icon

Pustili by ste 8-ročné dieťa peši bez dozoru do školy?

19. apr 2023

Dievčatá, viem, že každé dieťa je iné...ide o to, že bývame od školy cca 15 minut chôdzou. Doteraz som dcérku vozila autom, ale v lete ju nemáme kam dať, keďže mi končí RD a nastupujem do práce. Problém je, že letna "Summer accademy" začína až o 9 hodine, ja aj muž začíname na 7 v práci. Zvažujem, žeby teda chodila peši sama, samozrejme s mobilom, aby som ju vedela kontrolovať. Je to na dedine, cesta do školy nie je hlavná, sem tam prejde auto.
Pustili by ste 8,5 ročnú už samu? Je múdra, samostatná, už ju nechám samu doma na hodinku...My v jej veku sme chodili už naprieč celým mestom na tréning sami, ale nejak sa obávam.
Ďakujem za odpovede 🤗

panelacikova
19. apr 2023

@hipuska no tak asi sa tvoje dieťa ubráni nejakému dementovi skôr v 30-tke než ako 8-ročné, nemyslíš?

simca06022011
19. apr 2023

@panelacikova zavoláš do školy🙂) a teda deti málokedy mobil zabudnú. A pre tieto drobce sú aplikácie a vidím kde je atď.

panelacikova
19. apr 2023

@simca06022011 áno. dá sa zavolať do školy.... v lete neviem, či to bude mať kto dvíhať, chápeš, aj učitelia aj vychošky, všetci čerpajú dovolenky, takže s deťmi je asi len ten personál, ktorý robí priamu činnosť s nimi. čo ak ani ten nebude mať čas dvihnúť? a keby aj...
neviem si predstaviť, že čo ak predsa práve moje dieťa by niekto uniesol? áno, pre mnohé sci-fi, ale ja ako 12-ročná som mala dosť nepríjemný zážitok, šťastím bolo, že som bola spolu s 15-ročnou sesterkou. síce tá bola vyklepaná viac ako ja, lebo ja som bola taký chlapčisko, bitkár 🙂 dokonca som chodila na bojové umenia, jednoducho bola som menej vysratá. ALE.. jedného pekného večera sme sa boli prejsť po našom malom mestečku (je tomu už viac než 30 rokov), kedy ešte tých rôznych úchylov nebolo toľko, ako dnes, keď pri nás zastalo auto, v ňom 3 dospelý chlapi. a začali niečo v zmysle, či sa nechceme povoziť, že oni nás vezmú, atď. sesternica ostala ako prikovaná, ja hneď bojový postoj a niečo v zmysle "no len skús vystúpiť z toho auta ty idiot" som zakoktala 😀 😀 akože kukol, zavrel dvere a odišli. možno len nejakí opilci, dodnes neviem. ledva som sa pohla potom z miesta, nohy úplne zmeravené od strachu. a to som bola z malého mesta, kde každý každého poznal (auto malo cudzie značky), bolo leto, síce okolo 21:30, ešte len začala "padať tma", ale mne teda riadne lepilo. ihneď po ich odchode som si uvedomila, že keby šlo vyslovene o nejakých lovcov detí, sme nahraté. široko-ďaleko nebolo v tom momente živej duše, boli sme v takej tichšej uličke. toto mám stále pred očami. síce moja dcéra je neustále poučovaná mnou o rôznych úchyloch, nebezpečenstvách, ktoré nazývame drogy a rôzne pochutiny, ktoré nesmieme od cudzieho prijímať, o všetkých možných nebezpečných situáciách a oproti mne má naozaj poriadnu osvetu v tejto oblasti, i tak by som sa ju bála ako 8-ročnú pustiť samotnú.
možno je to tým, že ju mám iba jedinú 🙂

mamadievcatiek
19. apr 2023

Nemôžeš nastúpiť do práce až od septembra ? Alebo zvážiť úpravu pracovného času ( ak sa ti to zamestnávateľ umožní ).

panelacikova
19. apr 2023

preboha, obrovská oprava 😀 traja dospelí chlapi, samozrejme 😀 😀

yanni
19. apr 2023

byvame mimo dediny. Do skoly to ma dcera 5 km. Do a z chodi autobusom. Obcas, ked ide na obed aj kamarat domov (dcer nechodi do druziny), tak vystupi o zastavku skor a pol cesty idu spolu peso, potom to ma este ca. 10+ minut domov. U nas uplna normalka. V 3.-4. triede robia "vodicky na bicykel" a potom uz mozu deti chodit aj same na bicykli, bez doprovodu. Dcera ma 7 rokov, je tretiacka. Prve dva roky som ju toez musela vozit, kedze chodila do inej skoly a ta bola 10 km vzdialena bez moznosti verejnej dopravy.

bluka2
19. apr 2023

@victory7897 to bol komentar od bluka do bluka

to by si musela dat poza ucho tak asi vsetkym rodicom v nasom meste v Nemecku. Kolobezku som kupila presne taku, aku ma kazde dieta tu, co chodi do skoly. Pardon, par z nich chodi na bicykli este. Maju na tie kolobezky pred skolou specialny stojan. a ano, v skole mavaju dopravne dni a este den, kedy idu na bicykel do premavky - toto v 4.triede (moja je tretiacka). Bezny zivot tu.

Co sa tyka uchyla, normalne sa to da. Raz mi hovorila nejaku prihodu, ako jej v elektricke vypadla rukavica a niekto jej ju podal, ale ze skoro nestihla vystupit. Pytam sa, co by robila, keby naozaj nestihla vystupit. Isla by o zastavku dalej a potom spat. Super, mudro uvazuje. Dalej sa jej pytam, co by robila, keby sa na nu zacal niekto tlacit a bolo jej to neprijemne. Ze nevie a pyta sa, to niekto robi? Ja, ze hej, na svete je vacsina dobrych ludi, ale su aj taki, co chcu detickam robit zle. co mas vtedy robit je, ze nahlas povedat nie, chodte odomna dalej. Ze ak to povies dost nahlas, urcite ti da pokoj a ludia ti pomozu. Par krat sme si v nemcine povedali, co presne sa da povedat (drz sa dalej, daj mi pokoj, chod prec, stop, atd.). Prikyvla a pochopila a nadalej chodi rada sama.

vilma7
19. apr 2023

Doba je zlá, a človek by si nikdy nepomyslel, ale aj mňa napríklad vo veku 10. Rokov na ulici oslovil pedofil. Pekne na obed, keď bolo 12.00 alebo tak nejak a vôbec nemal problém s tým, že všade kopec ľudí.

Na tvojom mieste jej v tom prípade že musí ísť sama, dala okrem telefónu ešte nejakú inú vec, kde ju môžeš cez app sledovať. V tom najhoršom prípade násilník telefón uvidí, tú malú drobnosť nie...neviem ako sa to volá, ale to jej môžeš zažiť do oblečenia atď....keď sa už tak bojíš.
A žiaľ, čo je niekomu súdené, tomu človek asi neunikne.... unášajú sa aj dospelé osoby.

bluka2
19. apr 2023

@yanni presne, minule idem po ulici a stretli sme spoluziaka mojej dcery v meste (sameho). Pytam sa, kam ide a on, ze sa isiel iba tak poprechadzat. To mi samej ani nenapadlo, ze deti v tom veku ide len tak hocikam akoze bez ciela na prechadzku iba, ale musim povedat, ze mi to ostalo v hlave a uvazujem o tom, ze to je fakt super.

victory7897
19. apr 2023

@bluka2
Ono teória je pekna vec , super keď si nato spomenie v danej situácii,ale skôr sú skúsenosti také ,že človek zmeravie,zľakne sa , a tí čo to robia k deťom pristupujú skôr,aby si najskôr získali ich dôveru a vedia ako nato,aby sa s ním dieťa dalo do reči takže frázy sú potom bezpredmetné..ale verím že to nebude jej prípad ,dobre že je odvážna

lolita555
19. apr 2023

Nie a nie môj bude mať deväť a teda ja mám strach keď ide od domu na zastávku ,sledujem ho pred domom pokiaľ nedôjde ,cca 500 metrov po chodníku.ja mám strach ,doba je aká je.ano viem že sa môže stať zle aj 13 ročnému dieťaťu rovnako ako 9 ročnému.tak každá sme iná ,niektoré v pohode pustia,iné sú ustráchane.ono aj tie mobilné telefóny a iné zariadenia budú asi na dve veci keď decko nedajbože niekto lapne.ale tak pre mna je nepredstaviteľné mať decko doma samé dve hodiny v tomto veku bez dozoru.

bluka2
19. apr 2023

@victory7897 ano, to si myslim aj ja, ze by v takej situacii zmeravela ako drviva vacsina z nas. Sama som videla este pocas skoly aspon 2 uchylov. Raz v BA centre mesta pri skole v krikoch masturboval a rovnako takto raz na skolskom vylete v Taliansku v McDonalde. Aj tlacenie niekde v preplnenom autobuse som zazila, isla som dalej a tym vybavene. Neda sa tomu vyhnut podla mna, bohuzial. Ci niekto nikdy nic takeho nezazil?

autor
19. apr 2023

@adrianka2606 ahoj, mladší nastupuje do škôlky, čiže toho máme vybaveného, keďže škôlka je od pol 7...

vilma7
19. apr 2023

@bluka2 presne, zmeravela som aj ja a ani sa nepohla. Až kým nedošli policajti.
P.S.vyssie som spomínala, že ma ako 10 r.oslovil.pedofil. bolo to rok 1986.

hipuska
20. apr 2023

@panelacikova to je úplne jedno. By ma zaujímalo, koľko uchylakov denne deti stretávajú cestou do školy. Je to skôr výnimka. A toho uchylaka môže dieťa stretnúť aj v 8, aj v 10, aj v 15 tich. Ťažko sa tiež ubráni. Čo chces dieťa odprevadzat dokedy?Takže neprehanaj zase

jana_eyre_2
20. apr 2023

@lolita555 doba bola vždy rovnaká, tak ako teraz aj kedysi bolo kopa uchylakov, len teraz ich často stretneš ešte aj na nete.. moja mama mala ako mala veľmi zlú skúsenosť, napriek tomu sme chodievali sami.. aj ja som mala zlé skúsenosti, už ako decko som sa stretla s uchylakmi a jeden bol dokonca aj sused mojej kamarátky.. vždy ich bolo veľa.. deti musíme naučiť ako sa zachovať v ťažkých situáciách, ale nemôžeme im brániť v tom aby dokázali ísť aj samé, lebo je to prospešné pre ne samotné.. s deťmi sa treba veľa úprimne rozprávať . (samozrejme každý ako uzná za vhodné, toto sú len moje názory, nie presviedčanie)

panelacikova
20. apr 2023

@hipuska ja mám 13-ročnú a odprevádzam ju denne. robím tam, kde sa ona učí 😀 😀

victory7897
20. apr 2023

Ja si myslím ,že najlepšie by bolo keby sa deti pôrode sami odkočikovali , urobili si následne vodičak a vozili sa do škôlky a školy ,a rodičov neotravovali už s ničím asi tak od 5rokov by to bolo ideálne 🤔

danulicek
20. apr 2023

Starsi syn chodil občas od 7 r domov sám. Najskôr mi ho previedla mamina cez hl cestu, on potom isiel 10 min peso sám. Ale sám to chcel skusit, nemusel. Byvame v meste a ja som ho cakala doma. Úplne sám - aj odomknúť a byt doma cca 1-2 h začal chodiť až teraz, bude mat 10. Naopak, mladsi ma 7,5 a jeho by som ešte ani len za mnou do prace samého nepustila - od školy 5 min. Lebo je take motovidlo a úplne sa neviem spoľahnúť, že by schválne nesiel “cez kosice”. Každé dieťa je iné a asi vieš, či dcéra toto zvladne.

Čo by mna trochu plašilo v tvojom prípade, je to, že ste na konci ulice. Predtym by som mala naozaj rešpekt, keby čokoľvek.

lolita555
20. apr 2023

@jana_eyre_2 áno boli ale nebolo toľko možností čo teraz,no reálne naozaj ma zaujíma ako sa vie 8 ročne dieťa brániť pred pedofilom nedajbože človekom dospelým ,ktorý mu chce ublížiť .ale áno pravdu máš ,každá podľa svojho svedomia,ja sa rozprávam so synom v podstate o všetkom čo potrebujete vedieť ale strach je u mňa zatiaľ neprekonateľný

hipuska
20. apr 2023

@panelacikova a nosis jej aj tašku?

jana_eyre_2
20. apr 2023

@lolita555 fyzicky ubrániť sa predsa nevie ani 13r a to už asi bude chodiť sám, nie? Alebo aký vek prejsť 15minut pešo sám je podľa teba vhodný? Myslíš že neskôr sa báť prestanes?

Nie, ja som myslela aby sa vedel správne zachovať. Čiže aby vedel, že s cudzími ľuďmi sa neodchadza nikam mimo ľudí, za roh, plot.. S cudzími sa nechcem ísť pozrieť na roztomilé šteniatko, neprístupuje sa k autu, keď ma niekto volá. Ak sa mi niečo nepozdáva, otáčam sa a idem rýchlo prec, rýchlo volám máme, kričím, zahodím čokoľvek čo by mi chceli zobrať, na ničom nezáleží len na nom.. nikdy si cestu neskracujem, nezdrzujem sa, idem len tak ako sme sa dohodli.. atď, atď. Tak isto poučenie ako sa chovať na nete, učiť čo si k nemu nikto nesmie dovoliť.. Strach má každá mama, neverím že je mama ktorú nenapadne že by sa mohlo stať niečo zle.. ale jednoducho deti treba postupne púšťať, lebo rastu..

Ja sa napríklad veľmi bojím o všetky moje deti.. aj o toho 11r.. aj tomu sa môže čokoľvek stat.. lenže po kúskoch treba začať deti popustiť lebo je to proste príprava do života a aj mama si postupne na novú situáciu takto zvyká..

panelacikova
20. apr 2023

@hipuska áno, chodíme autom 🙂 a teda, aby si sa nevysmievala aj naďalej, lebo mňa tým vôbec neurážaš ani nevytáčaš, len si derieš prsty (mňa nikdy hlúpy národ nevedel nasrať), tak vysvetlím: prakticky takmer každý deň z roboty idem vybavovať čosi. či už je to nákup, či pošta, či riešim veci s mužom, lekár, 3-4x do týždňa stále niečo. utekám hneď po práci, hneď po práci si plánujem tieto "aktivity". a preto idem ráno do práce autom, hoci peši to máme do cca 12 minút. a keďže ráno nestíhame, dcéra si rada pospí, tak chodíme spolu a veziem ju. domov ide sama. s taškou na chrbte. 🙂

maranco
20. apr 2023
hipuska
20. apr 2023

@panelacikova mne to je úplne jedno. Mne nemusíš vysvetľovať nič. Si v úplne inej pozícii ako autorka, ktorá túto možnosť nema. A hlúpi národ sa píše s mäkkým i

victory7897
20. apr 2023

@hipuska tak sa nepýtaj voloviny keď ti to je jedno..a má to dobre -hlúpy národ

lolita555
20. apr 2023

@jana_eyre_2 no hlavne 13 ročne má úplne iné zmýšľanie ako 9,to si zas nemusíme písať že?môj ide z autobusu ku škole sám s kamarátmi,ale viem že su tam ,ďalších 10 deti.samostatnosti má až až.teraz je to pre mňa nemysliteľné aby chodil sám niekde pešo bez nikoho,bodka.a vieš čo keď sa nad tým zamýšľam tak áno treba ich púšťať ale keď to nie je nevyhnutné načo?myslím že žijeme v dobe keď deti sú úplne inde a nepotrebujú dlhý rozlet ako išiel Janko na vandrovku.

jana_eyre_2
20. apr 2023

@lolita555 15minut nie je dlhý rozlet ak sa teda stále bavíme v súvislosti s témou.. ja vôbec nespochybňujem že by tvoje dieťa nemalo dosť samostatnosti, neber moje slová vztahovacne.. pýtala si sa ako sa môže ubrániť, na to som ti odpovedala že ubrániť sa nevie ani to 13r, takže o tom som vôbec nepisala..

V každom prípade, nepotrebujem aby sme sa zhodli, avšak uvidíš že strach budes mať rovnaký nech pôjde o akýkoľvek vek..

hipuska
Autor odpoveď zmazal
hipuska
21. apr 2023

@victory7897 jasné že to má dobre. Ona ma.v podstate nazvala hlúpou za.vyjadrenie názoru . A myslela som to ironicky . Fakt mi je jedno ako to ma ona poriesene. Ona je v úplne inej situácii než autorka. Tak nech sa vcíti do jej situácie. Ak by mal akýkoľvek rodič možnosť vložiť dieťa do školy tak ho vozí..