icon

Špinavé dieťa

ewka0012
26. okt 2018

Prosím o radu,moj syn je prvák a je nonstop spivany,problém sme s tym mali uz v skolke,ze chodil spinavy bud od jedla alebo z vonku od trávy či blata,vzdy som mu vysvetľovala ze veci su musi vazit,davat pozor ked je,jest nad stolom a tanierom, vonku sa zbytočne nehadzat o zem,necupnut ci na kolena na trávu, nechodit po blate, davat pozor aby nespadol...lenze to nosil stare tepláky, mal ich aj zo desat a bolo mi jedno ci ich vyhodim.lenze uz chodi do školy, tesila som sa ze to prejde, že tam sedi v lavici a nemôže byt spinavy, musi chodiť slušne oblečený. Ma asi stvrie gate, lenze on chodi do družiny a je špinavý furt.od trávy,blata,lebo chodia von,hraju futbal,ci od jedla. Teraz mi za dva dni zaspinil troje gate,rifle od trávy a blata,na stehne od fixy hnedej pritom ma v druzine tepláky ktore si ma prezliect ale nerobí to.vcera jedol vecer vonku hranolky s kečupom, upozornovala som ho aby si daval pozor ze ma blede tepláky, on si kecupovu ruku utrel o vrecká... Rano som mu dala cierne gate,zaspinil sa cely od pasty, ja som si to nevsimla az po ceste do školy. Vynadala som mu ze teraz tam bude cely den spinavy ci sa nehanbi.ma aj oblecenie drahsich znaciek ako zara,next,Nike,topanky protetika a pod.lebo tie lacnejsie hned vytaha a znici,roztrha,tie drahšie majú kvalitnejšie látky. Ale o to mi nejde,musi sa naučiť vazit si veci aj oblečenie. Ja v jeho veku som mala jedni rifle a topanky od cinanov.upozronujeme ho,nadavame,mal uz hračky schovane či rozprávky zakazane...co s nim? Aj vy to tak mate s chalanmi? Mam este babo stvormesacne,ktore kaka,grcka,zaciname s prikrmami, takze nasa práčka ide nonstop.susicku nemam... Co ho mam zacat bit s remenom?

mirage
26. okt 2018

@m.i.r.i ale nemozes porovnavat doma, kde si bez mejkapu bez podprdy v teplakoch, a skolu. Aj mne je pohodlnejsie v teplakoch, ale do prace ich nenosim. Aj podprdu si radsej dam 🙂
To uz potom podme aj na svadbu ci oslavu v rifliach ci teplakoch, ved je nam to pohodlne. Hlavne, ze sme v cistom...

henikav
26. okt 2018

@ewka0012 tak si povedz, spinave dieta=stastne dieta. Aj moja 5 a polrocna chodi do skoly ako princezna a vecer domov ako male strasidlo spinave. Dokonca raz som ju odniesla na celodennu staz od rana a mala tam ako dozor ucitelku ktora ju mava az poobede v druzine, normalne zhikla ze taku cistu ju este nevidela a ja jej zo smiechom ze prisaham ze kazde rano ju takto odovzdavam do skoly 😉 Ber to s humorom aj toto prejde. nekupuj drahe oblecenie, mozno aj menej haklive farby a tes sa ze mas zdrave dieta

solemami
26. okt 2018

mna tie spinave veci hnevaju v tom zmysle ze ich namiesto aby putovali do kosa na pradlo na druhy den oblecu. ale za to ze su veci spinave ich nebudem trestat. a kolko dier mi uz narobili. sice poviem nabuduce si davaj pozor a "nebehaj" len po kolenach ale inak to neriesim.
nekupuj drahe veci a nebude ta to tak stvat ze ich uspini. a pracka je na pranie a nie na okrasu 🙂

kali23
26. okt 2018

@ewka0012 prečo si musí vazit veci? Preto, že ty si ich v detstve nemala?
Ani ja som ich v detstve nemala, a oblečenie, veci, nie su niečo, čo by som si dnes vazila. Vážim si ľudí, vzťahy, čas s milovanými, svoje dieťa, ktorého netrestam za špinavé kolená, ani za fľaky na oblečení. Vážim si a som vďačná, že mám zdravé dieťa, ktoré sa môže hrať, môže žiť svoj život ako on chce. Ten detský svet je úžasný. Podpor ho v Tom. Lebo takto ho učíš jedine tak lipnúť na veciach... Takto ho "vážiť si" nenaucis...

siska53
26. okt 2018

@tinaa64 tak to sme dve,ja tiez vkuse rozmyslam,kde sa toho toľko berie a mam pocit,ze sme nie 4,ale aspon 8!

siska53
26. okt 2018

@m.i.r.i do skolky urcite teplaky,dievcatam.leginy. nas najskor aj nohavice,ale sa stazov,ze ho to tlaci v páse. Nuz som.si to vyskusala,hrat sa v riflach na zemi a pochopila som,o com.hovori.. ale do skoly uz nosi nohavice,nemal.problem,ako som sa obavala,ze nebude chcieť.

0silvia0
26. okt 2018

k tým teplákom - moje deti keď začali chodiť do školy, učiteľky vyslovene vyžadovali a upozorňovali na to, že deti majú chodiť do školy v nohaviciach, žiadne tepláky. Jednoducho tepláky im vadili. Potom keď už boli na druhom stupni, prišla tepláková móda a väčšie decká začali chodiť v teplákoch a to už zrazu nikomu nevadilo...

kittykat22
26. okt 2018

@ewka0012 Ja si myslím, že to či sa dieťa zašpiní za 5 sekúnd alebo môže chodiť v bielom, je tak trochu dané povahou. U nás doma je polovica veci bielych a zvyšok v svetlých farbách. Neboli jediné roztrhnuté rifle, tričko a 2x sa mi stalo, že som nevedela zo školky vyprať fľak. Moje dieťa sa narodilo opatrné, stvorené pre čistotu. Všetky veci ktoré máme dávame kamarátke pre dieťa. Nevydržia ani mesiac 🙂 Všetko zničené, ošuntené, roztrhané 🙂 Niektoré deti majú dar, využit oblečenie naplno 😉

simsalabim
26. okt 2018

@eliska13 nie som na teplaky vysadena, dokonca mam jedny prave na sebe, lebo som akurat docvicila. Len si myslim, ze tak, ako by plesove saty vyzerali divne v kancelarii a rifle v posilovni, tak aj teplaky sa nehodia do skoly. Je to moj nazor a ano, nedavno som ho - az raz - spomenula v jednej diskusii. Tesim sa, ze som ti padla do oka 😘

ewka0012
autor
26. okt 2018

@kali23 nie,chcem aby si vazil ze tie veci ma,ze mama s tatom musia nato chodit do prace,aby zarobili a mali z coho mu ich kúpiť, kolkokrat nakupime sebe ale jemu, tak ho chcem viesť k tomu aby si to vazil a ze nie je samozrejmosť mat pekne veci,nie každá rodina nato ma,ale aj preto ze my ako deti sme nemali ale ani nebolo tolko na vyber ako teraz.mama nam vacsinou šila

ewka0012
autor
26. okt 2018

Prečo sa tu stale bavime o teplákoch? Nepisala som nic o tom ze chodi v nich do školy, chodi v nohaviciach ci rifliach, teplaky ma na prezlecenie do družiny v skrini v triede

kvetinka75
26. okt 2018

@mirage ja neznasam ked niekto nevie pozdravit a normalne sa chovat, byt uctivy. A je mi jedno ci je vyobliekany alebo nie.

kvetinka75
26. okt 2018

@mirage a okrem toho ja som pisala o prvakoch druhakoch na zakladke.

solemami
26. okt 2018

@kittykat22 tak to akoby som o mojich detoch citala 😀 kupujem z druhej ruky ale snazim sa aj par novych veci kupit. a je to jedno odkial to je, na druhy den tam uz mozem najst diertu a samozrejme o flakoch ani nehovorim. ale zase to nevyhodim. ked to uspinimi a neide to vyprat tak to budu nosit aj take "ciste". 😉

nana1710
26. okt 2018

Podľa mňa si treba uvedomiť o čom je život, určite nie o špinavom oblečení, bud rada že je zdravý, že hra futbal a že sa zašpiní, či obleje - ved sa to vyperie. A nech mi nikto nevraví že prať v dnešnej dobe je nejaka drina. Mame pracky, sušičky, kvalitne prášky na pranie. Ved to len nahadžeš a zapneš. Treba sa tešiť zo života a nie plakať nad zelenými kolenami😂. Ako by ti bolo keby si mala choré dieťatko čo nemôže behať a nevstane z postele ani sa nezašpiní lebo sa nemôže....upratať si priority a vykašľať sa na nepodstatne veci.

jujala
26. okt 2018

moj syn v 2. triede natrhol kolena na 2 nohaviciah od septembra. Ako to dokaze, nechapem. dala som zaplaty, ved je to moderne a vydrzia dalsie 2-3mesiace. Ale je pravda ze latky z HM sa rychlejsie vyderu ako z verbaudet. neriesim, som rada, je sikovny a zdravy.

mirage
26. okt 2018

neuctivost vadi aj mne.. a aj teplaky v skole..

katka1981
26. okt 2018

@ewka0012, moja dcera chodila cistejsia zo skolky ako zo skoly. Ma nove gate a dosla zo skoly a kolena od farby na fasau, ze malovali s tym v skole, jasne oprat to neslo. Vela veci ma flakatych, ale ona ma v pazi, tak som sa s tym zmierila a flaky co nejdu oprat, ostanu na oblecku a ked to oblecko miluje a nechce sa ho vzdat, tak ho nosi. Oblieka sa sama a stane sa ze pozriem ze co ma na sebe a flaky na oblecku, jasne ze jej vynadam, ze cokoladu ma medzi nohami, dalsi flak na stehne, ze chodi jak socka, ale ona zrovna to chce a to ma 9 rokov. Vies co, kupuj mu nosene oblecko, vyjde ta menej a kasli na to. Len mu dohovaraj a v klude. Ja som mala byvaleho a jeho otec mal vzdy na brucho zvysky obeda, zmrzlinu, vzdy sa zasvinil chudak. No kazdy sme nejaky.

janickacrazy
26. okt 2018

@m.i.r.i U nás v škole sú napr. tepláky vyslovene zakázané, samozrejme okrem telesnej a družiny, dokonca to máme aj v šk. poriadku, že nie sú vhodné do školy. Ja nikde nechodím v teplákoch, len doma a moja mama je taký extrém, že ona ani žiadne tepláky nemá, doma chodí v šatách a v sukniach celý rok. Asi má traumu z toho, že ked bola malá, tak nemala pekné veci.

kitinka
26. okt 2018

@ewka0012 ja ťa chápem. U nás zabralo nenadavat, ale ak si zničili nejaké obľúbené oblečenie, napríklad syn, svoje milované tričko, zakázala som mu ho nosiť von. Mohol ho mať len na doma a v momente, keď zistil, že ak si zničí obľúbené veci nesmie si ich obliecť, začal si dávať väčší pozor. A dcéra to isté. Poslať ich v špinavom im nevadilo, veď mali svoje obľúbené veci, ale v momente, keď som im zakázala obliecť si to pochopili. Skús uvidíš, možno to zaberie

zara1357
Autor odpoveď zmazal
ysseba
26. okt 2018

Nebooooj sa, určite sa to zmení... Časom... Od svadobného stola bude obchádzať čistý, som si istá 😀 Mňa zaujala najviac tá otázka či to máme s CHALANMI také isté. fakt si myslíš, že len chalani su takí a baby iné? Bože, veď sú to deti, tu si sadnú, tam sa zašpinia, oni nerozlišujú hodnotu peňazí, oni nevedia čo to znamená, že to je drahé, to mu radšej kúpuj lacné nech ti neni ľúto okopaných Adidasov alebo zašpinenej Next drahej handry. A na druhej strane keď vieš aký je, že sa často zašpiní, tak si to dieťa všímam, že či neodchádza z domu špinavý od pasty. A nie mu ešte vynadať za to. Ty si dospelá, ty si to máš ustrážiť. Teda aspoň to ako odchádza z domu...

kittykat22
27. okt 2018

@solemami dnes sa z detí trošku robia opičky. Pekné vlasy, pekné oblečenie, pózičky na fotkách. A potom sa objaví klasické veselé dieťa s dierou na rifliach 😀 a jeho matka má pocit, že je z marsu II triedy. Ale netreba sa nechať ohulákať. Dieťa má právo na to oblečenie s nevypraným fľakom, dierou na kolene a špinavých lícach po pomazánke 😎

pieksamaki
27. okt 2018

@ewka0012
Ja dávam záplaty..aj na tepláky som dávala..teraz v škole už nie...ale v škôlke nosili tepláky so zaplatami..niekto má na to iny názor...ale ja aj na rifle.kolena majú do zaplatami..momentalne rifle so zaplatami nosí už syn po prvom synovi..lebo sú to tie mäkšie rifle..dobré sa im nosili...a mne je jedno čo si druhí myslia...ja keď davam v lete stále červené tričko...a ľudia sa ma pytaju,že prečo stále nosí to tričko...tak odpovedam,aby som ho lepšie videla.🙂 Trošku sarkastické v danom momente..ale chodila som so vsetkymi 5 deťmi na ihrisko..druhí nikdy nemôžu pochopiť,keď máš ty niečo overene a vyhovuje ti to v tvojom systeme

lujza123
27. okt 2018

Však to je dieťa! Tie sú večne špinavé, niektoré menej iné viac ale patrí to k detstvu. A 6 ročný naozaj nepochopí rozdiel medzi Nike a čičmonom, svetlým a tmavým, jedine co postrehne že pri jedných iba mamka viac vieska.
Kupuj tmavé oblečenie, v sekaci to ti nebude ľúto peňazí za znacku, na kolená fľaky vanish, oblečenie mu per až keď je to už fakt mega kritické. Ako občas je fajn dieťa upozorniť ale netreba očakávať zázraky, že bude cele dni tíško sedieť ako naskrobeny panacik len aby si nezaspinil oblecenie

veronikazoja
27. okt 2018

nečítala som celú diskusiu, ale nevidím dôvod biť dieťa remeňom, pretože sa zašpinilo, patrí to k deťom a vyrastú z toho, radšej operiem za deň dvojo špinavých vecí, akoby malo malo dieťa sedieť napr. za PC a nemať žiadny pohyb
trestať ho zákazmi hračiek a podobne asi nie je ten správny smer pre neho, keďže to nezabralo, ale čo tak skúsiť opačnú stranu a motivovať ho, aby si dával pozor pri jedení a v družine sa prezliekal do teplákov, ak má družine svoje stále miesto kam si odkladá tašku tak mu tam treba nalepiť obrázok či napísať , aby sa prezliekol a keď to bude mať na očiach, tak hádam nezabudne
skús systém odmien - urob nejakú tabuľu a napíš, pridaj obrázky, že ak príde "čistý "(zafúľa si trebars len tie tepláky v družine) dostane samolepku, obrázok, a potom mu napíš že čo dostane keď bude mať 3,5,10... nazbieraných samolepiek - tú motiváciu, ktorá mu pomôže dávať si pozor a snažiť sa prezliecť, aby nebol vždy špinavý aj keď to k detstvu parí
skús

eliska13
27. okt 2018

@ewka0012 chápem pointu, ale dieťa v takom veku Ti nebude vdacne, že si mu kúpila nohavice detto nepochopí, že nie všetci majú na tanieri mäso, či na desiatu ovocie.

ewka0012
autor
27. okt 2018

Jasne ze pranie dnes nie jento co kedysi,neperieme rucne,ale aj vytriedit do práčky, vyvesit,potom zvesit a žehliť tiez zaberie dost casu.hlavne mi je luto tej minutej energie,vody...ale mate pravdu spinave dieta statsne dieta,budem teda dufat ze sa to vekom zlepsi....musim ho nejako motivovat a zapojit do prania aby pochopil o com to je,o chvíľu ma sedem,nechcem aby bol ľahostajný a aby rozlisil rozdiel medzi teplakmi,a slušným oblečením. Jasne ze aj my mame záplaty, znama nam odpara vrecka a nasije na kolena,dobre to vyzerá a je to v rovbakej farbe. Vcera mal cierne gate v skole a biele tričko s potlacou,gate cele ufulane od vsetkeho mozneho a tričko zlte od nejakej omáčky ci polievky, co uz,povedala som mu len ze aky je zade spinavy.... Včera som napr prala dvoje jeho rifle, jedny blede zo zary cele od trávy na kolenách a fixy,a take prskane rifle z Kik,tiez zelené od travy, oboje som prala spolu a dala vanish, tie drahsie zo zary sa vyprali a tie z kik ostali flakate,takze urcite je rozdiel cena a latka,tie lepsie obchody maju kvalitnejšie latky a vyperu sa lepsie fľaky z bavlny ako z nejakej umeliny.to je moja skusenost,tie z kik moze nosiť akurat tak na von uz len a tie zo zary naďalej lebo su čisté. A to rozdiel v cene extra nebol.tie zara stali 12,90vo výpredaji a tie z Kik 8,90.

tinaa64
27. okt 2018

Ja nerozumiem jednej veci..preco jeden na druhehopozera ze co ma oblecene..a hlavne na deti...ved to jieje jedno?kpre mna za mna keby prisla mamicka do skolky s dietatom kt.by malo pblecene vrece ..ved kazdemu vyhovuje nieco ine...a nemyslim si zwe sa tu bavime o vytahanych spinavych teplakoch kt.boli vyvalane na zahrade...ved su aj teplaky kt.ako teplaky ani nevyzeraju...ja mam jedny take k tomu dam botasky tricko bundu a je to.....moja starsia bezne ide do skplky s teplakmi.hlavne na jesen a v zime.pod tym ma leginy...no preto mozno mam traumu z toho ako a co ma moje dieta v skolke oblecene..presne kvoli takym mamickam kt. riesia co maju ine deti oblecenev nasej skolke je väcsina detivyobliekanych ako keby sli niekde do divadla..rodicov chapem ze su vyobliekaní lebo maju mozno takyu pracu..ale aj na rodicka chodia ako keby sli niekde na prestiznu oslavu..ale proste to neriesim...kazdy sa oblieka a cese ako chce...a to ze moje dieta chodi vteplakochdo skolky neznamena z ze na oslavy a rozne prilezitosti chpdia tiez tak oblecene..v skolke ich uvitelky. beru vonku a neviem si predstavit ze by mala behat po vonku v rifliach...a v skole v prvom a druhom rocniku by som to tiez tak d
Tragicky nebrala....a bohuzial su rodiny kt.su radi ze maju aspon tie teplaky a mozu ich obliect dietatu..a ani z toho dietata nemusi vyrast buran ..
A ked sa uz bavime o "spinavych "detoch
..asi pred. Dvoma rokmi som bola s malou na ihrisku..prisla tam mamicka s dievcatkom..mala oblecene obycajne leginy tricko(proste klasikato dievcatko sa chcelo smyknut na smykalke..mamicka prisla vytiahla vlhcenne obrusky a poutierala smykalku..az tak sa to dievcatko mohlo smyknut aj to iba raz lebo uz ju tahala prec...o par dni..deti behali po ihriku travniku atd..jdno z nich spadlo uz kolena zelene..a mamicka spustila..pozri ako vyzeras zas si spinava a hovorila som ti ze nemas behat po trave lebo su tam klieste normlne kricala na cele ihrisko na nu..mne tak bolo luto to dievcatka..a chuda malo na sebe stare teplacky...tak mi povedzte..je toto normalne?akokeby sa dospelym nikdy nic nerozlialo nerozbilo a nezaspinili sa...

matazirafa
27. okt 2018

@tinaa64 si mi pripomenula a to do smrti nezabudnem. Kto ranajkuje nech číta neskôr.. Boli sme vonku zo škôlky na ihrisku, a jeden chlapec dostal sopeľ, nemal vreckovku (vtedy ešte neboli jednorazovky, ale klasické plátené šnuptichle) tak učiteľka mu vytiahla tričko z gatí a do vnútornej strany ho vysmrkala. Potom mu ho zapravila nazad. Keby sa to stalo dnes s tričkom zo Zary alebo neviem akej Márie mamička by asi dostala na mieste infarkt.