Rozdiel v osnovách matematiky Hejny verzus klasika
Ahoj, je tu niekto kto uci na ZS alebo ma skusenosti s porovnanim matematik? Moj syn je v triede kde sa uci matematika podla prof. Hejneho. Ziadny problem - vsetko ide super. Do 5 rocnika maju Hejneho, potom klasicku mat. Ale porovnavala som osnovy matematiky 3 rocnika hejny vs klasika a takmer polovica vzdelavacieho programu chyba. Nie je tam napriklad ziadna geometria, ziadne prevody jednotiek. Neviete kedy sa tieto veci "dobiehaju"?
@hanika7 moje dieta ma 5 rokom matematiku hejneho a vidim rozdiel v urovni znalosti v porovnani s detmi kt. maju klasicku matiku. Na gymnazium sa nedostalo ani jedno z nasich deti. Su uplne mimo. Vdaka Hejnemu budu kvitnut na zakladke najnadanejsie deti uplne zbytocne. A mozes si pisat o kvalite vzdelavania Hejneho co chces. Vidim ako "kvalitne" su deti vzdelavane a co vsetko vedia.
@kittykat22 Viacročné gymnázia nemajú dobrú povesť, tak možno aj dobre, že sa nedostali. Sú deti, ktoré sa z nich vracajú späť na ZŠ nie kvôli tomu, že by nestíhali, ale kvôli nekvalitnému spôsobu výučby. Verím, že existujú kvalitní pedagógovia aj na tomto type škôl ale budú to skôr výnimky než pravidlo.
U vás sa tejto téme bližšie venoval Robert Čapek: "Víceletá gymnázia jsou nejhorší školy v systému. Vezmou si nejlepší žáky populace a nejhorší možnou výukou je zkazí."
https://robertcapek.cz/viceleta-gymnazia-jsou-s...
@behulka zijem v Prahe, a viacrocne gymniazia su skvele pre deti ktore su fakt nadane. Mame v triede tieto deti 3 a je ich u nas skoda. Uplne zbytocne zostavaju na nasej beznej zakladne, zbytocne sa budu hrotit v 9 rocniku na gymnazia kde beru 90 deti a hlasi sa aj 1200. Situacia v Prahe je absolutne desiva a lepsie to nebude. Stavaju sa tisice bytov a ziadne skoly. Dievcata s jednotkami sa ledva dostali na maturitne obory. Ti traja o ktorych pisem su vynimocne nadane deti - jedna z nich hra sachy za CR a aj tak sa na gymnazium nedostala, pretoze rodicia si naivne mysleli, ze bude stacit zakladka. Dalsi sa prestal ucit uplne a ta tretia nemala stastie. Absolutne zbytocne stratene roky na beznej zakladke. A teraz sa to robi tak, ze ked sa dieta nedostane na skolu kam chce, tak sa niekam na rok upichne a skusa to znova. Toto bude bezna prax. Takze kazdy rok bude boj aby sa dieta dostalo kam chce. Pretoze z gymnazii pojdu super sikovne deti an slabsie skoly, tie zo slabsich skol pojdu nizsie a ten zbytok bude platit sukromne vzdelavanie ktore stoji od 50 - 300k mesacne.
@kittykat22 ja som pochopila že píšeš o svojich deťoch, prepáč. Ty si ich učiteľka ? Mňa by zaujímalo ako boli postavené prijímačky, aké kritériá na deti škola mala, v čom boli tieto vaše deti "mimo".
Prečo si myslíš, že sú roky na základke stratené ? Deti sa nemajú naučiť len vedomosti ale aj zručnosti potrebné pre ďalší život, spoluprácu, zodpovednosť, samostatnosť, vytrvalosť, zažiť radosť z úspechu, z práce... toto sa deje u každého kvalitného učiteľa bez ohľadu na typ školy. Aj na tej zatracovanej učnovke.
@hanika7 Viete vysvetliť, začnem úplne od drobnosti, akému matematickému javu zodpovedá označovanie piktogramov zvieratok myška ako číslo 1, mačka 2, hus 3, pes 4, koza 5 atď.? Aké to má konkrétne použitie v praktickom živote, poprípade v pracovnom procese? Čo na tom má dieťa nemechanicky pochopiť? Aký vzťah majú dané číslovky k jednotlivým tvorom? Rodičia sú samozrejme vyvedení z komfortnej zóny, keď zistia, že dieťa sa bez doučovania nedostane cez prijímačky z matematiky na lepšiu školu. Predpokladáte, že bežný rodič, ktorý nemá vyššie matematické, pedagogické vzdelanie, alebo nie je tzv. Hejného metóda zdrojom jeho obživy, má začať kvôli tomuto študovať hrubé knihy o didaktike?
@btsan Zvieratká sú propedeutikou pre rovnosti a nerovnosti, deti sa na nich postupne učia rozumieť rovniciam, nerovniciam a ich úprave. Na druhom stupni až sústavám rovníc. Aké využitie majú rovnice/nerovnice v praktickom živote, vám snáď vysvetľovať nemusím. Čo sa týka rodičov, ideálne je, ak sa do toho nemontujú a nechajú vyučovanie na učiteľa. Najviac škody narobia rodičia tým, ak začnú doma do dieťaťa nalievať vzorce a poučky, lebo tým ho pripravia o akýkoľvek motiváciu sa ďalej učiť. Čo sa týka prijímačiek, ani "klasická" výučba vám nezaručí, že sa dieťa cez nejaké testy dostane. Na rozdiel od klasiky má však dieťa pri HM väčšiu šancu matematickým javom skutočne porozumieť, naučiť sa logicky myslieť, vyhodnocovať informácie, či argumentovať. A toto je v živote omnoho cennejšie, než nabiflené poučky a vzorčeky.
@kittykat22 To, že sa ti deti nedostali na gymnázium, môže mať kopu rôznych dôvodov. Možno proste na gymnázium nepatria, na tom nie je nič zlé. Ja mám jedno dieťa na gympli, druhé nie, a je to v poriadku, každému sa hodí niečo iné. Čo sa týka "klasiky" a Hejného metódy, obe sú len spôsoby vyučovania, obsah ostáva ten istý. Škola musí napĺňať vzdelávacie štandardy. Nedá sa preto hovoriť o tom, že deti vedia matematiku menej alebo viac pri konkrétnej metóde. Isté matematické javy a postupy by mali ovládať pri akejkoľvek metóde. Akurát HM má trochu širšie ciele, okrem tých matematických rozvíja aj logiku, argumentáciu, spoluprácu, zodpovednosť.
@hanika7 na prijimacom teste ktory ma 12 stran nikoho nezaujima hodnota zvieratiek ani autobus. Je tam kvantum slovnych uloh s ktorymi takmer vobec nepridu do kontatktu a vobec nevedia ako ich riesit. Som zvedava ako to chcu dobehnut za 3 roky. Deti na beznych zakladkach pracuju so slovnymi ulohami od 1 rocnika.
@kittykat22 Presne. Celé tie zvieratká, či autobusy sú hodné jednej slovnej úlohy, jedného cvičenia. HM ich s tým obťažujú celú ZŠ, ako by to bolo jediné na svete, čo má do činenia s matematikou.
@btsan Je smutné, ak sa vyjadruješ k niečomu, čomu vôbec nerozumieš. Tie prostredia nie sú o jednej úlohe, a nie sú to ani srandičky. Sú didakticky premyslené a nadväzujú od MŠ po SŠ, pričom učia rôzne, aj komplikované matematické javy. Lenže ty sa pozrieš na jednu úlohy a vyslovíš úsudok. Bez toho, aby si si vôbec čokoľvek zistila a naštudovala. Aby si si načítala príslušnú literatúru od odborníkov, ktorí tomu venovali desaťročia (vrátane empirických zisťovaní). Potom tu máme ľudí, ktorí veselo aj v TV povedia, že Zem je možno plochá, lebo veď oni vidia len rovinu. Je to presne ten istý úsudkový proces.
@kittykat22 Testy nie sú o hodnotách zvieratiek, sú o porozumení, o súvislostiach a o hľadaní riešení. A práve toto sa (aj prostredníctvom zvieratiek) učí. Práveže v HM máte omnoho väčší fokus na porozumenie slovnému zadaniu. Netreba nič dobiehať, do prijímačiek sa slovnými zadaniami dostatočne častokrát stretnú. Hejtujete niečo, pričom ste si nedali ani trochu námahy si vec naštudovať. Ale v pohode, je to na vašu škodu. Vy si tým zámerne obmedzujete obzory.
Ahojte, rozhodla som sa aj ja napisat svoj nazor. Hejneho matematika je fajn, naozaj uci deti hladat aj ine sposoby riesenia. Avsak tiez ma opakujuce sa typy uloh. Nevyhodou pri prijimackach je presne tento faktor, ktory ovplyvnuje rychlost. Deti s klasickou matematikou pozru na lahsi priklad a uz rataju. Deti s Hejneho si tiez poradia, ale kedze nemaju tie priklady v ruke, uz aj jednoduchsia slovna uloha ich oproti ostatnym zbrzdi. Kym si deti s klasickou matematikou lamu hlavu nad komplikovanejsimi prikladmi pocas prijimacok, deti s HM su znacne znevyhodnene uz pri lahsich prikladoch. Tym aj zneistia, lebo si nevedia overit, ci to takto rataju dobre. Ich sebavedomie klesa. Cas sa krati a pozeraju okolo seba, kde deti usilovne rataju. Aj na Slovensku je velka konkurencia na 8rocne gymnazia. Velmi velku vyhodu maju deti, ktore chodia na specialne doucovania, kde sa prebera dany typ testov, ktore to gymnazium preferuje. Napriklad, ked som pozrela na exam testy, naozaj by som zavahala. Striedaju sa otazky s jednou spravnou, dalsia ma viac moznosti, dalsia sa rata. Rozdeluju ich tie ikonky, palec, ruka, ceruzka. Oproti detom, ktore to driluju, su aj nadane deti znevyhodnene, ak sa do toho aspon nepozru.
@btsan Nemáš pravdu a je smutné, že bez hanby tvrdíš čokoľvek ti príde na um. Na rozdiel od klasickej výučby, Hejného metóda do hláv nevtĺka nič. Vytvára ale príležitosti, aby deti na zákonitosti samy prichádzali a aby im rozumeli. Ako som tu už viackrát napísala, zvieratká sú abstrakciou, podobne ako neskôr algebra.
@btsan Chceš dôkazy? Chceš rozumieť? Načítaj si autorské východiská, didaktické materiály, príď na kurzy, debatuj s lektormi a autormi. Hádam nečakáš, že ti tu budem robiť súkromné doučovanie. Zvedomenie si princípov je náročné a nejakú dobu aj trvá, učitelia, ktorým záleží na kvalite, na sebe pracujú a vzdelávajú sa. Toto sa nedá nahradiť 2-3 vysvetľujúcimi komentármi v diskusii.
@hanika7 Ja tomu rozumiem až príliš dobre, preto si dovoľujem prichádzať s kritikou. A keď je reč o "učiteľoch, ktorým záleží na kvalite". Ako je riešené, keď na sebe naopak nepracujú a nevzdelávajú sa? Pri klasickej metóde má šancu pomôcť doma rodič alebo starší súrodenec. Tu je žiak nechaný napospas tomu, či už prešla doba na zvedomenie si princípov u učiteľa a ako je daný učiteľ zapálený pre metódu. Možno by bolo fajn, a vážne teraz nevyrývam, keby sa v materiáloch školy pri učiteľoch matematiky HM uvádzal stupeň zvedomenia a práce na sebe. V normálnom svete je to pokryté titulom Mgr. resp konkrétnymi kvalifikačnými požiadavkami.
@btsan Požiadavka na VŠ vzdelanie u učiteľov tu je, bez ohľadu na to, akou metódou vyučujú. Aj vami obhajovaná "klasika" nie je jednotná metóda, je množstvo spôsobov, ako matematiku učiť. HM má akurát smolu, že má konkrétny názov, ktorý potom slúži ako hromozvod pre nespokojných a neznalých. Ak učitelia na sebe nepracujú a učia zle, to je zodpovednosťou vedenia, má si urobiť na škole poriadok a dbať na kvalitu. Ja zas ako rodič sa rozhodujem pre školu podľa tejto kvality. Čo sa týka "pomáhania rodičov" s výučbou, to nerieši vzdelanie detí. Ak decku pomôžete vyrátať príklad, naučíte ho akurát to, že sa o svoje úlohy nemusí starať samo. Pritom jeho úlohy, jeho vzdelanie sú jeho zodpovednosťou. Okrem toho, ak naozaj neviete vyrátať príklady zo ZŠ učebníc (či už HM alebo hocijakých), tak by som hľadala jadro problému vo vlastnom vzdelaní, nie v aktuálnych učebných metódach. Sorry, ale je fakt trápne čítať, že si dospelí (aj s maturitou, či VŠ) nevedia s nejakou úlohou poradiť. Pri nich muselo vo výchove a vzdelaní zlyhať sakra veľa vecí.
@hanika7 Určite súhlasím, že je veľa spôsobov ako učiť matematiku. Dôležité je, aby sa to učilo podľa osnov a v rozumnej zhode s vyučovaním v celoštátnom meradle a dovolím si povedať aj v globálnom meradle. Napr. kvôli kompatibilite na skúškach, súťažiach. V žiadnych osnovách som ešte nenašiel, že žiak má vedieť, že myš + mačka je hus. Ak to má byť propedeutika s nejakým osvieteným cieľom, fajn, ale nech z toho nie sú hodnotení a nech to netrvá 4-5 rokov.
Deti v dnešnej dobe sú už od veku aj 3 rokov celkom slušne nasiaknuté matematikou z rôznych TV relácií, detských programov, videí či hier. Tieto sú zvyčajne založené na globálne rešpektovaných princípoch matematiky. Napr. že 1 + 1 = 2. V HM dostanú hneď z príchodu tvrdú ranu alebo chrobáka do hlavy a zrazu musia uvažovať v intenciách, že myš + mačka je hus. To čo už dávno vedia aj o bežných počtoch a zrátajú si na prstoch, im zrazu začnú tvrdiť, že sa to má počítať nohami (krokovanie).
Matematika je o rátaní príkladov. Keď, ako hovoríte, "decku" pomôžete vyrátať príklad, ukážete mu ako sa to robí. Vzdelanie nie je len náhodilé objavovanie, je to aj tréning, pomoc tútora, učiteľa svojmu zverencovi.
Verte mi, že viem vyrátať každý príklad v rozsahu ZŠ, aj tie tzv. hejného, akurát tam je často problém, že nemajú ani poriadne zadanie. Teda ak zadaním sa nerozumie jednoduché slovo "Vyriešte" bez akéhokoľvek kontextu, že čo vlastne.
@btsan @btsan Stále sa na vec pozeráte krátkozrako a obmedzene. Toto isté už večnosť riešia múdrejší a sú už podstatne ďalej v úvahách. Na všetky vaše posledné komentáre odporučím vypočuť si napr. jednu z najčerstvejších debát, ktorá vnikla v rámci série Rozhovory Choices (Z. Kubáčka spovedá I. Ježík). https://rozhovorychoices.sk/na-co-je-nam-matema... Keď budete v stave debatovať na takejto úrovni, ozvite sa. Dovtedy pekné dni prajem.
@hanika7 U Z. Kubáčka som aj spravil nejakú tú skúšku, alebo minimálne zápočet z matematickej analýzy. Dávno som s tým prostredím nie v styku, ale ďakujem, že ste mi ho pripomenuli, pripomenulo mi to aj jeho osobne aj tie nádherné časy, keď v oblasti matematiky bolo bezpečne a až tak nehrozili nekoncepčné zásahy a s experimentovaním na časti populácie detí. Akurát nerozumiem, čo má tento jeho rozhovor dokázať vo vzťahu k HM. Či zas ukážka real HM - oháňame sa veľkým menom, aby sme boli za pekných a dôležitých? Pozerám si jeho učebnicu matematiky pre 3. ročník gymnázií, t.j. pre 17-18 ročných, a je omnoho farebnejšia a pútavejšia ako piatacka HM pre 10-11 ročné deti. A pravdaže, obsahuje matematiku. "myš" tam nájdete jedine v slove "myšlienka". V HM som na celom prvom stupni hľadal myšlienku a boli tam len myšky.
@btsan Ak ste nepochopili súvislosť HM a spomínaného rozhovoru, naozaj sa nemáme o čom baviť. Buď ste schopný kognície len po istú úroveň. Alebo vám vôbec nejde o poznanie, iba o chytanie za slovíčka a rýpanie. Nech sa vám tak krásne žije. Omnoho radšej sa bavím s ľuďmi, ktorí majú hlboké myšlienky v hlave a láskavosť v srdci.
@hanika7 Vážne som sa tešil v tom videu na debatu, t.j. na niečo kde dve alebo viac osôb prezentuje a obhajuje svoje názory na konkrétnu tému. Cieľom debaty je presvedčiť ostatných o správnosti svojho názoru pomocou logických argumentov, dôkazov a rétorických schopností.
Uviedli ste toto video ako debatu, a že táto konkrétna stanovuje ukážku úrovne, na akej sa viete baviť so mnou aj Vy. No a nakoniec sa z toho ukázalo byť interview, čo je ale úplne iný komunikačný formát, s inou náplňou. Samozrejme, že v interview moderátor nebude robiť repondentovi oponenta, o niečom ho presviedčať. Cieľom interview je len získať informácie alebo názory od respondenta a prezentovať ich svojmu publiku.
Viem si predstaviť, že HM sa si s niečím ako oponentúra u nás často nestretáva, a že rozdiel medzi týmito typmi komunikácie možno preto nepoznáte. Ale prosím neobviňujte mňa zo slabých kognitívnych schopností. Ja tie pojmy na mojej skromnej úrovni kognície rozlišujem, minimálne vďaka tomu, že som svoje 11-ročné dieťa - v 5. ročníku ZŠ - pripravoval na prijímačky na 8r. gymn a mali to už zahrnuté v učive.
@kittykat22 Vo Vinosadoch teraz od septembra prechádzajú na Hejneho metódu, presadila to novoprijata pani učiteľka. Pre mňa - matku 4,5-ročneho Aspergera je to hrozna správa. Pre tieto deti je to nevhodná metóda. Neviem, kde mam inde pre neho o 2 roky hľadať základnú školu s výučbou klasickej matematiky. V klasickej matematike už teraz ďaleko predbehol svojich rovesníkov a veľmi sa zaujíma o techniku, takže po ZŠ chce ísť na priemyslovku do Trnavy.
@kittykat22 zástancovia Hejného experimentálnej metódy ju pretláčanie s neskutočnú agresivitou a ten kto ma pochybnosti alebo je zástancom klasickej matematiky prípadne iba prvkov Hejného metódy popri výučbe klasickej matematiky, toho takmer zlynčujú, viem to z vládnej skúsenosti.
@kittykat22 prepáč preklep: nie z vládnej skusenosti, ale z vlastnej skúsenosti A hlavne odporúčam ver svojej intuícii, Ty si poznáš svoje dieťa najlepšie.
@monikaluky Po prvé, neexistuje "klasická matematika" a "hejného matematika", matematika je len jedna, tá istá. Po druhé, Hejného metóda vyučovania nie je experimentálna metóda, je v súlade s konštruktivizmom, čo je systém na ktorom je postavená aj celá reforma štátneho vzdelávacie programu.

@kittykat22 Čo sa týka Hejného metódy vs. klasiky, tam ide o len o odlišný spôsob vyučovania, iný prístup učiteľa. Učivo je to isté, preberajú sa tie isté matematické javy, napĺňa sa ten istý vzdelávací program (akurát sú niektoré témy rôzne usporiadané do ročníkov). V HM sa deti učia súvislosti aj chápať, nielen mechanicky preberať to, čo im niekto nadiktuje. Tým pádom si to lepšie pamätajú a nemajú z matematiky celý život traumu. To len rodičia z toho robia vedu, lebo nemajú deťom ako skontrolovať úlohy alebo drilovať násobilku. Sú vyvedení z komfortnej zóny, tak radšej hejtujú miesto toho, aby si čo-to o didaktike naštudovali.