Špinavé dieťa
Prosím o radu,moj syn je prvák a je nonstop spivany,problém sme s tym mali uz v skolke,ze chodil spinavy bud od jedla alebo z vonku od trávy či blata,vzdy som mu vysvetľovala ze veci su musi vazit,davat pozor ked je,jest nad stolom a tanierom, vonku sa zbytočne nehadzat o zem,necupnut ci na kolena na trávu, nechodit po blate, davat pozor aby nespadol...lenze to nosil stare tepláky, mal ich aj zo desat a bolo mi jedno ci ich vyhodim.lenze uz chodi do školy, tesila som sa ze to prejde, že tam sedi v lavici a nemôže byt spinavy, musi chodiť slušne oblečený. Ma asi stvrie gate, lenze on chodi do družiny a je špinavý furt.od trávy,blata,lebo chodia von,hraju futbal,ci od jedla. Teraz mi za dva dni zaspinil troje gate,rifle od trávy a blata,na stehne od fixy hnedej pritom ma v druzine tepláky ktore si ma prezliect ale nerobí to.vcera jedol vecer vonku hranolky s kečupom, upozornovala som ho aby si daval pozor ze ma blede tepláky, on si kecupovu ruku utrel o vrecká... Rano som mu dala cierne gate,zaspinil sa cely od pasty, ja som si to nevsimla az po ceste do školy. Vynadala som mu ze teraz tam bude cely den spinavy ci sa nehanbi.ma aj oblecenie drahsich znaciek ako zara,next,Nike,topanky protetika a pod.lebo tie lacnejsie hned vytaha a znici,roztrha,tie drahšie majú kvalitnejšie látky. Ale o to mi nejde,musi sa naučiť vazit si veci aj oblečenie. Ja v jeho veku som mala jedni rifle a topanky od cinanov.upozronujeme ho,nadavame,mal uz hračky schovane či rozprávky zakazane...co s nim? Aj vy to tak mate s chalanmi? Mam este babo stvormesacne,ktore kaka,grcka,zaciname s prikrmami, takze nasa práčka ide nonstop.susicku nemam... Co ho mam zacat bit s remenom?
@ewka0012 asi by ma tiez z tych spinavych veci, hlavne ak nemas susicku, isiel trafit slak😉
ale urobila by som to asi takto...
-kupila by som si kvalitny odstranovac skvrn
- kupila by som kvalitnu susicku-co ti nepozraza veci
-to ze kupujes kvalitne veci je ok, tie znesu aj opakovane a caste pranie a susenie...
ak budes mat susicku, odpadne ti vyckavanie na ususenie, a hlavne zehlenie 🌹🌹-to je otravne a hlavne stres, ci si bude mat zajtra co obliect....
a kricat po nom, a prikazovat a ziadat asi hlboky vyznam nema....len si ty nicis nervy....zmen co zmenit mozes....
to je ako kebyze sa niekto stazuje, ze musi kazdy den umyvat riad, lebo jest sa musi, aj riad sa umyt musi, ak sa nepouzije jednorazovy a ten sa zakazdym hodi do kosa...kupit umyvacku a je po probleme...
obrat sucasnu nevyhodu na nevyhodu so susickou, a usetris si cas a nervy, a tes sa ze je sice uspineny ale stastny a zdravy...
ved
Chcela by si dieta, ktore sa stale kontroluje, ci je ciste, ci nema flak, skvrnu, blato na topanke? Alebo je lepsie mat stastne dieta, ktore ma este stale vek na to, aby sa zaspinilo ked sa hra? Poznam aj jedno aj druhe a poviem ti, ze to spinavsie je stastnejsie. Nechaj ho zit, uz sa nebude moct takto zaspinit, ked bude dospely. A bit ho kvoli tomu? To si dufam napisala len tak. Tiez mam skolaka-druhaka a 7mes babo a pracka u nas ide 7dni v tyzdni. Mam rada ciste oblecenie na svojich detoch, ale ked ide o hru alebo sa pritrafi, tak neriesim. Minule sa ma starsi syn opytal, ci moze v novych teniskach hrat futbal....tak som mu povedala, ze jasne, spinavy nech je kolko chce, ale nech sa pokusi nepotrhat a neurobit diery. A aj keby, tak zasijem a zivot ide dalej. Vazit veci sa uci inym sposobom....
@majka99999 tie dobré topánky mi pripomenuli ako som synovi kúpila Geox poltopánky a poobede v družine chodili po klaciacky a nohy suchal po zemi po takej preliezke vo vnútri s dierou celé ich osuchal aj, keď som ich natrela s farbou na topánky aj tak to bolo vidieť
@eliska13 geoxy mal krpan len raz a tiez sa rychlo odrali. Ono starsi ma siroku nohu, uzsie clenky a nosi vlozky na mieru, tak holt mu nemozem v CCC kupovat, ani Adidas neda, su uzke zvycajne. ☹ Ja sa tesim hocijakym topankam, co mu vyzeraju dobre na nohe, ked stoja 70 eur, tak co uz. Prvak a nosi 33, jeho otec ma 45, to mi vychadza do 18 kazdy rok jedno cislo priemerne. 😀 Inac na zelene kolena odporucam zlcove mydlo z DMky. Hned zaprat, vyjde to bez problemov.
@majka99999 dnes bezne chlapci maju vacsie nohy a vyssiu vysku ako ich otcovia, takze mozes ratat v vacsou nohou u syna. Moj muz ma nohu 43 a vysku 180 a syn ma nohu 46 a vysku 190. Nohu 46 mal uz v osmom alebo deviatom rocniku, odvtedy mu nastastie nerastie, teraz je druhak na sš. A noha mu jeden cas rastla rychlejsie ako jedno cislo za rok. Kupili sme topanky a o dva mesiace boli male.
@ewka0012 tak rada by som ti napisala, ze vekom sa to zlepsi, neviem mozno ano len ja na ten vek stale cakam a to uz budu mat 10 a 13 😆😆.Maju obaja ale ze totalne u prdele nielen to co maju oblecene ale aj v akom stave to prinesu.Mladsi chodil zo skolky cistejsi ako prve dva roky zo skoly.V skole hrali kolenackovy futbal na koberci a poviem ti toto by ziadna latka na svete nevydrzala viac ako par dni...tak sme dali do druziny teplaky, sama druzinarka to navrhla a bolo po probleme.Radsej teplaky zaplata ako nohavice. Ja ta uplne chapem ze chces aby si maly daval pozor na veci, nic v zivote nie je zadarmo , no v 6 tich rokoch im bohuzial hodnota penazi n8c nehovori , mojim ani teraz 😆, myslia si ze mobil za 400 e, preco nie, no trestat ho nepomoze skor motivovat a pravidla.U nas su veci presne rozdelene do skoly, na doma, na vonku.Hned ako pridu zo skoly prezliect a co je spinave do kupelne co ciste do skrine.Zvycajne iba nohavice , tricka nikdy 😊.Vo Veciach z ihriska doma ani na postel sadnut nemozu, ked si predstavim co v tom robili.Naucila som sa nakupovat lacnejsie veci hlavne na vonku a aj do skoly uz ziadny Next a pod.Neskutocne rastu a aj spinia. Topanky maju na vonku a do skoly.A ked viem ze v lete hraju vonku futbal maly si ich do druziny nosi a prezuje sa.P.S.nikdy som im do skoly nedavala a ani nedavam teplaky , aj do skolky isli inak a tam sa prezliekli. Za mna to tam nepatri o ostatni ma nezaujimaju.Mne vadi ak chodi dieta z domu neumyte, zasmudlane, zaschnuta spina za usami a spinave ruky, nehty.
@0silvia0 Mozu a neovplyvnis to. Moja mama doteraz spomina ako brat v 6tich rokoch v lete pred nastupom do prvej triedy za dva mesiace prazdnin narastol 20 cm!!!! Plakala ako hroch. Veci na prvy skolsky den uz nakupene a vsetko kratke. Zrazu bol skoro taky vysoky ako ja vtedy. A to som o 6.5 roka starsia.
@ewka0012 hlavne sa asi treba ukludnit a nebrat to tak vazne... veci si asi zacne vazit az vtedy ked jemu natom ako vyzera zacne zalezat - rataj teda mozno pubertalny vek ak nie neskor...
Ja mam 3 deti, veci periem 1x do tyzdna - jasne ze mam susicku, ten 1 den ide pracka a susicka neustale a deti maju dost veci... uprimne - drobec - aktualne zacina sam jest rukami - co ti poviem - prezliekam ho tak 3-4x do dna, syn- 7 - kazdy den - rifle ma ale tmave a tam mi sem tam spina nevadi - trochu preperiem v rukach , hodim na radiator a rano su v pohode , tricka meni kazdy den - a teda aj ked tam viditelna spina nie je... sem tam sa hecnem a dam mu biele nohavice a tricko - rano ako anjelik, nechci ho vidiet vecer🙂 a teda k veci - pubertalna dcera len pokial si vyberie co chce mat oblecene rozhadze pol skrine, sice nemusim prat ale polku mozem zehlit... tak si vyber🙂
V kazdom pripade - moje deti v teplakoch neboli nikdy v skolke ani v skole okrem telesnej - nosia tam len kvalitne veci a teda ano- spinia ich... ale veci aj tak vydrzia dlho - my si v rodine dost oblecenia posuvame a kvalitne kupuju aj svagrine takze spinu neriesim - detmi su len raz😉
A teda tiez za spinave dieta pokladam skor dieta so spinavymi nechtami, usami a pod. ... detom som nijdy nezakazovala sa hrat... stve ma akurat ked okopavaju kozenne topanky ci sa suchaju po zadku - maju taku hrbolatu betonovu stenu a tam pravidelne trhaju veci - tak to im zakazujem😉
@ewka0012 vždy keď príde takto spinavy mu daj nech si veci rucne operie sám....ty mu môžeš len ustne radiť a navigovat ho ....ver že na tretí krát dokonale pochopi 😊
Ahoj nam pani vychovavatelky v skole povedali,ze si maju nosit v taske na prezlecenie teplaky,aby sa nezamazali od travy a pod.ked vonku hraju futbal a behaju.A vzdy ked idu von sa prezlecu.😉 Takze kedze je jasne ze nebude stat bokom,aby sa nezamazal,ked ini chlapci behaju,skus mu davat na prezlecenie aj ty teplaky.😉
@0silvia0 teraz ma 125 cm a hodila som kalkulacky, vraj 188 cm vyska predpokladana. 🤤 Je mi jasne, ze do tych 14-15 rokov to urcite bude zabava, je mozne ze uz v 12 rokoch tatovych 180 cm prerastie. A bude mat plutvy. Teraz nastastie mu konecne noha rastie pomaly, 1 cislo za rok len. Neviem, po kom je taky vysoky, u nas v rodine vsetci do 180, ja 164 cm, muz sa uz zabava, ze je od suseda, ved maly je vysoky modrooky brckavy blondak, ze on hnedooky, tmavohnede vlasy az do rysava trochu, rovne ako droty... 😃 Nastastie druhy je cely tato.
@majka99999 Moj najstarší má 18 rokov a nohu 47, pritom vysoký je len 175cm, takže to nemusí vždy tak byť, že veľká noha znamená aj veľkú výšku. Manžel má 185cm a nohu len 43.
@janickacrazy veru aj moj chlap 188cm a noha 42, takisto moj brat takmer 190 a noha 43
@janickacrazy 47? 😐 to uz su riadne nohy. Ako vravim, u nas su vsetci taki normalne vysoki aj velkost noh v pohode, uvidime. 🙂 Bola by som radsej, keby mi nicil topanky za 30 eur, ale tak ked sa neda... Keby mu ta noha uz tak do sirky velmi nerastla, do dlzky az tak nevadi. 🙂
Skus ho motivovat niecim, ze ked pride cisty , dostane nejaku odmenu.
Sprav si taku tabulku na tyzden a kazdy den hodnot smajlikom, alebo smutnym, ze ako prisiel zo skoly. Ak pride aspon 4x cisty, tak na konci tyzdna bude nejaka odmena/ nieco jemu vzacne naprm.kino , herna, nejaka skadkost, alebo cokolvek/.
Tak sa naucibaj sam kontrolovatz co robi a obmedzi spinenie sa.

@matazirafa 😂😂no chlapec prezil bez ujmy na zdravi...ja neviem preco su rodicia v dnesnej dobe az tak precitliveny...pred mesiacom ame malui u nas pri urade akciu..klasiska pivko gulas kofolka..deti po vonku behali..samozrejme boli tam mamicky vyobliekane v steklickach suknickach atd..deti detto..dobreze obleky a roby nemali na sebe( no ale ich vec..ked sa tak citili dobre)no mala si vidiet ako pozerali na moju mladsiu ked sa vyvala v prachu hline..boze ta bola spinava aj na tvari ruky tak isti..utrela som hu a behala dalej..vecer som deti vyzliekla okupala oblecko slo doprania..a deti mali zss dalsi skvely den za sebou..vcera som pozerala zamenu manzeliek..bol tam otecko ..mal syna asi rocneho..on nedovolil synovy aby sam jedol lebo sa zaspini a otecko chce mat ciste a vonave dieta.chudak maly..ten asi ani vonku nebude moct chodit..ved co ak sa zaspini?