icon

Štrajk učiteľov - postrehy, názory

horana
25. jan 2016

Kedze su tu uz dve temy o Strajku, ale obe su Otazky, kde je mozne pridat len jednu odpoved, rozhodla som sa zalozit Diskusiu, aby tie, co chcu, mohli pripadne napisat aj viac ohladne tejto polemiky.
Takze, kto chcete prispiet viac nez jednym prispevkom a diskutovat, sem sa.

dai
15. feb 2016

@luciaminarechova jemine🙂 vaecsinou ma ludia chapu ale ty viditelne nie... pises mi ze moj nazor je mimo lebo nepokladam vyucbu sj za pupok sveta... no ja ta asi sklamem - utocis tu na zleho cloveka🙂 ja celkovo za najvaecsi prinos skoly vidim moje vseobecne vzdelanie - to co z toho v zivote clovek realne uplatni absolutne nesuvisi s tym ci zo sj ma 5ku alebo 1ku...
Ked moje dieta bude mat 3ku zo sj lebo nevie kde ma ake i napisat tak mi je to jedno... ked zaroven bude scitane a schopne sa vyjadrovat - a prepac ale k tomuto vedu deti rodicia ako aj vsetky ostatne predmety v skole, nielen slovencina...
Vyjadrovat sa vaecsinou clovek uci cely zivot, prednasat velakrat az na vs ci opaet v praci - ja napr. Milujem literaturu a nechapem ako pre miekoho normalneho mozem byt mensi slovak len preto lebo si nezakladam na pravopise - neviem co toto ma spolocne s patriotizmom:-/
Uprimne - ak si si v tejto teme nevsimla tak ja ucitelov podporujem, ale prave taky s tymto tvojim nazorom mi jemne dokazu liezt na nervy - to je take to kkasicke nevidenie si po koniec nosa - klapky a ides☹
Ci ty si realne myslis ze pre lekara je dolezitejsia znalost sj ako znalost biologie ci anatomie? Pre farmaceuta dolezitejsia ako znslost chemie? Pre itckara dokezitejsia ako znalost anglictiny, ci matiky etc. ?

luciaminarechova
15. feb 2016

@dai Tak som z tych menej chapavych... Co uz. Vzdavam to.

dai
15. feb 2016

@luciaminarechova hm... mne by stacilo jeby si mi odpovedala na otazky... pre moje lepsie pochopenie😉 ja priznam ze nemam paru co je v osnovach pre sj🙂

luciaminarechova
15. feb 2016

@dai Prehliadla si, ze sj nie je iba o pravopise. Neviem, preco s nim teda stale utocis. Znamky z neho povazujem za najmenej dolezite pri hodnoteni. V osnovach sj je okrem ineho viest ziakov k logickemu uvazovaniu, analyze, argumentacii, vytvoreniu si vl. nazoru, schopnosti vediet ho jazykovo spravne vyjadrit, schopnosti prezentovat vysledky svojej prace, viest dialog... Opakujem, je v nich vsetko to, o com si pisala a co povazujes za dolezite. Z tohto pohladu potrebuje slovencinu kazde zo spomenutych povolani.

luciaminarechova
15. feb 2016

@dai Nesud ma podla par prispevkov, vidim ovela dalej ako po koniec svojho nosa.

dai
15. feb 2016

@luciaminarechova a ktory predmet o tomto nie je? Mozno teda okrem tych vychovnych...

luciaminarechova
15. feb 2016

@dai Reagovala som len na tvoju poznamku, ze slovencina je pre teba posledna priorita. Tak nakoniec, sice nepriamo, uznavas, ze je dolezita. Mne to staci.

smidka2279
15. feb 2016

ja nerozumiem,čo tí učitelia chcú,ja by som ich zatvorila do fabriky na 14 rokov,ako som pracovala aj ja,na tri zmeny,za 400 eur,poobedné sú najlepšie,ani deti neuvidia celý týždeň,nočné pomlčím,sem tam sviatky a soboty,super život

luciaminarechova
15. feb 2016

@smidka2279 a co tym chces povedat?

smidka2279
15. feb 2016

myslím si,že majú normálny plat,voľné víkendy a spolu možno 3 mesiace prázdnin do roka

luciaminarechova
15. feb 2016

O platoch pomlcim, pocas vikendov som nevedela, ci mam skor opravovat slohy, testy, pisomky, ratat skol. dochadzku alebo robit pripravy na hodiny. Nespominam kontinualne vzdelavanie, ktore prebieha vo volnom case. Prazdniny nemame, cerpame dovolenku ako vsetci ostatni. Este nieco?

dai
16. feb 2016

@luciaminarechova no ano... pre mna je jednoducho pri tom vzdelavani dolezitejsie vsetko okolo toho plus content ktory cloveka zaujme... mna na SJ zaujimala literatura a pisanie prac - napriek tomu som z prac mala malokedy 1 lebo chyby ( pritom boli skoro vsetky zverejnovane v miestnych novinach, rocenkach skoly etc. ) - literatura ma bavila len s niektorymi ucitelmi - zial vaecsina naozaj bola menej scitana ako ja ( okrem povinneho citania sa s nimi potom tazko dalo robit nejaky komparativny rozbor diela a pod. ) - takze toto som skor realizovala s rovnako postihnutym bratom🙂 ( tym co som tu spominala ze ledva prechadzal rocnikmi🙂 ) pre moju dceru ktora nestuduje na sr skole je naozaj SJ menej dolezita ako jej vyucbovy jazyk, preto ja zas nemam rada ze sa tu kladie nejaky predmet na piedestal - kazdy je totiz dolezity len tolko kolko ho dokazes neskor vyuzivat, ktory ti prinesie nieco pozitivne do tvojho zivota...

ako som uz viackrat pisala v tejto aj inych temach - podla mna by ucitelia mali zarabat viac, hlavne preto aby zo skolstva neodchadzali kvalitni ludia... na druhej strane neviem naco negujes fakty🙂 tym akurat ucitelia popudzuju proti sebe...
pises ze cez vikendy robis pripravy a opravujes veci - pritom ine ucitelky pisu ze totot robia doma po vyucovani ( preto maju rovnako ako ostatny 8hodinovy pracovny cas, napriek tomu ze v skole ucia len 5-6 hodin a naozaj vaecsina okolo tej 14tej odchadza domov - ja nemam s tymto ziaden problem ale preco ty pises ze to robis cez vikendy? co potom robis po vyucovani? ) detto zo zamestnani kde pracujes hlavou poznam len malo takych kde nemusis robit cez vikendy a po veceroch☹ detto kontinualne vzdelavanie - ved to robi tiez kazdy v praci a nepovazuje to za nic specialne - to predsa robim hlavne pre seba plus napr. ja by som sa bez toho nepohla ( kedze u nas su zmeny procesov na dennom poriadku )
Dovolenky mas viac ako normalny ludia? ci mas 20-25 dni ako ostatni zo zakona? cize ano, cerpas si ju ale tiez jej nemas tolko kolko prazdnin, co ja teda poznam ucitelky tak potom mavaju cez velke prazdniny nejake tie pripravne schodzky, alebo upratuju budovy etc. velakrat aj detmi, cize naozaj nemaju problem ako klasicky rodicia - kde cez prazdniny umiestnit deti...

Ja osobne by som ustupila z tohto panovacneho tonu , lebo prave tymto zial ucitelia provokuju ludi pracujucich casto na zmeny, 12tky etc. ... za plat nizsi ako maju oni... A opaet - ber to od mna ako radu, lebo ja strajk aj zmeny v nom pozadovane plne podporujem, cudujem sa ale ze ucitelia - taky vzdelani, mnohokrat prave vyucujuci SJ nepoznaju zakladnu retoriku ako si presadzovat svoje poziadavky, ako komunikovat smerom von aby som bola aj spravne pochopena, ako si odkomunikovat svoje ciele tak aby ma ludia podporovali a oproti tomu volia retoriku ktora skor vyvolava pocity negativne aj napr. u mna - cize podporovatela ucitelskeho stavu☹

moni73
16. feb 2016

Ja mam znova niečo čerstvé, čo mi v podstate potvrdzuje unschooling. Ako som písala, dcéra je stvrtacka a keď ste písali, že cudzí jazyk je o učení a bifleni... Včera som jej dala robiť test do jazykovky, podľa ktorého vás zaraďujú do kurzov. Zo 150 otázok, správne 107, odporúčaný kurz b.2.2. Mňa nepustili na druhú úroveň, 33 správnych. Odkiaľ vedeli to vie? Má iba klasickú školskú anglinu, kde túto úroveň zďaleka nedosahujú. Dokonca je schopná dostať 3 z písomky. Akú teda výpovednú hodnotu má naše znamkovanie?? K SJ, čo som písala, že má 2 na vysvecku. Od 5tich rokov mi robila ilustrované knižky, písala krásne príbehy (slohy na danú tému bojkotuje), gramatika dobrá. Matematika tak isto, nástupom do školy nastal totálny bojkot. Prečo???

bmuller
16. feb 2016

@dai nuz, principialne nejde o kladenie slovenciny na piedestal, ale je naozaj smutne, ked tolkym ludom je absolutne jedno, ze neovladaju pravopis ci gramatiku svojho jazyka. zaiste, nie je to koniec sveta, ale minimalne na zamyslenie... lebo - ak nie su dolezite male chyby, preco by nam malo vadit, ze nam pokladnicka v obchode vyda o 10 centov menej, ved je to len mala chyba v matike 😀 takze nemalo by merat dvojakym metrom, ktory predmet je dolezitejsi nez iny (aspon na zs) - ked ma nieco nejake pravidla, bolo by dobre sa nimi riadit 😝
ps. sama vravis, ze si scitana... ja som tiez rada citala, a ten pravopis a gramatika sa na mna nalepili este skor, ako sme ich brali na hodine sj... takze napriklad to je prijemnejsia cesta k ovladaniu jazyka. len ci si to decka uvedomuju...

deltaa
16. feb 2016

@moni73 kto mne vysvetli ze na zakladnej skole ked viem ucivo na 50% som ohodnotena znamkou dobry a na strednej ked ho ovladam tiez na 50% mam nedostatocnu, takze vlastne priemerny ziak na strednej skole neuspeje podla klasifikacie. Preco je taky markantny rozdiel? nerozumiem tomu pritom nejde o nejaku prestiznu zahranicnu skolu

simca06022011
16. feb 2016

@smidka2279 mala si chodit do skoly a ist robit ucitelku

Ludia sa spamatajte, clovek studuje nejaky obor a musi sa mu venovat, porovnavat to s ludmi manualne pracujucimi je minimalne smiesne! Ako ked niekto porovnava ekonoma s predavackou... to milujem. NECH SA PACI, kazdy to moze skusit... vzdelat sa, vystududovat (ano, pedagogika napr. nema dobru povest ale ucitelia co naozja zacnu po skole ucit sa o to aj zaujimali pred tym,t eda nesli na skolu len kvoli "titulu" a potom preskocili do ineho odboru), ziskat prax, zodpovednost za deti (zivoty, peniaze...), ucit ich, nerovovat sa s rodicmi a v kuse sa obhajovat ak nieco nie je podla predstav.. alebo robit inu zodpovednejsiu pracu ako stat za pasom a po odrobenej sichte ist domov a vypnut... praca s ludmi je maximalne vycerpavajuca, musi na to mat clovek bunky a je velmi zle ohodnotena. Zavist ale funguje vsade a preto ma vela ludi klapky na ociach. Nam od malicka hovorili, uc sa a bud sikovny inak budes iba ....
Nie kazda profesia vyzaduje kontinualne vzdelavanie ;) ani nahodou nie, aj ked tu opisujete ako "kazdy sa musi vzdelavat dalej"... poznam ludi co neurobili ani krocik vopred v profesii ani vo vzdelani za 10 rokov... a je ich teda dost a zaujimave ze prave taky sa casto stazuju na tych co chcu za svoju pracu viac. Pre vela ludi je nepredstavitelne a odsudenia hodne ak niekto nebodaj ma doma pracovnu a popri praci/rodine este musi pracovat doma... Ucitelia/zdravotnici/ludia vo vsetkych sluzbach ktore su pre nas nutne a dolezite by si zasluzili o vela viac ako je ta almuzna co dostavaju a ked to porovnam s cenami co tu mame, tak este by som to vynasobila x2. Rovnako aj kazdy obcan, co pracuje by si zasluzil viac zarabat v tejto dobe, ale su proste profesie co musia zarobit viac ako ostatni v kazdom pripade a mat vyssiu uroven. Ano usmev nic nestoji ani pochopenie a podla vela rodicov ani "vedomosti", ale ked clovek ma ratat kazdy cent tak to nejde.

sardinka335
16. feb 2016

@bmuller suhlas...stačí si tu prečitať nazvy niektorých tem ze, ,,chcem sa opítať,,. Tu nejde o nejake chyby, ktore su ešte na hranici tolerovatelnosti - samozrejme, ze pomylit sa može každý. Ale to su zakladne veci, slová atd....ziadny top piedestal, kde sa mi ludia dostať vo svojom vzdelaní zo SJ.

@moni73 tvoje dieťa osobne nikto nepozná, nikdy ho nevidel, nekomunikoval s nim....tak ako ti ma odpovedať na otazku prečo?
Aj moj syn je inak čisty 1 a včera dostal 3 z matiky....a čo? Proste mu priklady nesadli, nepochopil alebo neviem čo a nerobim z toho dramu - pokial to nie su znamky z lajdactva a lenivosti ...vieš ako kazdy svoje dieťa vidí v superlativoch a rodičia jedináčikov zvlášť.

simca06022011
16. feb 2016

@deltaa na zakladnej skole je tada velmi nizka latka :D a predstav si ze na VS je to 65% :D Ja si teda myslim, ze nie kazdy musi mat strednu, ti co nedokazu zvladnut viac uciva a naucit sa ho lepsie si vybrali zlu skolu... 50% nie je priemer, je to ze ovlada iba 50% uciva... ako by sa ti pacilo keby napr. v tych sluzbach boli ludia co vystudovali a vedia iba 50% zakladnych veci ktore by mali vediet? 🙂

deltaa
16. feb 2016

@simca06022011 lenze ziakov a rodicov nikto neinformuje ze je to take narocne, ze ked neovlada polovicu uciva tak prepada? kazdy to zisti az ked tam pride, pre tych mladych je to stres a zbytocny si myslim lebo keb tu stupnicu vedeli prv nez sa tam hlasia tak by vedeli ze ide o narocnu skolu. Myslim si osobne ze to je nefeerovo prezentovane.

mijo53
16. feb 2016

je pravda, že veľa ľudí na vysokých pozíciach nevie gramatiku a celkove slovenský jazyk. Títo ľudia sú niekedy na smiech. Mne osobne veľmi vadí, keď poslanec s vysokých platom bude stále hovoriť ne ne, namiesto nie, alebo najvyšší ústavný činiteľ povie so mňou a nie so mnou. /mňou mi podčiarklo na červeno, aj ten počítač vie, že je to nesprávne/. Regionálny riaditeľ absolútne nevie gramatiku a potom sa celý región na tom baví, až mu to asi niekto povie a potom už píše OK, prečo? chyby mu opravuje asi asistentka. Trápne. Ovládať rodnú reč slovom a písmom patrí k intelektu človeka.

deltaa
16. feb 2016

@mijo53 ako ficova asistentka 😀

sardinka335
16. feb 2016

@deltaa a to si ako nezistovali ziaci o škole nič pred tým ako sa tam hlasili? neboli tam na dni otvorených dverí?KOlko je takých študentov čo si ,,pomylili školu,,? Väčšina to zrejme nebude. Nebojte sa stale toho stresu...ešte ho v zivote bude a mooooc...zivot nie je prechadzka ružovou zahradou a naroky na pracu su vysoke len na školy sa salamovou metodou znižiju pod ruškom ,,zlepšenia,,.
Predpokladám, ze ak to iste učivo, ktore na ZŠ viete na 50% na SŠ uz to nie je 50% - predsa tam pribudli nové suvislosti, poznatky.

simca06022011
16. feb 2016

@deltaa stupnica je dana a nemusia o tom informovat, ved hadam je to normalne ze ak niekto chodi do skoly tak sa to ma naucit a mal by si vybrat taku skolu, na ktoru ma hlavu... to ze je niekto 4kar napriklad na ZS v mojom meritku zanmena ze na gymnazium moze zabudnut aj na SS a moze ist maximalne na ucnovku. Ja to chapem ;) Ak je niekto trojkar. Treba vyberat primerane skoly... su odstupnovane dobre a bez velkych oci, pretoze treba sa ucit kvantum latky a aj to co nas nebavi. Myslim si, ze kazde dieta by malo pred vyberom strednej aj vysokej prejst riadnymi psycho testami a byt oboznene priamo (nie cez rodicov) na co ma a na co nema... a moze si vybrat.

sonula
16. feb 2016

Zivot ma kazdy z nas taky, aky si ho spravime. Stredna skola je narocnejsia, nemozete tam ocakavat rovnake naroky a pristup ako na zakladnej skole. Ved vo veku kedy idu na SS su to uz pomaly dospeli ludia a nie male deti.
Ako si niekto moze "pomylit skolu"? Bud ho to bavi alebo nebavi, ak nezvlada SS, nech ide na uciliste. To aj do prace pride s pristupom, ze prepacte, ale nehovorili ste, ze bude chciet po mne pracu urobenu na 100%.

dai
16. feb 2016

@bmuller tak vidis, a u mna sa nenalepili... ja netvrdim ze robim nejake hrubky a podobne ( aj ked tu sa mi to stava, hlavne ked pisem rychlo )
@mijo53 mne pride zase smiesne ked niekto baziruje na tvrdom a maekkom i a pritom vlastne okrem toho pravopisu nevie nic ine☹ a vlastne mnohokrat si ani tu pusu na spravnom mieste s tou perfektnou slovencinou otvorit nevie☹
Vies ti ludia ( netvrdim ze poslanci ) ale riaditelia velkych firiem vaecsinou toho museli kopu preskakat a vela veci dokazat aby sa dostali tam kde su - vaecsinou maju obrovsku zodpovednost za cisla, ludi etc. ... ten kto niekedy na poste people managera robil vie o com pisem... a teda smiat sa takemuto cloveku ze napisal tvrde y kde patrilo maekke mi pride uplne primitivne☹

Ja nikde netvrdim ze clovek by nemal ovladat svoj rodny jazyk, ja len tvrdim ze tento predmet ma pre cloveka uplne rovnaky vyznam ako kazdy iny predmet na ZS, na vyssich stupnoch svoj vyznam moze uz uplne stracat podla toho comu sa clovek chce v buducnosti venovat ( ako som pisala, pre moju pracu ma napr. vyznam minimalny kedze v tomto jazyku absolutne v praci nekomunikujem, a dokonca aj vaecsina mojich znamych komunikuje v inych jazykoch ako v slovencine ), pre sportovca bude mat vaecsi vyznam TV ako SJ napr., pre hudobnika HV etc... a to pritom podla tych klasickych aj tu prezentovanych ucitelskych meritok su predmety na chvoste dolezitosti...Ako som uz inak pisala tak ja mam pocit ze vsetci moji ucitelia SJ bazirovali hlavne na tom pravopise... vidiet to aj tu na stranke kedy mnohokrat si nevsimaju obsah textu, ani jeho upravu ci zaujimavost ale na tvrde y si neodpustia nikdy upozornit ...

@deltaa ty nevies na aku skolu davas dieta? a ake su tam ocakavania? ja osobne takymto nazorom nerozumiem... ved ked sa rozhodnem dat dieta na kvalitnu skolu tak mi musi byt jasne ze tam budu omnoho vyssie ocakavania ako niekde v hornej dolnej v 4triedke ( vaecsinou teda aby som niekoho neurazila... )
My mame napr. stupnicu 1-6 a od zaciatku viem ze dieta 1ku dostane len vtedy ked bude pracovat aj mimo skoly - v tejto stupnici totiz je 1 pre exceptional achievement - cize nieco mimoriadne, nielen to co sa uci v skole...
Detto napr. deti su rozdelene do 2och skupin naSJ aj NJ - jedna je pre native a druha pre cudzincov... samozrejme dieta moze do native skupiny chodit aj ked ma dostatok vedomosti, nemusi byt native - uz len tu vznikaju obrovske rozdiely, kedze ocakavania na tieto skupiny su odlisne... tak napr. v tej istej triede dieta v native moze mat z jazyka 3ku a pritom v druhej skupine by malo 1tku ako bic - samozrejme ze nikde na vysvedcku sa nespomina ktoru skupinu dieta navstevovalo... Mam to povazovat za nespravodlivost? ja predsa ako rodic som rada ze moje dieta je ohodnotene tak vysoko ze dany predmet studuje na urovni materskeho jazyka - a zaroven tym prijimam aj pravidla hry...

dai
16. feb 2016

@simca06022011 tak zas ten 4kar moze mat viac vedomosti ako 1tkar z inej skoly😉 takze ja by som robila povinne prijimacky na kazdy strednu - ziadne bez prijimaciek podla znamok ( poznam totiz rozne skoly co sa ocakavani tyka a tym je samozrejme spojene aj znamkovanie... ) - ja som tu uz pisala ze moj brat ZS a SS ledva presiel, a ajhla na VS totalne exceloval ... nie, jeho IQ sa nezmenilo, EQ mal vzdy velmi vysoke... akurat sa zrazu venoval tomu v com je naozaj dobry - a v tom daleko prevysil mnohych gymnazialnych samych jednotkarov...

sardinka335
16. feb 2016

@sonula no zial...tento pristup sa stava pomaly beznou realitou.....mladí maju potom sebavedomie neprimerané svojim schopnostiam ,pripadne rodič tlačí dieťa do takej či onakej školy. Mne je uz smiešne z toho ako kazdy papagajuje ,,individuálny pristup,, to nie a hento nie....same ped. štýly kde deti sedia na kobercoch a ked nahodu chcu a maju naladu tak ,,stavaju drevene kocky,,. O japonskom systéme tu nikto ani necekne... 😀

stella333
16. feb 2016

@deltaa V zaujem kazdeho ziaka, a snad aj teda jeho rodica, by malo byt, aby ucivo (resp. vedomosti) mal co najvacsie. Mne prave vadi, ked sa znizuju naroky. Ak ma moje dieta dvojku, ci horsiu znamku, zaujima ma len co nevedel, nech to nejako preberieme, doucime. Nejde predsa o znamku, ta len odraza (aspon by mala) uroven vedomosti. 50 percent je dost mala uroven.
Mne skor vadi, a co som teda aj osobne zazila, take to, ze niekomu odpustime zlu znamku, inemu zas prehliadneme dobru znamku, jednemu umoznime opravit, druhemu nie. Toto mi vadi, meter by mal byt rovnaky na vsetkych a kludne prisnejsi.

deltaa
16. feb 2016

@dai nie vsetky skoly sa dokazu tak prezentovat ze ziskas lahko informacie ako napriklad hodnotenie na predmetoch, konkretne tam kde so ja chodila tak ani teraz nemas ako sa dozvediet pokial sa osobne nespytam priamo nejakeho ucitela ako hodnoti. NIe vsetky skoly robia den otvorenych dveri a nie vsetky ti ukazu aj tie ich negativa.

bmuller
16. feb 2016

@mijo53 a podla mna jeden z top prehreskov: ... neuveritelne mnozstvo politikov, spevakov, moderatorov komercnych tv... a, samozrejme, verejnosti, vyslovuje z mne nepochopitelnych pricin slovo/zameno "kto" ako "gdo". za toto by som fakt kopala do ... co sme Cesi?