icon

Prvák nespadá medzi rovesníkov

vevesun
20. nov 2015

Môj synček,prvacik nenapadol medzi rovesníkov v triede.Od mala bol trochu iný,veľmi citlivý,poslušný,a rád sa hral sám.Nemá rád nové prostredie,hluk,vypete emocne chvíle.
Vždy ho zaujíma jedna vec záujmu najviac.od 2-4 rokov to boli Transformer roboti,neskôr roboti ako taký,prešiel na Avangers a teraz miluje minecraft a všetko s tým spojené.Pri hre ale rovesníkov veľmi nepotrebuje.Zo škôlky má nejakých kamošov,ktorý ale niesu v jeho triede a tak je tam taky trošku osamelý.Nie je z toho vyslovene nešťastný,rad je sám ale deti si začali všímať,že je iny a začínajú ho pomaly vylučovať zo skupiny.
Poraďte mi,čo robiť.Podporovať u neho jeho individualitu,alebo ho tlačiť do kolektívnych aktivít.Nechcem niečo pokaziť😔
Ďakujem za každú užitočnú rafu

Strana
z2
hoogy
25. nov 2015

chapem tvoje obavy, ako rodic chcem aby nase dieta malo vsetko. kamaratov, uspech a aby bolo stastne. ked chces aby sa zblizil s detmi z triedy mozes spravit nasledovne. snazit sa aby syn chodil na rovnake kruzke ako deti v triede teda aby s nimi travil cas aj mimo vyucovania. napriklad u nas chodi polka deti zo synovej triedy na futbal.nasho maleho to zase az tak nebavi,ale hlavne, ze sa vybeha a je tam s ostatnymi chalanmi z triedy.
mozes sa pokusit sa viac skamaratit s ostatnymi mamickami z triedy a navstevovat sa.
alebo sa na to vykaslat a nechat syna nech si sam vydobije svoje miesto.

sardinka335
25. nov 2015

podla mna mas uplne normalne dieťa dnešnej doby - to potom aj moja 6 ročna je nadpriemerne inteligentna lebo aj ona stavia minecraft creative uz aspon 2 roky a je super v agariu porazi aj dospelých chlapov a hrava aj ,,slovičkarenie,,...A moj 9 ročný syn stavia Lego TECHNIC pre 14- 16 rokov a nepovazujem ho za nejakeho extra inteligentneho - bezne decko, ktore to bavilo - uz ho to nebaví uz frčia ,,jutuberi,,. Na nejake hry pre 6 ročne deti musim tiež pobadať, pripadne sa zahra aj sama a nikoho k tomu nepotrebuje inak je ukecana a podla mna ziaden extrem, normalne dieťa dnešnej doby. Aj u znamych hraju deti na tabletoch od kedy vedia ťukať prstom. Hned davať nalepky ako asperger ..no neviem. Ale ked bude psycholog velmi hladať tak niečo iste najde. Niektore deti su viac samotarske, introvertne a citlivejšie,ale to neznamena ze su hned ,,vadne,, ako to je dnes v mode hned niečo hladať na dieťati dajaky syndrom. Je uplne bezne ze niektore deti sa tazšie zaraduju do kolektivu - robila som v škole a to sme neustale riešili hlavne baby, kde sa najde jedna ,,silnejšia,, osobnost a tak potom navadza napr. druhe baby aby sa nebavili s tou a tamtou...to sme furt niečo riešili, a nemyslím si ze tie ,,slabšie,, deti boli nejako ,,postihnute,, len sa proste nevedeli tak obraniť a presadiť - nemaju to v povahe. Na to je tam učitelka, vychovavatelka aby dieťatu pomahala ak sa chce hrať ...ak sa niekto rád hrá sám tak načo ho nutiť aby sa hral v kolektive ak mu to nie je vlastne a zvlášť ak sa na nič nesťažuje a nevadi mu to.

vevesun
autor
25. nov 2015

@sardinka335... ja pevne verím že máš pravdu.Vzniknutú situáciu bu som vôbec neriešila,ak by nemala dôsledky.
Samko je rád sám,ale nie je absolútne asocialny a pociťuje občas potrebu spoločnosti.A keďže ho deti v takýchto chvíľach už začali odmietať vidím,že ho to začalo aj trápiť.Deti vedia byť veľmi kruté a ja chcem určite predísť nejakej vaznejsej negatívnej skúsenosti môjho chlapca.
Inak nepoznám žiadne lego klasifikované od 14-16 rokov.Keďže môj Samko stavia tieto stavebnice(10r a vyššie) už od dvoch 3 rokov,usudzujem že to nie je úplne štandardné.
Snažím sa ho hodnotiť objektívne.Sú samozrejme oblasti kde vôbec nevyniká,ale táto je ozaj veľmi vysoko.

hoogy
25. nov 2015

@vevesun su lega ktore maju uz vyssi programovaci jazyk a su od 16r. jedna vec je, ze dieta nieco postavi podla navodu, druha vec je ze sa to nauci programovat.

sardinka335
25. nov 2015

@vevesun vieš, podla mna to ,,prehanaš,, ako neuraz sa, ale tvoje dieťa nemozeš držať v skleniku - ved sa zblazniš! Moj syn je citliva duša, muche by neubližil a velky dobrák - dcera taka nie je. A si predstav ze tomu mojmu ,,,dobrakovi,, dal spolužiak facku a tiež ma aj negativne skusenosti so spoluziakmi - tušim ho jeden kopol, druhý sotil tretí neviem čo odthol mu kapucu....Samozrejme kedze viem ze ten moj ,,tlk,, sa nebrani tak nie som tým 2x nadšená, ale aj negativne skusenosti ho posuvaju dopredu - našťastie v jeho zivote neprevladaju negativne skusenosti, ale proste medzi chalanmi sa kade čo zomelie a ked vidim ze ho niečo trapi tak proste o tom kecame, bavime sa ako by to mohol riešiť nabuduce a tak. DIeťa potrebuje nabodudať aj psychicku odolnost kontaktom s detmi takymi ake su a nie ze mu budem len zametať cestičku a ofukovať ho. Samozrejme ze aj ja som typ čo ,,zakročí,, uz som mala ,,rande,, s jedným spoluziakom čo synovi nadaval do kktov a uz mame pokoj. Dcera ta je pravý opak - ta povedala bratovi ze nech jej ukaze, ktorý mu dal facku a ona ho zbije....6 ročna..no pozerala som ako pero z gauča ked to zahlasila.
A to lego myslím toto - toto lietadlo sme stavali v zime no to je 10-16rokov: http://shop.lego.com/en-US/Cargo-Plane-42025;js...

Neviem - štandardne, neštandarnde - muz je strojar tak to ma mozno po nom talent ale tiež ma oblasti ako napr. gramatika kde mu to moc nejde...

vevesun
autor
25. nov 2015

@sardinka335... v mnohom súhlasím, dieťa si ale poznám.Viem ktoré "zocelenie " mu je na prospech a ktoré na škodu.Toto vidím že ho uzatvára viac do seba a nie naopak.Ja dúfam,že to zvládneme sami a vykecame sa z toho.Ale ja niesom typ čo veci nechá na náhodu,alebo že bude ako bude.

alaguema
25. nov 2015

@vevesun v prvom rade by si ho mala brať ako úplne normálne dieťa ty. Potom sa tak bude vnímať aj on. Vôbec nič by som neriešila, pokiaľ je on spokojný. Ak spokojný nie je, bude na tom niečo musieť zmeniť on. Píšeš, že je rád sám, ale že deti sú kruté a že tým, že od nich bočil, tak ho začali odmietať a to sa mu zas tiež nepáči, lebo občas by rád zapadol. Musíš pochopiť ty, aj tvoj syn, že v spoločenstvách existujú isté normy správania, ktoré buď akceptuje a prispôsobí sa im aspoň čiastočne, alebo bude plávať po svojej vlne a sólo. Žiaľ, my ľudia sme nedokonalé bytosti, individualita nie je to, čo sa všeobecne cení a v tomto veku sa deti chovajú obzvlášť stádovito, pudovo a ešte málo ovládajú svoje emócie. U teba vnímam také to "môj Samko je iný". Nie, nie je. Je introvert a bude sa musieť prispôsobovať tak, ako my všetci, aby sa socializoval do tej miery, ktoré je preňho ešte priateľná a ktorú zároveň dokážu akceptovať ľudia v jeho okolí. Píšem z vlastnej skúsenosti, som ďalší prirodzeným založením introvert 😉 , ale nikdy by si to o mne v spoločnosti asi nepovedala. Nie som zrovna levica spoločenských akcií, ale viem sa dobre baviť, komunikovať, mám zopár veľmi dobrých priateľov a kopec známych...samotu nevyhnutne potrebujem, ale uvedomujem si, že na tom svete sme aj preto, aby sme fungovali vo vzťahoch a vzájomne sa od seba učili. Neboj, máš šikovné dieťa, časom všetko pochopí, teraz ho treba podporiť v tom, aby sa svetu trošku otvoril.

malabiba
25. nov 2015

@vevesun skús pani učiteľku aj psychologičku, aby si bola spokojnejšia sama pre seba, ale s pokojom bez strachu a zbytočne malého nesleduj...skôr - veľa sa s nim rozprávaj, ako sa cíti v triede, s kým sedí, čo robí cez prestávku, na telesnej a tak...napr. nech donesie do školy cukríky deťom na meniny a uvidíš ako bude reagovať, môžete skúsiť aj krúžky - na niektorých ZŠ majú krúžky programovania, niekde aj Lego robotov - tam si môže nájsť kamarátov so spoločnými záujmami...ak je výnimočný talent treba podporiť, ale sociálne kontakty sú v živote rovnako dôležité...vekom sa bude samozrejme meniť

sardinka335
25. nov 2015

@vevesun z mojho pohladu si typ ,,matka ochranarka,, v ped. literature sme to mali pod nazvom ,,hyperprotektivny rodič,,. 🙂 len žiadne nepohodlie, problém, negativizmus...ale zivot nie je prechadzka ružovou zahradou a čím skor na to aj napr. moje deti pridu tým lepšie pre nich.
Moj ciel je vychovat samostaneho jedinca, ktorý je schopný uplatniť sa v zivote, zaloziť si rodinu. To ze stava lego pre teenagerov v 9 rokoch je ze super, ale vo vysledku čo z toho? Ako teším sa z toho a chvalim ho lebo staval lego stroje pre jednu firmu, ktora pozičiava mechanizáciu a to mali ako ,,modely,,.
Ovela viac ma teší ze 9 ročny si vie rano v pripade potreby nachystať sám desiatu, vie si spraviť ranajky, obliecť sa, nachystať sám do školy bez toho aby som ho musela kontrolovať, vie ošupat a nakrajať zeleninu, vylozi umyvačku, umyje umyvadla cifom a kefkou, poleje kvety, dokaze ,,vybrať,, mladšiu sestru zo školy a spolu idu domov - byvame v meste, maju to cca 15min. pešo domov, ked ho pošlem do večierky pri baraku tak mi kupi čo poviem....a niekedy mi pomoze aj 4 mesačnu obliecť do overalu a čapice ked ja chystam ine. Toto je pre mna podstatne - vie sa o seba postarať v ramci svojho veku a možnosti, je samostatny. Potom aj tu čitame ako chlapy doma nič nerobia, mama hotel...no lebo neboli k tomu vedeny často zo stracuh ze ved ,,čo ak sa mu niečo stane,,. Nehovoriac o tom ze dieťa sa na rodiča nezdravo priputava...čo naše buduce nevesty velmi neocenia ze sme vychovali chlapov nesamostatných a navesených na maminej sukni.
Baby tu pekne popisali čo sa da ešte robiť, tak sa uz nebudem opakovať. 🙂 🙂

vevesun
autor
25. nov 2015

@sardinka335... tak ďakujem za diagnózu😉
Moje dieťa nie je nesamostatne a nie,nemusíš sa už opakovať.V každom prípade dik za názor.

lucysl
19. nov 2018

@vevesun Ahoj, natrafila som na túto komunikáciu hľadaním v snahe pomôcť svojmu synovi 🙂
A mám pocit, že mám doma tvoje dieťa z roku 2015🙂 Matúško je veeeľmi podobný tomu ako opisuješ Samka, s podobnými záujmami a myslím, že je na svoj vek ozaj šikovný a bystrý. Situáciu mu však sťažuje aj to, že je na svoj vek nízky a teda nie je to veľmi športovo zručný chlapec. Preto ma zaujíma ako sa to rokmi vyvinulo u vás, lebo ma veľmi trápi, že mi hovorí ako sa s ním nikto nehraje a vysmievajú sa mu, že je krpec a že patrí do škôlky....

vevesun
autor
19. nov 2018

@lucysl Ahoj Lucy, moj Sami bude mat teraz 10 💜
Po skúsenostiach viem, že je dôležité vybrat správnu inštitúciu ktorá bude ochotná s tebou komunikovať. Po par týždňoch v prvaku sa to paradne zlepšilo . Pani triedna učiteľka usmernila Samka aj jeho spolužiakov a on uuuzasne zapadol. Do teraz sú cela trieda jedna velka partia.
Áno, casto krát som mu pomohla vybojovať niektoré bitky. A vôbec sa za to nehanbím. Deti sú v dnešnej dobe casto vystavované situáciám ktoré má problem zhodnotiť a riesit dospelý človek. Moj názor je, že v takých situáciách je tu rodič, ktorý má dieta nasmerovať! Nech by som chcela akokoľvek sa na môjho syna dívať a vidiet klasické dieta - nejde to 🤷🏼‍♀️. Nasiel si ale casom v kolektíve pri kamosoch témy ktoré sú spoločne . Sledujem s úžasom aké nádherne bytosti sú tam. Jeden chlapček miluje spev a divadlo, další princezné, dievcatko s úžasným technickym talentom , tanečnica, umelkyňa, cestovatelka... každé z nich je vynimocne ⭐️Moj Samko zapadol ako ten mudry.
Bude mat 10 - programuje jednoduche počítačové hry, číta S. Kinga , skladá klavírne symfónie, aktualne absolvuje potápačský kurz a učí sa fotit so zrkadlovkou, lebo chce raz fotit žraloky 😂🙈... podporujeme ho vo všetkom čo ho upúta ( a podotýkam, že žiadny svoj záujem ešte sam od seba nikdy neopustil!) rozvíja ho to a motivuje.
Držím ti palce- máš evidentne múdre a sikovne dieta. Ak chces radu , tak mám jedinú: rob to presne tak ako to citis a vykašli sa na to ako sa na to dívajú ostatní! Ty si matka, rodič - jeho mozog už nikdy nebude taký pružný ako teraz⭐️🦋👌🏻🤛🏽👑

lucysl
19. nov 2018

@vevesun V prvom rade ďakujem, že si mi odpísala 🙂
Dnes ráno som ho odprevádzala k autobusu, pretože šli do iného mesta do divadla a vidieť ako sa pozdravil spolužiakom a oni ale že absolútne nič, dohadovali sa kto s kým bude sedieť a Matúško nemal s kým.....ja tie decká neviním, proste je to tak, len neviem presne čo s tým....hnevá ma to ako to je, že to nie je zlomyseľné, zákerné dieťa, ktoré sa nepodelí, žaluje....v škôlke bol v pohode. Má 14 ročného brata, ten s ním trávi veľa času a tým sú aj tie jeho záľuby trochu inde ako u 6 ročného...netvrdím, že je génius, len to nie je zvyčajný chlapček...
Máme ten týždeň rodičko, ale popravde neviem ako učiteľka ovplyvní to myslenie ostatných spolužiakov....

Strana
z2