Riešenie problémov s drzým desaťročným synom
Ahojte, mame syna 10 ročného. Všetko bolo v poriadku, ani sme nevedeli že chodí do školy. Podľa ucitelky je najchytrejsi v triede. Vždy mi na rodičku povedala, že môžme byt na neho hrdi.
Zlom prišiel v 3. ročníku kedy začal flakat ulohy. Pokračovalo to do 4. ročníka, momentálne je to ok.
Len problém je, že je hrozne drzý. Neustále papuluje. Už sme skúsili vážne všetko. Mobil, nintendo, telka. Nič nepomôže. Dostal aj bitku pár krát, priznám sa. Nakoniec sme šli k psychologicke. Ta tvrdí, že je to detsky vzdor, že si treba len trvat na svojom. Lenže mna a manzela už nebaví to ustavične vyjednávanie, kladenie podmienok, sľubovanie, resp vyhrážanie. Už sa ho bojím aj niečo spytat, alebo niečo od neho chcieť, lebo viem čo nastane.
Sme zúfalí. Manželstvo mame harmonické, deti majú všetko čo potrebuju. Venujeme sa im ako najviac vieme. Chodíme odjakživa na výlety, dovolenky, s babkami chodia po výletoch. Venujú sa im, doručia keď je problém…
Keď sme v spolocnosti je veľmi milý, vyšla mu nadpriemerná inteligencia.
Poradte prosim
@0silvia0 ma sestru o 5 rokov staršiu. Majú celkom fajn vzťah.
@autorka, ahoj, neviem ci ste zlyhali. Dobre je, ze hladas dalsie moznosti ako na syna. Znamena, ze asi sama citis, ze nie vsetko co sa deje - z jeho strany, od vas je ok. Pises, ze ma vysoke IQ, teda niektore veci asi potrebuje aj inak ako bezne deti, myslim v zmysle rozumiet tomu, nemat tresty a bodiky, mozno ho to stve, premyslam, ze preco sa o tom viac nerozpravate, chces aby zvladal emocie ale vie on preco ma vyberat umyvacku aj dalsi den? Ze su niektore veci, ktore robis aj ty nielen v domacnosti ale aj v praci a nebavia ta, jednoducho nie vsetko je zabava a niektore cinnosti k zivotu potrebujeme, ako napr. umyvacka a tebe pomoze, ked to urobi.
Okrem bodov, mu aj za to podakujes? Ocenis ho za to? Pises, ze zlom prisiel v 3.rocniku, teraz je v ktorom? Ako tomu co sa udialo rozumiete vy a ako on? Mozno sa citi frustrovany aj zo skoly, to vies? Doma ten system ako popisujes ho tiez nemusi "bavit", znie tak ako ked mas psika a snazis sa ho cosi natrenovat, to ho moze frustrovat a moze mat vybuchy, ktore vy zas korigujete trestami, teda este viac ho to hneva.
Okrem skolskeho psychologa ste boli za niekym, kto by sa pozrel aj na to ako spolu doma fungujete, teda nie len na dieta ale na rodinu ako system? Pretoze aj s vami to nieco robi a iste to nejako davas najavo, ty aj manzel a to zas posobi na syna, ktory potom opat urobi nieco....vy opatrenia - on protiopatrenia
skus si precitat Deti ako vyzva - je tam vela o tom, preco niektore deti maju problem pocuvat dospelych - https://www.martinus.sk/416769-deti-ako-vyzva/k...
Ja mám doma 10 ročnú dcéru je 4táčka a v škole má čisté jednotky od prvého ročníka,učí sa perfektne nech nezarieknem,ale tiež mame problém s pyskovanim. Dosť začala odvravat,zlenivela,ale v učení je top z triedy. Je jedináčik zatiaľ môže to byt zrejme aj tým. Ale ja aj muž sa snažíme ju krotiť no bit ju nebijem to nieje riešenie. Ja jej stále sa snažím dohovoriť,vysvetlit. Možno začína puberta a ukľudní sa. Ja som zástanca,že bit deti netreba aj keď má možno ukamenujete ☝🏻 bitkou sa nič nevyrieši podľa mna
@atinkaa vysvetľujeme mu, keď niečo urobí, tak mu pekne podakujem že mi pomohol. Všetko čo si písala aplikujeme.
Ja mám 11 ročnú dcéru, keby som začala písať čo už rok doma stvára 😁 skúsila som všetko ( okrem fyzického trestu, čo ani robiť nebudem) a nepohnem s ňou. Drzá, papulnata, bordel, a ako počúvam z okolia , sú tie dievčatá ako cez kopirák. Chce to len zaťať zuby a tu pubertu prežiť
@nikyy no keď to dlhodobo neslo po dobrom a potom povedal mužovi, že je idiot, to som sa už nezdrzala
Tak moja mala nehresi a v živote by si mne alebo mužovi nedovolila to povedať. Zas ona vie odkiaľ potiaľ
@reanda 👎👎🙄
@monsterablue ja nie som povinna nikomu radit.. najma nie, ak je rada ocakavana sposobom 'no, cakame, co mudre z teba vypadne' 🙂
prilis nizka uroven eq, nie je sa coho chytit.. ale ako pisem, zivot autorku nauci.. az bude mat viac pokory, ako drzosti, potom by sme sa snad mohli rozpravat.. na mna si pristupom 'vyhrazanie, tresty a bitka' tiez nepride 😀
Tak konkretne na toto s tymi riadmi by som povedala, ze v pohode, ale teda zase ty si mu robila veceru vcera a dnes uz nebudes. A ak si spravi sam, tak nech si umyje riad v dreze, lebo v umyvacke sa jeho riad umyl uz vcera, tak dnes uz sa nebude.
On uz pomaly zacina ist do puberty a navyse ma to vysoke IQ. Ja mam tiez vysoke a z mojej skusenosti, v puberte ma domace prace neskutocne obtazovali, lebo mi pripadali pod moju uroven 🙂 Som si hovorila, ze rodicia ma nechapu, ze mi daju umyvat dlazku a pritom by som mala robit vedu 🙂 Viem, znie to hrozne a neskor som spokornela, ale realne taketo nieco moze mat v hlave aj ten tvoj. Rozmyslam, co by mi vtedy bolo pomohlo. Samozrejme bolo dobre, ze rodicia po mne tie prace chceli, to by som nemenila. Mozno nechat ho nech sa nejako plnohodnotnejsie zapaja do rozhodovania v rodine? Neviem, o com vsetkom moze sam rozhodovat, ale teda mozno mu vytvorit viac prilezitosti, kde by ste sa nanho obratili s tym, ze vidite, ze je mudry.
Odporúčam filialnu terapiu.
@nikyy dcera je úplný opak. Poctivá, všetko tip top, sama príde, že potrebuje pomoc a učením, skromná je. A krpaty úplný opak
Ja mam doma tretiaka. Ma 9r a preeeesne to iste. Aj ked mu nieco poviem. Poprosim. Upozornim. To akoby som sama pre seba hovorila.
Doma skoro ziadne povinnosti. A aj to co ma mu musim pripominat. Dohovarat. Upozornovat.
Co musi su ulohy. Mat upratanu izbu a ulozene veci. Oblecenie aby si sam dal ci uz do skrine alebo na pranie. Ale to jeho odvravanie… pretacanie ocami akoby som od neho chcela jadrovu fyziku.
Musim mu denne pripominat ked pride zo skoly aby sa prezliekol inac by bol v tom asi do vecera. Ked ma robit ulohy tak on nevie… pritom vie len je lenivy uz akoby a caka ze ulohy za neho spravim ja alebo co….
Opytam sa ho ci vie vsetko do skoly-anooooo. Bum 3. Nooooo. Ja uz som z neho zufala. Ked mu chcem kontrolny diktat dat alebo aspon prepis to je cirkus z jeho strany….
Takze ozaj chapem ze uz proste fakt zufalstvo. Akoby nechapal ze mu chcem dobre….
Ako aj ucitelka povedala-nie je hlupy len lenivy-resp polavil. A ako nahle sa ho snazim ulohami obohatit nech si trenuje. Nech sa uci tak on utok ze on to vsetko vie. On nic dalsie nepotrebuje.
Moj je uz velky.U nás zaberala ignorácia.Ked niečo chcel,ako prosím?Za čo.Viac som sa nebavila.Vypla wifi,nedobila kredit.Nenaucis sa?Tvoj problém.Mal 4,na polroka mu odpustili 5.Nastastie učitelia boli veľmi ústretový.Ohladom školy zabralo,keď mu učiteľ zavolal domov a dohovoril mu.Odvtedy to išlo.Tak v 13tich ho to prešlo.Mozno pomohlo,že som mu kupovala množstvo knih.A mal rád hudbu,tak som do toho vrazila prachy a nelutujem.Na strednej je jednotkar,upratuje,vysáva,riady,všetko sám bez toho aby som o to žiadala.Tazko radiť,keď každé dieťa je iné.Skus ísť cez to,čo má rád a čo ho bavi.Poziadat učiteľov o podporu.Ja som nezakazovala,iba sa niektoré veci preňho dôležité prestali doma vyskytovať
Mam tiez testovanu nadpriemernu dceru, stvrtacku, akurat, ze ma len 8 rokov. Spoluziakov ma uz takmer vsetkych 10 rocnych. To nema s IQ nic spolocne. jednoducho nastupuje puberta. Dieta skusa, co mu prejde. S bodikmi prestan. To je pre trojrocne deti. Taka hlupost na entu. Dieta potrebuje pravidla a hranicie, nieco pre hlavu a nieco pre telo. Cize oktrem skoly urcite pravidelne prace doma, plus kruzok pre "hlavu" a sportovy. Treba ho zamestnat. A uplne zrusit vsetky media okrem radia, knih, casopisov. Vsetko, co sa "mika" detom neprospieva. Mobil mu vobec netreba. To fakt, 1 km a potrebuje mobil? Moja dcera chodi 5 km do skoly autobusom. Ked jej poobede ujde, zbehne do skoly (do druziny nechodi) a zavolaju mi a ja ju vyzdvyhnem. Tablet, nintendo, playko, pca atd. nema. TV sme zrusili takmer pred pol rokom, ked nastali podobne situacie ako opisujes. Drza, krutila len ocami (pubertalne maniere), stale sa hadala s mladsou sestrou atd. No a predstav si, po pociatocnom "abstaku" a to fakt nepozerala vela, kedze ma kruzky a vyplneny cas, si na TV ani nespomenie. Pred Vianocami mi dokonca povedala, ze ako je to fajn bez TV. Upokojila sa aj ked musism povedat, pubertu nezabrzdis a ani neovplyvnis. Decka za pubertalne spravanie nemozu, ovladat sa burenie hormonov da len ciastocne a aj to az po urcitom case, ked uz sa "poznaju". Mame troch starsich chalanov (takmer 18, 16 a 14), takze viem o com hovorim.
Ak je skola ok, tak s tym drzim správaním mu to Skus vratit. Urcite z casu na cas od teba nieco chce. Zahraj sa na neho. Odpovedz mu ako on tebe. Elektronika je jasna ale nie den dva. Normalne by som to cele vypla do casu, kedy sa zacnes snazit. Vecera tu mas chleba, sunku, maslo natri si. Desiata do skoly priprav si. Kamosi? Zabudni. Ale vsetko by som mu odvrkla ako on mne. Myslim, ze ak je múdry pochopi velice rychlo vasu hru. Samozrejme sa do hry musi zapojiť aj muz. Ked je drzi, tak by som aj zrusila piatkový vecer. Mne muz hovori, ze som velmi mäkká na deti ale drzé spravanie neexistuje voci mne ako matke. Ale ked sme mali obdobie Nie, tak som aj ja na vsetko hovorila nie ale aj takym správaním, sem tam som im zahrala nejaku scénu co oni urobili (aby videli ako sa na to pozera) a veeeeelmi rychlo to detom zaplo v tom mozočku.
Ja ti úplne rozumiem, my sme si týmto tiež prešli. Vyskúšali sme takmer všetko ako ty. Nič nepomohlo. Zlepšovať sa to začalo postupne, samo.... teraz ma 14 a nápisoem to trochu amatérsky. Až teraz prichádza k rozumu.
Ja mam doma 10 rocneho, neuveritelne zatateho. Najviac sa mi osvedcilo vysvetlovanie cez empatiu - vyloz prosim mycku, pomoze to maminke, urobis mi radost, si sikovny chlapcek urcite to zvladnes. Pri kazdej pomoci mu opakujem ze tu byvame spolu, ze sme rodina, ze si musime pomahat.
Funguje to tisickrat lepsie nez akykolvek trest.
Ale klucom je trvat na svojom. Nepolavit. Prinajhorsom poviem, ze to teda urobime spolu.
Nadpriemerne inteligentne dieta je vacsinou velmi citlive na svoju autonomiu a tiez na manipulaciu. To, co popisujes, ze si skusala, je presne ta manipulacia. Vyhrazanie, tresty, odoberanie veci..kecy ked nespravis X, nebude Y.. Tvoje dieta to ma totalne v pazi, pretoze to davno prekuklo. Ak v tom budes pokracovat, tak dosiahnes bud este vacsi vzdor alebo ho donutis z titulu strachu, bude "posluchat", lebo sa ta bude bat. Takze asi je nacase skusit nieco ine. Skus zacat studovat knihy o respektujucej vychove a o nadpriemerne inteligentnych detoch. Naomi Aldort - Vychovavame deti a rastieme s nimi je pre zaciatok dobra volba. Potom Respektovat a byt respektovany od Novackovej.. atd..
Je velmi tazke ti pisat, co by si mala robit a co nie, pretoze si evidentne v tom stereotype vyhrazka, trest.. Potrebujes zmenit pristup. Len to musis chciet.. Lebo sama vidis, ze toto nefunguje, si z toho vycerpana a podrazdena. Skus pre zaciatok ty zmenit to, ako na syna hovoris, aj ked je on v negativnej emocii, ty potrebujes ostat kludna, lebo co on vidi u teba - ze ta rozhodi kazde jeho odpapulovanie a miesto toho, aby si mu ukazala, ako sa DOSPELO riesia taketo veci, tak spadas do presne tej istej reakcie, aku ti on dava.. Ak nedokazes zachovat klud, pre zaciatok je dobre ostat ticho, proste nereagovat, pripadne reagovat az potom, ked vychladnes. Tresty su absolutne neucinny vychovny prostriedok, skus prirodzene dosledky. To je sice tazsie, ale ovela ucinnejsie.
@monsterablue ja sem nevypisujem.. napisala som autorke dve vety a tym som skoncila, lebo som zistila, ze to nema zmysel.. vy ste mi tu poniektore zacali vypisovat 🙂 .. ja pisem, co si myslim, aky obraz si niekto vytvori, je na nom.. mne to je jedno
Mate bystre dieta, bystre v tom, ze presne vie,co na vas plati, ale to myslim vedia vsetky deti, len vas je o nieco inteligentnejsi, proste ma nad vami navrch a uziva si to, no pozitivna motivacia, bohaty program skola kruzky, svata trpezlivost a hlavne nemusite byt dokonali rodicia, staci byt dostatocne dobry rodic, nam sa asi toto osvedcilo najviac, ukazat, ze aj ja ako rodic sa stale ucim, obcas robim chyby a priznam si ich, nie som dokonala, ale mam sa rada aka som a cim menej tlacime na dobre spravanie a pomoc doma, tym skor to ide, mam podobneho syna😂miestami by som ho zabalila a poslala GLS-kom idealne do Australie, inak uzasny chalan
@autorka, tak to je potom super, mozno to chce napisat viac a konk. situacie, kedy sa nieco take deje, z prveho prispevku to znelo inak.
Tiez skus pozriet otazky ohladom skoly, ktore som ti pisala, chapem, ze nemusis chciet pisat vsetko tu, ale potrebujes tomu rozumiet ty a aj manzel doma....co sa zmenilo, od kedy je to v skole inak.
Ako funguje taka situcia, kedy je to super - ze ho poziadate a on je ustretovy a klapne to.
Ako to vyzera ked to nefunguje, ked sa dostanete k tomu co si napisala vyssie, ze ziadne tresty nepomahaju...co sa deje potom?
dobra je aj skupina, kde je vela rodicov nadanych deti - https://www.facebook.com/groups/489037924572848
Sice ceska ale kopa info aplikovatelnych aj u nas.
A mam aj 12 rocneho. Ten uz je rozumnejsi. Tomu ked sa nieco nechce, tak mu poviem ze dobre, nevadi, urobim to teda ja. A ten sa zahanbi a hned uteka to urobit.
Ale ja som sama na 4 deti, takze im skutocne casto hovorim vsetkym, ze ja nemozem robit vsetko sama.
A “trest” maju taky, ze im robim prednasky 😀
U nás pomohlo ze ani mne sa nič nechcelo,, ani prať jej veci ani žehliť, desiatu sa mi nechcelo robiť robila si sama, bola som ako keby pozerala do zrkadla presne som robila to isté,, po 2 týždňoch ju to prestalo baviť
@yanni ono sa to pekne píše...treba ich zamestnať. Ako by si riešila situáciu, keď jej poviem, že výber umývačku a odpovie mi ze nevyberie. Poviem jej, že zoberiem ti mobil....Véd si ho zober...aj tak to neurobím. Udrieť nesmiem, dohovor nepomáha. Tak ako? A keď ju náhodou začne vyberať, začne so všetkým tlieskať...
@xckaretxxx presne takto to u nás vyzera
@xckaretxxx treba nastavit zrkadlo. Tak ako ty ku mne, tak ja k tebe. A taktiez netreba deti obsluhovat a dat im vsetko. Len to treba od mala a nie az v puberte, ked zacnu vystrkovat rozky.
@rillwen A ty kde zijes? 10rocni mobil uz davno maju. U syna v triede maju vsetci okrem jedneho chlapca. Ved deti v tom veku uz chodia sami zo skoly, napriklad moj nema skolu rovno pri dome teda. Po skole ide obcas ku kamosom, musi sa mi hlasit. Neviem si predstavit ako by to asi bez mobilu robil.

@rillwen ja sa na to IQ neodvolávam. Mobil ma preto, lebo chodí peso do školy asi 1 km.