icon

Pustili by ste 8-ročné dieťa peši bez dozoru do školy?

19. apr 2023

Dievčatá, viem, že každé dieťa je iné...ide o to, že bývame od školy cca 15 minut chôdzou. Doteraz som dcérku vozila autom, ale v lete ju nemáme kam dať, keďže mi končí RD a nastupujem do práce. Problém je, že letna "Summer accademy" začína až o 9 hodine, ja aj muž začíname na 7 v práci. Zvažujem, žeby teda chodila peši sama, samozrejme s mobilom, aby som ju vedela kontrolovať. Je to na dedine, cesta do školy nie je hlavná, sem tam prejde auto.
Pustili by ste 8,5 ročnú už samu? Je múdra, samostatná, už ju nechám samu doma na hodinku...My v jej veku sme chodili už naprieč celým mestom na tréning sami, ale nejak sa obávam.
Ďakujem za odpovede 🤗

Strana
z4
autor
21. apr 2023

@jana_eyre_2 Ďakujem Vám všetkým za odpovede. Mnoho z Vás by pustilo, zvyšok zas nie. No rozhodli sme sa s manželom, že ešte asi predsa je to veľa nanu, aj 2 hodiny sama doma, aj sa vychytať plus cesta. Ponúkli sa mi 2 kamarátky, že mi ju zobere jeden týždeň jedna, druhý druhá na celodenný tabor, ktorý začína o 8. Takže mám porieseny aspoň začiatok júla, potom máme celozávodnu a august ešte nejako doladime.
Ďakujem všetkým za rady a postrehy, želám Vám pekný deň 🤗

jana_eyre_2
21. apr 2023

Super že ste našli riešenie, podľa mňa je dôležité sa riadiť aj samotným dieťaťom samozrejme.. každé je iné a jasné že je úplne iné keď ide s kamarátkou ako úplne samé.. budúci rok to bude zase o inom 🙂 nech ma pekne leto..

mircalla
21. apr 2023

Urcite nie. Doma sama 2 hodiny tiez v ziadnom pripade

autor
21. apr 2023

@jana_eyre_2 ďakujeme pekne 🤗

nwnw
21. apr 2023

U nas by som nepustila. Teda u nas na dedine bezne pobehuje velky pes sam a co zistujem aj v okolitych dedinach je toto problem. 🙈

mircalla
21. apr 2023

Tie hlasky typu "v jej veku som"....davno neplatia. Uplne ina doba, menej aut a cestnych piratov, nizsia kriminalita, vacsia bezpecnost atd. Ja som ako 6rocna bola sama vonku na sidlisku cele hodiny, ale to bolo este v 80tych rokoch. Synovi som dovolila chodit do skoly samemu az ked bol piatak.
Takisto doma nechat 2 hodiny nehrozi. Mali sme nedavno v budove poziar, u suseda horelo, zadymena cela chodba. 3 poziarnicke auta to hasili

cucoryedka
21. apr 2023

ja mam problem v BA 🤦‍♀️ mam 10 rocneho a 11 rocnu, cesta do skoly 30 minut peso (po ceste 3 velke prechody) a jazdia ako blazni, busom 5 zastavok a 2 velke prechody, mam mindrak z toho ... tie deti este nie su vysoke (z SUV alebo aut, ktore su vyssie, tazsie vidiet nizsie "objekty") ... nebojim sa o sebe povedat, ze som uzkostliva, radsej ako potom plakat (aj ked ani dospelak nie je uplna zaruka, ale predsa viem zhodnotit situaciu rychlejsie) ... dceru pustam, syn je este polepetko, chodi mi naproti, vyslovene u nas sa to zacalo lamat v 5. rocniku, aj zodpovednost, aj vnimanie ... na dedine, ak je zodpovedna, vnimava, s mobilom ... OK, ale napad, ze poprosit nejaku starsiu ziacku za malu odmenu sa mi pozdaval.

mircalla
21. apr 2023

@cucoryedka Tiez som v BA, dokonca centrum. Cesta do skoly 10 min, ale vela prechodov bez svetiel, niektori vodici cisti psychopati.

cucoryedka
21. apr 2023

@mircalla my sme v DNV, mimo sidliska, kde su zakladky, a normalne nechapem tej az agresivnej jazde niektorych vodicov ... ucim sa doverovat aj nasej vychove, ze deti budu obozretne, ale predsa su to deti. Vrchol je pre mna, ze jazdia jak blbci aj pri skolach 😡

zaba22
25. apr 2023

@marsmykkok tato prehnanost má podľa mňa svoju opodstatnenosť. Nemôžeme porovnávať čo bolo kedysi a čo je teraz. Teraz chodí oveľa viac áut a po svete chodí oveľa viac pošukov ako kedysi. Kedysi celá dedina dozerala na deti, teraz sa každý vykasle, zavrie za sebou bránu a nerieši.

annm81
25. apr 2023

Nečítala som diskusiu, tak možno to už niekto napísal. Pane bože - 15 minút chôdze a to ju vyvážate denne autom? Do leta máte ešte peknú kôpku týždňov, začni s ňou chodiť pešo ako doprovod a v lete môže chodiť sama alebo s kamoškou. V aute sa pohybovať po ulici nemá ako naučiť.

Strana
z4