Prvákom cez prestávky v škole premietajú SpongeBoba
Od nášho prváčika sme sa dozvedeli, že im v škole púšťajú rozprávky ako SpongeBob, Tom a Jerry a podobné, cez dlhšie prestávky, aj cez desiatovú. Je to dnes bežná prax na školách? U nás doma je SpongeBob zakázaný, je to príliš akčné a morálne nevhodné.
@palicka https://fjfsdata01prod.blob.core.windows.net/ar...
Aragón-Mendizábal, E., Delgado-Casas, C., Navarro-Guzmán, J., Menacho- Jiménez, I., and Romero-Oliva, M. (2016). A comparative study of handwriting and computer typing in note-taking by university students. Comunicar 48, 101–107. doi: 10.1038/s42003-020-1052-8
Ashburner, J., and Friston, K. J. (2005). Unified segmentation. NeuroImage 26, 839–851. doi: 10.1016/j.neuroimage.2005.02.018
Bosch, S. E., Jehee, J. F. M., Fernández, G., and Doeller, C. F. (2014). Reinstatement of associative memories in early visual cortex is signaled by the hippocampus. J. Neurosci. 34, 7493–7500. doi: 10.1523/JNEUROSCI.0805-14.2014
Broadbent, N. J., Squire, L. R., and Clark, R. E. (2004). Spatial memory, recognition memory and the hippocampus. Proc. Natl. Acad. Sci. U S A 101, 14515–14520. doi: 10.1073/pnas.0406344101
Chadwick, M. J., Hassabis, D., Weiskopf, N., and Maguire, E. A. (2010). Decoding individual episodic memory traces in the human hippocampus. Curr. Biol. 20, 544–547. doi: 10.1016/j.cub.2010.01.053
Drozdick, L. W., Wahlstrom, D., Zhu, J., and Weiss, L. G. (2012). ‘‘The Wechsler adult intelligence scale—fourth edition and the wechsler memory scale—fourth edition,’’ in Contemporary Intellectual Assessment: Theories, Tests and Issues eds D. P. Flanagan and P. L. Harrison (New York, NY: Guilford Press), 197–223.
Eichenbaum, H. (2004). Hippocampus: cognitive processes and neural representations that underlie declarative memory. Neuron 44, 109–120. doi: 10.1016/j.neuron.2004.08.028
Eichenbaum, H. (2017). Prefrontal-hippocampal interactions in episodic memory. Nat. Rev. Neurosci. 18, 547–558. doi: 10.1038/nrn.2017.74
Fawcett, T. (2006). An introduction to ROC analysis. Pattern Recognit. Lett. 27, 861–874. doi: 10.1016/j.patrec.2005.10.010
Friston, K. J., Holmes, A. P., Worsley, K. J., Poline, J.-P., Frith, C. D., and Frackowiak, R. S. J. (1994). Statistical parametric maps in functional imaging: a general linear approach. Hum. Brain Mapp. 2, 189–210. doi: 10.1002/hbm. 460020402
Garvert, M. M., Dolan, R. J., and Behrens, T. E. J. (2017). A map of abstract relational knowledge in the human hippocampal-entorhinal cortex. eLife 6, 1–20. doi: 10.7554/eLife.17086
Goh, W. D., and Lu, S. H. X. (2012). Testing the myth of the encoding- retrieval match. Mem. Cogn. 40, 28–39. doi: 10.3758/s13421-011- 0133-9
Hartley, T., Lever, C., Burgess, N., and O’keefe, J. (2014). Space in the brain: how the hippocampal formation supports spatial cognition. Philos. Trans. R. Soc. Lond. B Biol. Sci. 369, 1–18. doi: 10.1098/rstb.2012.0510
Horikawa, T., Tamaki, M., Miyawaki, Y., and Kamitani, Y. (2013). Neural decoding of visual imagery during sleep. Science 340, 639–642. doi: 10.1126/science.1234330
Howard, L. R., Javadi, A. H., Yu, Y., Mill, R. D., Morrison, L. C., Knight, R., et al. (2014). The hippocampus and entorhinal cortex encode the path and euclidean distances to goals during navigation. Curr. Biol. 24, 1331–1340. doi: 10.1016/j. cub.2014.05.001
Kinno, R., Kawamura, M., Shioda, S., and Sakai, K. L. (2008). Neural correlates of noncanonical syntactic processing revealed by a picture-sentence
in the study design, collection, analysis, interpretation of data, the writing of this article, or the decision to submit it for publication.
ACKNOWLEDGMENTS
We would like to thank the members of the Consortium for Applied Neuroscience for their input on the use of media, Yuma Tsuta for contributions to the design of the experiments, the MR scanning, and the analysis of behavioral results, Naoko Komoro for technical assistance, and Hiromi Matsuda for administrative assistance.
matching task. Hum. Brain Mapp. 29, 1015–1027. doi: 10.1002/hbm.
20441
Kinno, R., Ohta, S., Muragaki, Y., Maruyama, T., and Sakai, K. L. (2014).
Differential reorganization of three syntax-related networks induced by a left frontal glioma. Brain 137, 1193–1212. doi: 10.1093/brain/ awu013
Krause, B. J., Schmidt, D., Mottaghy, F. M., Taylor, J., Halsband, U., Herzog, H., et al. (1999). Episodic retrieval activates the precuneus irrespective of the imagery content of word pair associates—a PET study. Brain 122, 255–263. doi: 10.1093/brain/122.2.255
Lundstrom, B. N., Petersson, K. M., Andersson, J., Johansson, M., Fransson, P., and Ingvar, M. (2003). Isolating the retrieval of imagined pictures during episodic memory: activation of the left precuneus and left prefrontal cortex. NeuroImage 20, 1934–1943. doi: 10.1016/j.neuroimage.2003.07.017
Mangen, A., Walgermo, B. R., and Brønnick, K. (2013). Reading linear texts on paper versus computer screen: effects on reading comprehension. Int. J. Educ. Res. 58, 61–68. doi: 10.1016/j.ijer.2012.12.002
Miyashita, Y. (2019). Perirhinal circuits for memory processing. Nat. Rev. Neurosci. 20, 577–592. doi: 10.1038/s41583-019-0213-6
Morgan, L. K., Macevoy, S. P., Aguirre, G. K., and Epstein, R. A. (2011). Distances between real-world locations are represented in the human hippocampus. J. Neurosci. 31, 1238–1245. doi: 10.1523/JNEUROSCI.4667- 10.2011
Moscovitch, M., Cabeza, R., Winocur, G., and Nadel, L. (2016). Episodic memory and beyond: the hippocampus and neocortex in transformation. Annu. Rev. Psychol. 67, 105–134. doi: 10.1146/annurev-psych-113011- 143733
Moser, M.-B., Rowland, D. C., and Moser, E. I. (2015). Place cells, grid cells and memory. Cold Spring Harb. Perspect. Biol. 7, 1–15. doi: 10.1101/cshperspect. a021808
Mueller, P. A., and Oppenheimer, D. M. (2014). The pen is mightier than the keyboard: advantages of longhand over laptop note taking. Psychol. Sci. 25, 1159–1168. doi: 10.1177/0956797614524581
Nairne, J. S. (2002). The myth of the encoding-retrieval match. Memory 10, 389–395. doi: 10.1080/09658210244000216
Oldfield, R. C. (1971). The assessment and analysis of handedness: the edinburgh inventory. Neuropsychologia 9, 97–113. doi: 10.1016/0028-3932(71) 90067-4
Poppenk, J., and Moscovitch, M. (2011). A hippocampal marker of recollection memory ability among healthy young adults: contributions of posterior and anterior segments. Neuron 72, 931–937. doi: 10.1016/j.neuron.2011. 10.014
Prince, S. E., Daselaar, S. M., and Cabeza, R. (2005). Neural correlates of relational memory: successful encoding and retrieval of semantic and perceptual associations. J. Neurosci. 25, 1203–1210. doi: 10.1523/JNEUROSCI.2540- 04.2005
Rugg, M. D., Johnson, J. D., Park, H., and Uncapher, M. R. (2008). ‘‘Encoding- retrieval overlap in human episodic memory: a functional neuroimaging perspective,’’ in Essence of Memory, Progress in Brain Research 169, eds W. S. Sossin, J.-C. Lacaille, V. F. Castellucci and S. Belleville (Amsterdam: Elsevier), 339–352.
@jakubrianka 10-ročníka nie desaťročné. To je rozdiel. Nie, nespochybňujem výskumy,len pre mám musia mat výpovednú hodnotu k danej veci. Nič to nemeni na tom, že v konečnom dôsledku mám podobny názor, tiež nemusím tiež nemusím tablet a veci s tým súvisiace. Momentálne sa však od deti očakáva, že budú digitálne gramotne, informáciu si dokazu vyhľadať a spracovať.
@palicka keď ťa tak veľmi zaujímajú výskumy, tak si ich vieš vyhľadať sama či? Ak si z toho niečo aj čítala čo som ti poslala, tak vieš, že sledovali aktivitu mozgu a boli tam vstupy, výstupy a všetky náležitosti. Sú to práce odborníkov neuropsychológov a pod., nie sledovania mamičiek na MK. Takže sa tu nedoťahovaťahuj relevantnosťou metodiky skúmania prosím! Ide o výsledky odborníkov, kt. s problematikou robia denne v praxi a na základe pozorovaní sa rozhodli urobiť náročné výskumy. Ak si niekedy robíla čo i len DP tak vieš, koľko práce to dá a nik do toho nepôjde bez presvedčivých podkladov z praxe. Každý výskum sa dá napadnúť ale kľudne sa pustí do čítania a nediskutuj tu so mnou na MK o výsledkoch odborníkov to už je moc na mňa prepáč 😳.
@jakubrianka asi si necitala príspevok vyššie, alebo nie s porozumením? Neboj, výskumov som robila niekoľko. Ale zhodneme sa, debata zbytočná…
@abbey1 ale ved pisala, ze je pedagogicky pracovnik. Mna to uz prestava prekvapovat. Mne takto kolegyna velavravne vynadala pred mojimi ziakmi, ze co som to za ucitelku, ked im nedovolim ist na pocitat hrat sa hry a pozerat videa. Normalne som onemela. Nikdy sa mi decka nepytali ist na pocitac hrat sa. Mali dost inych aktivit.
@vreckovka2 Dakujem za zdravy rozum. Mna prekvapuje, ze vobec treba o tomto diskutovat. Psychologovia kricia. Vidime to na detoch I spolocbosti. A vidis, mnohi rodicia, a teda zda sa, ze I edagogicki pracovnici, v tom ziadny problem nevidia.
@hylary vieš, keby som nemala doma tri deti, ktoré keď sa zapne telka prestanú jesť a pozerajú (a také deti majú čudujsasvete aj mnohí iní ľudia) tak by som sa možno tiež zasmiala... A vlastne nezasmiala. Z predstavy, že by učil moje deti niekto, kto si myslý, že cez prestávku majú mať "podmaz" miesto toho, aby sa najedli, hrali a nadväzovali priatelstvá či išli von, mi je zle.
@scila súhlasím s tebou, aj my to tak máme doma. Kedysi som čítala o experimente - nechali deťom pustenú tv a deťúrence pozerali cez 24 h vkuse bez toho aby sa šli napiť, najesť len ma wc odbehli. Úplne upustili od fyziologických potrieb. Museli to ukončiť.
@hylary neverím že si učiteľka. Neverím. To je fakt zlý sen resp. nočná mora!
Môžeš mať osobný názor aký chceš, len si ho praktizuj doma na svojich deťoch a nenič cudzie, ktoré ak si naozaj učiteľka máš vzdelávať a starať sa o ich zdravý vývoj. Som zvedavá či sa tvoj názor opiera o osnovy a nariadenia MŠ. Podmaz si púšťaj doma v kúpeľni, v spálni, alebo svojím deťom počas učenia.
@vreckovka2 nedaj sa odradiť, asi si jej kazila renomé a zvyky. Je to tragédia, už aby sa človek bál deti pustiť do školy k takým vyučujúcim. Vedela som že je to zlé, ale že až takto v … je naše školstvo …
Hrozná diskusia zase raz. Chudák autorka.
Ďakujem za všetky odpovede, nečakala som takú diskusiu, no bolo to obohacujúce.
Moje deti sa sústredia na to, čo sledujú v televízii. Venujú tomu maximálnu pozornosť, až zabúdajú na svoje telesné potreby. Netreba im ani jesť, ani piť, na záchod ledva dobehnú.
Aj my s manželom sa sústredíme na to, čo pozeráme. Nepozeráme televízne seriály a iné prázdne relácie, ktoré slúžia iba na pobavenie a vyplnenie času. Nepoznáme nudu, čas je vzácny artikel.
U nás doma nemáme televízor, pozrieme si čo potrebujeme na počítači. U nás nebeží na pozadí "podmaz", niekedy si pustíme hudbu, ale nie rádio kde ľudia rozprávajú.
Pri takomto nastavení môžeme dovre pozorovať čo s deťmi robia novodobé rozprávky s rýchlym striedaním obrazov, prípadne s násilím. Áno, Tom a Jerry je seriál plný násilia. Jeden oddychuje, druhý ide okolo a urobí mu zle. Len tak. Toto sa zapisuje do mozgov detí. Deti sa učia ako riešiť situácie, najviac sa naučia pozorovaním. A keď majú takéto príklady, ťažko sa im potom vysvetľuje, že to nie je správne. Už to majú vypálené v mozgu, lebo to videli sto krát. Udrieť niekoho po hlave kladivom? To je predsa zábava.
@skjatqo autorka,urcite to Ries. Ked citam tvoj prispevok,som rada, ze nie som mimozemstan. U nas tiez telka nebezi ako podmaz. Rovnako sa pri ziadnom mediu ani nejedava.
Televiziu mame, ale obsah pre deti kontrolujeme. A plne s tebou suhlasim, ze deti vela pozoruju, pocuvaju, sleduju. Minule ma 7 rocna dcera preovapila, ze kolko mame zivotov. Ze Wednesday ma 3 zivoty, to je ya stupidita, co dovolia detom rodicia pozerat, pritom je to urcite minimalne od 12+. A vidis, najdu sa taki rodicia, ktori to pustia a sleduju so 6 rocnymi detmi. Viem to, lebo taki su v skole, ktoru navstevuje Moja dcera. Netusila som, o com hovori, takze sme si to s manzelom nasli, a kusok pozreli, a nerozumieme, ze niekto dospely toto dovolia pozerat dietatu, ktore ma este svoj uzasny svet plny fantazie. Takto sa to v detocy zabija
o 2-3 roky, ked mu bude spoluziak cez prestavku pustat hanbate videa na mobile, budes s laskou a slzou v oku spominat na SpongeBoba
@kp7333 spoluziak mu to bude urcite pustat.ale nebude mu to pustat ucka cez prestavku v skole/skolke.som ucitelka a vzdy sa zastavam kolegyn v podobnych diskusiach, ale ked citam niektore "ucitelky" tu, pre ktore je normalne pustat tv ako podmaz cez prestavky, tak take si tie vsetky hejterske komentare zasluzia.a ked taketo "pedagogicky" chcu este zvyseny plat, tak konecna.presne taketo by mali zo skolstva hnat svinskym krokom, lenive lundry
Aké ste niektoré pobúrené...Ale, že doma máte priklincované decká k PC a mobilom, aby ste od nich mali pokoj, tak to je v poriadku...
@mandarinka555 ked si niekto doma decko priklincuje k pc a tv, je to jeho boj.do skoly to proste nepatri, bez debaty
@abbey1 ono veľa učiteľov nevie s deckami pracovať. A jednoduchšie ako pracovať so skupinou ako takou je pustiť im rozprávky. Ale je to naozaj cez čiaru. Až sa mi nechce veriť, že toto v nejakej škole naozaj robia.
@jakubrianka je, uvažujeme o domácom vzdelávaní pre naše dieťa 🙂. alebo šetriť a šetriť aspoň na lesnú škôlku. My doma nemáme televízor, nemáme podmaz ani z rádia. Spievame, recitujeme, čítame knihy. A to som robila a aj budem snáď zase raz robiť aj s deckami v škole.
@mandarinka555 takym, o ktorych pises to nevadi. Mne by to vadilo, aj vzdy vadit bude, lebo to nerobime doma. Dieta o nic neprichadza. Ved pozeranim sa na stupidne videa, ci hranim hier sa co nauci? A myslis, ze nebude vediet starsie pouzivat taketo zariadenia? Telefon, pocitac, tablet, nb su robene intuitivne, nic im neujde. Skor je ovela dolezitejsie, naucit ich tie zariadenia pouzivat rozumne, k niecomu uzitocnemu

@palicka jedným prečítaním textu? Poslala som ti 3 linky s odkazmi. Ďakujem, viem ako sa robia výskumy a aj aké majú podmienky. Tu navyše nejde o jeden výskum ale stovky a logicky, (keď spomínaš len jeden) to nerobí dobre 10 ročným tak asi ani škôlkárom či??? Ideš spochybňovať výskumy uverejnené v takých časopisoch ako neurosciensnews?