icon

Školáci od septembra 2013

andrea.m
15. okt 2012

Milé maminky budúcich prváčikov.Je tu veľa tém špeciálne pre prvákov druhákov a pod.Ja dúfam že sa tu stretneme skupina mamičiek z rovnako starými detičkami a spoločne s našími ratolesťami sa na školu budeme tešiť a deliť sa o radosti a starosti zo školou spojené.

andrea.m
autor
20. feb 2014

@gretkab u nás si môžem prísť pre Tami kedykoľvek. na začiatku roka sme hlásili kto ju bude vyberať. čiže nikomu inému ju nedaju. chodím pre ňu ja, manžel alebo Filip. a väčšinou teda Filip kedže je 5tak tak jak mu skončí vyučko ide na obed, pre Tami a prídu domov. je to vždy okrem utorka a štvrtka kedy má Filip krúžky. vtedy ju vyberáme mi s manželom. system maju taký že prídem na vrátnicu a nahlásim: "maurerová 1.A" teta ktorá tam sedí nonstop zdvihne telefon zavolá do triedy a oznámi: "Tamarka ide domov s mamkou" a družinárka mi ju pošle na vrátnicu. v prípade že sú vonku na dvore alebo na nejakom podujatí vrátnička je o tom informovaná takže ma nasmeruje kam mám ísť 😉 podľa mňa je to úžasná systém. na starej škole kde chodil filip sme prišli na vrátnicu a domovým telefonom zazvonili do triedy a vypýtali si dieťa. telefon zodvihol kto ho začul prvý alebo bol najbližšie pri ňom čiže nie vždy družinárka. v 3 ročníku už s tým bol problém lebo zasrani ta začali zneužívať a posielali domov spolužiakov len tak 😠 ked mi to v triede nikto nedvíhal tak som si šla hľadať dieťa na šk.ihrisko 🙄 ach jo. na každej škole je to ináč.

veronika33
20. feb 2014

@gretkab určite to tak na Tajovského nie je a ani nebolo a ani neviem o tom, žeby sa také niečo malo zavádzať, jedine čo nechcú, aby sme ráno vstupovali do budovy, aby sa deti prezliekli samé, ale poobede im je to jedno, my máme triedu vedľa jedálne, ale aj tí, ktorí majú triedu v tej nízkej budove oproti plecháču si môžu vyzdvihnúť dieťa kedykoľvek ...

veronika33
20. feb 2014

@gretkab dnes som sa stretla s kamarátkou, ktorá má dcéru druháčku, takže už chodí do tej hlavnej budovy na Tajovského a aj tam pre deti chodia kedykoľvek, žiadne obmedzenia, aké si spomínala tam nie sú a tiež nevie o tom, žeby sa mali zavádzať. Vraj na Mlynskej túto novinku zavádzajú kvôli tomu, aby rodičia nemohli počúvať za dverami, čo sa deje v triede 😉 či je to pravda to neviem, ale spomínala to ďalšia mamička, ktorej dieťa chodí na Mlynsku.

gretkab
20. feb 2014

@veronika33 Dakujem za info 🙂.

katka.sa
26. feb 2014

Ahojte nemáte niektorá cd k učebnici Mini Magic 1 ?

andrea.m
autor
27. feb 2014

@katka.sa a nemaju ho v škole. skúste poprosiť učiteľku nech vám ho dá napáliť. ak dostávali nové knihy CD tam musí byť

katka.sa
27. feb 2014

áno majú iba jedno v škole , skúsim vypýtať od učiteľky.

rodinnevikendy2
Odpoveď bola odstránená
hasleerka
5. mar 2014

babule minule tu niekto spomínal Lucinku, keby nebola chorá, už mohla byť prváčka ako naše detičky ... prosím vás o pomoc pre ňu ... dávam sem link ... kto môže čo len euro poslať určite to pomôže...

https://www.facebook.com/groups/662914950419753/

andrea.m
autor
7. mar 2014

@hasleerka ja som spomínala. anjelika malého 😉

lucka002
14. mar 2014

Dobrý deň aj ja mám prvacku 🙂 september 2006 narodenu . Aj vaším dropcom sa ťažko začínal Tami stihla za prvý mesiac poriadnych pár šibalstiev 🙂 vyhodit sliz na stop ( boli sme ho zoskrabivat a vymalovat strop) vykopla loptu druhakom na střechu školy ,pobila sa so spoluziackou,mala dva záchvaty smiechu na druzine ...každý deň sme trpli čo nám učitelka na ňu pozaluje

miriamkac
16. mar 2014

Čawte maminy prvákov, neviem kam už napísať, ja som normálne nešťastná z toho Hupsovho šlabikára.
Ako, vôbec neriešim nejaké obsahové veci...o tom o čom sú články, ale som vyslovene pohoršená z prevedenia. Podľa mňa to autori totál odflákli, našla som v textoch písmenká, ktoré sa neučia (vlastne deti našli, pri čítaní), potom akosi autorom vypadlo, že slovenčina má te- te-ne-le, kde to dajú do pozornosti deťom až na konci šlabikára ale pritom ich to sprevádza celou druhou časťou a úúúplne vypadli autorom slovenské dvojhlásky ia, ie, iu ktoré pre istotu v šlabikári nie sú vôbec, len sa záhadne vyskytnú v textoch. 🙄 🙄 🙄 🙄

veronika33
16. mar 2014

@miriamkac je to ten najhorší šlabikár, už sme ho tu preberali napr. aj tu:
https://www.modrykonik.sk/forum/skolak/co-uz-vedia-vasi-prvacikovia/
najhoršie na tom je to, že sa počas roka už nedá prejsť na iný šlabikár. Ja sa musím veľmi premáhať, aby som pred dcérou na toho Hupsa nedávala, keď z neho čítame. Práve máme na úlohu tento text na precvičovanie "N"
z Hupsa je kohút
z Hupsa je slon
z Hupsa je slnko
z Hupsa je víla
Hups má na hlave balón
Hups má na hlave komín
S penou je Hups naozajstný
Toto určite precvičovať s ňou nebudem, našla som jej náhradný text

miriamkac
16. mar 2014

@veronika33 ako...ja toto neriešim....ale ma štve, keď čítam napríklad ten vnútorný text na N (o ktorých som ani nevedela, že sú tam...ako ani žiadny odkaz ani nič...ooo....) nemajú problém tam hodiť slovo "smiala"....a teraz v F-ku..."hviezda"...pritom deco má problém s tým ia...
A total som zúrila na začiatku...úplne vypadlo slabikovanie...musela som chlapcom maľovať slabiky, rozdeľovať slová, kým prišli na princíp spájania slabík do slov....no des...a pritom viem porovnať, lebo min. rok som toto isté absolvovala s dcérou tiež zo šlabikára od Lipku, ale ten bol 100 bodový, krásne slová farebne rozdelené na hlásky, jednoduché texty...no proste super.

veronika33
16. mar 2014

@miriamkac ja zúrim tiež od začiatku, takto si farebne slabiky označovali už v škole na hodine, keby som videla už v septembri aj druhú časť tohto šlabikára, určite by sme sa radšej poskladali a kúpili deťom iný šlabikár, aj naša učiteľka je z neho nešťastná, presne toto hovorila, že pôvodný Lipka bol súper (požičala mi ho tak som sa mohla o tom presvedčiť), v škole objednali pôvodný šlabikár ale došiel tento a keďže prvákov bolo veľa, nemali pre každého "starého Lipku"

yukki
16. mar 2014

A tak ani naši v šlabikári od Kamily Štefekovej nemajú vysvetlené dvojhlásky a ani automatické mäkčenie po dtnl+i e ..... tiež to moju mätie pri čítaní....ale zasa rozhodne texty sú také..normálne, logické, pekné, jednoduché... farebne odlíšené slabiky majú už iba v ťažších a dlhších slovách...

miriamkac
16. mar 2014

@yukki Ja som mala tú česť pracovať aj s tým starším šlabikárom, a preto viem, že sa to dá urobiť pre tie deti aj ľahšie a zrozumiteľnejšie...aj de te ne le...a v tom predošlom šlabikári bol text aj na dvojhlásky, proste bol prepracovanejší...ako to, že pletú písanie tlačených písmen mi tiež vadí...na začiatku s tým boli problémy, lebo mi malý písal "S" opačne a "2" tiež....:(..ale to som prekusla...ináč ja som proti tomu, aby sa učili písať tlačeným.
Tým som len chcela napísať, že viem, že sa to dá spraviť lepšie...ako je celý hupsov šlabikár....

yukki
16. mar 2014

@miriamkac tak určite...všetko sa dá spraviť lepšie. Ja zasa len píšem, že ani v inom šlabikári ešte v tomto čase nebrali dvojhlásky ani nebolo vysvetlené mäkčenie a slabiky už v zásade nie sú farebne odlíšené, len najťažšie slová...nie len v Hupsovom...ale tak na ten hupsov skvost som čítala zatiaľ samé negatíva len, no...
Schválne som sa kukla do Štefekovej, budú mať aj dvojhlásky, aj mäkčenie vysevtlené....rátam o nejaký mesiac necelý možno..... mne sa tento šlabikár pozdáva, veľmi.

andrea.m
autor
18. mar 2014

súhlasím s vami že celý hupsov šlabikár je jedná véééééľka kravina. Tami sa naučila plynule čítať sama od seba. ak má čítanie na DU tak väčšinou donesie nejaký prefotený text na papieri, našťastie. a to že v texte sú slova obsahujúce písmena ktoré sa ešte neučili u nás riešili takže im tie slova preškrtli a text sa čítal bez nich. to ste len mali vidieť tú katastrofu. potom prešli našťastie na tie prefocované texty (asi sa niekto sťažoval 😉 ) tak teraz je to podstatne lepšie. dúfam, len že toto fórum navštevujú aj autori hupsa. maju tu veľmi pestrú vzorku nespokojných rodičov 😀

elise
18. mar 2014

my máme virgovičovu celkom dobre sa zo šlabikára uči ale dávaju do textu slová s pismenkami ktoré ešte nebrali a to zmäkčenie to de te ne musim ho opravovať aby to čitam mäkkko a vela tam je spodobovania ale som spokojná sloá vu farebne oddelené ale nepáči sa mi že do šlabikára narvali ajčitanku my sme mávali čitanku zvlášť takto je to o ničom.

dadulak
18. mar 2014

Nám pani učiteľka tento týždeň dáva prezentácie a deťom samostatné prefotené papiere na ia, ie, iu, lebo v Hups-ovi nie sú. Ako mohol takýto šlabikár prejsť metodickým schválením? A už brali d,r,f. A tie texty. Mne sa niektoré slová zdajú dosť ťažké a to nehovorím, že veľa slov ani malá nepozná, napr. folklór, fanfára, flinta, gangster. Tie texty sú ozaj náročné. Boríme sa s Hups-om každý deň. Niekedy lepšie, niekedy horšie.

demartka
18. mar 2014

A skúšali ste nahradiť slovo cyklista iným slovom s podobným významom?A čo takto-napíš,aký trik ovládaš ty?A slovo famózny?Podľa mňa s tým majú problém dospelí a nie prváci....tento šlabikár podľa mňa vôbec nie je vhodný na učenie čítania pre prvákov.Dvojhlásky sú v ňom vynechané celkom,v textoch sú použité slangové a niekedy aj nespisovné slová,ktorým deti nerozumejú,s výslovnosťou a čítaním de,te,ne,le majú problém.Na začiatku roka som si myslela-o čom to hovoria,veď to nie je také zlé,ale každým dňom je to horšie.Nemám čo dať deťom čítať,pretože texty vôbec nevyhovujú.Napr.ako náhradu za text o Rúrike,ktorá žije v rúre a ovláda triky,v texte na R je -keby som bol dospelý,kúpim si bundu a ohúrim ňou Milku.Vezmem si ju za ženu a budeme mať mnoho detí.Budeme sa hrať s loptou,ja a proti mne ostatní,vyhrám asi ja,keď nie,budeme hrať dovtedy,kým nevyhrám,Milka sa hrať nebude,je pekná,ale s loptou sa nezahrá...povie mi niekto,ako výchovne môžem využiť tento text??Ohurovať oblečením-vedieme deti k nadradenosti-ja mám niečo extra,budem hrať sám proti ostatným,vyhrám ja,Milka sa hrať nebude,lebo sa nevie....Naša škola od septembra mení šlabikár,Hupsov určite nie a neviem si predstaviť,že by sa mu niečo ,,vyrovnalo,,-ani jeden zo súčasnej ponuky na Hupsa-našťastie-,,nemá,,

kulinan
18. mar 2014

@dadulak presne si to vystihla. tieto slová robili velký problém,fakt ťažko vyslovitelné....to ako je všetko nastavené, tie texty,slová,písané,tlačené....odpisy,prepisy,diktáty....ja občas neviem čo skor. HUPS je jedna katastrofa. Ked sme s manželom pozerali čo sa bude čítať,tak text,ako zdrhnúť zubarovi z kresla ked sa bojíš....to je výborný príklad pre nášho chalana,čo nie je z tých hrdinov...a to takéto veci má čitať,akože to je normálka.
Prečo všetky školky neignorujú tohto hupsa. 😠

hasleerka
18. mar 2014

no my máme tiež toho šialeného hupsa ... ja sa dopredu ani nepozerám aké články sú tam ... a tuším tu niekto spomínal o ď, ť, ň, ľ a v knihe to asi nikde nie je ... ale dcéra dnes prišla a niečo mi o tom hovorila ... takže počítam že pani učiteľka našich aj doplňa podľa vlastného uváženia, neviem ... zatial nemáme problémy s čítaním ...

sojana
20. mar 2014

my máme šlabikar od Stefekovej a som velmi spokojná, pred týždnom preberali de te ne le-i, a teraz dvojhlásky. ale naša p.učitelka od prveho písmena zaviedla domáce diktáty a každý pondelok ich kontroluje ako a čo sme s detmi písali , takže mala už písala všetko len som jej hovorila teraz nie mekčen,lebo je tam take písmenko,teraz nie j,ale i, takže taku predprípravu už mala za sebou, no je to náročné každý den vymyšlat vety,aby sa stale neopakovali.

miriamkac
20. mar 2014

@veronika33
@yukki
dievčatá...pridávam geniálny bonus z pracovného zošita k hupsovmu šlabikáru:
cvičenia k písmenku "G", "g"...mali dopísať vetu v správnom tvare....v cvičení boli AŹ tri vety...a z toho jedna končila slovom "GULÁŠ"...a písmeno "š"...budú brať až o pár písmeniek ďalej...ale uuurčite v tých troch vetách sa nedalo poskladať slovo z písmen, ktoré poznajú 😅
Ja sa už len smejem......lebo by som celý šlabikár aj s ich gombíkovou vojnou (ako to ma dorazilo)...šlahla o stenu....chodím sa sem vyzúriť...tak ma berte s rezervou...pred chlapcami nemôžem:D

veronika33
20. mar 2014

@miriamkac tak my práve preberáme "D" a dnes som skoro od zúrivosti roztrhala šlabikár. Ten text o tom drakovi s dvoma hlavami je naozaj "úžasný" a super vhodný pre prvákov. samozrejme je v ňom aj písmenko "R" ktoré ešte nepreberali ale tie slová : "vzdala" "odsekla" a iné perličky jej nešli prečítať aj keď to čítala už 5 krát, ja som ten text už viacej nemohla počúvať. Obdivujem učiteľku, že ona to chudera počúva 26x minimálne, to ja by som už bola po infarkte ...

veronika33
20. mar 2014

@sojana aj my píšeme každý deň dva riadky diktátu a často si vypomôžem práve Štefekovej šlabikárom 😉

kulinan
20. mar 2014

@miriamkac ja ťa plne chápem, dva krát prečítaní text o gombíkovej vojne...nemám slov. Ja si myslím,že ma už nič neprekvapí,ale opak je skutočnosťou. Rada by som sa stretla s p. Lipkom, on sa asi zbláznil ked toto spracovával a oponenti, tí mali tiež oči zatvorené či čo? 😖

kulinan
20. mar 2014

@veronika33 toto som s ním prečítala dva krát a odmietla viac, toto nech si čítajú kde chcú,ja nemám nervy na takéto sprosté slovíčka....