Šikovnejšia, ale nie nadaná prváčka
Ahojte, máme menší problém. Dcéra nastúpila v septembri do prvého ročníka a veľmi sa tam tešila. Už pred nástupom školy vedela čítať s porozumením a písať, sčitovala a odčitovala do 10. V škôlke ju odporučili na testovanie a zaradenie do nadanej triedy, ale pri testoch jej väčšina vyšla vysoko nad priemer, len nejaké tri oblasti vyšli priemer, resp. tesne pod - už si to presne nepamätám. Na zaradenie do nadanej triedy to nebolo, hoci bola na hrane. Ja som sa veľmi do toho ani nehrnula, aby ju tam zaradili, mám z toho spôsobu učenia zmiešané pocity. V každom prípade nastúpila do bežnej triedy na bežnej škole. Všetko bolo fajn, ale po mesiaci zhodnotila, že sa nič nové v škole neučia. Pretože nikto nevie čítať a ju nudí baviť sa o písmenkách a slabikách. Konzultovali sme to s pani učiteľkou, tak dostávala minitextíky, skôr básničky na čítanie navyše. Chvíľu bol pokoj, ale teraz to začalo znova. Dcéra nechce chodiť do školy, lebo za pol roka sa nič nové nenaučila, jedine to, že lepšie píše ako predtým. Frfle, že načo má chodiť do školy, keď nič nové sa nedozvie a ja mám tiež pocit, akoby zakrpatievala. Zabúda veci, ktoré predtým vedela, začína dokonca aj horšie čítať. Predtým čítala plynulo, teraz sa zasekáva, číta pomaly a nebaví ju to. Mám pocit, že je totálne demotivovaná. Chcem Vás poprosiť o radu, prípadne skúsenosť, čo s tým. Do nadanej triedy nie je súca a teda ja by som ju tam asi nerada dávala, ale v bežnej triede sa nudí a je nešťastná. P. učiteľka sa jej nemôže venovať inak ako ostatným, lebo to by bol asi priveľký luxus, takže fakt neviem. Nemáte niekto podobnú skúsenosť? Ako (by) ste to riešili? Ďakujem
ďakujem za postrehy a názory. Aby som trochu upravila, čo som včera možno zle napísala, tak dcéra nemá pocit, že je najlepšia a nič nemusí. Ona má len pocit, že všetkým ide všetko pomaly a je nešťastná, že ona nič v škole nerobí, lebo to už vie. Nudí sa, aj keď sa snaží niektorým pomôcť, hlavne v matike. Ale napríklad ak by som jej doma dala nejaké úlohy, tak ich spraví, len teda ofrfle to, že načo to má robiť, keď to už vie. ak jej dám niečo navyše, niečo ťažšie, tak zase frfle, že to sa v škole ešte neučia. Čiže spraviť spraví, ale je to nasilu a to nechcem. Napríklad teraz ju pani učiteľka prihlásila na matematického klokana. Keďže podľa psychologičky je z matematiky priemerná, resp. neviem či dokonca nie tesne pod priemer, čudovala som sa. Dala som jej teda vypracovať test z minulého roka, ktorý je na nete a ona ho spravila za necelú pol hodinu a bez chyby. niektoré príklady vypočítala bez zaváhania a takmer okamžite, a to dokonca aj také, čo by som čakala, že s nimi nepohne. Čo sa týka jej záujmov, má ich strašne veľa. Chodí na tri krúžky, ktoré si vybrala. Okrem nich si vybrala aj ďalšie tri, ale to už by naša peňaženka nezvládla a hlavne som chcela, nech má čas učiť sa (myslela som, že ho budeme potrebovať) a nech má čas oddychovať. Výtvarná bola štvrtá v poradí, uprednostnila tri iné krúžky pred ňou, tak som ju nechala.
@cairka čítať a písať tlačeným sa naučila neviem kedy a neviem kde. Začala najprv čítať písmená, potom slabiky a odrazu nám čítala slová. Písaným sa naučila v škôlke v poslednom ročníku. samozrejme nie všetky písmená, ale väčšinu. Dnes už vie všetky, hoci ich ešte nepreberali. Videla ich v šlabikári a píše už všetko zaradom.
@jolinka ako som písala vyššie, dcéra nerieši že je najlepšia v triede. Rieši to skôr z takej perspektívy, že nemusí precvičovať písanie, keď pani učiteľka povedala, že píše najkrajšie v triede. A rieši to, že už bude pol rok a jej spolužiaci ešte stále nevedia poriadne čítať. Že kedy sa konečne budú aj učiť... a nie je to tak, že vyslovene nechce, nevidí zmysel v tom opakovať naučené a učiť sa niečo nové, čo v škole ešte nie je. Záujem prejavuje hlavne o to tvorenie a telku.
@malvina13 viem o čom hovoríš, tiež sme ju neučili, naučila sa to sama. Už v škôlke napísala knihu, ilustrovala si ju a má to asi 10 strán a reálny príbeh so šťastným koncom 🙂
@stella33 ako každý rodič, som aj ja taká, že chcem z nej mať to najlepšie z najlepšieho. To chcem, ale v skutočnosti som taká, že si myslím opak. Do školy bola súca už keď mala 5 rokov - zle jej padajú roky, resp. je decembrová. Už vtedy vedela čítať a písať, ale jej sociálna zrelosť nebola na takej úrovni, aby to v škole zvládla. Nechali sme ju teda ešte rok v škôlke a už vtedy sa nudila. Pracovné zošity pre predškolákov mala už spred roka hotové, vypracovával nové, ale aj tie mala skôr ako ostatní. Deťom čítala, pani učiteľky ju poverovali rôznymi vybavovačkami v rámci škôlky. Vždy sa smiali, že ak by pani riaditeľka ochorela, on ju tam zastúpi. Ja som si vždy myslela, že je iba šikovnejšia ako ostatné deti, ale teraz vidím, že je fakt o dosť šikovnejšia. Donedávna som si myslela, že ju všetci chvália preto, lebo mi nechcú povedať, že veď je to štandard a priemer. Teraz, keď vidím, ako v škole stagnuje, tak áno, vidím, že je o dosť šikovnejšia. A nie preto, že ju takú chcem mať, ale že taká je. Ide len o to, či ju nechať nudiť sa pomaly (na jej tempo) sa zdokonaľovať s ostatnými, pričom možno riskujeme, že rezignuje a vybodne sa na to, alebo spraviť niečo, čo ju potiahne a využije sa jej potenciál. Samozrejme jej reálny potenciál. Nebudem ju učiť kvantovu fyziku, keď na to zjavne nemá. Ale proste spraviť niečo viac pre ňu. lebo asi ani jej nie je príjemné žiť taký život, kde v podstate ju nič neťahá vpred.
@horana nepamätám si to presne, pani psychologička nám to vysvetlila, ale nezapamätala som si to. Priemer alebo podpriemer tiež neviem presne ktorá hodnota) jej vyšla priestorová orientácia, jemná motorika a matematika. Priestorová orientácia, to chápem, ale jemná motorika na to, že stále niečo vyrába a tvorí mi nesedela. Matematiku neviem vôbec posúdiť, pretože ako som písala, teraz ju prihlásili na matematického klokana a v tom skúšobnom teste vypočítala taký príklad akože 6 vežičiek, v každej sú 2 biele kocky, koľko je bielych kociek spolu - ona sa zamyslela na pár sekúnd a vyplula že 12. Vypočítala to z hlavy a fakt rýchlo, ale ako hovorím, neviem to posúdiť. Len mi to prišlo rýchlo 🙂
@indiankaindi tak ste ju mali dat predsa do tej nadanej triedy, dieta potrebuje mat vzdy o cosi vyssie naroky nez schopnosti, lebo len to posuva dopredu. nechapem len ten jej pocit, ze uz to a to nemusi cvicit ci ist dalej...lebo i tak to vie najlepsie z triedy...napr. i to citanie, niekto to uz pisal. citanie nie je o dosiahnuti levelu...zamiena sa cesta s cielom, ciel nie je dobre citanie /to je cesta/ ale ciel je mat dobrym citanim pozitok z knih, ak citala detom v skolke, preco v tom nepokracuje? vtedy ju pribehy bavili? nemala pocit ze naco citat ked ostatni skolkari to i tak este nevedia? cize kdesi nastala chyba v tej motivacii...ak ju v skolke mala a v skole uz nie, pricom v skolke bola takisto popredu ako v skole, cize rovnaky odstup vedomosti a schopnosti od deti.
Ono ten prvy rocnik vychadza z toho, ze deti sa ucia od nuly citat pocitat, pisat...tak samozrejme deti co to vedia skor stagnuju.
a mmch sutaz typu Klokan je orientovany na takpovediac uspech velkej casti deti a tomu sa prisposobuju priklady, nie je to sutaz pre extra nadane deti z matiky, moje chodia na Maxik , tiez matem. sutaz, a maju aj uspechy aj 100percent vyriesenych prikladov v ramci svojeho rocnika a nepripadaju mi extra nadane na matiku.
@jolinka v škôlke sa tešila napríklad z toho, že ostatné deti ju počúvali a že im ona tú rozprávku mohla prečítať ako pani učiteľka. Nečítala ich preto, že by ju bavili. teda určite aj to, ale hlavný faktor bol skôr to, že bola ako pani učiteľka. Teraz ju knihy bavia, ale to by musela vypadnúť elektrina v celom dome a nefungovať telka. Skôr ju baví, ak jej čítam ja. Čítavala som jej od malinka, pomaly v čase, kedy ma ešte nedokázala vnímať. A jej sa to páči. Ak by som jej ja čítala, tak to vydrží donekonečna, ale samej sa jej nechce. Toho klokana som skôr uviedla preto, že psychologička skonštatovala, že z matiky nie je dobrá, povedala to aj pani učiteľka na začiatku školy, ale teraz ide na súťaž. Čiže neviem, či sa zlepšila, alebo to jednoducho neodhadli. Lebo napríklad aj to, že vie čítať, zistila pani učiteľka po mesiaci, keď som sa jej pýtala, či nevyrušuje pri čítaní.
@indiankaindi Ja som sa pytala na probemove oblasti hlavne preto, ze ked teda sa nudi, mohla by prave psychologicka navrhut nejake konkretne odporucania ze by jej v skole zadali zadania prave na tieto oblasti, aby nemala vsetko len "splavne" - automaticky lahke, ale musela sa aj v niecom snazit, zamakat, aby toto v nej nezakrnelo, ta schopnost snahy.
Btw: ja mam uplne priemerne dieta, ktorej v predskolskych testoch zrelosti vyslo vsetko dobre, ale nie nadpriemerne, ale Klokana mi ako pravacka vyratalo v pohode spravne tiez, okrem skoly ma este 4 kruzky 5 x do tyzdna (vratane soboty) a to sa nie ze nemusi ucit, ale aj + pripravu do skoly, a este ma aj volny cas...
Zda sa vsak hlavne ze psychologicka zle urcila tie slabe oblasti, ked spominala matiku (zjavne jej ide)a jemnu motoriku tiez zle urcene (kedze ako pises vela tvori), to sa stava, na vasom mieste by som testy isla s malou opakovat inde, kedze uz od poslednych uplynulo pol roka, da sa to aj oficialne, vybrala by som si naschval ine zariadenie (v tom kde ste boli si to po sebe nebudu chciet upravit a budu nadalej sa len potvrdzovat), vysvetlite im problem. Mozno vas nakoniec do triedy pre nadanych odporucia, ani na polroka nie je neskoro prestupit, ba dokonca v priebehu, poznam mamicku ktora prestupila asi mesiac pred skoncenim sk. roka, uz nechcela cakat a vysvedcko uz dostali na tej novej.
Mozno bude tam problem aj s EQ, co casto prave pri nadpriemernom IQ byva (nic v zlom), ked nevie pochopit co inym detom ide pomalsie napr. na tej matike, to moja je tiez pozera na horsich spoluziakov co maju horsie znamky a len raz som jej vysvetlila co a ako a hned sa do toho vcitila a vidim ze to pochopila a je k tym detom sucitna a chapava...
@indiankaindi vies, nechcem ta nejako hm, sklamat , ale ja napriklad v tom odudravani tvojej dcerky, v tom ako je neochotna ist do narocnejsich veci , lebo to sa este neucili...vidim zarodok akejsi no nechcem povedat ze priemernosti, lebo iste ma schopnosti ci intelekt nad priemerom beznej populacie...ale skor priemernosti v ramci sikovnejsich ci nadanejsich deti. ak sa rozumieme 😉
je fakt tak na hrane...lebo nadane deti maju ten samoposun v sebe, ona akoby lavirovala...na jednej strane, aka nuda, to uz viem, ale veci co uz neviem, tak nie, lebo to sme sa neucili. ako by sa bala viac zapnut hlavu a sla len v tej lahkej polohe, kde ju intelekt pusti. Napr. moja starsia dcera nebola v predskolskom veku ziadna hviezda, 5,5 rocna nedokazala este odratat 5 predmetov 😕 4 rocnu sme ako tak nadrvili farby, mala som casto pocit ze ine deti su "nadrvene" viac, alebo maju vacsiu snahu, isla z odkladom 7 rocna a citat pred skolou nevedela ani zdaleka, poznala pismena a sem tam precitala slabiku ci 3 pismenkove slovo. cize taky bezny priemer pred skolou, x jej mladsich spoluziakov vedelo citat pred skolou. dnes je piatacka a je najlepsia ziacka v triede, ale ona ten hnaci motor nastartovala v prvom rocniku, vybornou ucitelkou, tak ze na konci roka citala lepsie ako deti co uz prisli s citanim do skoly. kolko krat pride zo skoly ze tu a tu pisomku mala najviac bodov z triedy, na moje velke prekvapenie jej vyborne ide matika, ...ju ucenie bavi, a na tu uroven sa dostala z priemerneho ehm "hlupejsieho" dietata, zrejme ako polovica spoluziakov tvojej dcery 😉
tym chcem povedat ze niekedy, snaha napredovat je viac ako pociatocny naskok. 😉
@indiankaindi moja malá tiež robila tie testy cez šk.rok.presne ako píšeš,nudila sa v škole,nechcela tam chodiť,vyrušovala ostatné deti...úplne bola znechutená.tak v 1.ročníku 2týždne pred polrokom robila testy a na druhý den hned nastúpila do druhej školy kde je táto trieda.odvtedy sa teší do školy...idú rýchlejším tempom a to takýmto deťom vyhovuje.
@indiankaindi ja mam nieco pofobne.syn prvak testkvany iq , okrem priestorivej iq vsetko nadpriemer. V klasickej triede. Nuda. Je as, ma papier od psych. Ze ma mat indi vindi ulohy.niekedy ma niekedy nie, v triede sa ide podla priemeru, nie nadpriemeru.ucka je fajn, on puse rychlo a dobre, ale ako prasa s kostou, ucka nebaziruje na krasopise. Mohol by zas robit iq tesyy, ale je tazka povaha.uz nechce.v triede ma kamaratov, ucka ma pre nho pochopenie, ale furt otrava. Ma svoju citanku napr, ale jeho take vecu nebavia, cita encyklopedie a pod. A dahla este vezme na milost.
On aj co nevie, tak hned pochopi, v tom je tiez vyhoda , ale aj nevyhoda, ze ho otravuje to vecne opakovanie vsetkeho.tiez chodi na kruzky.on je taky svojsky @aj tym, ze je AS. Aj ked len trochu, ale napr. Na ziadnu sutaz ho nikto nedostane.nevie sa zmierit s tym, ze co ked prehra...ale z toho vyrastie.dufam😁
@indiankaindi podla toho co pises o tom hrani sa na ucitelku v skolke, ze ju tesilo preto citat detom, ze akoby bola postupila na vyssi level od nich, ked je ako pani ucitelka... Mi pride, ze mala si vytvorila velky nastup dusevnou zrelostou, co byva casto u dievcat. ale tento naskok sa moze vekom stratit, ako budu i ostatne deti dozrievat.
v kazdom pripade by som ju este raz dala otestovat aby ste jej neublizili. teraz sa v prvom rocniku nudi, lebo je o len o uceni toho co uz vedela pred skolou, ale neskor uz moze dojst na veci, pri ktorych bude musiet zabrat a vasa uloha je naucit ju zabrat, nevzdavat, nefnukat...ze to nejde, to mi netreba, to sme sa este neucili, to nebolo na ulohu atd. Lebo moze sa stat ze po prestupe do triedy nadanych deti opat zacne fnukat, ze druhi su lepsi, ze ona to nemoze vediet, lebo lebo...
Podporujte dalej jej kreativitu a tvorenie, ak ju toto bavi. Mozte skusit to Logico primo, my to tiez mame doma, dostat to v knihkupectve Panta Rhei, alebo vyhladajte na pocitaci, nejake didakticke hry, su i na matematiku, moje bavia tzv. fyzikalne hry , vsetko zabavnou formou, alebo ucenie anglictiny cez riekanky, pesnicky, nieco co ju nauci nieco nove, ale nebude moct argumentovat, ze v skole sa to neucili alebo ostatne deti to este nevedia.
Ahoj ja som v tretom ročníku prestúpila k mimoriadne nadaným ale tiež som mala dva testy podpriemerne. v Deviatej triede bolo pretestovanie a síce IQ sa nezmenilo vyšlo mi veľké nadanie na jazyky a podpriemer z matiky. Keďže z jazykov (dokonca aj zo slovenčiny) som mala trojky a matematika ma bavila chodila som na olympiady klokanov riešila som MAXov Tiež sa mi to nezdalo. Ešte raz by som dala malú otestovať 🙂 alebo sa potom porozprávala s pani riaditelkou či by nemohla odpolroka naríklad prestúpiť do druhého ročníka alebo dobrať učivo z prvého polroka druhého ročníka zarovno s prváckym(môj bratranec mal nejak tak odchodený prvý stupeň za 2 roky 🙂
@indiankaindi
http://www.vnimavedeti.sk/piccolo-zs
Su tu sady pre deti do 9r priblizne...primo je pre mensich, toto Picollo je uz pre vacsich..takze pre vas uz toto..si to popozeraj, su to rozne tematicke ohruhy, o prirode, o dejinach slovenska, o ludskom tele...aj matematika do 100 napriklad..cize su tam sady co by iste tvoju dcerku aj zabavili aj este naucili nove veci..mozes si to prezriet podla toho co vie a co ju aj bavi..
Je to take ucenie hrou..
LUK
http://www.vnimavedeti.sk/didakticke-pomocky-mi...
to uz ale neviem ci by nebolo pre vas malo...neviem co dcerka vie,..nas syn bude mat 6 a z LUK robime teraz peniaze a hodiny.....je to aj pre taky vseobecny prehlad kolko co stoji, ci je v obchode drahsi bicykel ako napriklad cokolada alebo chlieb ci cukrik....kolko centov ma jedno euro a take veci..ak toto uz dcerka ovlada bez problemov, tak to uz by pre vas nic nove a motivacne nebolo..
Kazdopadne, su aj ine hry ..napriklad V KOCKE -- su mnohe teraz od 8+
http://www.martinus.sk/?uItem=96562
je tam svet, historia, matematika aj veda -- ta je napriklad uzasna - o tom kto vynasiel ceruzku, v akom roku, v akej krajine..musi si citat tie otazky sama, cibri si myslenie, pamat, citatnie...nauci a vela novych veci..a ako hra je to super..my zatial hravame tie lahsie sady so synom co su od 5r a on to miluje...na tie vacsie este nemame lebo si to vsetko este sam neprecita...
Si aj ine hry pre vnimave deti...skus ju touto formou drzat v tom aby si cibrila mozocek a nestagnovala...v skole nech urobi co potrebuje zatial, ono ju ti spoluziaci dobehnu..a doma ju takto zatial rozvijaj..ono aj ona si musi zvyknut, ze nie je vzdy vsetko len super a ze sa niekedy aj nudime a musime robit veci co nas nebavia alebo nenaplnaju...
@jolinka vystihla si to dokonale. Akonáhle je niečo, kde musí viac zapať hlavu, alebo sa viac snažiť, tak končí, odmieta, nechce. A to sa bojím, že zanedbáme a potom to bude horšie. Preto chcem niečo, čo ju potiahne. Teraz je súťaživá, takže možno spolužiaci, ktorí sú lepší, by ju potiahli a snažila by sa, naštartovala. Ona je taký lenivec, načo sa snažiť, keď to netreba?
@kofa77 aj naša číta teraz Dahla 🙂 Ale musí mať náladu, aby sa jej chcelo. Väčšinou chce aby som jej čítala ja 🙂
@m.i.r.i Ďakujem, idem to popozerať a vybehnem aj do toho martinusu a uvidíme. Vieš, ja sa bojím toho, že ak teraz budeme robiť niečo navyše, čo ešte v škole nerobili a budú sa to učiť napríklad v 2 alebo 3 ročníku, budeme mať o rok znova ten istý problém. Že to, čo sa budú učiť, už bude vedieť a zase budeme tam kde sme 🙂 Ale skúsim ju s týmto otravovať a uvidíme 🙂
@indiankaindi vies co, trochu mi to pripomina spoluziacku mojej dcery. Chodila do triedy pre nadane deti. V matike jej to ide tak prirodzene super, moja je sikovna, ale nie az tak. To dievca tiez len tak po zamysleni riesi. Ale inak ma vsetko v pazi 🙂 Ja som niekedy ako na ihlach, len ked na nu pozeram. Ma jedneho konicka a je schopna ist tam, aj ked nie je v skole a je chora. Mama s nou nevie, alebo nechce pohnut. Ostatne konicky postupne vypusta, nic ju nebavi, nepise si ulohy. Taka trochu nezodpovedna. Neviem, ci to nie je aj tym pristupom v triede pre nadane deti. Teraz chodia spolu na osemrocne gymnazium a tam si uz nemozu len tak vybrat, co budu robit. Dcera je zvyknuta, ze nieco "musi", aj ked sa jej to nepaci. Taky je zivot.
K tvojej dcerke, si si ista, ze na nu nepremietas svoju nespokojnost? Ked okolo seba stale pocuva ze ma naviac, ze je sikovnejsia, mozete u nej naozaj rozvinut taky elitarsky komplex, a pocit, ze medzi "normalne " deti nepatri. Inak, pisanie, ci citanie je uz dnes dost bezny jav aj v predskolskej triede, toho by som sa nedrzala. Ten socialny aspekt, ktory si uviedla, nie je v pripravenosti zanedbatelny, prave kvoli schopnosti prijat zodpovednost za ulohy, prisposobit sa, akceptovat inu autoritu, do istej miery opustit egocentrizmus...(ja to chcem, toto nechcem, uz ma to nebavi, idem prec...) Na tuto temu som pisala diplomovku 😉
@stella33 dost si to vystihla, ten prvy odsek. u nas v meste v treide pre "nadane " deti je tento pristup. a z tohto dovodu som nejak od zaciatku nechcela ist touto cestou.
moj syn je tiez nieco take, ma svoje zaujmy, vie, co chce robit v zivote, dokonca aj skoly ma vybrane 😀 😀 , ak krajiny 😀, ale zvysok, tazka debata s nim.. ono je to aj tym, ze je AS, ale keby bolo na nom, riesi len to svoje a zvysok je mu fuk.
preto to beriem tak, ze ok, teraz mozno trocha nuda v skole, ale ja uz ho zamestnam nejak, ale pridu vyssie rocniky a bude musiet aj on trocha zamakat. vie, ze je najaka priprava do skoly, aj ked v sucasnosti je to smiesne z jeho pohladu vôbec o nejakej priprave hovorit, on si casto len rano rpelozi kknihy, niekedy aj to zabudne, do skoly chodi ako na vylet 😝 😀
ale obavam sa, ze speci treide by dopadol ako ta kamoska tvojej dcery 😒
@stella33 jasné, práve kvôli tej sociálnej oblasti zostala ešte rok v škôlke. Teraz je v tomto smere úplne v pohode, dokonca je vraj mimoriadne empatická a vnímavá voči ostatným deťom. Ona aj chápe, že im to ide pomaly, ale ju to brzdí a nudí. A našťastie okolo seba to, že je šikovná počúva v obmedzenej miere. Keď sa o nej bavíme napríklad s manželom alebo v rodine, tak sa snažíme vtedy, keď tam nie je. Ale samozrejme aj jej rozprávajú, že je šikovná a hlavne v škole pani učiteľka. Čo sa týka koníčkov, to je ako píšeš, ide tam aj keď je chorá, resp. chcela by. miluje svoje krúžky, nevynechá ich za žiadnu cenu. Iba keď jej to nepovolím, že je chorá alebo tak. Úlohy ju bavia, resp. vždy si ich spraví a je zodpovedná v tomto. Ešte sa nestalo, že by úlohu zabudla spraviť, dokonca som ju raz pristihla, ako si tajne robí písankový zošit dopredu. Aby mala aj písmenká, ktoré ešte nerobili a ona ich vie. Tak som jej musela vysvetliť, že toto nie 🙂
@indiankaindi môj syn keď išiel do prvej triedy vedel čítať , písať, počítať do 500. Prvú triedu presedel, potom mal nastúpiť do mesta do školy pre nadané deti.... Oni ho tam zobrali, len ja som nechcela z niekoľkých dúvodov - chceli každý mesiac 500 Sk, chceli aby sme sa skladali na počítačovú triedu, a na koberec do triedy a pod. hlúposti. chceli nás zodrať z peňazí. syn by do školy - 10 km dochádzal sám, bála som sa o neho bol jedináčik.... o syna som sa starala sama - otca nemá.
nakoniec chodil do ZŠ do 4 tr. a potom nastúpil na 8 roč. gymn. ani to som nechcela, ale syn veĺmi chcel, tak som potom privolila. Bála som sa o neho - musel 2 krát prestupovať na autobus. Gymn. skončil na 1, v súčasnosti je 3 roč. na VŠ. momentálne už má všetky skúšky a vyvaľuje sa doma.... 😀 😀 😀
ak je vec taká ako opisuješ - daj dieťa na 8 roč. gymn.
Ešte časom sa to môže aj zmeniť. Moja staršia dcéra pri zápise do prvej triedy bola veľmi šikovná. tiež vedela čítať, počítať - ale vedela som že na syna nemá.... pri zápise uč. povedala, že už teraz má vedomosti na 2 roč. V súčasnosti je 4 r. na ZŠ, je šikovná, ale na 8 roč. gymn. sa bojím dať pretože viem že to je dosť náročná škola...
@indiankaindi to ste na tom dobre, ze si robi zodpovedne ulohy, syn ohundre, ze ake hluposti on musi chudak robit, minule, citujem, sam pre seba v izbe pod nos: " neverim, ze JA TOTO TU musim robit" koniec citatu 😀 😀
ja za dverami som myslela, ze odpadnem, jak stary dedo
@kofa77 :D :D :D pekne to okomentoval 🙂 Ona je v takýchto veciach zodpovedná a hlavne v tom, čo povedala pani učiteľka. Keby pani učiteľka povedala, že majú večer vyliezť na okno a skočiť dole, tak ona si aj čas odlseduje, aby to bolo ako pani učiteľka povedala. Čiže úlohy si porobí, vie, že to musí mať, ale berie to tak, že pohodička. Väčšinou má písanie za pár minút a čítanie ignoruje, lebo veď to čítala v škole a vie o čom to je.
@indiankaindi ono je mozno aj tym, ze je dievca, predsa len my sme take zodpovednejsie stvorenia ako chlapi.
u nas mozu pisat domace ulohy v druzine aj prvaci, pokial s tym rodicia nemaju problem, takze moj to zbucha tam. pisat vie dobre, skaredo sice, ale krajsie ani nema po kom pisat.
ja som sa ho aj minule pytala, ci nechce znova spravit testy, on netusi, ze sa nimi meralo nieco ako IQ, samozrejme, ale teda ze v ziadnom pripade. takze nechavam ho zit a dychat a staram sa mu o program 🙂
@indiankaindi moja dcera casto odmieta robit zadania z dvoch dovodov... bud ju ta uloha nudi a nepoklada ju za zaujimavu, alebo si nie je ista, ci to urobi spravne.... ak si nie je ista aspon na 90%, tak ulohu sabotuje... no tiez mam s nou co robit 😒 ale snazime sa pracovat na tom, aby sme perfekcionizmus potlacali a zaroven ju ucim prehravat, co ide asi ruka v ruke...
@indiankaindi necitala som celu diskusiu, no neskusali ste rozmyslat nad tym, ze by preskocila rocnik? Mozno by sa to dalo teraz na polroku, ze by presla do druheho rocnika. Urcite by vedeli ako postupovat v tom ped. psych. centre, ktore patri ku skole, mozno by ju aj znova vytestovali... niekedy sa takto sikovne deti posunu k viac rovnym v tempe ucenia... Mohlo by to byt sice z pohladu kamaratov a tak trochu zatazujuce, ale na to prave by ju vytestovali a pripravili...
A este k tomu, ze sa jej nechce samostatne nieco zacat nove. Je casto chvalena - vami alebo pani ucitelkou, inymi z vasho okolia? Stava sa, ze nadane deti, ktore casto byvaju chvalene, nepustaju sa do zlozitejsich uloh, ktore dokazu odhadnut, ze neurobia na 100%, lebo nechcu zazit neuspech, nepochvalenie. Niekde tuto to pisali http://www.centrumnadania.sk/odborne-informacie... Takze ak ju vychvaluju vsetci, skusit skor s nou diskutovat... Prinesie ukazat hotovu ulohu, pochvalu povedat skor tym sposobom, ze s tym asi mala velku namahu, ze si ponamahala hlavku, prstiky... Skratka ocenit tu namahu...
super tema. Moja nastupuje v septembri do prvej triedy. Uz teraz nejakeho dobreho pol roka si sama cita rozpravky, pise texty na papier, spocitava uplne bez problemov do 10. Ja som ani nepozmyslala, ze by som ju dala do nejakej inej, ako obycajnej triedy, ale teraz som na pochybach. Minule mi ale riaditelka v skolke hovorila o tom, aka je Miska velmi sikovna, ze jej pomaly budu musiet vysvetlovat gramatiku /co my bezne doma robime, kedze sa pyta, preco je tam makcen, preco tam nie je makcen atd./ No a teraz som na pochybach, ci sa tam nebude nudit, ako tvoja mala. Tie testy do nadanej triedy sa kedy?
@paris3 presne aj naša. Minule písali písomku a ona nenapísala za celú hodinu ani čiarku, lebo si nebola istá, či pochopila zadanie. 😕 keď to vysvetlila, tak ju to učiteľka nechala napísať znova s tým, že nech to vypracuje ako si myslí a mala to bez chyby. A niektoré úlohy tiež robí s frflaním, ale zase spraví - teda ak je to do školy.
@jumama aj nad tým sme uvažovali, ale ona je taká, že už sa zžila s koolektívom a asi by to nebolo pre ňu najlepšie. Má síce kopec kamošov aj medzi druhákmi, dokonca aj medzi piatakmi, neviem či by ale bola ochotná meniť kolektív a pozerať na nich z inej triedy.
@nice202 My sme mali depistáž v škôlke niekedy v pred zápisom do školy. No a tam nám psychologička povedala, že je šikovnejšia ako ostatní a že by ju rada pretestovala, pretože bude zrejme odporučená do triedy pre nadané deti. Dohodli sme sa, že testovať ju bude čo najneskôr. Takže ju testovali začiatkom leta, vlastne posledný deň v škôlke v júni. O 2 týždne boli výsledky a povedala nám, že je na hranici, že by sa veľmi hodila do nadanej triedy pre tie nadpriemerné hodnoty, ale tabuľka ju nepustí kvôli tým trom, ktoré nemala nad priemer. Skús ju dať aj ty pretestovať a uvidíš
@indiankaindi dakujem za odpoved. Pomohla si mi.
tabulky nepustia klasika 🙂

@indiankaindi lepsie spravis, ked sa opytas v teme Navstevuje vase dieta triedu pre nadane deti....
kto nezazil, tazko to pochopi a nebude vediet poradit. tieto deti su niekedy uplne ine a bezne sablony na ne nefunguju....