Riešenie problémov s drzým desaťročným synom
Ahojte, mame syna 10 ročného. Všetko bolo v poriadku, ani sme nevedeli že chodí do školy. Podľa ucitelky je najchytrejsi v triede. Vždy mi na rodičku povedala, že môžme byt na neho hrdi.
Zlom prišiel v 3. ročníku kedy začal flakat ulohy. Pokračovalo to do 4. ročníka, momentálne je to ok.
Len problém je, že je hrozne drzý. Neustále papuluje. Už sme skúsili vážne všetko. Mobil, nintendo, telka. Nič nepomôže. Dostal aj bitku pár krát, priznám sa. Nakoniec sme šli k psychologicke. Ta tvrdí, že je to detsky vzdor, že si treba len trvat na svojom. Lenže mna a manzela už nebaví to ustavične vyjednávanie, kladenie podmienok, sľubovanie, resp vyhrážanie. Už sa ho bojím aj niečo spytat, alebo niečo od neho chcieť, lebo viem čo nastane.
Sme zúfalí. Manželstvo mame harmonické, deti majú všetko čo potrebuju. Venujeme sa im ako najviac vieme. Chodíme odjakživa na výlety, dovolenky, s babkami chodia po výletoch. Venujú sa im, doručia keď je problém…
Keď sme v spolocnosti je veľmi milý, vyšla mu nadpriemerná inteligencia.
Poradte prosim
@maryetta s tou taskou a peracnikom a pod. - toto je o tebe, nie o nom. Jemu je to evidentne jedno. Ty to nevies pustit, ty sa obavas, co si pomysli ucitelka..Skus s tym pracovat, s tym tvojim strachom, pocitom hanby a pod.. Pretoze toto je presne vec, na ktorej sa obaja viete vela naucit. A jasne, igelitka bude perfektny prirodzeny dosledok. Az ked ju realne bude musiet vziat do skoly, vtedy sa ho to dotkne. A opat - mozno nie, mozno aj to mu bude jedno. Ale aj to je OK. Chapes, to je jeho vec, nie tvoja.
Oblecenie - toto je opat nieco, na com zalezi tebe, nie jemu. Ked mu nevadi ho mat pokrcene, ok, ved nech to ma zguzvane v tej skrini, no a co.. Ja chapem, ze je to tazke pustat, ale opat, toto je tvoj problem, nie jeho..
A mykne plecom na aku tvoju otazku?
@akvi a azda nepatri aj to k vychove? Ked teraz upustim-co som uz aj tak v dostatocnej miere urobila a aj tak to ide prudkou vodou dole.
Co ma este caka? Ze mu vsetko upustim. Nic nebudem riesit. Jeho vec….. to si ozaj neviem predstavit. Nech si robi len to co on chce?
Ty by si ozaj pustila spinave pripdne aj dotrhane dieta do skoly?
Nemyslím, že ste zlyhali.Len dieťa ide do puberty mňa ten prvý rok puberty vyčerpal viac ako prvých 10 r jej života.Nebola som zvyknutá na slovný pingpong, pripadala som si, že znegyhe všetko čo poviem, vymyslím, uvarím samozrejme boli aj svetle dni a dosť ma jej správanie trápilo, ale postupne si človek zvykne, až uverí tomu čo píšu psychológovia, že puberta je dobrá na to, aby si sa odlubila od svojho dieťaťa a ľahšie ho pustila do sveta🙂oni si to všetci skúšajú na rodičoch ako malé decko v období vzdoru.Aj ty budeš musieť začať rešpektovať resp inak voliť slová ako mu čo povieš a už vôbec nie tie klasiky pokým tu bývaš...sme tvoji rodičia povedali sme...čo som ja musela robiť v tvojom veku, oni to majú na háku takéto psychologické reči a manipulácie.Na každé platí niečo iné zoberieš mobil a čo dosiahnes?spraví to, aby dostal mobil nie preto, aby pochopil, že treba pomôcť, alebo, aby si niečo uvedomil.
Oni sú chudáci zmeteni sami zo seba hormóny, ani dieťa ani dospelak...a vyhranuju sa, zatvárajú viac do izby, do seba..ale pravdaže aj mne rupli nervy hlavne cez pandémiu a porušila som všetko čo som vždy hovorila, že nepoviem, nespravím.
Bude lepšie, ale chce to veľa času😝
Ja som sa naučila, že dávam na výber vyberieš umývačku teraz či za chvíľu?moja dcéra nemá veľmi rada, keď jej niekto určuje to som celá ja🙂takže ja musím veľmi zvažovať ton akým niečo hovorím, lebo často veci hrotim.Takze pubertou sa zmení nielen dieťa, ale aj celý tvoj prístup k nemu, komunikácia a rodičia, ktorí majú trpezlivosť a sú benevolentnejší a až tak nebaziruju na všetkom pubertu deti prežívajú lepšie.
@maryetta to su pre neho nepodstatné veci nejaké ceruzky a pekný peračník🙂ako mama Ta chápem, ale vieš je to chalan hlava niekde inde a to prádlo mne robí 16 r, lebo lepšie je to hodiť do koša ako poskladať a uložiť do skrine.
@luccija ano to beriem ze su to nepodstatne vec pre neho. Ale kedy ho naucim istej zodpovednosti za svoje veci?
Ide aj o to ze ok nestara sa. Jemu je to jedno kde ma co pohodene polamane. A potom vyplakava ze nema to. Ze mu treba kupit….
Pero za 10€? Kupili sme dva. Jedno je zlomene uz vyhodene lebo ani bombicka sa don nedala dat. On uz chce ine…. No nebude mat.
@maryetta ano, ja som pustila spinave a dotrhane dieta do skoly.. Tak isto dieta bez prezuvok, dieta v pyzame, bose dieta, v kroksoch na turu, v papuciach do snehu a plno inych veci, ktore by asi vacsina rodicov nespravila.. Teraz mi to pride vsetko ako usmevne prihody.. lebo v konecnom dosledku to su usmevne prihody.. 🙂
K vychove patri plno veci, ale nemyslim si, ze je ok struhat 10 rocnemu dietatu ceruzky, ci robit mu poriadok v aktovke a pod.. A samozrejme , s tym oblecenim sa da polemizovat.. Ale to su veci, ktore komunikujem ako nieco, co JA naozaj bytostne potrebujem, aby robil.. Asi to bude mat aj nadalej v pazi, ale mozem to nadalej komunikovat, ako moju potrebu a mozno sa niekdey dockam, ze to spravi, lebo mu pojdem na nervy s tym..
A presne tak to je, ze ked vsetko pustis, nebudes robit veci, ktore su jeho zodpovednost za neho, tak len vtedy pridu tie prirodzene dosledky. Ako inak to pochopi? A pustat veci a nechat to na nom samozrejme neznamena, ze s nim o tom nebudem komunikovat. Pre mna je vlastne najdolezitejsia ta komunikacia..
@akvi hmmm papuce. Dakujem za pripomienku. Pred vianocami priniesol dotrhane a skoncili v kosi…
Len ked ti potom aj ucitelka napise teda ona to da ako vseobecny oznam na edupage ze nech maju deti vsetko v peracniku a on nieco bud polame alebo strati tak… a aj tak je mu to jedno… noooo neviem. Ale v pondelok bude v skolke pravdepodobne bosy nakolko je so starymi rodicmi 300km od nas 😂🙈
Svokra sa chysta ze za tyzden s nim urobi “poriadok”. Tak som sama zvedava ci k lepsiemu ci horsiemu. Ale je pravido ze dieta sa najhorsie sprava prave pri matke. Asi potrebujeme od seba pauzu. Len mna ja to vytaca ze uz po nom opakuje aj mladsia… lebo ved ked on moze tak preco nie ja ona.
@maryetta ani nahodou by som nekupila dalsie pero, ak ho svojou neporiadnostou znicil.. Tu treba velmi citlivo na to pozerat, ze ci fakt ho neznicil omylom, ale to uz asi mas prekuknute, ze je fakt tak neporiadny, ze ho hockde pohodi a zlomi.. Btw., ak mas tak silny strach a pocit hanby, toto vies komunikovat aj s ucitelkou.. Moj napr. stratil peracnik a ja som povedala ucitelke, ze mu proste novy nekupim, ze nech o tom vie.. to iste prezuvky.. chodil bosy.. nezajem..rozstrihol naschval kroksy..nie som povinna mu kupovat dalsie.. olepil si ich paskou a mal ich takto asi mesiac..
@akvi ano. Lebo necha hoc kde pohodene. Naposledy mu aj najmensi ine pero vzal-prepisovacie-a to mu polamal. Ok ine mat nebude. Keby mal v peracniku tak sa k tomu maly nedostane.
Ano veru. Iste veci som uz s ucitelkou konzultovala. Nech to berie s rezervou. Minule mu ona spinkovala ucebnice a lepilq zosity. Ked som to povedala muzovi uz aj jemu ze cooooo?
Vravim no?? Ved to dieta si zije svoj zivot. Samovychova. Muz aj naposledy na rodicku bol. Lebo mne vycital ze zbytocne dramatizujem a prehanam 😂🙈 uz aj on ciastocne pochopil o com hovorim. Lebo on co sa tyka skoly absolutne nic neriesil. Max tam rano deti vysadi cestou do prace.
@maryetta podla mna by si fakt mala pustit niektore veci. Ja v tomto obdivujem muzov, aj moj je taky, ze on neriesi.. Vela sa od neho ucim.. a naozaj sa svet nikdy nezrutil, ked som cokolvek pustila. Mojho muza by ani nenapadlo kontrolovat decku aktovku a zastruhane ceruzky a prezuvky a ubor atd... a podla mna je to ovela lepsi pristup. My matky moc riesime vsetko. Pritom aj veci, ktore naozaj by sme nemuseli.. Toto je inak jedna z naj lekcii pre mna od dietata - pustit to.. VZDY sa vsetko nejako vyriesilo, fakt vzdy. A naozaj sa mi zije lepsie.. A z decka nie je nevychovqny hulvat. Je zodpovedny, pracovity, aj varit vie 😀, aj vsetko spravit..
Iba Vás skúša a ide mu to super. U nás chalani nemali mobil, aj pc niekedy aj mesiac. Ja mam len jedny nervy. A za mňa IQ nemá nič dočinenia s jeho chovaním 😉. Len raz by povedal svojmu otcovi, že je idiot. Tak by makal každý deň, že ešte aj sam by si robotu pýtal.
@maryetta ja len ze zastruhane ceruzky a pozasuvane v tych gumickach v peracniku som mala mozno tak prvy den v skole a to som kreslenie mala rada. Proste ked treba si zastruha
no ja vo vychove aplikujem to, co vlastne popisala @akvi - nechavam synov vyzrat dosledky svojich konani.
a potvrdzujem to co pise - cim su starsi, tym viac a ochotnejsie sa zapajaju do domacich prac. Vyniest smeti? oznamim im, o pol hodinu pripomeniem, ak treba tak aj o dve. Len stylom --- tie smeti vas stale cakaju. ani ma nenapadne so smetami ist a cuduj sa svete - oni ich realne naozaj aj vynesu. Niekedy idu hned, niekedy to trva, ako opisujem vyssie... ale ani mne sa nechce hned nieco robit ked mi to niekto povie ze urob 🤷🏼♀️
zhruba 9-10 rokov bol vek, kedy som musela zmenit vychovny pristup - @autorka, uvedom si jedno. Tvoje dieta ma vysoke IQ - teda jeho mentalny vek je vyssi, ako jeho skutocny. Toto si prosim uvedom a prestan sa so svojim desatrocnym synom bavit ako s desatrocnym dietatom!!!!
moj mal 11 a mentalny vek 18 - druhy mal 12 a mentalny vek 16. Akoze sorry, musela som zmenit pristup na akoby seberovny - ved 18 je plnolety mlady muz a 16 je takmer dospela osobnost........ Ano, skutocnym vekom to boli 11 a12 rocne deti - ale mentalne takmer dospeli mladi ludia - kde so zakazmi, trestami alebo trapnymi bodikmi za spravenie si povinnosti --- no, takyto pristup k nim by bol teda brutalne kontraproduktivny.
takze vezmi mentalny vek svojho dietata, a zamysli sa ako sa k takto staremu cloveku mas spravat..... a tak sa k nemu potom spravaj. A zabudni na to, ze ma iba desat!!!!
ako zistis mentalny vek - vydelis IQ 100, a vynasobis skutocnym vekom ---- priklad, ak ma IQ -140, vydelis 100. Dostanes 1,4. Ak ma realne 10 rokov, tak mentalny vek je 10 krat 1,4 ---- cize je to 14 rocny pubertak.
@adreena konečne normalny názor, po všetkých tých "vyhovorkach". Myslím, že v puberte sme boli všetky, a teda vieme, čo sme si mohli dovoliť a co nie. Ale ano, uz je ta "ina doba", tak potom fakt nechapem, co sa tu niektore čudujete, ze vás vlastne dieta pošle do prdele, alebo povie s usmevom, ze to neurobí... vo väčšine prípadov si za to zial môžete same, svojou (ne)výchovou.
@akvi je velmi vela deti,v urcitom veju takmer vsetky,ktore nikdy nepridu za rodicom,ci mu mozu pomoct.naopak,rataju s tym,ze vsetko urobia za nich,aj zo stola po nich upracu,lebo tak ich navykli.z psych.hladiska su domace prace pre dieta dolezite.nielenze ho ucia empatii,povinnosti a zodpovednosti,ale dieta sa uci,ze svojim dolezitym dielom prispieva k spolocnemu chodu domacnosti .a to nehovorim o starom znamom- co je mama otrok?preco by mala robit vsetko za deti?takti bol vychovavany jeden moj byvaly.mama zanho robila vsetki,este aj zo stola upratala.potom tento servis ocakaval odo mna.prinos do domacnosti ziaden.
...hranice? Je to dieta.. A uci sa preberat zodpovednost...takmu ju nechavaj
Podla mna neviete vela o vychove, lebo ste mali stastie a cele roky ste mali bezkonfliktne deti. Teraz asi prisiel klasicky detsky vzdor a vy ste uplne strateni a zufali a silou mocou sa snazite nastolit spat 100% poslusnost co ste mali pred tym, miesto toho aby ste sa mozno aj potesili ze mate dieta ktore ma konecne svoj rozum a odvahu si povedat co chce.
Pouzivate metody ktore mozno funguju na 4 rocne deti. Bitka a zbieranie bodov na dieta co ma viac ako 10? Konkretne co robit si velmi netrufam radit, lebo mam len 4 rocneho, ale urcite pomoze sa vzdelavat ohladom vychovy a prestat sa na syna pozera ako na cloveka ktory toto vsetko robi preto, aby vam robil zle. Chyba mi od teba snaha syna pochopit. Preco sa zhorsil v skole? Nema problem?
@akvi ďakujem za teba. Naozaj. Najprospešnejšie komentáre ohľadom výchovy ako vždy ♥️
@ciernysokol väčšinou neprídu deti, ktoré boli nútené tie práce robiť a sú celé šťastné, keď nemusia. Veď keď sa tak zamyslíme, do určitého veku detí práveže pomáhajú rady, až nám tým idú na nervy, lebo to s nimi potom trvá 3x dlhšie, keď "pomáhajú". Takže tu to niekde začne, keď odstrkujeme 2-3 ročné od domácich prác. A dielo dokoname tým, že zrazu to 4-5 ročné začneme nútiť do upratovania hračiek a postupne pridávame. Dieťa to nechce robiť, chceme to my a začínajú prvé konflikty. Kto má submisivnejsie dieťa, tak to do tych 7-8 rokov poslúcha a najneskôr v puberte sa začne búriť. A my, čo máme silne autonómne deti, tak nám to dajú vyžrať hneď 😂😂 Ja som bola teda to poslušné dieťa a dodnes si pamätám, aký až fyzický odpor sim mala voči domacim prácam, fakt až zle mi bolo, keď sa blížila sobota a vedela som, čo ma čaká. Tak isto ten neskutočný strach, čo som pociťovala, keď mama zavelila vynes smeti. To ak nebolo v tej sekunde spravené, tak bolo u nás zle nedobre. Som si aj skrz toto povedala, že toto ja ani náhodou svojmu decku robiť nebudem. A teda asi nikdy som sa mamy neprišla opýtať, či jej netreba pomôcť ( myslím v detstve či puberte, teraz je to iné samozrejme). A ďalšia vec, aj to požiadanie o pomoc, toto napr moja mama dodnes nevie. Pričom to je podľa mňa ďalšia nevyhnutnosť k normálnemu spoluzitiu. Teraz tu je téma, chlap nič nepomôže. Ale chyba občas býva aj na strane ženy, že o tú pomoc nežiada. A ja mám tiež doma chlapa, ktorému treba jasne formulovať, čo od neho očakávam, akú pomoc. Tak, ako si ja nedomyslim, že autu treba vymeniť olej, tak on si fakt nedomysli, že čo treba v domácnosti.
Moje pozorovanie , tie najsikovnejsie deti bývajú aj najdrzejsie. Akoby im aj chýbala taka EQ ,často konajú len aby im bolo dobre , robia väčšinou co im vyhovuje a rodicia to často s výchovou vzdali , lebo na tie cirkusy nemajú nervy alebo trpezlivosť. Aj v skole ,co si dovolia k ucitelom je pre mna cez ciaru ,ale kedze su sikovni jednotkari ,tak sa im toleruje ovela viac a postupne to graduje. Ja ta len povzbudim ,aby ste to nevzdávali aj keď je to ťažké, psychologička ma podla mňa pravdu ,že tu svoju inteligenciu zneužíva a treba mu stále určovať hranice ,lebo to pôjde k horšiemu.
@mamamasama to je milé, ďakujem. Píšem len to, čo som si zažila a teraz sa na to pozerám už z nadhľadu. A ďakujem za moje neštandardné dieťa, že ma naučilo inak pozerať na všetko, aj keď ma to občas stálo naozaj veľa úsilia, bola to s ním (a obcas ešte je) riadna jazda 😂😂😅
Dnes ráno som ho poprosila, aby vyložil mycku. S odôvodnením, že nemám ciste riady na obed. Frflal, ale isiel
No vidíš, ono to pôjde. Pomaly, ale pôjde. Nabudúce ti 6x niečo odmietne a potom opäť spraví. A ak uvidí, že môže aj nespraviť, tak uciti tú pohodu, to, že ho nezdžubeš hneď, že mu necháš autonómiu. A mne sa osvedčilo poprosiť o pomoc s tým, že neobhajujem dôvod, ale skôr komunikujem ako sa mám. Napríklad, že nestíham a veľmi by mi bodla pomoc. Alebo keď ma bolel chrbát, tak niektoré veci sa mi ani nedali, to dieťa to vidí, počuje, len mu to treba povedať. A občas sa aj mne nechce a ja to aj poviem, že nechce sa mi xy a ono "sa to spraví". Nie vždy, ale keď nie, tak ostane proste nespravene.
@akvi toto som aj ja taka keď viem ze niečo do školy nemá a vlastnou chybou ma smolu musí sa učiť na vlastných chybách a nie rýchlo utekať do obchodu ze sak sa nič nestalo 🙂,,, kamoška ma dve deti školáčky a ta ešte ráno uteká do obchodu lebo oni chcú inú desiatu 🤷♀️ veci im na oblečenie chystá tiež co si majú dať, ale tie dve samé nevedia nič urobiť, keď som povedala co moja už všetko urobí sama ze som prísna,, nie som prísna nekricim len nie som otrok

Ja ti poviem len jedno. Bude ešte horšie. Známky nie sú až také podstatné, trojky sú v pohode (aj keď ma.na viac). Zavalila by som ho.povinnostami s jasnými pravidlami.