icon

Šikovnejšia, ale nie nadaná prváčka

indiankaindi
26. jan 2016

Ahojte, máme menší problém. Dcéra nastúpila v septembri do prvého ročníka a veľmi sa tam tešila. Už pred nástupom školy vedela čítať s porozumením a písať, sčitovala a odčitovala do 10. V škôlke ju odporučili na testovanie a zaradenie do nadanej triedy, ale pri testoch jej väčšina vyšla vysoko nad priemer, len nejaké tri oblasti vyšli priemer, resp. tesne pod - už si to presne nepamätám. Na zaradenie do nadanej triedy to nebolo, hoci bola na hrane. Ja som sa veľmi do toho ani nehrnula, aby ju tam zaradili, mám z toho spôsobu učenia zmiešané pocity. V každom prípade nastúpila do bežnej triedy na bežnej škole. Všetko bolo fajn, ale po mesiaci zhodnotila, že sa nič nové v škole neučia. Pretože nikto nevie čítať a ju nudí baviť sa o písmenkách a slabikách. Konzultovali sme to s pani učiteľkou, tak dostávala minitextíky, skôr básničky na čítanie navyše. Chvíľu bol pokoj, ale teraz to začalo znova. Dcéra nechce chodiť do školy, lebo za pol roka sa nič nové nenaučila, jedine to, že lepšie píše ako predtým. Frfle, že načo má chodiť do školy, keď nič nové sa nedozvie a ja mám tiež pocit, akoby zakrpatievala. Zabúda veci, ktoré predtým vedela, začína dokonca aj horšie čítať. Predtým čítala plynulo, teraz sa zasekáva, číta pomaly a nebaví ju to. Mám pocit, že je totálne demotivovaná. Chcem Vás poprosiť o radu, prípadne skúsenosť, čo s tým. Do nadanej triedy nie je súca a teda ja by som ju tam asi nerada dávala, ale v bežnej triede sa nudí a je nešťastná. P. učiteľka sa jej nemôže venovať inak ako ostatným, lebo to by bol asi priveľký luxus, takže fakt neviem. Nemáte niekto podobnú skúsenosť? Ako (by) ste to riešili? Ďakujem

indiankaindi
autor
26. jan 2016

@h2 veď hej, ja ju nechávam. Len mám pocit, že by ten potenciál mohla lepšie využiť 🙂 ja stále tvrdím, že ona by mohla vymyslieť niečo veľké raz v živote, len sa bojím, že vzhľadom na jej povahu, to bude veľká kravina 😝 ale to samozrejme nadnesene. je šikovná aj v tomto a občas vyrába fakt veľmi pekné veci (3D obrázky, kabelky z papiera a pod.)

h2
26. jan 2016

@indiankaindi Osobne si myslím, že v živote človeka je dôležitejšie, aby bol šťastný a žil podľa svojich predstáv, než aby bol z neho uznávaný vedátor, ktorý vymyslel niečo veľké a významné. My, ako rodičia, často chceme, aby naše deti boli najlepšie, najmúdrejšie, najšikovnejšie a aby z nich vyrástli významní a uznávaní ľudia. Ja si pre svojho syna želám, aby z neho vyrástol normálny šťastný človek, milovaný a milujúci, ktorý bude so svojim životom spokojný. Vysoké IQ a najvyššie vzdelanie ešte nikomu šťastie nezaručia.

moni244
26. jan 2016

@indiankaindi nie si na nu prave ty moc narocna? Lebo ako ta tak citam, moc ju do vsetkeho nutis, nenechavas ju byt dietatom a mat svoje zaujmy,ved ked nemusi robit ulohy, nech tvori, preboha, nema ona ubrat, ale ty

indiankaindi
autor
26. jan 2016

@h2 to máš pravdu, tiež to takto vnímam a cítim. Ale na druhej strane ma to ako rodiča poháňa zabezpečiť jej všetko možné len preto, aby som neprepásla nejakú príležitosť k tomu, aby v budúcnosti dosiahla čo chce. Čiže aby mi o 20 rokov nevyčítala, že som mala spraviť viac, že by bola niekde inde, ak by som sa viac snažila ja. Ak to tak nebude, bude mať aspoň dobrý základ do života a možno štart pre niečo 🙂

indiankaindi
autor
26. jan 2016

@moni244 ja to chápem, ale akonáhle sme doma, ona nerobí nič iné, len tvorí a pozerá telku, keď môže. A nič iné. Ale že vôbec nič. Upratať si, to musíme zvýšiť hlas, aby na ten 55 krát počula a spravila to, a vlastne čokoľvek iné nerieši. Niekedy mám pocit, že ak by bola v triede, kde by sa učila veci, ktoré nezvláda ľavou zadnou, tak by sa nakopla a snažila sa viac sa zaujímať o veci okolo nej, o nové veci a o niečo navyše.

moni244
26. jan 2016

@indiankaindi je to DIETA, ktore dieta bude same od seba upratovat? Chces z nej dospelu, ale to moze urobit viac zle, mozno nie je znechutena zo skoly, ale s teba, ze ju nutis do niecoho, co nechce

sardinka335
26. jan 2016

@indiankaindi no tak s takymto pristupom - nechce sa mi a načo? asi x šanci prepasie...ale to je na našich deťoch ako sa chopia príležitostí, my im tu cestu mozeme ukazovať ale ten hnaci motor musia naštartovať vo vysledu oni sami. Ty máš jedno dieťa na ktoré si sa velmi upla čo je prirodzené a podla mna to velmi prevelmi riešiš. Z toho čo pišeš si v podstate robi čo sama chce...nema nijake povinnosti okrem školy a kružkov, domace prace, pomoc v kuchyni...šupanie zemiakov, smeti...umyvačka...či? Cele je to tak ,,já, já, já, jenom já...,,

h2
26. jan 2016

@indiankaindi Neboj, nestresuj, dcéra Ti určite nebude vyčítať, že si pre ňu urobila málo, lebo podľa toho, čo píšeš, to tak určite nie je. Zatiaľ je len prváčka, jej povaha aj záujmy sa ešte budú veľmi meniť, ja by som to zatiaľ naozaj nechala tak. (Akože: Umožniť jej, o čo má záujem a nenútiť do toho, o čo záujem nemá.) A ešte mi napadlo, ak nemá konkurenciu medzi rovesníkmi, čo takto konkurencia dospelých - Vás, jej rodičov? Existuje kopec zábavných vedomostných, alebo logických spoločenských hier, môžete si ich s ňou zahrať. 😉

paris3
26. jan 2016

@indiankaindi ja ti rozumiem... ide podla mna o to, co z nej chces mat 🙂 ak chces, aby bola priemerna, zaclenila sa medzi ostatne deti a nevynikala, tak ju nechaj tam, kde je.... bude sa nudit, ale casom (mozno v 2. alebo 3. rocniku) sa dostane na uroven priemernych spoluziakov.
ak chces, aby nestratila svoje schopnosti, nezlenivela, naucila sa pracovat systematicky a tvrdo, tak s tym nieco urob.... ak ucitelka nie je ochotna ju zatazovat viac, tak znovu daj testovat, hladaj ine moznosti, skolu pre nadane deti, alebo mozno narocnejsiu skolu, neviem... mozno by jej bolo lepsie v triede pre nadane deti, aj ked by jej vyslo IQ na hrane ... urcite by ju potiahli a musela by sa viac snazit 😉 pre buducnost a pre zivot podla mna lepsie naucit sa bojovat, ako dostavat veci len zadarmo (lebo mi to zatial ide, ale nepojde navzdy). dufam, ze som to napisala zrozumitelne...

pribinak
26. jan 2016

Hm, ty to dost preháňaš! Pozerá telku? No a ved to je take detske a normalne

stella33
26. jan 2016

@indiankaindi my sme riesili niedo podobne. Nadanie je do urcitej miery nevyhoda rovnajuca sa postihnutiu. Moze pri nerieseni naozaj znamenat problem. Na tvojom mieste konzultujem s viacerymi psychologmi. Citanie, pisanie, "sikovnost"... su len jedni z mala ukazovatelov. Treba posudit sposob riesenia problemov, originalitu, zvyseny zaujem o encyklopedicke vedomosti...
Ja som nasu ucitelku tiez prosila, nech dcerke dava viac uloh, co nebola ochotna, tak sme to riesili zmenou skoly. Mozno by pomohlo doplnenie domacej pripravy. Kupovala som jej rozne cvicebnice, zbierky uloh, hladala som ulohy na nete, frcala v kniznici, na PC si pisala rozne vymyslene pribehy... Dieta sa uci aj mimo skolskeho prostredia. Skus jej najst kruzok, kde naplni potreby svojho intelektu, vymyslite si nejake aktivity. Ja osobne, som sa modlila, aby bola "len sikovna" 🙂 Oznacenie dietata, za nadane, ho do istej miery vyclenuje z kolektivu, stigmatizuje. Koniec koncov, tejto problematike sa venuje specialna pedagogika.

margarita
26. jan 2016

@indiankaindi
mam s tym hlboko osobnu vlastnu skusenost.
citat som sa naucila sama od seba popri o 2 roky starsom bratovi, s ktorym sa ucila mama doma v kuchyni. matika tiez nebol problem, taktiez som sa mimovolne ucila s nim, lebo skolku som neznasala, takze som si ako 5 rocna sama pred spanim citala napr. Ezopove bajky a rozne ine knizky a bola som za rodinnu atrakciu.
poznala som vela cudzich slov a celkovo som bola za maleho dospelaka 😀
do skoly som sla normalne 6 a pol rocna, od septembra, ziadne nadane deti ani nic podobne, len nasi usudili, ze som skratka snaziva a asi budem mat same jednotky.
sice aj ja som sa trochu na hodine obcas nudila, a druzinarka ma zneuzivala, ze som detom mala citavat Dobsinskeho rozpravky, a ona si zatial lustila krizovky, ale to ma az tak zase netankovalo.
skoncila som skoly a sama som sa stala ucitelkou.
nemam dojem, ze by mi to nejako cele ublizilo, ano, nemusela som sa ucit asi tolko co moji rovesnici, ale mnohi ini spoluziaci aj z vysky, co ledva presli a skoro ich 4x vyhodili, su paradoxne teraz profesijne uspesnejsi, lebo sa nesustredovali na vykon a vlastny mozog, ale viac na budovanie vztahov, s kym treba kedy kam si ist zafajcit a na kavu a kto kde koho pozna....

takze ja dnes razim teoriu na svoju skoro rovnako nadanu dceru, ktoru som odmietla dat do specialnej skoly pre nadane deti, hoci mi to odporucali, ze nech sa neciti na nadcloveka a radsej zazije normalnu beznu klasicku skolu, ktora jej vztahmi, kamoskami a systemom da do zivota viac nez nejake elitne zvlastnosti.
lebo sama som pochopila a vidim aj na okoli, ze znamky, skola a pod. zdaleka nie su pre zivot to najpodstatnejsie.
a je dolezitejsie zistit, v com je dieta naozaj dobre, aj keby to bolo napr. pozorovanie potapky chocholnatej, cvicenie zumby alebo malba na sklo, skratka za uspesnych a stastnych ja povazujem tych, co zistili, co ich v zivote bavi a fakt naplna, a maju potom este aj to stastie,z e kedze su v danej oblasti spickovi, mozu sa tym v pohode aj zivit.

a veci navyse co ju bavia jej pokojne mozes pomahat objavovat a davkovat po veceroch Ty,
dnes je moznosti, kniznice, kruzky, muzea, letne tematicke tabory, internet, videa, konferencie, cokolvek, plny internet.

stella33
26. jan 2016

@indiankaindi ...tak az teraz som si precitala tvoje dalsie prispevky a vychadza mi z toho nieco ine. Skor mam pocit, ze TY ju chces vidiet ako sikovnejsiu, nadanejsiu, chces, aby maximalne vyuzila svoj potencial. A pritom je to mozno NORMALNE, ZDRAVE, SIKOVNE DIEVCATKO. skus sa na nu zacat takto pozerat. V prvom rade, je to tvoja dcerka, ziva, citiaca, niekedy leniva bytost 🙂 ako kazdy normalny clovek. Ak rada tvori, sup s nou na vytvarku a bude to najstastnejsie dieta na svete. Ak jej poskytnes dostatok podnetov, ic jej neujde a vyberie si to, co jej vyhovuje. Spominas, ze by si chcela, aby prejavovala zaujem. Ale ona ho prejavuje. Rada tvori. Vies aka je to uzasna vec? Ako tieto mechanizmy vyuzije vo svojom zivote, ak ich spravne podchytis? Kreativita je pre zivot potrebna ako sol. A to nie prvoplanovo, v umeni. Ale vo vsetkom. Skus zacat vnimat jej potreby, nie naplnat svoje predstavy o nej...

stella33
26. jan 2016

@margarita veru, tiez na stare kolena zistujem. lepsie stastna cukrarka, ako nestastna manazerka 🙂

margarita
26. jan 2016

@stella33
presne tak, mala som spoluziaka Roma, co k nam po 3.raz prepadol, nevedel pomaly svoje meno napisat, ale skoncil ako tak zakladku s odretymi usami a potom hraval niekde vo Viedni, mozno aj vo filharmonii, uz som o nom roky nepocula tak neviem kde skoncil.
ale bol fenomenalny, a myslis, ze sa niekto zaujimal, do akej skoly chodil a co mal na vysvedcku?
😉

mam obavy, ze to je tou nasou dobou, vsade nam vtlkaju o tom,ako deti treba rozvijat a podporovat a tlacit pomaly od 3 mesiacov na anglictinu atd. blbost na n/tu, podla mna.
aby Ti raz nevycitali, ze si ich zmanipulovala niekam, kam ist nechceli a mozno chceli radsej ist do Norska sadit vianocne stromceky 😉

stella33
26. jan 2016

@margarita ja som na tom bola podobne, ako zakladatelka temy. Az neskor som si zacala uvedomovat, ze dcerku tlacim tam, kam chcem ja a vlastne vobec neviem, aky je jej skutocny potencial, co bavi ju... 😒
odvtedy uz jedinym ukazovatelom, ake podnety na rozvoj jej poskytnut, je jej radost z toho. V zivote je to to najcennejsie. Radost, entuziazmus, chut nieco robit. Je to ta najlepsia motivacia, ktora skutocne posuva. Len takyto ludia potom zazivaju pocit uspechu v zivote, stastie. Je velkym hriechom niekomu vziat chut a radost robit to, co ho naozaj bavi, znechutit mu to. Tazko sa to da vratit spat. Keby kazdy clovek v zivote dostal tu moznost rozvinut to, v com je dobry, bolo by na svete vela stastnych a vyrovnanych ludi. Dnes chceme mat z deti pravnikov, manazerov, lekarov... bez ohladu na ich danosti 🙄

margarita
26. jan 2016

@stella33
presne z duse mi hovoris. poznam a ucila som kopec dnes uz nezamestnanych vysokoskolakov, ktori skolu dali len kvoli tlaku rodicov a okolia, ale robia bud nieco uuuuuplne ine ako skoncili, alebo sa trapia v tom, kde su.

jasne, ze vediem svoje deti od mala k citaniu knih, pytaniu sa, zvedavosti a experimentom, pytam sa ich na ich nazor atd. ale myslim, ze neskocim z mosta, ak sa rozhodnu dcery byt napr. sikovnou kadernickou nez nejakou kardiochirurgickou alebo jadrovou fyzickou.
😎

horana
27. jan 2016

@indiankaindi V ktorych konkretnych oblastiach v tych testoch jej vysiel priemer ci dokonca mierny podpriemer?

tova
27. jan 2016

haha o akom nadani pisete. Ja som v zahranici a tu sa od deti v pripravke vyzaduje scitavat a odcitavat do 10 , pocitat do100, po desiatach, citat 2 vetove /strana knihy, a opisat 2,3 vetamy pisomne pribeh, vediet na ktore pismeno sa zacina a konci slovo. Pripominam, v pripravnom rocniku 5rocne deti. Abecedu preberali od sept do oktobra. Od dec. maju za ulohu kazdy den aby rodic im precital jednu knihu, (to znacime a odovzdavaju ucitielke) a od Jan, nosia jednu knihu zo skoly ktoru sa s ucitielkou naucili citat v triede a potom citaju rodicom. Moj syn tiez chodi do pripravneho a v triede su asi 4 co su o cely rok vedomostami vopred, v triede si ich ucitielka podla vedomosti dala do skupin, a kazdej dava ine ucivo (tak robia v kazdej triede) Niektre deti mozu byt nabiflovane a do konca roka ich ostatne deti dobehnu, u nas az od 2 triedy sa moze testovat ci je dieta nadane. Moj syn napr. napriek tomu ze vie ovela viac ako vecsina spoluziakov ma doma velku snahu citat, pocitat, pise mi knihy, kresli obrazky a 2 -3 vetamy opisuje pod obrazok a potom ich spinkuje spolu. (sam to robi kym upraujem, varim, medzitym ako pozera tv) 3 krat tyzdenne chodime na kruzky -sport. Sach a clovece hra od 4r. a neprehanam, a nechavala som ho prehravat kym sa nenaucil. Netestujem ani nemyslim ze je nadany, nenudi sa, A to pise a cita v anj, kde sa slova inac pisu a vyslovuju.

jajka257
27. jan 2016

@indiankaindi nasa mala bola testovana teraz. Je vysoko nadpriemer. O skole pre mimoriadne nadane deti neuvazujem. Robim s nou veci navyse foma. Ale ona chce. Pride, ze toto chcem hento chcem. Nosi si moje knihy z matematiky, fyziky a encyklopedie a mama vysvetli. A tie otazky nemaju konca. Podla testov ma vrodenu inteligenciu na technicke zameranie. Takze bud s nou pracuj ty, alebo ak nevies ako alebo netusis, co robit, tak vyhladaj pomoc profesionala. Bud pojde dalej, alebo sa zaradit vedomostami medzi ostane deti. Ja som s ucitelkou dohodnuta, ze v skole urobi to, co ostani a doma je v mojej rezii. Drzim palce.

malvina13
27. jan 2016

nič v zlom, neberte to ako uražku..ale vela mamičiek chce aby ich deti v škole boli niečo viac ako ostatné, boli šikovnejšie ako ostatné, mudrejšie ako ostatné..nastupia do školy a už vedia čítať písať, nech vynikajú..a potom vznikajú tieto otazky na forach. možno netreba tak tlačiť na pílu, v škôlke by sa mali hrať, ako ako prváčikovia sa naučia aj čítať aj písať, na to majú celý školský rok.

qidko
27. jan 2016

@indiankaindi Ahoj moja dcera bola najprv slimacik na vsetko v skole mala cas a doma detto potom prisiel zlom zacala bit prilis aktivna citala do predu pisala ulohy spoluziakom v druzine predcitane mala aj niekolko stran zasla som za ucitelkou a dohodli sme sa ze bude dostavat ulohy naviac dokupila som jej zosity ktore uc.mi napisala a islo to je pravda ze sa jej viac venovala ale na dedine nieje tolko deti tak sa to dalo a preto si myslim ze netreba deti ucit citat pisat pocitat uz v utlom veku a potom sa vychvalovat lebo ono sa to nemusi vzdy oplatit

mummy01
27. jan 2016

@indiankaindi skus dat znova otestovat ak ju chces dat do triedy pre nadane deti. Tam beru od IQ130 a je blbost cakat ze dieta bude nadane vo vsetkom. Moj syn detto,analyza/synteza/logika vysoky nadpriemer a socialne podpriemer. To je u nadanych deti normalne.

jolinka
27. jan 2016

@indiankaindi myslim ze v tej zadudranosti, znudenosti a premotivovanosti tvojej dcery ste niekde urobili chybu i vy rodicia.

vyzdvihovanie vykonu, dolezitosti pomysleneho "rebricka" , byt prvy je najdolezitejsie a zaroven dovod na ukoncenie snahy, neurobit nic navyse co nie je uloha ......cele zle 😖 😖 Dcera sa neuci pre radost pre zaujem ale pre dosiahnutie priecky , samozrejme najvyssej v rebricku.

Skutocne nadane alebo i sikovne dieta nezaujima, kde ono stoji v porovnani s druhymi. Cita lebo ho bavi konkretny pribeh, je donho vtiahnute a tuzi vediet ako to dalej pokracuje. Zbiera vedomosti o dacom, lebo ho dana vec zaujima, chce vediet ako to lezi a bezi, aka je pricina...

Paradoxne najvacsi zaujem a vytrvalost prejavuje o veci, na ktorych vam rodicom az tak nezalezi, o tvorenie "somariniek , blbosti"

Na vasom mieste okamzite prestanem s recami, kde ona je pred detmi, ako je prva v triede, ako je lepsia ako druhaci ci x taci... nepodstatne pre zivot.

skutocna motivacia vzdy ide ZVNUTRA , VZDY... ziadne pridavanie paliva do nenastartovaneho motora nepomoze rozhybat sa a "vyuzit potencial" Hlavny potencial je chcenie, radost a usilovnost a drina... 😉 toto ked nema, je marna vasa snaha.

jolinka
27. jan 2016

@stella33 presne,...poznam par deti , ktorym ambiciozni rodicia, v oblasti kde dieta skutocne vynikalo a malo z toho radost...tu radost ukradli, vzali iskricku z oci, v predstave ze motivacia musi byt z ich rodicovskych ruk , ze oni to vedia lepsie, ake tempo a intenzita je pre dieta najlepsie, a co je najhorsie, boli presvedceni, ze radost a kreativita je na prekazku vykonov...pritom to bolo presne naopak.

uz som to raz do nejakej diskusie pisala...- Jedna znama klaviristka mala maleho synceka, chlapec zdedil po nej hudobne vlohy a navstevy ho casto videli ako 3-4 rocny krpec brnka na detskom klaviriku, ...mnohi jej hovorili "co ho neucis noty, co ho neucis hrat konkretne skladby, talent treba podchytit"

a klaviristka im s usmevom odpovedala "nechavam ho tak, takto sa uci najlepsie" 🙂

jolinka
27. jan 2016

@indiankaindi vy sa najprv zbavte, tej chtivosti a nedockavosti...aby dcera uz uz pokrocila vo vykone, vedela opat nieco viac a lepsie ako ostatni.

niekedy nezaskodi i trochu nudy 😉 Nuda a pokoj v hlave...obcas prinesie iskierku napadov a radosti. Nech tvori a vystrihuje a lepi...i keby to robila roky, ak sa v tom najde, bude to najlepsia vec v jej zivote.

cairka
27. jan 2016

@indiankaindi, ona vedela písať písaným písmom? a kto a na čo ju to učil???
Tiež som mala prváčku, čo šla do školy a vedela čítať a písať TLAČENÝMI,pretože tie sa naučila sama z kníh. Ale písané by jej niekto musel ukázať a naučiť .
A mimochodom, aj rátať vedela, aj intelekt má vo vyššom pásme priemeru a napriek tomu sme teraz v 4. triede zistili,má dyskalkúliu a samé 1 sú dávno ta tam 😅
Tak spomaľte, lebo sa môže stať, že veci,ktoré musí precvičovať spolu so spolužiakmi a vy si to nevšimnete, lebo je to nuda a malej utečie vlak a nebude sa vedieť chytiť...

petrushka16
27. jan 2016

@indiankaindi ja by som rozmýšľala dať ju do nejakej inej školy, napr. neviem odkiaľ si, ale u nás (Prešov) je súkromná základná škola, kde majú viac výučby cudzieho jazyka a viac sa deťom venujú individuálne. Myslím, že na súkromnej škole, keď si už priplatíš, tak asi dostaneš pre dcéru viac, a síce to, že sa jej budú viac venovať a rozvíjať jej nadanie. Nemáš niekde v blízkosti takú školu? Ja by som síce prváčku ešte nechala trocha vytrápiť (v dobrom), veď aj v živote sa jej môže stať, že v práci ju to nebude baviť, ale ak si myslíš, že táto situácia je naozaj vážna, aj toto môže byť jedno východisko. Ja osobne by som ale ešte počkala, nájdi jej nejakú zábavku, skús ju ešte pozitívne motivovať. Aj ja mám nadané dieťa, pani učiteľka je z nej nadšená, aká je múdra a šikovná, posiela ju na všetky možné súťaže a dcérka sa v tom našla, je súťaživý typ. Chodí do normálnej triedy, žiadna špeciálna, občas mi tiež povie, že je to nuda, ale najhoršie je, ak zaspí na vavrínoch, bude si myslieť, aká je úžasná a aby raz nezbadala, že ostatní ju medzitým aj preskočili. Treba si na to dať pozor. Držím palce, aby ste to nejako vyriešili.

petrushka16
27. jan 2016

@margarita Super názor, maximálne súhlasím.

lubi40
27. jan 2016

necitala som vsetky prispevky, len, mi napadlo, ze mozno ked to do tej specialnej triedy nejde, tak by sa mozno dalo preskocit rocnik-ved prvaci sa ucia citat pisat pocitat a ked to vie, tak nech ide do druhej/vyssej triedy. Alebo sa dohodnite s ucitelkou z vyssej triedy, nech jej dava ulohy z vyssieho rocnika. Urcite sa da najst riesenie. Drzim palce