti ma ihrisku a ja nechapem preco. Vsetky decka mi pridu drze a krute a syn je citlivy, v skole ked sa nieco udeje, vraj je pri tom a nie ke bez viny, ale nakoniec mi povie, ze si na meho spoluziak sadol a robili mu zle. No dostal krik aj om, ze co vystrajaju. Ja neviem ci je v skole iny ako doma a robi problemy aj on, alebo mi vravi pravdu.
@simsalabim Tak by to malo byt, správna učka
@luk25 žial je to pravda, už prváci vedia byť drsní. včera došiel náš prvák so slzami v očiach, že ho spolužiak sotil na zem a dvaja ďalší mu sťahovali nohavice a smiali sa mu,že má pruhované pančuchy😖. Skoro ma vykotilo. Vždy sa tešil do školy, keď sa stala voľajaká podpichovačka, tak " kamošovi" pohrozil, že nerob mi to lebo to nie je dobré. A keď to spravíš aj nabudúce, už to poviem učitelke. A tak si dokázal urobiť poriadok ak sa niekto vysmieval alebo robil zle. Ale ten včerajšok ma zložil,že čo si dokážu prváčikovia robiť.
Urcite dat na sport. Musi sa sam naucit bojovat za seba. Chalani prvaci maju rozne zaujmy. Ci uz futbal, hokej, pokemony, minecraft…nech aj on zacne s niecim takym. Bude mat s nimi nieco spolocne a hned ho lahsie akceptuju.
ja mam take deti obe, teda najma dcera je taka, syn ma len par kamaratov. Ale ja som bola taka ista, nie kazdy je na kamaratov, ja som introvert a prisla som na to az po vyske😺 proste vzdy ma bolela hlava a mala som stresy z akcii, party a uz sa tomu vyhybam a uplne super🫰 dcera to
iste, ale tvoj je este maly, moze sa to rozvynut🤔
Skús kúpiť neaké sladkosti pre celú triedu.
@elizabet173 s tým tachometrom 2x pretočeným si ma dobre pobavila 🙂

Svet nie je krasne ruzove miesto a pre niektorych je zivot narocnejsi.Plati to aj o detoch.Mama,rodicia,surodenci k plnohodnotnemu zivotu nepostacuju.Nesuhlasim s lutovanim,prilisnym chranenim a ofukovanim deti,ktore si tazsie hladaju kamaratov,je to medvedia sluzba,
Ulohou mamy je ucit dieta socializovat sa,navazovat kamaratstva,ako sa prihovorit,oslovit niekoho,zapojit sa do hry,je tvojou ulohou naucit ho to.Je to nepostradatelny skill do zivota ako takeho.Nie kazdy ma na to dar.Dcera si ako 4-5 rovna tazko hladala na dvore kamaratov.Vela som ju to ucila,co povedat,posmelovala,bavime sa ako zvladat konfliktne situacie s kamaratmi,ako konkretne reagovat.Dnes obdivujem lahkost s akou nadvazuje priatelstva,aj ja by som to tak chcela vediet 😁
@pallacinka29 no by ste sa čudovali...dcérka prišla zo škôlky s tým že malé deti 3 až 4 ročne, jej čo má 6 rokov (snaží sa s každým kamarátiť lebo je fakt spoločenská....) Dávali LIKE alebo NO. A samozrejme dostala NO. A že sa správajú k deťom zle a škaredo sa s nimi rozprávajú...som v šoku čo to deti vedia pochutiť od rodičov alebo z tejto doby mobilov a tabletov.
@vera55555 😵😢
Neskusala si sa o tom porozpravat s ucitelkou? Ona je tam s nimi,mala by dohliadnut aj na vztahy v triede a takych triednych frajerikov pekne upratat. Co sa maju co taki zasrani vyvysovat na slabsich.
Nas je ešte len predskolak ale je vysoko citlivý, na to nas upozornila riaditeľka aj psychologička, ktorá bola v skolke. Odporučila ho k psychologovi.
@vera55555 s tymto uplne suhlasim… ja su vsimam, kes pridu rodicia pre dieta do skoly, neodtrhnu zrak od mobilu… co si moze to dieta mysliet…?
@vera55555 ja som citala od psychologa o prípadoch šikany v školke a prvých ročníkoch a to celkom staré viac rokov dozadu a teda brutal ..podrobne opisal cele pripady, horrory co robili tie ,,deti". Zlé čítanie velmi a to bolo len pár pripadov. Je to pochopitelne ked majú takych rodicov. Maju na tom podiel aj mediá, ale chyba je to oboch dotycnych rodicov hlavne.
U nas sa to tiez riesi. A vacsinou su to starší chlapci ktorí nesli do školy ked mali. To je ta moderna doba. Vsak nech je doma este rok. A potom su dominantní a nevedia co zo sebou. A hladaju si slabších
Autorka - môj syn tiež nemal v prvej triede kamarátov zo škôlky a ťažko nadväzoval nové kamarátstva, tak som zorganizovala stretnutie celej triedy deti s rodičmi v herni (pôvodne sme chceli von na opekacku ale nevyšlo počasie) tak sme šli do materského centra do herne, tak dobrá polka triedy prišla, deti sa pohrali, spoznali (dali sme aj nejaké zoznamovacie hry), rodičia tiež a odvtedy mal hneď niekoľkých kamošov.
@kocurikpupcek co pisem vyssie co som citala konkretne sikany v skolke a prvom rocniku, tiez stahovali slipy prvaci prvakovi a natahovali mu penis, viac krat, dieta nepovie, az sa zacal pocikavat. Deje sa to uz aj v skolkach.
Vela deti nema kamaratov ani vo vyssich triedach, bola raz od DM ky akcia ze co si zelaju deti na Vianoce, vacsina bola zelaní, ze kamaratov a to bolo pred 10 rokmi.
@milanpetras moja dcéra chodí na gymnastiku a plávanie. V škole ju tiež vylučujú. Hrajú sa s ňou iba keď sa niekto s niekym poháda. Ona ale odmieta robiť veci o ktorých vie, že sú zlé, takže tým pádom veľa kamarátov nemá. Decká v škole sú hnusné. Najmä tie z rozvedených rodín.
Rozpravala si sa s ucitelkou, ako ho vnima ona?
Tiez sa mi pozdava napad prihlasit ho na sport. To by mu mohlo pomoct..
Ale viem, ako sa asi citis, moje dieta bolo podobne.. kamarati len doma, v skole nic. Nastastie sa to casom utriaslo a uz ma spriazdnene duse aj v triede.
Ja som sa o tom s triednou ucitelkou niekolko krat rozpravala, ako situaciu vnima ona, zatial sme sa vzdy zhodli, ze je to na dobrej ceste, tak nemusime zasahovat. Ale ona sa celkovo vela s detmi rozprava o (ne)vyclenovani, sikane atd. Proste tieto veci vnima a pracuje s kolektivom.
Avsak zase by som nezlahcovala, ze sa to bude urcite rovnake aj u vas. Teda dufam, ze ano, ale mozno mu ta dynamika triedy proste nevyhovuje, tak nezapadne. Naozaj najlepsie je to konzultovat s triednou a od toho sa odrazit..
@beronsche podla seba sudim teba. Nechce sa mi tu vypisovat cele letanie. Ano dieta som odporucila uz v prvom rocniku na poradnu, je aj integrovane. S mamou je dobra spolupraca len by velmi chcela aby bolo dieta oblubene v triede, co bohuzial aj bez jeho pricinenia nejde, nepripusta chybu aj v nom. Na vztahoch v triede prracujem od prveho rocnika, oslovila som ma spolupracu skolsku socialnu pracovnicku, skolsku psychologicku aj externe psychologicky z poradne.
Chlapcek je nevyrovnany bohuzial aj tym co sa u nich doma dialo. Potrebujes viac detailov? To ze odpovedam strohymi vetami neznamena ze som vztahovacna, lebo odpovedam len na najnutnejsie, je to preto lebo nemam cas a ani chut tu rozpisovat litanie. A nie je to o tomto mojom ziakovi ale o prvacikovi. Ale zasa dalsia rypalka co si potrebovala len kopnut. Dufam, ze si si urobila hacik na dnes.
napíšem ti sem naš príbeh, moj syn teraz už 18 ročný, bol tak isto,tažko sa začlenoval , aj je velký introvvzdy bol aj je introvert, kamaratov mal malo, vačšinou jedneho , dvoch tiež takých tichšich, nemal rad tých vodcov a nikdy nebol v nijakej bande, tahalo sa to s ním celu zakladnu, a vlastne on ani netužil byt v nejakých partiach, stačil mu jeden kamarat, ktoreho si našiel na kružku, skušali sme rozne kružky, ale nikde ho to nebavilo, a tak išiel v 4 ročniku na šach a to ho bavilo až do 9 ročnika, v šachovom kružku boli velmi podobne deti ako on, moj bol bystrý, mudry a empatický od malička.Kamarat s ktorým sa skamaratil na šachu bol mladší o rok, a teraz chodia dokonca spolu aj na strednú.Na strednu školu išiel na Obchodnu akademiu kde je prevažne viac dievčat, ani na strednu netužil ist na nejaku kde su samí chlapci, kedže je introvest a na svoj vek važny a nema rad reči pubertiakov, a to ma 18 rokov, ale nikdy som nemala pocit že sa bavím s teenegerom ale s dospelým človekom. zaleží či tvoj syn chce mat vela kamratov, alebo ty ako matka by si to chcela, možno mu tiež bude stačit par dobrých kamaratov a bude stastný, a to ešte len príde ,kedže je len prvak.Držim palce
@benit preco sa obhajujes? Ziadne detaily nepotrebujem.
Pozri niekto napise, ze uloha ucitela je ... Prirodzena reakcia by bola nieco v zmysle: ano, suhlasim, nepisala som to, ale robim to. Bodka. Ty vsak okamzite reagujes, ze - obvinovat ucitela je prve, co matky napadne.
A ja som pre teba rypalka, co si potrebuje kopnut...
Well... Ok. 😉
@terry658 takze podla teba deti z rozvedenych rodin su menej ako tvoje dieta zo super rodinky?

@rdi ucitel s tym ma velmi vela. Vyclenovanie moze vyustit do sikany a teda nestaci povedat “tak to byva”. Keby bolo vyclenovane a smutne tvoje dieta, isto by si to nebrala tak lahkovazne.