icon

Školská jedalen a potravinová alergia. Ako to vyriešiť, keď nám škola nevyjde v ústrety?

salome123
27. aug 2019

Ahojte,

dcera ma alergiu na vajicka a od septembra nastupuje do skoly. riesila som to so skolskou jedalnou a ti:
1. nebudu jej extra varit (chapem)
2. nemaju financie aby zakupili extra chladnicku a mikrovlnu ruru pre jedineho alergika na celom svete (urcite je alergikov viac, ale vsetci vzdali akekolvek natahovacky s jedalnou....skola ma 800deti)
3. ja nemozem odist z prace, zobrat ju zo skoly, ist sa s nou najest do restauracie a vratit ju do druziny a seba do prace. Byvame 13km od skoly, cize ani domov nemozem zajst.

Mozem jej dat so sebou nejake jedlo akoze obed, ale neskazi sa jej to v taske od 6:30 do 12:00?
Tento problem nastava len zopar dni v mesiaci, ked na obed maju obidva jedla s vajickami a just take, ze sa neda vajecne jedlo oddelit od nevajecneho (napr. maju na vyber ryzovy nakyp a spenatove halusky s omackou a ako naschval vajickovu polievku). Vobec neviem ako to riesit. dnes poobede chcem zajst za riaditelkou skoly, nemate nejake riesenia, ktore jej mozem navrhnut?

sisaka
27. aug 2019

@kvetinka75 kto či ma alergie, moje deti? Tie našťastie nie, ale v dnešnej dobe ma toľko deti alergie na všetko možné od orechov cez gluten po mlieko + mame tu okrem toho hinduistov, moslimov atd’, že navarit bez toho, aby došlo ku kroskontaminacii a ešte sa aj všetkým vyhovelo je nemožné.
Ten gluten je problém, 2 kolegyne s tým majú veľký problém, casto aj bezglutenove jedlo je kontaminované hlavne v reštikach, školskej jedálni by som neverila a varila sama

@salome123 u nás ma najviac deti alergiu na orechy, miesto toho, aby tieto deti boli vyčlenené z kolektívu sedia osobitne deti, ktoré orechy do školy donesú. V minulosti boli orechy úplne zakazane na školách a nesmelo sa doniesť nič s orechami, teraz niektoré školy povolia, ale deti, ktoré si take jedlo donesú musia jest oddelene, žiadne vyčleňovanie minority tu neobstojí

namornicka
27. aug 2019

@sisaka to máte fajn, že deti jedia "doneste si čo chcete". V zahraničí často nemôžeš dať dieťaťu na desiatu sladkosť, že je to zakázané 😀

kvetinka75
27. aug 2019

@sisaka veď práve preto by bolo riešením, keby si mohli nosiť jedlo z domu, uskladniť v chladničke a potom zohriať. Ono stačí že sa varechou, ktorou sa mieša lepkové jedlo pomieša bezlepkové a už to ide. A keď sa človek ponáhľa, ľahko sa stane. Toto je myslím, že minimum, ktoré by sa mohlo pre tie deti spraviť a stačí len troška ochoty. A nie žiadne výhovorky nedá sa. Nemáme peniaze. Na tú jednu chladničku a mikrovlnku by sa našlo.

kvetinka75
27. aug 2019

@namornicka tak tie sladkosti a iné ,,dobroty,, by som zakázala aj u nás. Nech nosia normálne jedlo.

marcelatje
27. aug 2019

@xxxkatka ďakujem 🙂

salome123
autor
27. aug 2019

odpisala mi ta kamoska z Bruselu, ze 1 skolsky obed ich vysiel na 2,50Eur, co sa mi vobec nezda vela.

namornicka
27. aug 2019

@kvetinka75 ja si zas myslím, že dieťa ktoré viac zje a má sendvič, ovocie a malú sladkosť nič nemôže pokaziť. Sladkosť môže byť aj doma upečený muffin zo zdravej múky so škoricou. A to je napr. zdravšie zloženie stravy ako napr. biela bageta so salámou. Ak by mi decko nejedlo poriadne, tak dostane na desiatu iba ovocie alebo malý chlebík vybavené. Sladkosť myslím niečo malé, nie 4 horalky namiesto normálneho jedla.

kvetinka75
27. aug 2019

@namornicka tak doma upečený koláč ja nepovažujem za sladkosť. Ale u nás kopa detí nosí na desiate napolitánky, čokolády, chipsy, sladké vody a po vyučku miesto obeda idú na hamburger, hranolky.

adrianebrooks
27. aug 2019

@salome123 a keď ma alergiu na vajičko môže pečivo? Lebo mne nerobi dobre ani to.Aj v cestovine mi robi zle takže cestoviny v škole bohvie či robia vaječne alebo bezvaječne 🤔 ja som napr celu strednu fungovala na doze s kukuričnou cestovinou/kuskusom,ryžou alebo zemiaky na rozne sposoby lebo to nebolo hnusne ani studene..mam histamin,laktozu aj lepok aj vajička..😐 aj v takom toaste mi vadilo vajce v chlebe toastovom.. mamina mo davala polievku do zavaraninoveho poharu..alebo mi balievala aj kašu krupičnu alebo kukuričnu..popripade instantna kukurična kaša a v zborovni maju určite konvicu tak zaliat len teplou vodou a hotovo 🙂 to tiež nieje zla varianta,jogurty atd..

salome123
autor
27. aug 2019

@adrianebrooks chlieb a rozky moze, ale take ako vianocku, buchty, sladke rozky to nie.

simona24
27. aug 2019

@xxxkatka aj u nas v skolke detom s alergiami nosili a zohrievali zvlast jedlo, lenze pisem z vlastnej skusenosti. Mama robi v skolskej jedalni chybaju im 2 pracovne sily na pocet obedov, nikto tam za ten plat nechce ist robit a neviem ako by stihali chystat niektorym detom zvlast jedlo. Plus keby im tam prisla hygiena tiez by bol problem si myslim, lebo oni nemozu mat v chladnicke, kde maju jedlo s ktoreho varia ani svoje veci. Ale nie je to chyba kucharok, ale samosprav a zriadovatelov.

xxxkatka
27. aug 2019

@simona24 ja nehovorim o chystani zvlast jedla, ale o vybrati dozy z chladnicky (pri hitkaroch odpada aj ta chladnicka a ohrievanie kedze musia mat termoboxy), ohriati v mikrovlnke a podani dietatu. Robota tak na max minutu. Deti nechodia naraz, takze ziadny mikrovlnkovy dav ich necaka. Ked je obed navareny a vydava sa detom pri okienku je jedna max dve sily, cize tie dalsie pokojne zvladnu par detom podat jedlo. Preco, napriek tomu, ze vsade chybaju kucharky a pomocne sily do kuchyne, na jednej skole to ide a na druhej je to neriesitelny problem. A s hygienou na to nechod, lebo potvrdenim od lekara je jedalen kryta. Tu citaj: http://www.ruvzzh.sk/oddelenia/HDM/4c_dietne_st...

xxxkatka
27. aug 2019

@namornicka Alza 🙂 ale mozno maju aj niekde inde.

jajka257
27. aug 2019

@xxxkatka no deti chodia naraz. Po skonceni 4.hodiny ide 100 deti, po 5 hodine ide aspon 100 deti, po 6hodine zvysnych 100 deti. Mala by si to vidiet, rada siaha az von na chodbu. A kebyze maju este zvlast ohrievat a servirovat, no tak sa zblaznia. A predpokladam, ze od septembra pojde na obed aj zvysnych 100 deti, co nechodili. Do toho si pripocitaj skolku, kde je cca 100 deti a tie obeduju v case okolo 12.00.

xxxkatka
27. aug 2019

@jajka257 zaujimave, moj chodi na velku skolu s velkym poctom deti a dokonca je tam internat. Plus obedy poskytuju aj firmam na okoli, ktorých zamestnanci sa tam chodia stravovat. Obedy podavaju od cca 11.30 do 13.00 presne podla rozpisu. A nemame najmensi problem, aby mu krabicku s obedom podali. Nik ma nepresvedci, ze to nie je o ochote a ludskosti kedze do toho vidim nielen ako rodic.

matkahelka
27. aug 2019

@simona24 ja by som sa vasej mamy a vsetkych podobne ochotnych opytala, ako by sa zachovali,keby k ich dietatu/vnucatku niekto takto pristupoval... rodicia pracuju,tak bud od pondelka do piatku do 16.00 na suchej strave,lebo mne sa proste nechce vybrat z chladnicky tvoj obed a zohriat ti ho... vsade chybaju pracovne sily, vsade samospravy setria, opakujem,je to o ochote! Ci necham decko cele dni na suchej strave,ci sa 2x otocim naviac, vlozim a vyberiem z mikrovlnky. U nas v kuchyni su vsetky pani v rokoch, pred dochodkom,ziadne mladice a nemaju s tym problem. A ked im na konci roka donesiem bonboniery, pozeraju na mna nechapavo,ze ved za co,ved oni su predsa v praci.je to o pristupe, o ochote...

matkahelka
27. aug 2019

@jajka257 ale no, neprehanajme...nezblazia... ak treba cakat,pockaju... dcerka chodi tiez do velkej skoly, len v jej triede su 4 s dietami a cuduj sa svete,ziadna z kucharok sa este nezblaznila😁 kucharky chapu,ze decko ma problem samo so sebou, nezriedka celozivotne diety,tak pomozu tou troskou,ze ten obed prihreju, ved decko nemoze byt do 16.00 ci 17.00 na suchom kazdy den,ked rodicia pracuju a babky su 300km. Treba chciet, nie vyhovarat sa...

xxxkatka
27. aug 2019

@matkahelka presne tak, ani u nas sa kucharky z toho nezblaznili. A este rano ked nesiem obed su vysmiate, mile, poobede odnasam umytu misku (o tom som ich ani len neziadala, ved si viem poumyvat, ale pani ani pocut o tom, ze by mi vratili spinavu 🙂 ).

matkahelka
27. aug 2019

@xxxkatka ja som na toto neuveritelne citliva! Kto nema dieta s alergiami,nema sajnu o com to je, ze sa decko nemoze najest bezne v restike, ze nemoze hocaky nanuk, ze musi premyslat,co da do ust,aby neskoncilo vecer na pohotovosti... preco tym detom trosku nepomoct,aspon takou troskou...len hladat vyhovorky... take typicky slovenske,neurobit nic naviac, lebo ved zadarmo...keby si kazde dieta za to ohrievanie zaplatilo a im by sa zvysil plat, zrazu by sa dalo, nezblaznili by sa z toho...

kvetinka75
28. aug 2019

@matkahelka presne tak, mám taký pocit, že človek si poriadne druhého ani nevypočuje a už ty počuješ nedá sa. Každý sa len sťažuje ale ochota sa niekam vyparila. A hlavne keď vidno, že inde to ide. Prečo asi?

pleja
28. aug 2019

Kde je vola, tam je cesta. U nas varia pre vyše 1000 deti, synovi celiatikovi varia okrem pondelka (vtedy majú múčne). Ráno odovzdám obedár, prihrejú mu to bez problémov. Keď dávam obedár, je tam najmenej ďalších 20 a stíhajú...

jvlo
28. aug 2019

Je to o prístupe, mojej dcére kúpila škôlka chladničku a riady do rúry aby s vajcom vôbec neprišla do styku. Budúci rok nás čaká škola. Ona vôbec nesmie vstúpiť do priestoru, kde sa pripravuje jedlo s vajcom, čiže plánujem kúpiť chladničku a mikrovlnku do družiny. Ak to nepôjde, tak večer navarím, ráno ohrejem, dám do obeda ra a zje v triede.

brankova
28. aug 2019

@salome123 nam odporucili 8 hodinove termosky..., sice neviem este o tom nic, ale je to ako jedine riesenie pre nas

bibistec
28. aug 2019

Ked sa mi pripomenies do ip hodim ti sem.link na zakon ze musia umoznit nosit vlastnu stravu. Ale ty musis mat papier od lekarky ze treba noait vlastne jedlo + ak.nemaju mikrovlnku a chladnicku asi treba kupit. Kamoska tak kupovala do skoly.pripadne to riesit termoskami alebo das nieco suche nejaku buchtu alebo daco. Inak cudzie jedlo nesmie do jedalne. A riesi sa to s veducou skolskej jedalne. Zo zakona musia umoznit. Ja uz roky nosim najprv do skolky teraz do skoly.

bibistec
28. aug 2019

@simona24 presne pre hykgienu je twn papier o noseni stravy pre dieta s alergiami cize nema.s tym.hygiena problem

syslik81
28. aug 2019

ako dieta som mala na obed salamovy chleba a prezila som ... v anglicku kde zijem deti mavaju tiez len sendvice .. naju s aoma poriadne ranajky a v pohode to preziju kym dojdu domov .. takze ak je to len parkrat do mesiaca sprav jej sendvic, alebo nieco suche co s neohrieva ... so easy

siasis
28. aug 2019

Aj my to riesime ako vegetarianska rodina....so starsim predskolakom nam v skolke nedovolia ani nosit jedlo a byvam hned pri skolke asi 20m ....musim brat domiv okolo 11tej predtym ako idu deti jest....vraj hygiena a pod. Ale popriom kamaratke ktora su moslimovia ked dala ,,na vlastnu ziadost,,, jej nedavaju ziadne bravcove ani omacky ani nic....a v skokke ktora je dalej nam v pohode povedali ze mozme nosit samy jedlo....uplne chory system 🤦‍♀️

nikuska111
28. aug 2019

@salome123 no mam ten istý problém zo stravovaním dcéra má celiakiu a v škole odmietli variť osobitne ... Zatiaľ som ešte doma z najmladšou dcérkou ešte budem 3roky ale som zvedavá čo potom keď nastúpim do roboty ... Vo veľa veciach je tento štát ,,za opicami,,

majloo
28. aug 2019

@salome123 u nas v Ba na zakladke na Gessayovej maju malu chladnicku v jedalni, na nej mikrovlnku a rano si tam syn supne jedlo v doze, na obede si ju vyberie, sam si to prelozi na tanier a obreje, vyberie, zje. Riesili sme to tak minuly rok, bol druhak a musel sa sam naucit sa obsluzit. A skoro kazdy den si nosil obedy,ma alergiu na BKM, teraz mu aj HIT zistili.

kosicanka1
28. aug 2019

Ja obom skolakom rano varim cerstvy obed. Iba druhe jedlo bez polievky. Zabalim do termoobedara. Do jedalne si to vezmu a zjedia so spoluziakmi.