Školská akadémia bez súhlasu rodičov
Deti idú mať školskú akadémiu. Nikto sa nás rodičov nepýtal, či vôbec súhlasíme aby deti vystupovali. Triedne učiteľky si vytipovali konkrétne deti , nevystupujú všetky. Oznámené nám to bolo v piatok na rodičovskom , deti už majú program nacvičený. Náš prvák doma nepovedal nič lebo to bolo prekvapenie. Konať sa to bude v piatok po škole ( začiatok o 18:00! , program bude trvať cca tri hodiny). V sobotu o 16:00 a v nedeľu o 13:00 v kultúrnom dome. Nepáči sa mi ako nás rodičov postavila škola pred hotovú vec. Ďalší šok pre mňa je to, že ja ako rodič musím dieťaťu zabezpečiť kostým . Alebo teda skôr zaplatiť. Musím zaplatiť 5€ za tričko , 3€ za čiapku, 5 € za legíny a 7€ za topánky a 2€ za ponožky... Kostým mu síce potom zostane, ale povedzte mi, načo mi budú doma cvičky, legíny, čiapka pre trpaslíka a nadrozmerné tričko? Nie som vôbec nadšená z toho a rozmýšľam ako sa k tomu postaviť. Je pekné, že škola chce spraviť nejaké predstavenie pre verejnosť na ktorom zarobí, ale prečo to mám ja ako rodič platiť? Ešte aj lístok si musím kúpiť za plnú sumu .príde vám toto jednanie školy v poriadku? A ostatní rodičia nadšení z toho, že ich deti budú vystupovať. Len dve sme sa začudovali tomuto prístupu.
Nestíha úlohy, učenie ....nemajú toho najmenej .... nezveličuješ trošku?? Píšeme o prvákovi na ZŠ
Nakoniec si to dobre vyriešila a na budúce máš pokoj.
@patka06 nie nezvelicujem. Cez víkend majú bežne na úlohu matiku , písať v písanke a čítať buď v šlabikári alebo v čítanke.. toto je napríklad z minulého víkendu. Do toho každý piatok dostanú zošit na diktáty a majú do pondelka napísať diktát 8 viet.
To je max. na hodinu - keď beriem celé strany písania, čítania a počítania
Ak nestíha, neber to v zlom, to by som riešila viac ako akademiu cez víkend
@patka06 neviem kde si sa dočítala , že nestíha 😃. Len šomrem, že je toho veľa. V piatok ho z družiny vezmem 16:30 po práci,17:30 má byť už v kultúrnom dome . Tam budeme minimálne do 21:00 . Kým prídeme domov bude pol 11, pre neho neskoro v sobotu bude vyspávať do desiatej. 11:30 má cvičenie s fyzio. 12:30 končí. Doma sme o jednej. Obed ,oddych, a môžme sa chystať opäť na vystúpenie. 15:30 musí byť v kultúrnom dome. Cca o 19 skončia. To zas len domov, večera , hygiena a dobrú noc. V nedeľu doobeda úlohy, obed a odchod na vystúpenie. O 16 skončia a potom si konečne môže užiť "voľný víkend" . Ja pomedzi to musím stíhať variť , starať sa o mladšie dieťa. Tiež nie sme na baterky.
Prepáč, vyzeralo to, na prvý pohľad, že nestíha, preto sa sťažuješ ...
Už vidím, že je to ok a čas sa našiel
Držím palce a užite si vystúpenie
@bejka90 nejde o ZUŠ ale normálnu školu. A program na piatok, sobotu aj nedeľu. Si vezmi že v dnešnej dobe 50% detí je z rozvedenych rodín a na víkendy chodia za oteckom, alebo sa vtedy striedajú v striedavke, a toto sa dozvedia len pár dní vopred. Pre také rodiny to môže byť veľká komplikácia, akurát čo sa na tom pohádajú a schytá to dieťa. Kopa ľudí už má plány na víkend, oslavy, návštevy, zaplatené výlety, začínajú jarné práce, treba ísť s nimi pomáhať starým rodičom... Pritom od januára nacvičujú, úplne by stačilo keby dali oznam začiatkom februára, každý sa vie dopredu zariadiť a nakoniec aj pre učiteľku by bolo lepšie keby jej hneď v začiatkoch nácviku rovno povedali rodičia ak ich dieťa nechce či nemôže prísť. A tá cena, nech mi nikto nehovorí že na bežnej škole kde je 300-400 detí sa nenájde aspoň 30 detí pre ktoré to bude naozaj nezaplatitelna cena. Niektoré školy sa správajú akoby rodičia boli dojná krava na peniaze.
@patka06 máš prvákov? Lebo ja mam aktuálne prvacku aj druhacku a teda toľkoto úloh ako uvádza autorka je na dlhsie a mňa osobne by tresol, mať to cez vikend ... ešte im to čítanie nejde tak plynule a aspoň naše by mali čítať aspoň 2-3x, v šlabikári su už texty na pol strany. Písanie, keď sa sústredí, tiež zaberie čas... nezlahcuj situáciu, kazde dieťa je iné a každému to trvá inú dobu. Autorku úplne chápem.
Autorka nehnevaj sa, ale ak dieta kvoli skole prakticky nema vikend, tak by som mu napisala ospravedlnenku, ze z dovodu skolskych akcii si cez vikend nespravil DU. Cez vikend si ma aj dieta oddychnut.
A porozpravala by som sa s ucitelkou o primeranosti takeho mnozstva uloh, pochybujem, ze dve strany z pisanky deti v skole napisu za jednu vyucovaciu hodinu. Cize vlastne dobiehate doma, co ucitelka nestiha.
Pozri máš dobre argumenty...na toto predstavenie by som už šla aj s dieťaťom,ale išla by som po ňom rovno k riaditeľovi a presne všetky tieto argumenty mu vysvetlila,že takto sa to robiť proste nemá a ze kto ti vráti sumu za angličtinu,na ktorú vlastne ani nechodil,lebo cvičili na nejaké predstavenie. Alebo sa ozvať na rade školy.
35e za vystupenie vlastneho dietata?😲 Wau,tolko nestoji ani listok na predstavenie v SND,kde hraju umelci a nie ziaci zo skoly. Este to mozes synovi vysvetlit a dohodnut sa, ze "sa nebude citit dobre" cez vikend a urobit ucitelke tiez "prekvapenie". Ako pardon, pri tom ZRPS,co platis + dalsich cca 60e za besiedku je prilis.
Mohla to oznámiť skôr napr cez edupage ale cez sms. Tiež nenam rada takto na poslednú chvíľu veci riešiť. Dieťa by som tam dala určite sa bide tešiť.
Som taký rodič, že by som neváhala dať na aktivitu dieťaťa aj 200 Eur. Deti boli vždy na prvom mieste vo všetkom. Oni nikdy nesmeli počuť niečo také, že teraz na to nemáme alebo nedajbože, to nekúpim, lebo je to drahé. Vždy sme museli mať na deti. Je pravda, že sme ich mali až vtedy, keď sme boli úplne zabezpečení a bez akýchkoľvek pôžičiek. Dovtedy mať deti je neľudské trápenie sa pre rodinu aj deti. Čo myslíte žienky, čo povie a ako sa bude cítiť dieťa autorky, ak niektoré z ostatných sa ho opýta , prečo jeho mama nechce, aby vystupovalo? Deti hovoria pravdu a ak povie, že preto, lebo je to drahé, ostane to s ním aj do budúcna. A ak autorka sa v tom zmysle rozprávala aj s inými rodičmi, určite boli medzi nimi aj takí, ktorí jej správanie nepochopili a rozoberali to doma. Dobré meno kvôli peniazom svojmu dieťaťu nenarobila. Hlavné, že bráni v jeho prejavoch a tým ho brzdí aj v iných, neskorších prejavoch a to nielen vo vystúpení.
Čo sa týka zaplatenia kostýmu, škola žiadne iné financie nemá, s ktorými môže na takéto účely disponovať. Aj za socíku si rodičia všetko na vystúpenia detí platili sami a tých vystúpení bolo veľa. Na každú príležitosť., no s tým rozdielom, že rodičia si ten kostým museli pozháňať sami alebo ho ušili, či dali ušiť. Kvôli jednému kostýmu som cestovala z KE do Prahy, iba tam ho mali.
@evkatk prepáč, ale fakt mám pocit, že nie si v poriadku. Za prvé nikde a pred nikým som sa nevyjadrila , že je niečo drahé a nemám na to. To si si vyfantazírovala sama. Ďalšia vec to brzdenie prejavov? Aké prejavy svojho dieťaťa brzdím? a čím? Tým, že sa ohradím proti tomu aby ho využívali? Tebe naozaj príde v poriadku aby škola využila " šikovné " deti na robenie pr pánovi riaditeľovi? ... A čo myslíš, ako sa cítia deti , ktoré nevystupujú lebo nie sú dosť šikovné? ... Ja mám obavy, že si to práve ty čo svojim deťom nenarobila dobré meno.
@evkatk takže je OK, ak sa matka snaží umožniť dieťaťu rozvoj talentu/šikovnosti v ZUŠ, obetuje na to svoje a rodinné pohodlie, prispieva aj na vystúpenia a cestovanie na rozne súťaže, festivaly, kostými, pomôcky. V ZUŠke ho niečo naučia, aj odprezentujú a teraz si mírnix dírnix nejaký ego riaditeľ "zneužije " celú snahu a schopnosti dieťaťa na svoju samoprezentáciu pred nejakými snobmi ?! Veď to nie je jeho dieťa, nie je jeho škola, tak prečo sakra na tajno a poza chrbát rodičov niečo takéto vyvádza ? Tu už ide o zneužitie a vydieranie detí a rodičov, súkromný čas , peniaze.
A ostatné baby - čítajte s porozumením a rozmýšľajte, kým tu trepnete také sprosté komentáre a útoky.
@evkatk To vazne si sla z KE do Prahy pre kostym na skolsku besiedku?🤣🤣🤣🤣
(Ak nie na besiedku, ale tancuje alebo robi gymnastiku zavodne, tak to nemozes porovnavat so skolskou akademiou.)
A deti nemozu počuť, ze nekúpime, lebo je to drahe?
...aby sa ti ta rodičovská premotivovanost raz neobratila proti tebe...
A neboj, autorkine dieťa určite neutrpí ujmu, ked nebude vystupovať na jednej skolskej besiedke.
Naopak ho mama naučí, aby ho nezneuzivali...lebo ved umenie je zabava, co ti len tak z neba spadne a vo svojom volnom case si povinný nielen chodit na každú príležitosť ako kulturna vlozka, ale este si aj priplatis za kostym a príbuzni kazdy jeden po 35e. Sak to profi divadlá nemaju tak ceny.
Takych ako ty potrebuji taki riaditelia...
Tvoje príspevky sú ozaj fascinujuce.
Ak autorka svoj príspevok nepísala aj preto, že je to drahé, prečo potom spomínala jednotlivé malé sumy a že niektoré veci z toho nevyužije? Veď celý jej príspevok je jedna sťažnosť na to aké je to drahé a samé kalkulácie. Niečo také by som sa hanbila napísať. Píšu to zo zúfalosti takí, ktorí na to nemajú a preto sa na tú sumu verejne sťažujú. Potreby dieťaťa a to je jedno, či na vystúpenie, o ktorom si myslíš, že je to zneužívanie, sú na prvom mieste, pretože sa prezentovať bude dieťa so svojimi schopnosťami a v tom ho treba podporiť a nie ubíjať jeho snahu. Každému, nielen mne musí byť jeho dieťa so svojimi potrebami na prvom mieste vo všetkom. Ja som sa tým nechválila, že vo všetkom uprednostňujem potreby dieťaťa. Je to prirodzené pre každého rodiča, ktorému na dieťati záleží. Potrebám dieťaťa sa musíme prispôsobiť a nie sa nimi chváliť. Nikde som nepísala, že byť chudobný je hanba, ale hanbu dieťaťu môže urobiť rodič už tým, že burcuje a dotazuje sa ostatných rodičov a pritom spomenie, že tá akadémia vyjde rodiča draho. Také niečo svojmu dieťaťu urobiť nemôže. Nie každý to tak vníma a ľutuje peniažky vynaložené na svoje dieťa a jeho prezentáciu schopností. Lilope asi na jej deťoch nezáleží, ak nechápe, že rodič svoje deti uprednostní pred kadečím ostatným a dieťa je pre neho na prvom mieste pred všetkým ostatným, aj peniazmi. Takých rodičov, ktorí možno svoje deti nenávidia je samozrejmosťou, že ich nezaujíma, že pre nejakého rodiča jeho dieťa so svojimi potrebami musí byť na prvom mieste pred všetkým iným aj peniazmi. Beriem to.
Fond ZRPŠ sú peniaze, ktorých konkrétny účel je daný presne a schválený na prvej plenárnej schôdzi začiatkom šk. roka. Nie je to na kupovanie šatstva deťom. To naozaj existujú rodičia, čo sa nehanbia napísať, že kostým má financovať škola cez ZRPŠ? To dokážu niektorí až tak klesnúť pre zopár Eur? Okrem iného sa zo ZRPŠ dotujú aj časti súm za niektoré knihy, pracovné zošity, atď., aby to rodičov nevyšlo draho, športové aktivity, súťaže, ceny,...
Pozháňať vhodný kostým pre dieťa by nemal byť problémom ani na konci sveta. Skúposť rodiča sa v tom nesmie prejaviť.
A máte zaručenú informáciu, že táto akadémia je pr pánovi riaditeľovi, jeho prezentácia pred snobmi, na čo zneužíva deti, na to treba mať dôkazy pred zverejnením takýchto komentárov a dokázať to. Inak je to trestný čin ohovárania. Za akým účelom sa riaditeľ prezentuje zneužívaním detí jeho školy? Nechápem, lebo žiadne účely na prezentáciu riaditeľov nepoznám. Načo by mu to bolo a kto sú tí snobi? Jeho priatelia,...? On prezentáciu pred rodičmi ani verejnosťou nepotrebuje a akadémie sa robia preto, aby sa prezentovali deti tým, čo vedia. Naozaj tvrdenia robenia si pr sú scestné, takéto robenie riaditelia škôl nepotrebujú k ničomu. V škole je všetko presne stanovené, žiadna akadémia to nezmení. Tvrdenia o samo reprezentácii riaditeľa a zneužívanie detí školy na prípravu programu sú primitívne výmysly, ktoré treba dokázať. Sama som vyše 30 rokov bola riaditeľkou ZŠ a žiadne vystúpenie nemohlo byť v môj prospech. Riaditeľ sa nemá pred kým prezentovať a niečo dokazovať. Zorganizovanie akadémie je iba náročná práca navyše. S tým vyberaným vstupným, je to už iné. Nikdy za akadémiu a akékoľvek vystúpenie detí školy sa neplatilo a nemalo by platiť, pokiaľ nejde o schválenú benefičnú akciu. Tam je príspevok dobrovoľný. a jeho použitie konkrétne účelovo dané. Ak naozaj je stanovené povinné vstupné, potom je treba podať proti riaditeľovi školy trestné oznámenie za nedovolené obohacovanie sa.
Akadémie a akékoľvek vystúpenia detí sú výlučne na prezentáciu detí a nie riaditeľa. Ak dieťa v mladom veku k tomu bude pristupovať tak, že je to hlúposť učiť sa na vystúpenie a je vedené z domu k tomu, že to je iba jeho zneužívanie, tak bude pristupovať ku všetkým požiadavkám na neho kladených aj vo vyučovaní: " Veď to je všetko len moje zneužívanie, ktorému nemám podľahnúť a nič sa nebudem učiť, čo odo mňa učitelia chcú."
@evkatk pretože ide o princíp. Normálnemu človeku nie je po vôli dávať akékoľvek sumy peňazí ak s tým vnútorne nesúhlasí a ak si je vedomí, že vec, na ktorú dá peniaze už nikdy nevyužije jeho dieťa. Ak dáš škole nemalú sumu na ZRŠ a triedny fond, tak logicky očakávaš, že sa tie peniaze použijú a nebude ťa škola zaťažovať tým, aby si POVINNE dávala peniaze na niečo, čo tebe ani dieťaťu netreba. Keby aj odmietla dať tie peniaze na handry a dala ich bezdomovcovi - sú to jej peniaze a má byť výsostne len jej vec, kde sa ich rozhodla dať. Ale tu ti už mnohé naznačili, že píšeš úplne scestné "argumenty" a nedochádzajú ti veci, ktoré po všetkých vysvetleniach autorky by pochopil aj hojdací koník.
Zeny, je uplne zbytocne reagovat na prispevky od evkatk. Pohladajte si jej prispevky aj v inych diskusiach. Tato osoba ma podla mna velmi posunute vnimanie reality. Je presvedcena o svojej nadradenosti, vsetky sme tu pod jej uroven a jej prispevky sluzia jedine na prezentaciu svojej dokonalosti.
@kivivi Aaale, reagujme, ona potom zase napise nieco zaujimave. Velmi ma bavia jej prispevky, sice si musim zatlacat oci, aby mi nevypadli, ale je to zábava.🤣🤣🤣
Minimalne je najlepsia vo vsetkom na planete Zem a prilahlych galaxiach. Nemam veľmi príležitosť stretnut takych ludi v reálnom svete, tak mi dopraj, prosim ta.🤣🤣🤣
Ak Ta to velmi serie a ide Ti o princip, napis o tychto praktikach zriadovatelovi, vycisli mu to cele. U riaditela nepochodis, kedze to je "jeho" akcia a tesi sa na vyzbierane peniaze. Ucitelky su na konci, maju to od neho nariadene. Urcite nie je v poriadku, ak Ty ako matka vystupujuceho dietata, ktoremu musis kupit za svoje kostym, si musis platit aj za listok a este budes robit sofera a z vikendu nemate nic. Toto je totalne ujeté. Ved co keby ste mali nieco zaplatene...pobyt vikendovy? Nech to je prekvapenie pre deti, ktore nevystupuju, ale nie pre rodicov deti, ktori musia celu tu paradu pomoct zabezpecit. A urcite nie je O.K., ak miesto zaplateneho kruzku anj robia nieco ine.
@sardinka32 zriaďovateľ je obec a pán starosta je vážený hosť 😃 , veľký kamarát s pánom riaditeľom čiže by sa moja sťažnosť asi niekde po ceste stratila . Ale už sa určite nebudeme na podobných akciách podieľať... A tiež nerozumiem ako rozmýšľali, veď tie deti aj ochorieť môžu, vlastný program. Úprimne by ma zaujímalo čo by robili keby im tam polovica detí nepríde...
My sme mali akadémiu minulý rok. Keďže išlo o akadémiu k 45. výročiu založenia školy, tiež bol program cca 2,5 hodiny. Akadémia sa konala v máji, ale o všetkom sme boli oboznámení už v septembri, na začiatku školského roka a postupne sa to riešilo na takmer každom rodičovskom združení. Rodičia dobrovoľne v triede prispeli financiami na organizovanie akadémie (my sme dali tuším 15€). Kostýmy a veci, čo boli potrebné na vystúpenia sa kupovali priebežne od septembra a väčšinou to boli pár eurové veci, objednávali ich hromadne - naša triedna.
Akadémia bola v jeden deň - piatok - v troch blokoch. Ranné vystúpenie o 9,00 (pre školy, škôlky a pod)., potom išli z kulturáku do školy na obed, ďalšie vystúpenie bolo 13,00 pre starých rodičov a verejnosť a o 17,00 bolo pre rodičov. Vystupovali VŠETKY deti z tried, žiadne také, že len "vyvolení." Resp. nevystupovali len tí, ktorí sami nechceli. Nácviky boli počas vyučovania (ukradli si pár minút z hodiny, alebo počas TV, VV, HV alebo, tí menší, v družine, častokrát trénovali aj cez prestávky - v rozhlase im každú prestávku hrala posledný mesiac pieseň, ktorú spievala na záver celá škola). Priamo na mieste bolo dobrovoľné vstupné, kam sme hodili ešte asi 10€.
Autorka - celé to organizovanie na vašej škole je úplne od veci. Obsadiť celý víkend, nacvičovať počas plateného krúžku, stanoviť doslova prehnané vstupné na jednu osobu, neoboznámiť vopred rodičov s ničím a postaviť vás pred hotovú vec a ak nedáš, budú na teba "krivo pozerať,"...... no celé úplne divné.

@patka06 jeden víkend v roku, ale budúci víkend vystupuje zo súborom, ďalší je pri otcovi . Počas toho víkendu si ešte aj úlohy musí robiť, a že ich nemajú práve najmenej na víkend..
@erikaeb pôjde celý víkend, bola som včera v škole riešiť to osobne s triednou, že prečo je to takto sprosto organizované a nič sa nedalo vedieť dopredu. Nevyriesila som dokopy nič, len sa dozvedela, že všetko je to na popud pána riaditeľa, ktorý si tam bude robiť PR ( príde starosta, poslanci... )Že to oberá o čas aj ju a ostatné učiteľky. Ale tak poprosila ma , že ak tam nemáme niečo dôležité aby sme dorazili, dohodla som sa s ňou, že je s deckami v sobotu pomôžem v zákulisí, a vystúpenie si tým pádom pozriem zadarmo. Ale do budúcna dom povedala, nech s nami za takýchto okolností nerátajú . Ak chcú aby niekde moje dieťa vystupovalo, tak mi to bude oficiálne oznámené skôr ako ho do programu zaradia a to platenie kostýmu som tiež vytkla, nebudem sa skladať na "dobrú povesť riaditeľa" . Chcela som hovoriť aj s ním, ale nebol v škole.