Rozmaznaný školák
Dievcata moje, musím sa vyzalovat pretože už fakt neviem ako ďalej som dnes taka smutná sama zo seba aj zo syna. Pred časom som tu písala ze mam veľmi rozmaznaneho syna. Začala škola a on sa správa úplne katastrofálne. Vôbec sa nechce učiť, písať DU. Proste hodí mi ich že on to robiť nechce a hotovo. Maju sa učiť básničku nie proste nie. Tak som mu vzala mobil, zakázala TV. Nepomohlo. Proste sedí pozerá do blbá... Je nedeľa a on vôbec není pripravený na pondelok do školy. Pýtam sa ho Darko môj prečo sa nechceš učiť? A o mi odpovedal lebo nechcem a co. Vysvetľujem kričím. Samozrejme aj manžel dohovara. Priznám sa včera mi ruplo.. nervy a zbila som ho. Pretože je drzi. A on ešte skoro do mňa sa pustil, keď to videl manžel udrel ho aj on. Bitka vôbec nepomohla... Ani pekne slovo ako ešte na nho? Som zúfalá chce a mi plakať....
@lauriema je perfektne, že si problém uvedomuješ a chceš riesit- veľa vytrvalosti Vám prajem. Ešte zvladnut mamu babku nejak ( ale nedaj sa nimi ovplyvnit - nezmenia sa,) proste máš iný názor - rozmýšľaš dobre a uvedomuješ si a už teraz pre to postupne robis. Veľa sil a vytrvalosti. Zvládneš to. Ale musíš byt dôsledná. Drž sa.
@rubinka Čakám návštevu, niesu pre syna. Odstrihla som sa od babky aj dedka... Len ci mi večer babka nezaklope na dvere je tiež otázka lebo. Ona nerozumie slovu Nie... A co jej potom poviem mamka chod preč alebo co keď. Sa mi tu dotrepe? Ja som jej svoje povedala aby nás teraz nenavstevovala...
@rubinka No, vidíš a moja mamka je presne taká povaha už to vidím prinesie sladkosti, a nejaké hračky určite 🤦♀️hodím to pred ňou do koša a hotovo. Dnes mi vieš čo povedala? Keď som zložila telefón som sa tak rozplakala... Ze som v živote nemala mať rodinu. 😪😪😪Že som otrasná matka. Ze tie deti pri mne nič dobré nezaziju, že ja som mala krásne detstvo. Boli ma to ešte teraz keď ti pisem
@lauriema aj pre svoju rodinku upec ;) je pekne od teba, že sa tak staráš.. a popritom sa s nimi milo porozpravaj získaj si aj syna a mnohé rad potom pre teba urobí 🙂 to že si s nim byt nemohla keď bol maly už nevrátiš a preto sa netráp teraz nezmeníš to. Dôležité je, že si teraz uvedomuješ a chceš to čo treba napraviť. Verím, že sa ti aj mnohé podarí aj keď to pôjde postupne.
@lauriema keď mama donesie pre deti sladkosti a hračky , nemôžeš to hodiť do koša . To je aká úcta k matke ? Áno povedala ti škaredé veci, ale tak to teraz neznamená , že sa musíš správať rovnako. Aj o odmenách je v tej knihe čo som ti poslala . Obidvé strany , keď pomôže a keď zničí . Teraz vidí kolobežku , ale čo bude keď ju dostane ?
@rubinka Tak zas poznám svetlú rodinu , vysokoškoláci , kde sa 14 ročný vyhrážal , že zabije rodičov , sestru , seba a celý byt podpáli , rodičom vykričal , že nikdy nemali mať deti , atď, no hrozné veci . Keď sa ale pozriem lepšie , to dieťa obdivujem , že ešte to neurobil , taký má život. Problémy sa nájdu všade , nie vždy za to môže temperament.
@lenocka12345
@rubinka Ta kniha vyzerá fakt dobre. Jasne z sladkosti by som naozaj do koša nehodila, už len z úcty. Musíme si odpúšťať ja mam rodičov veľmi rada ale musím byť prisnejsia k nim, k sebe aj k deťom. No nieje problém ze je Rom, keby si poznala môjho muža tiež je Rom a je úplne kľudná povaha, nikomu nič zlé ešte nepovedal a teda bolo co... Len ma trápi to ze keď je problémový biely.... Neptiklada sa na to až taký dôraz ako keby je problémový Róm. To je hneď ako si napísala ze ho ľudia budú diskriminovat atď. Stretávam sa stým celý život, na základnej ma sikonovali spolužiaci kvôli farbe pleti. Pluli na mňa, hádzali mi veci do koša atď. Vieš aké ťažké bolo fungovať takto? Takže viem o com hovorím. Darmo som mala na sebe najlepšie oblečenie, rodičia chodili na Ukrajinu, aj tak som bola len cigánka. Takže ver mi ze viem co je rasizmus. Syn mi minule povedal ze tiež mu nadával spolužiak do cigánov... Povedala som mu ze zájdem za učiteľkou, lenže do toho prišiel problém s učením tak som to zabudla riešiť
@lauriema jasne, farba pleti medzi deckami je castokrat dovod rypnut si. Ale napriklad my sme mali v triede na zs troch romov a nikto ich nesikanoval ani do nich nerypal. Jeden chalanisko bol taky tichucky, uzatvoreny. Druhy fungoval s kolotociarmi a niekedy nam doniesol lizatka, tak super zapadol a vsetci s nim chceli sediet...
Tretia spoluziacka romka mala zo svojej farby pleti taku traumu, hanbila sa za svoj povod, citliva dusa a dnes ju pozna cele Slovensko, ako na sebe zamakala...
Aj mne sa jeden cas smiali, najprv ze nosim okuliare, potom ze som prilis chuda, dalsej ze je prilis vyvinuta, decka sa posmievaju, len samozrejme tieto rasisticke posmesky clovek vnima citlivejsie, co je samozrejme...
@lauriema No len my bývame v dedine Rudňany kde je náš veľa... Rómov a väčšina je bohužiaľ neprispôsobena... Preto tie deti v škole tak reagujú podľa mňa lebo rodičia pred nimi často nadávajú na Rómov. Môj syn samozrejme ma aj kamarátov. Ale nájdu sa aj taky ktorým farba vadí... Ja sa stým stretávam do dnes nedávno nám jeden majiteľ aj realitacka odmietla predať dom na základe toho ze sme Rómovia
@rubinka aj ja som pochopila , ako si to chcela povedať , len jednoducho robím s deťmi , kadejaké problémy sú ....
@lauriema šikana je na škole bežná vec , to ani farbu netreba mať inú . Tiež som si tým prešla - malá , chudá , chorá , oblečenie zo zahraničia ....
ale nesúhlasím , že keď je problémové biele dieťa tak sa zatvoria oči , divila by si sa , fakt nie
@lauriema rasizmus tu vždy bol a bude , rovnako ako kastovanie.
No každá minca má dve strany a ani "rasizmus" zo strany minority tiež nie je ojedinelá vec .
Treba žiť tak , aby sme sa vedeli ráno pozrieť do zrkadla , to platí pre všetkých , či biely , zelený , avatar alebo čo .
@lauriema
Vieš čo, toto mi je ľúto. Lebo teda ja poznám róma s dvoma vysokými školami, brutálne šikovný chalan. Moja naj kamoška ma adoptovaného rómskeho chlpaca, lebo nemôžu mať deti a ten malý je úžasný. Je obrazom svojich rodičov, nie biologických, tých, ktorí sa oňho starajú od jeho 3 mesiacov, chalan pôjde o rok do školy. Mne farba pleti je na totálku ukradnutá, keď sa biely správa ako hovado, tak je nepodstatné, že je biely. A áno, máte to objektívne ťažšie. Ale stále sú to tvoje deti a ty ich musíš vychovávať a teda keďže mám syna presne v tom istom veku ... môj ako prvák tiež robil scény, že sa nebude učiť a to bol v súkromnej škole s perfektným prístupom!!! Teraz je už starší a je to v pohode, ale teda, neexistuje, aby ma dieťa bilo a vykrikovalo mi, že ma neznáša ... Nejaká baba ti tu napísala, že ty chceš vychovávať ako gádžovia a rodina ako cigáni ... ja neviem, či áno, ale čo viem, ako sú vedení rómski muži k robeniu nič a ženy k robeniu všetko, tak to by mi aj sedelo, že toho chlapca furt ofukujú. Ale ty si matka a ty si musíš zariadiť veci. Ja ťa svojim spôsobom obdivujem a isto ti držím palce! 🙂
Tak ja si nemyslím ze príde zmena zo dňa na deň a ani to nie je možné. Ale máš divný prístup... Ze je pekný? Ze ste pekní? 😂 Ako fakt... A my sme škaredí ale dieťa na mňa ruku nezdvihne 😂 aj najomny vrav môže byť krásny... Ako rómsku neromsku otazku riešiť nejdem, tam sa nedá skatulkovat.. Sú aj takí aj takí. Ja ti poviem ze mne keď som brigadovala takýto anjelik vypliestal oči a usmieval sa a pritom si pchal veci do vrecak 😉 pomohlo mu až po papulke od sekuritaka a mamička jeho tiež plakala aký je to slušný a krasny chlapec. Čiže na krása, nevinný kukuc ra nemôžu oklamať ☺️ samozrejme tým nechcem na nič narazat.

@lauriema pocuj, krasne, ze sa modlite, ale nechci od syna aby SA ZMENIL!!! najhorsia formulacia na svete! Tvoj syn nie je zly! Potrebuje vediet, ze ho milujete, prijimate ho presne takeho, aky je, verite mu! Zmenit sa nedokaze, davate mu ulohu, ktoru sa mu nikdy nepodarí splniť, z kazdej chyby bude nestastny, frustrovany, ze vas sklamal az sa na to vykasle a uveri, ze je zly a je to jeho prirodzene spravanie.
On musi ZMENIT SVOJE SPRAVANIE NIE SEBA! Aby sa spraval podla PRAVIDIEL. Chapes co chcem povedať?