icon

Prvý ročník ZŠ

montemotherone
17. jún 2020

Ahojte, je tu nejaká ochotná učiteľka I.stupňa? Mám nejaké otázky 😊

tilko
17. jún 2020

Áno?

matus7030
17. jún 2020

@montemotherone môžte sa opýtať

emca12
26. okt 2020

Dobré ráno. Prosím Vás pomôžte mi nejakými radami ako pomôcť dieťaťu zapamätať si písmenka. Už vedia a,e,i,o,u .....stále sa jej to pletie. Ďakujem

tilko
26. okt 2020

@emca12
- pomocou obrázkov a vecí, ktoré sa začínajú na toto písmenko.... a ako autobus, o ako okuliare (a hľadať čo najviac vecí), jeden deň dookola opakovať a pýtať sa na jedno rovnaké písmenko, prípadne ak dieťa zvládne, tak maximálne dve... na ďalší deň opäť najskôr zopakovať a pridať ďalšie písmenko....
- v časopise alebo letáku či novinách zafarbiť alebo krúžkovať dané písmenko
- vystrihnúť dané písmenko z letákov a časopisov a lepiť na papier, prípadne z toho vytvoriť obrázok...napríklad z písmenka A vytvoriť auto...

emca12
27. okt 2020

tilko ďakujem veľmi pekne🙂

tilko
27. okt 2020

@emca12 ešte ma napadla činnosť písania tvaru písmenka
na stôl vysyp múku a píšte prstom

kata34
14. nov 2020

@tilko dobrý večer, tiez prosím o radu... Mam doma prvácku, tiež prebrali a, e, i, o, u, M, L.. Písmenká rozlišuje, vie ich prečítať aj napísať... No už keď ma spojiť napríklad slovo malé, tak vyslabikovat vie, no spojiť a prečítať nevie, povie niečo úplne iné. Už som zúfalá, je najslabšia v triede zo slovenčiny....

tilko
16. nov 2020

@kata34 tu je dôležitý postup viazaného čítania a správny nácvik...pokúsila by som o pomoc poprosiť pani učiteľku, čo je asi v tejto korana situácii náročné (ak sa nemôžete stretnúť) a popýtať sa na jej metódy...
ale ak to nie je možné, tak sú na to dobré kartičky s písmenkami (prváci väčšinou s takými pracujú)
dosť sa mi to bez ukazovania zle vysvetľuje...no snáď sa pochopíme:
mám kartičku písmenko m - vyslovím nahlas m
mám kartičku písmenko a - vyslovím nahlas a
spolu ma

takých kartičiek s rovnakým písmenkom sa dá vyrobiť veľa a dookola skladať
- a takto pridávam do kopy okrem písmenka A aj písmenko E , I , O, U(postupne, nie všetko naraz) a potom aj dlhé

v texte sa dá napríklad ceruzkou vyznačovať viazanie a ukazovať si prštekom (to znamená, že nakreslíte pod slabiku takú čiaru v tvare miernej jamky...
čítate: m a
ma
m e
me ....

má me, me lú

tilko
16. nov 2020

Chce to vela trpezlivosti,pomalicky...a hlavne nie naraz...postupne

kata34
17. nov 2020

@tilko ďakujem pekne, tak to robíme uz zopár dní a zlepšuje sa. Len podľa mňa berú učivo strašne rýchlo a všetko sa nabaluje..... Učiteľka povedala, že majú na jedno písmenko 3 dni a uz sa učia ďalšie.... Robia uz vety a moje dcéra nestíha..