Školopovinné dieťa v zahraničí
Ahojte,potrebujem poradit.Mam synceka ktory ma tento rok nastupit do prveho rocnika.Zijeme v Nemecku ,tak sme ho zahlasili do &nemeckej skoly kde nemaju ziadny problem.No zo Slovenska nam dali odkazat ze musi nastupit do &slovenskej skoly,kedze ma trvaly pobyt na Slovensku.A ze ma potom chodit na preskusania,co je podla mna hlupost aby sa mu plietla slovenksa aj nemcka gramatika.mate niektora taketo skusenosti.Dakujem VAM
@bubelko ja som si naozaj myslela ze to je len spojene s trvalym pobytom - ako hovorim mojich detvakov sa to nastastie netyka a ako som uz povedala neviem si predstavit ze by sme sa mali este plus k tomu co uz maju na krku este ucit aj sk materiu
@prasiatko30 ja som si tiez myslela, ze sa to tyka len tp, ale potom som bola vyvedena z omylu 😖 a nas sa to zial tyka. ale tak snad to nejako dobojujeme. bud rada, ze vas nie 😉
@bubelko mas pravdu je to problem pre tych co sa na Slovensko vratia,ta lekarka co som ju tu spominala mala dceru v skole s britskou vyukou ktora bola atestovana aj GB ambasadou ale aj tak mala problem pretoze dcera nemohla dalej pokracovat na SK podla slovenskych osnov,na nic jej nebolo ze hovorila perfektne anglicky,arabsky ze ovladala Koran(ano aj zahranicni studenti nemoslimovia sa to musia ucit tu) a ze mala z matiky,historie same jednotky,musela opakovat na SK vynechane roky a matku nahanali kade tade za to.
@bubelko - ako casto sa chystas dat deti preskusat? kazdy rok? kamoska ucitelka mi vnukla dobry napad ale neviem ako bude realizovatelny v praxi, ze oficialne preskusat kazde dva roky, s tym ze v roku kedy by neboli hodnoteni si dat len skusobny test s ucitelkami, len neviem ci bude ochota 😅
@babulina este netusim. zatial rozmyslam raz za rok. nam riaditelka navrhovala testy kazdy kvartal, s tym, ze ich budeme posielat, aby som vedela, ako syn postupuje a potom na konci roka hodnotiaci. to sa mi celkom paci. a ak pani ucitelka bude ochotna to takto robit, tak by to bolo fajn. ono mam pocit, ze tym, ze je vela deti takto na skolach, su aj riaditelia a ucitelia flexibilnejsi. ale zas ako kde.
my sme museli riesit este aj to, ze na svk by syn nastupoval tento rok uz do 1.tr ale tu vo sui je este len skolkar. takze sme ziadali odklad na svk o rok na zaklade nie nezrelosti, ale z dovodu neskorsieho nastupu do 1.tr v zahranici. a dali nam ho. znamej bez psychoposudku odklad nedali, takze ma teraz syna v 1.tr na svk, a tu v skolke, co je teda riadna haluz.
inak nam tiez vravzea, ze sa da aj raz za 2 roky alebo raz za 4 roky (prvy stupen).
@bubelko si ma potesila ze vam schvalili odklad kvoli inemu dovodu nez zrelosti, aj my takto uvazujeme, u nas sice dovodom je ze dcera neovlada jazyk krajiny takze budeme sa mordovat najprv s tym a az nasledne s citanim pisanim po slovensky a plus jeden prakticky dovod ze ak bude mat odklad tak staci riesit zs a nemusela by som potom aj ss -prvy rok riesit, je to vypocitave ale ked zakon je tak blby tak co uz treba si nejako pomoct
Ahojte, tak my byvame v Nemecku a moja dcera zacala chodit tu do prveho rocnika...toto vsetko co tu pisete som vobec netusila...nastastie, ze som nakukla sem :P musim to rychlo zacat riesit...inak je to nezmyselne ale naozaj tak..hladala som na stranke Ministerstva skolstva..tu je vytah...
Žiak plní povinnú školskú dochádzku v základnej škole v školskom obvode, v ktorom má trvalý pobyt alebo zákonný zástupca môže vybrať pre svoje dieťa aj inú základnú školu (kmeňová škola).
Na základe povolenia riaditeľa školy môže žiak absolvovať osobitný spôsob plnenia školskej dochádzky - v škole mimo územia SR. Podrobnosti o vzdelávaní žiaka podľa § 23 písm. b) „mimo územia SR" stanovuje § 25 citovaného zákona.
V prípade plnenia povinnej školskej dochádzky mimo územia SR žiak vykonáva skúšky v kmeňovej škole spravidla za každý školský rok, najviac však za všetky ročníky po ukončení štvrtého ročníka a deviateho ročníka základnej školy. Termín skúšky dohodne s riaditeľom školy zákonný zástupca žiaka do 15. mája kalendárneho roka, v ktorom má skúšku vykonať.
Ahojte, aj my sme sa vybrali do nemecka, neviem kolko tu zostaneme, kedze vsetko zavisi na manzelovej praci, je mozne ze to casom bude ina krajina, neviem. ja som ako dieta tiez fungovala tak ze kazdeho pol roka som musela chodit na svk do skoly ale vtedy este nebola eu. problem je presne 1. financny, 2. aj ja uz mam pracu a sefovi sa to moc pacit nebude 3. a hlavny Maxim nema poriadne prazdniny lebo bud ideme na 2 tyzdne pred prazdninamy na svk a tak sa rychlo nieco na neho nalepi a potom pocas prazdnin dorabame zameskane z DE ☹ trvaly pobyt urcite odhlasovat nebudeme, ale to pravidelne preskusanie 😠 😠 😠 😠 mi velmi vadi.... da sa s tym nieco robit? vsak deti z inych krajin to nepoznaju a aj ked pride zahranicne na svk tak mu uznaju predosle rocniky a pracuju s nim dalej. prosim radte 🙂
Cestujete, študujete alebo pracujete v zahraničí? Tak určite poznáte tú situáciu, keď sa vrátite domov a vidíte svoj účet za telefón. Už žiaden roaming v Európe! Zrušme nezmyselné poplatky za telefónne služby v zahraničí od decembra 2015. Podporte našu petíciu proti roamingu v Európe a zdieľajte: http://www.change.org/zero-roaming #zeroroaming. Nenechajme telefónne spoločnosti, aby nás okrádali. Sledujte nás na twitteri: @zeroroaming2015 a na facebooku: Zero Roaming 🙂
@bubelko ahoj prosim ta vies mi poradit??ja idem zo synom do nemecka na rok za manzelom zo slov.skoly dostaneme uvolnenie ale musi syn navstevovat skolu aj tam?lebo ja budem doma a mohla by som ho postupne pripravovat na komisionalne len neviem ci ho tam mozem nechat doma dik za radu
@wilagrande vo sui musi chodit do skoly, predpokladam, ze v nemecku tiez. Ak tam idete oficialne, t.j. budete mat povolenie k pobytu (neviem, co davaju nemci), tak by som ho nahlasila. Pripadne sa opytaj bud v mieste buduceho bydliska, malu vy ti vediet poradit 😉

@prasiatko30 tyka sa to vsetkych deti, ktore su obcania sr. aj ak nemaju trvaly pobyt na svk. jediny rozdiel je v tom, ze ked rodicia a deti nemaju tp, tazsie sa hladaju a nahanaju. ale staci, ze sa po x-rokoch vratia a je problem na svete.
celkovo su co viem mozne 2 varianty: normalne prihlasit dieta do skoly, a potom poziadat o individualny studijny plan a chodit raz za urcitu dobu na skusky.
druha - zapisat dieta do svk skoly, a v case nastupu priniest potvrdenie, ze dieta absolvuje skolsku dochadzku v inom state a nebude chodit na skusky a nebude mat svk vysvedcenie - to je pre ludi, ktori fakt vedia, ze uz sa nevratia.
my sme zvolili prvu - nikdy neviem, ci tu zostaneme, ci nie, tak radsej nech ma aj svk vzdelanie.