Registrácia 9 ročnej dcéry na Facebooku
Ahojte,
Moja 9 ročná dcéra chce byť na Facebooku. Je spoľahlivá, ale bojím sa, že tam uvidí niečo nie veľmi pekné. Čo vy na to ?
Nic na tom nieje dnesna doba je uz bohuzial taka pred detmi uz neschovame nic ja som za dovolit a bazr sa jej do toho nesprtat kazdy z nas chce mat sukromie dnesne deti to riasia cez socialne siete sem tam nakuknut a spytat sa co robi 🙂
@emuska4444 este to doplnim, dcera je na FB od 11-tich ... netravi tam vela casu (ma 4-krat do tyzdna trening, hudobnu, vytvarnu, ma vela zaujmov), ale napr. teraz je v prvom rocniku na osemrocnom gymnaziu a aspon na FB je v kontakte s byvalymi spoluziackami zo ZS, samozrejme aj s aktualnymi spoluziackami a dalsimi kamoskami-nie som na FB jej kamoska, ale mame to pod kontrolou a viem, ze tam nezverejnuje ziadne osobne udaje, povedala by som, ze je v tomto smere omnoho rozumnejsia ako mnohe maminky na MK 😉
dcera ma 10 a o ziaden FB nema zaujem 😉. Cez tyzden sa vrcholovo venuje sportu a uci sa do skoly, cez vikend robime kopec inych aktivit, popripade zapasy, vylety, rodinne dni a podobne a na pocitac ma tak hodinku casu cez vikend a aj to sa hra hry. Mobil nebude mat tiez, prave kvoli pristupu na socialne siete. Informatiku ma v skole, v nicom nezaostava, prave naopak, je pomaly lepsia ako ja.
@emuska4444 Hodinu denne na FB je prilis vela, podla mna. Co tam asi tak 9 rocne dieta bude tak dlho robit? ja tiez len pozriem nove spravy, maximalne pridam pre rodinu nejake foto, kedze zijeme v zahranici a to je vsetko. A aj to nie denne. Urcite by som nepodporovala tak male dieta v hodinovom, neproduktivnom vysedavani na pocitaci cez tyzden, to nema nic ine okrem skoly? ziadne kruzky, zaujmy? Na FB su same somariny a aj ked budes neviemako kontrolovat, nevyhnes sa negativnemu vplyvu. To budes celu hodinu sediet pri nej? treba jej povedat, ze FB je od 13 rokov a nebudes predsa porusovat pravidla. To je to, co by sme mali deti ucit, respektovat pravidla, ci?
Moja dcera ma 9r. Fb zatial nespomina, a zrejme by som jej to ani nedovolila. Aj ked niektore jej spoluziacky tam su uz 2 roky.
boze zrazu ake moralizovanie ze neporusajme pravidla. kedysi bola hviezdicka na kazdom filme a pravidla sa porusovali aj tak.
ani sa necudujem, ze dnesne decka visia ako cecky na matkach este ako dospele, lebo vsetko im je zakazovane, vsetko skodi, nemozu sa dostat do konfrontacie s naozajstnym svetom lebo su az prilis chranene a potom jedine co z toho vychadza, ze tie decka nevedia v 20 rokoch ani vyplnit blby formular alebo poslat doporucenu zasielku. lebo mama vybavi, mama sa postara, mama ochrani. a nakoniec aj tak koncia soplosi vysedavanim na fb a prokrastinaciou.
cest vynimkam.
boze, ja som tak rada, ze moje decka aj vedia, co je zivot, aj maju zodpovednost, aj ich konfrontujem so zivotom, aj ma syn facebook a nevychovavam ho ako neschopaka, ale aby bol schopny. co je uz teraz.
a ja sa tu len pousmejem, ako tu bude niekto moralizovat a v realnom zivote mimo kona by sa naslo toooolko veci, kde sa porusili pravidla 😀
zeny. zeny
@radkanika jasne, normalne ta virtualne upalia zaziva, lebo ako si mohla dovolit tak skoro fb, lebo mate xbox a iPad, po ktorom vacsina tu tuzi, ale si nemoze dovolit a radsej napisu, ze by to decku nedovolili. keby dostali toto vsetko pod nos na zlatom tanieri, uz by nepovedali ze nie. chcem vidiet napriklad keby niekto tu vyhral xbox, ze ho obratom preda na bazosi 😀
nic si z toho nerob, je to v pohode 🙂
@mawka mas moj maximalny suhlas ;) treba detom dovolit spolupodielat sa na dnesnom svete a ziti v nom, lebo tak ci tak sa k tomu dostanu a radsej dietatu pomozem s tym, vysvetlim pre a proti, na co si davat pozor a mat doveru dietata a tym padom vediet, co robi, nez aby som zakazovala a budem neskor buchat si hlavu o stenu, ze moje dieta tajne robi to a hento. Ci sa nam to paci, alebo nie, technologie napreduju a facebook je uz beznou sucastou (nie len) mladych.
@radkanika ale tu to proste nevysvetlis supermatkam 🙂
ano, suhlasim, treba ist s dobou. mmch surfuje aj tu dedko 92 rocny, moja mama pred dvomi rokmi nevedela ani PC zapnut a dnes hovori, ze nevie, ako mohla bez socialnych sieti existovat, velmi jej ulahcuju zivot /pre tie odporkyne: ano, socialne siete okrem tej ZLOBY vedia aj zivot ulahcit a sprijemnit), moje decka slapu bezne na google a jeho prislusenstve /hladaju, ucia sa, maly tam ma mail, mapy pozera, pouziva prekladac a podobne/ a cuduj sa svete, moje decka chodia aj do kniznice. neuveritelne, ze? nie do virtualnej, ale realnej. by ma zaujimalo, kolko deti tychto odporkyn denne cita knizku nepovinnu a kolko z nich chodi dobrovolne a same od seba pravidelne do kniznice, do muzei, na vystavy a tak dalej.
ja nemam ziadne vycitky, ze moje deti idu s dobou, nemam. lebo viem, ze su daleko dopredu aj v inych veciach, na ktore uz ludia davno zabudaju, ze take nieco nexistuje.
a co sa tyka modreho kona, velmi vela uzivateliek ma dva zivoty. jeden skutocny a druhy na koniku /to je ten super ťuper zivot/. ale spolocne nemaju nic.
takze berem s rezervou 😀
dobre som sa zasmiala nad niektorými príspevkami 🙂. Mamičky, vy ste fakt niektoré dobre naivné, ked si myslíte, že vaše deti nemajú založený profil na fb 🙂. Jedna moja známa to tiež vehementne tvrdí, ale hlavná vec, že jej dcéra /11-ročná/ na fb chodí, škaredo sa tam vyjadruje a ked som na to upozornila známu, tak tá ju "do krvi" obhajovala, že to nie je pravda 😀
@nikawero12 ved presne, ked im to nedovolia rodicia, tak sa zaregistruju tajne ... k comu to vedie? ... no, nech si kazda odpovie sama 😉
Nedávno som počula prednášku,kde sa o.i. hovorilo a FB,soc. sieťach a deťoch.Že vraj panuje názor,kto nie je na fb,ten nežije,ale ten samozrejme nie je správny.Nie je cieľom deťom zakazovať,ale sprístupniť im tieto veci vtedy,ak ich budú schopné zvládať,až budú dosť zrelé na reakcie,na surfovanie...Cieľom nie je deti od FB odstrihnúť,ale doviesť ich k tomu,aby samé vedeli odtiaľ-potiaľ,aby sa nestalo /a stáva sa veľmi často/,že dieťa "žije" na FB a nevie vyjsť vonku na ulicu,nemá normálnych kamošov,nešportuje,sedí pri pc do noci,ked rodičia už dávno spia....môj syn bude mať 10r.,ale na FB ešte min. 3 roky nebude,ak sa dá,tak aj dlhšie.Nemám najmenší pocit,že neideme s dobou len preto,že ho nepustím na FB,ale ísť s dobou znamená aj kradnúť deťom detstvo,nechať ich predčasne dospievať a cena za to je privysoká.9r. nemá čo robiť na Fb a som nemilo prekvapená ako veľa rodičov si myslí,že tam byť má 😒
@mawka citam a smejem sa nad tym ake tu davas komentare... to akoze tvoje deti sa naucili na FB ako maju vyplnovat formular alebo poslat doporucenu zasielku? kedze sa tu bavime o FB... pokial ano tak mi prosim ta posli link a ked bude mat moje dieta 5 rokov tak mu dam PC nech sa uci aby vedel lebo ked mu to nedam tak bude neschopny mamkin cicik 😉
@zuzkaanicka čiže dovoľme deťom fajčiť,ochutnať alkohol,drogu???....lebo aj tak to urobia len tajne? ...ale máš pravdu,každá nech si sama odpovie na to,ako si decko vychováva..
@janinah co sa tyka alkoholu, cigariet a drog-snazim sa vychovavat svoje deti tak, aby vedeli, ze to nie je vhodne-vlastnym prikladom 😉 ... myslim, ze sa mi celkom dari. Co sa tyka FB, tak ten ma dcera dovoleny (nebudem opakovat, pisala som tu uz podrobnejsie-najdi si), ale ma tolko inych zaujmov, ze zavisla na FB nie je a snad ani nebude. Viem jedno, ze deti, ktorym rodicia vsetko zakazuju, tak pri prvej prilezitosti sa na to vrhnu a zvycajne aj popalia ... tym netvrdim, ze dovolim svojim detom vsetko, len nie som naivna a mam bohate skusenosti aj v praci-prave s takymi uz starsimi "detmi" 😉
@janinah no, a ja napr. na FB nie som a ani neplanujem byt, takze dcera v tomto nemoze povedat, ze robi to, co vidi u mna ... napriek tomu sme jej to povolili.
@janinah v tom lepsom pripade v 16tich ked nie uz skor 😉 ale niektore mamicky si to neuvedumuju kolko kadejakych uchylov a co vsetko mozne na to FB je... no kazda sme ina,... ja osobne svojmu synovi nedovolim pretoze si myslim ze take deti tam nemaju co hladat... poznam strasne vela mamiciek co mam v mojom okoli a taktiez by nedovolili prave o to viac som prekvapena z niektorych ake tu davaju nazori,,, ale vidis my co nedovolime tak sme zle matky 😉 nase deti nebudu vediet vypisat formular a nikdy si pracu nenajdu lebo nebudu vediet robit na PC 😀 akoze ma to dost pobavilo
@emuska4444 Naša má 12 rokov a nie je tam. Nesúhlasím s tým, dokonca staršia sestra jej to zakázala. Myslím, že až po 15 tich jej to dovolí. Takže to mám zatiaľ vybavené. 🙂
My s manželom nemáme FB a ani nám nechýba.
@maja1503 mozno sa Ta syn ani nebude pytat a na FB sa zaregistruje aj sam, Tvoje povolenie na to nepotrebuje, staci, ze bude mat kamarat pripojenie na net 😉 ... ja som rada, ze sa dcera opytala 😉 ... mas este velmi male dieta a casom mozno pochopis, ze je naivne pouzivat tvrdenie: ja by som nikdy ...
@zuzkaanicka ani ja nie som na fb,ale moje dospelé dcéry sú a už u nás bola debata ,či a kedy najmladšieho dať na fb a obe boli absolútne proti
@janinah no, ale Tvoj syn, ak bude chciet, tak sa zaregistruje a je uplne irelevantne, co si o tom myslia jeho sestry 😉
@zuzkaanicka mozno to tak bude nevravim ze nie, ale ja sa budem svoje dieta snazit vychovavat tak aby si poza moj chrbat take nieco nikdy nedovolil 😉 ano mozno si myslite aka som naivna ale ja som razne proti tomu aby sa 9 rocne deti pohybovali po internete... take dieta ma mat svoje kruzky, ucit sa a behat po dvore s kamaratmi a nie vysedavat na PC....to je moj osobny nazor 🙂
@zuzkaanicka je to syn,nie dcéra...a dúfam,že je tak vychovaný,že toto bez môjho vedomia neurobí /zatiaľ to tak vyzerá/ jednoducho nerobí veci bez pohovoru či dovolenia
u nas sa dcera registrovala s mojou pomocou ... vysvetlila som jej ake su tam nastrahy a vie ze pravidlene kontrolujem jej konto aj spravy ... samozrejme ma aj svoje sukromie .. pise si dennicek ale na fcb sukromie nema... vacsinou tam komunikuje so spoluziakmi...
osobne si myslim ze je dolezitejsie aby sa dietatu vysvetlilo a kontrolovalo .. ako zakazovalo a bude to aj tak robit tajne a bez kontroly a usmernenia...
samozrejme aj riesime priatelov moze tam mat len takych co pozna realne.
@maja1503 no nevrav 🙂 tym chces povedat to, ze deti, ktore su na fb od 9 rokov pridu tehotne uz v 16 hej? 😀 si ma pobavila.
uchylakov, tak tych je kopec aj na MK. tebe nevadi, ze nad tvojou fotkou moze niekto masturbovat? a to iste aj nad fotkami tvojich deti. ty si myslis, ze ste nevystopovatelni, ked sem capete fotky hlava nehlava? booooze. fb decku nedovolis, ale ich fotky sem davas. rovno online sak nech sa kazdy pozrie nie?
tak mi teraz povedz, je lepsie, ked na fb si da moj syn fotku cerstvo narodenych kralikov alebo je bezpecnejsie to, ze ty si das fotky svojich deti sem, ktoru moze vidiet hocijaky uchyl? 😉
heh... "zboznujem" taketo moralistky a odporkyne socialnych sieti, ale pritom robia to iste a capu si online fotky bez toho, aby sa tych decak aspon spytali, ci mozu 😀
(a ano, ja sa deti pytam, ci mozem, keby si na to narazala 😉 )
@janinah no zelam ti aby si nebola neprijemne prekvapena... 😉
@zuzkaanicka apropo myslite si ze ten FB je az tak neskutocne dvolezita vec v zivote takeho dietata? ci ide len o to ze ked ho tak skoro na FB nezaregistrujem tak budem zla matka? lebo ja uz vazne nerozumiem tomu zmyslaniu take dieta pustit na FB

Malokedy niekde prispievam a obcas az zasnem nad prispevkami. Kludne ma ukamenujte teraz a je mi to absolutne jedno. Moja dcera ma 8 rokov, asi mesiac je na fb. Suhlasili sme s tym s manzelom bez problemov, pomohli jej ho vytvorit, nastavit bezpecnost, pridat priatelov. Zapne si to raz za tyzden, aj to ked chce volat zadarmo cez messenger s kamaratkou v Prahe, kam sa prestahovala. Prip.si sem tam posle spravu so spoluziackou. Inak pre nu momentalne fb ine vyuzitie ani vyznam nema. Vieme heslo, obaja s muzom sme jej priatelmi, cize to vobec nic strasne nie je. Mobil mala uz v skolke, iPad ma uz dva roky, ma aj hraciu konzolu Xbox one. Mobil vyuziva, ked ide sama na kruzok hned vedla skoly, zavola ze je tam, prip.ak cosi v skole potrebuje,zabudla,vela krat jej uz mobil pomohol. Tablet si zapne povacsinou na hudbu, piesne co sa jej pacia a detske hry raz za cas. Nejako specialne to doma neprezivame. Malokedy ma vobec cas, ma vela konickov, niekedy pride domov az o siedmej a este sa ucit. Zvysne dni ma vzdy u seba nejakych kamaratov, hraju sa von, kedze byvame v dome. Vela vyraba, kresli, pozrie si dvd, chodime na vylety...vela sa s nou o vsetkom rozpravame o vsetkom. Dokonca chape vyznam slova "znasilnenie", vie ze si musi davat pozor na cudzich ludi, vie co jej moze hrozit ak nedodrzi nase pravidla atd. Vsetko je o dovere a pristupe k detom. Ja mam na deti vela casu a aj sa im venujem, zaujimam sa, vysvetlujem. A verim im. Zatial ma dcera v nicom nesklamala a ked teda prisla s tym, ci by mohla facebook a volat si s kamaratkou, tak som nevidela a nevidim problem.