Štrajk učiteľov - postrehy, názory
Kedze su tu uz dve temy o Strajku, ale obe su Otazky, kde je mozne pridat len jednu odpoved, rozhodla som sa zalozit Diskusiu, aby tie, co chcu, mohli pripadne napisat aj viac ohladne tejto polemiky.
Takze, kto chcete prispiet viac nez jednym prispevkom a diskutovat, sem sa.
@ajkava no mozme sa teda o tom porozpravat , ze preco...?preco lebo nepodporujem ucitelov??akoze vsetci ktori podporuju ucitelov su ok a ti co nie su hlupi??no tak to si teda aj ja mozem o tebe nieco mysliet... a ucitelia nech dokazu ze si zasluzia!ja ti vravim ze 80 percent z nich si nezasluzi ani to co maju teraz a vies co aj preto je mozno krajina tam kde je lebo ju ucia taki ucitelia aki ju ucia.
@ajkava ja viem ze nejde len o platy. Ale ide iba o platy...to ostatne ide, žiaľ bokom.to, ze je školstvo v stave akom je, je vysledok ficovej vlády. Tak nech sa na platy a lepsie podmienky postarajú predovšetkým ti, co ho volili...a boli to prevažne ucitelia, ktorým dal ako náplasť 100€ na odmenách na konci roka.
Milé pani učiteľky 🙂 obdivujem vašu prácu vážim si ju ako študent ale môj názor je taký,že každý kto má vysokú školu by si zaslúžil lepší plat a naozaj vás dobrých učiteľov je málo velmi málo kľudne si protestujte za platy ale potom aj bojujte za nás študentov aby sme mali aj prax nie len nudnú teóriu.Niektorí študenti niesú taký nevychovaný ale vy nás nedokážete zaujať🙂 naozaj si myslíte,že mladého človeka zaujma nejaká matematika alebo dejepis?Nič čo využijeme aj v praxi xyz mi čo dá do života.A mimochodom,že si nosíte práce domov aj mi študenti si ich berieme domov pritom od toho je škola aby sa to robilo tam nie aby ste nás hodnotili za domáce úlohy po 8 hodinách by sme si aj my radi oddýchli.A mohli by ste nás lepšie pripravovať na maturity keď už máme ovládať aj to čo sme sa za 14 rokov školy ani neučili🙂 Nech vám zvýšia platy ale nech sa potom aj zlepší školstvo inak chodíte do roboty zbytočne všetko sa učíme doma a vašu prácu zastupujú rodičia.Vytlačiť papiere si vieme aj sami.A zakomplexovaných dôchodcov tam naozaj nepotrebujeme.Koľko zlých žiakov sa odrazu vedelo správať keď učiteľ vedel zaujať namiesto kriku a trápnych poznámok do klasáku 🙂 veď je to len poznámka nás študentov tým nezastrašíte.A odporučila by som psychotesty niektorým.Nie všetci učitelia sú rovnakí sú aj perfektný ktorí si status učiteľa zaslúžia ale je vás málo a pre nás je škola trest pretoze sa učíme vždy to čo nepotrebujeme.A správny učiteľ sa blbým nezmyselným osnovám vie aj vyhnúť a naučiť nás niečo tak aby nás to aj bavilo niečo dalo.A naozaj študent ocení ak je učiteľ úprimný a sám prizná,že niektoré učivá su zbytočné.Chceme nielen zmenu platov ale aj zmenu vzdelávania.Prepáčte za chyby písala som rýchlo a na mobile.A treba podporiť aj mladých učiteľov oni nás vedia pochopiť.A z nepoučiteľnými deckami....dávať im zlé známky to nepomohlo nikdy vyhodiť zo školy nech zistia,že bez papieru nebudú mať nič.A veľa záleží na správaní na oboch stranách.🙂
@lucia_9 niekoho matematika zaujme, niekoho nie....ja sa tým učiteľom ani nedivím, že sú psychicky vyčerpaní ak majú študentov ako ty....
@lucia_9 nuž milá zlatá, ale osnovy nerobia učitelia, ale tam hore. A aj to je možno jeden z problémov, prečo tak vyzerá školstvo. Nepočúvajú tých dole s praxou, ale na vrchu je veľa takých, ktorí k učiteľstvu ani len nepričuchlo. Len malo niekoho za sebou. N a k tomu kriku.... samozrejme, že každý je rád, keď učiteľ je i fundovaný i príjemný a milý. Ale veľakrát za jeho stavom stoja aj žiaci. A dnešný život je neustále štúdium. To ak človek nechce zaspať na vavrínoch, musí študovať stále. Holt je taká doba.
S tou matematikou a dejepisom si to nejako netrafila. Je to proste všeobecný prehľad. Osnovy nie sú pasované na konkrétnu osobu. Ale na všetkých, ktorý sa učia. Čo by si povedala osobne, keby si chcela pokračovať ďalej v štúdiu a musela trebárs tú matiku doštudovať, lebo by nebola v osnovách? A mimochodom aj tak veľa deciek keď chce pokračovať na VŠ to tak robiť musí. Lebo študuje na strednej, kde nejaký predmet chýba, ktorý potrebuje na vysokú.
Samozrejme, že nie všetci učitelia sú na svojich miestach. Ale stále nechápete, že nikdy nejde o konkrétnu osobu, ale o celok.
hm... skarede veci tu zeny pisete... a nielen tu, ale cross co sledujem media tak to iste dokoliecka - nie, nedoprajeme nikomu... typicka slovac - mne zdochla koza tak susedovi nech 2...
porovnavat pracu robotnika a ucitela - tazko mi vobec na toto reagovat aj ked verim ze kazdy kto aspon trosku ma v hlave a niekedy robil aj tou hlavou tak si vie porovnat co to je praca hlavou a fyzicka praca...:-/ a nechcem tu pritom ani jednu z tych prac znevazovat ale predsa len osobnost cloveka trosku viac zatazuje ta praca psychicka ako rukami kde mi odbila hodina a padla... domov idem s cistou hlavou:-/
Osobne sa hambim za platy ucitelov - a hambim sa za nas ako narod ze si nedoprajeme a len zavidime... nerozumiem ako sa niekomu moze zdat ok pre niekoho kto vychovava jeho deti plat 500 euro v cistom - tomuto cloveku vy chcete zverovat svoje dieta? ako tu casto citam ocakavate od neho ze vam to decko nauci vsetko co vy ste doma zanedbali, ze vas nauci vsetko co vy neviete, ze ho pripravi do zivota... a chcete mu zato dat plat ako robotnikovi co srobuje dokoliecka 1 srobik na pase...☹
nikto od vas peniaze nechce ( z minimalneho platu sa aj minimum odvadza ) - a ano, skolstvo ma kopu problemov pred ktorymi aj ucitelia zatvaraju oci ( treba znizit pocet skol, zbavit sa prebytocnych ludi, nepracovat na city ludi aby podporovali skolu kde je viac zamestnancov ako deti len preto aby to mali deti cez cestu a samozrejme zvysit prestiz tohto zamestnania aby sa tam tlacili ti najlepsi a nielen odpad... fakt je ze aj rodicia musia zacat viac dbat na vyber skoly, nebrat vsetko co je v najblizsom dosahu a nemrncat ak musia o 2 kroky prejst viac za vyssou kvalitou - keby to robili tak tieto nekvalitne skoly a ich ucitelov vysachuju postupne sami☹ )
historia magistra vitae - to len na pripomenutie niektorym... spomente si ako sa zilo v dobach ked vzdelanie bolo degradovane ci zakazane...( vid stredovek )
@lucia_9 ja matiku aj dejiny milujem a mala som super ucitelov... dejiny som aj vystudovala - sice v tomto odbore nepracujem ale v normalnom zivote mi mnohokrat otvara oci - skoda ze tebe nie...hm
ja osobne by som spravila to, že dobre, nech zvýšia učiteľom plat o požadovaných 140 eur ale s tým, že budú mať 8,5 hodinový pracovný čas, ako všade inde a 25 dní dovolenky ako všade inde... Potom by už nemuseli všetci hovoriť, ako si nosia prácu domov a musia na úkor svojej rodiny opravovať a chystať sa na vyučovanie. Keby sedeli od 7:30 do 16:00 v škole, všetko by postíhali tam... ja osobne mám tiež vysokú školu (dovolím si povedať že náročnejšiu ako tá pedagogická), pracujem od 7:00 do 17-tej, niekedy aj dlhšie a plat asi ako učitelia... ale pracujem v súkromnej sfére, kde, ked prídem za manažérom že chcem lepší plat tak sú dve možnosti: Odpovie NIE a ak chcem niečo lepšie, tak nech sa páči, môžem dať výpoved. Alebo povie, tak fajn, ale s tým, že vezmeš ďalšie dva projekty, čo znamená väčšiu zodpovednosť a viac času v práci... len tak pre moje pekné oči a VŠ diplom mi ho určite nezvýši. A štrajkovať v súkromnej sfére? Ano, môžeme, len to bude mať pre nás iné dôsledky ako pre učiteľov, tí sa totiž o svoje miesta báť nemusia keď štrajkujú, na rozdiel pracujúcich v súkromnom sektore...
@breeenda presne ako píšu niektoré vyššie...JA JA JA...tak keď nie si spokojná, tak choď inde, ak nemôžeš štrajkovať, zato, že ty nie si spokojná nemôžu sa učitelia ozvať??? alebo si urob pedagogickú, nik ti nebráni a choď učiť...ak je to taká super práca....ja mám vyštudovanú pedagogická, nikdy som to ale nerobila, pracovala som úuuplne v inej sfére, tiež od pol 8 do 17tej, nebolo to ľahké, nie raz som si doma poplakala, ale aj napriek tomu si myslím, že taký učiteľ sa psychicky namáha omnoho viac ako ja....slovenská povaha je závistlivá, neprajnícka, osočujúca....
Smiešne milá pani učiteľka baambulka neviem označovať ľudí.Máte vyštudovanú VŠ ako ste sa chválili 🙂 a teraz ste ukázali len jednu vec to,že má človek VŠ ešte neznamená,že je naozaj vzdelaný však 🙂 práve ste ma zaradili medzi flakáčov a tých ktorí ničia učiteľskú psychiku.Súdiť ľudi cez internet.Ja som vživote nemala poznámku nikdy som nezdeptala žiadneho učiteľa pretože chápem,že to nieje ľahké s idiotmi ale zase je neadekvátne aby ma vzdelaná žena poslala na psychiatriu len preto,že som nevedela dokonale matematiku.Ja sa venujem iným odborom a tiež nenútim ľudí aby ich bavilo to čo mňa.Nehovorím,že keď mňa niečo nebaví nebaví to iných ale deptať decká stým,že v niečom niesú dobrí?Možno sú dobrí v niečom inom.Ja sa na vysokú školu chystám a rada by som šla na 7rokov štúdia pani magistra.Ja by som sa tiež mohla spýtať prečo nemáte dokončených 7rokov?Len 5 ???Mňa rodičia nesponzorujú a buvikaju,že mi zaplatia školičku a budem povolaním dcéra.Ja budem študovať to čo ma baví a určite nebudem štrajkovať aký mám plat treba sa zobrať a niečo pre ten plat zrobiť.Ak to nejde v školstve určite ste šikovná aj v niečom inom alebo chodte do zahraničia.Ja nepotrebujem ponížiť človeka tak ako ste to skúsili vy.🙂 čo už mentalita slovákov je za opicami viete len urážať a hašteriť sa.A čo sa týka osnov.Kde je napísané,že učiteľ si nemôže odučiť hodinu svojim spôsobom poznám xy takých a tý aj niečo naučili.A osnovy si robia školy po novom🙂 len sú nejaké kritéria ktoré musia splnať ...
Nehnevajte sa namňa mala som mať 2 roky matematiku a na našej škole sa to zmenilo na 4 a to si zvolila naša škola resp.Učiteľ.Mam umelecký odbor z toho 2,3 hodiny toho čo naozaj študujem ostatok sú predmety zo ZŠ a je smutné,že to nieje niečo nové ale to isté dookola.Keby som sa mala spoliehať na hodiny v škole či už na zš alebo SŠ ...sadnut diktovat to dokáže každý ale niečo k učivu už povedať.Je zaújmavé že keď som niekomu vysvetlovala maturitné otázky tak to pochopil behom hodiny.Behom hodiny to vedel chápal to pretože som sa to snažila rozprávať zaújmavo nie jedným tónom.A ak ste sa rozhodli študovať pedagogiku ...Vedeli ste predsa,že s detmi to ľahké nieje.A verte či nie niekedy mi bolo ľúto niektorích dobrích učiteľov niektorí si naozaj nezaslúžili aby sa k nim niekto takto správal.Ani učitelia ani študenti niesu svätý.Nezastávam sa nikoho.Len mi prekáža to,že na školách je byť iný Chorobou.
@lucia_9 ale zjavne ťa v tej škole nenaučili čítať, čo je smutné, lebo nikto ťa na psychiatriu neposlal :D
@lucia_9 a žiadna ťa tu neponížila tak sa nerozčuľuj a nepíš bludy ;)
@breeenda Len ako sa maju chystat na vyucovanie cez letne prazdniny? Maju sediet v prazdnej skole? Nehladiac ze 1-2 t po skonceni a pred zaciatkom sk. roka tam naozaj sedia, nakolko veci je treba este povybavovat dost. Inak si dovolenku musia vybrat cez sezonu.
Btw: ucitelka mojich deti chodi na 7:30 a po 15 tam este je, ci odide 15:30 alebo 16:00 uz neviem...zavtedy vsak napr. pisomky nestihne opravit, ale urcite na maily je este pred polnocou a komunikuje. Vidim ze je poriadne vyhoreta ked odchadza, skus si ty niekedy zavestit do 30 decak na krk a nauc ich daco. Ked to robis poctivo (flakaci su v kazdej profesii) garantujem ti ze budes chodit domov narobena viac nez z bane, nieto od sukormnika.
Alebo vyuzi ustavne pravo na strajk, je zakonne zakotvene. To ze tvoj zamestnavatel to neuznava, nuz, vedela si do coho ides, tak chod robit ucitelku, mala by si podla vlastnych slov rovnaky plat a viac dovce, co ta este drzi u toho vykoristovatela?
Ešte raz 🙂 ja chápem,že učiteľ to nemá ľahké viem čo je to tlak na psychiku a vy stým nemôžete nič spraviť.Tiež som si zažila,že sa namne ľudia navyšovali a vytierali si ústa a to som bola len brigádnik ako keby som bola nevzdelaná pritom sa chystám na VŠ a niesom žiadny grázel.Ale učiteľ by mal mať určitú stupnicu psychiky.Mal by sa vedieť ovládať žiaľ niektoré decká sú extrémy.Ale im niekedy nejde len o správanie ich trápi ako sa učíme a všetko čo sa ich netýka.Ja ako učiteľ by som sa oto nestarala ešte,že by som si ja robila nervy s tým,že sa niekto neučí.
"nejde len o správanie ich trápi ako sa učíme"... "ešte,že by som si ja robila nervy s tým,že sa niekto neučí"
Asi si stále nepochopila prácu učiteľa...a čo ho má trápiť ak nie to, ako sa učíš a ako sa na hodinách deti správajú?? akú máš farbu vlasov? Má nevychované deti ignorovať a nechať si skákať po hlave?
Učiteľ sa nejakých osnov držať musí a to ak teba napríklad dejepis nebaví, pre niekoho je to úžasný predmet....učiteľ predsa nemôže vyhovieť všetkým...mňa tiež nebavila fyzika a zdala sa mi nudná, ale rešpektovala som ju, pretože mnohí moji spolužiaci sa jej chceli venovať aj ďalej...čo si myslíš, že škola je o tom, aby ťa bavilo úplne všetko???
Bambulka ja som pisala o mojej skusenosti s pani ucitelkou matematiky🙂 na objasnenie.Nie,ze ma tu tak niekto nazval.Neurazila si ma? A veta ,,keď majú študentov ako ty,, bola podľa vás čo? 🙂 ako keby som dajaku učnovku mala so 4rkami aj ked podľa mna nezalezi na znamkach ale na vedomostiach ktore realne clovek ma.A vzdelany clovek by mal vediet ze dospely clovek si s dospelym vyka nie tyka.A mimochodom aj ja budem po vs Mgr.art a nejdem tam preto aby som ziadala o vyssi plat robim to pre seba nie pre druhych a ak chcem nieco viac tak to dosiahnem a nebudem otrokarcit niekomu na Slovensku.A je smutne,ze vsetkych studentov hadzete do jedneho vreca vzdy som bola trestana aj ja za dajakych nevzdelancov pretoze veta ,,ste kolektiv,, sa pouziva dodnes.Ale z uspechom mi uz nikto z nich nepomoze.
@carolek :D :D :D zjavne nevie čo chce :D
@baaambulkaa no presne toto isté sa pýtam aj ja... prečo, keď sa učiteľom nepáčia platy v školstve, nejdú vyštudovať napr. IT a nejdú robiť tam kde sa zarába lepšie, tak ako si to navrhla ty mne? Keď si vyberali školu, vedeli do čoho idú, tak ako som to vedela aj ja... Rovnako môžu dať výpoveď ked sa im nepáči ako aj ja a ísť robiť niečo iné... Ano, ja píšem, že učitelia si môžu dovoliť ísť štrajkovať, keby si to mohli dovoliť aj profesie v súkromnom sektore, tak by to tiež urobili... ale bohužiaľ v súkromnom sektore si za "štrajk" ponesú aj dôsledky... ja nikoho neosočujem, práve naopak, napísala som, že nech im zvýšia plat a nevidím nič neprajnícke na tom, ked napíšem aby mali učitelia rovnaký pracovný čas ako všade inde a aj rovnaký dovolenkový nárok ako pri iných povolaniach... a máš pravdu, slovenská povaha je osočujúca, cítiť to z tvojho príspevku a "navážania" sa do niekoho, kto má iný názor ako ty.
@lucia_9 zjavne si nepochopila význam tej vety :D ja som reagovala na to, že zato, že teba nebaví matematika a dejepis, neznamená to, že na chybe je len učiteľka, ale tvoj postoj.....
Evidetne ste to nepochopila🙂 3 roky + 2 pretože existuje aj 4+2 Ja som sa pýtala na bakalárske štúdium a potom by som šla na mgr a potom ďalej či vy ste hneď šla na magistru :D Pýtala som sa preto lebo niekde sú 4 roky bakalára na umelecké odbory a kedže som vekovo staršia nerada by som začala žiť po škole až po 30dke.
@breeenda ozvali sa sestričky, ozvali sa učitelia...kľudne nech sa ozvú ďalší, ja ich podporím....mňa sa to bytostne nedotkne, ak im niekto dá plat, ktorý si zaslúžia.....ty si prečo išla študovať to, čo si išla, keď si v práci nie spokojná??? to je o tom, 19 ročný človek nemá predstavu, ako to reálne funguje, je to v podstate ešte "dieťa", ktoré realitu zistí až neskôr, bohužiaľ...
Ja nechapem preco si ludia myslia, ze ucitel ma plat 1000eur a viac. Ja som ucila tri roky, moj plat bol 480eur. Plat mojho manzela, casnika 550. Po praci som denne sedela doma minimalne dalsie tri hodiny nad pripravou a opravou prac. Ucitel ma prazdniny? Nema. ma len o 5 dni viec dovolenky ako ostatni pracujuci a aj to si nemoze vybrat kedy chce. Platene prazdniny? Pocas tych troch rokov som pravidelne bola cez leto na urade prace. Ucitelia sedia na zadku a nic nerobia? Casto nie len ucia, ale supluju aj vychovu rodicov, myslite si ze je jednoduche zvladat 20 ziakov v triede, snazit sa ich nieco naucit, pomoct im, snazit sa v tom kratkom case aspon o kusok individualneho pristupu ku kazdemu? CO je zle na tom ,ze chcu viac penazi a chcu aby ich praca bola dostatocne ohodnotena? A pre tyh, ktori stale maju pocit, ze ucitel nerobi nic, kto sa stara o vase deti, ked ste v praci? U sukromnika si mozete zaklopat na dvere a ziadat o vyssi plat. Myslite, ze to tak funguje aj ked zaklopete na dvere riaditela? Prestante sa lutovat, ze vasa praca je tazsia. Nikto vas do nej nenutil, ani vas nenuti pracovat za malu mzdu, aj vy si mozete poziadat o viac, pripadne zmenit pracu. Dokonca mozete vystudovat a ist pracovat ako ten nic nerobiaci ucitel a uvidime, za ako dlho zmenite nazor. Drzim palce 🙂
nedávno mala jedna pedag. šancu ísť pracovať do národnej firmy, za INÝ plat, ale sama povedala: vieš - pracovná doba od 8,00 do 17,00 a v lete žiadne voľno...
nie som ani za štrajk, ani proti nemu, jednoducho to akceptujem, ale nepomôžu si nič - zaplatia si zdravotné poistenie, učivo budú musieť doučiť, kopec rodičov im vyhubuje lebo im to skomplikuje život a tým tam hore je to šumák.
@nyusika Preco myslis, ze nie pravda co pise @pravdicka, ja tu tiez otvaram oci ako ucitelky kupuju veci zo svojho, ved my sa zbierame kazdy rok na triedny fond, z coho sa kupu potrebne veci do triedy (napr. aj kriedy), dalej kupujeme, vykresy, pomocky na vytvarnu, nosime mydla, kuchynske utierky, toaletaky.
Jedine co ma napada, ze niekde na vychode su mozno triedy, kde to rodicia nenosia( socialne pripady), ale teda ja mam skusenosti taketo.

@ejka82 ale to si majú zaslúžiť učebnice, učebné pomôcky, vybavenie? Však tu nejde len o platy. Asi väčšina zabúda, že tam nejde len o učteľov, ale aj o deti všetkých, ktoré sú školopovinné. Preto aj tie výsledky monitorov a neviem akých preverovaní stoja za 2 veci.