icon

Štrajk učiteľov - postrehy, názory

horana
25. jan 2016

Kedze su tu uz dve temy o Strajku, ale obe su Otazky, kde je mozne pridat len jednu odpoved, rozhodla som sa zalozit Diskusiu, aby tie, co chcu, mohli pripadne napisat aj viac ohladne tejto polemiky.
Takze, kto chcete prispiet viac nez jednym prispevkom a diskutovat, sem sa.

danielita18
25. jan 2016

@zdena12345 učitelia ked prídu domov,tak im práca nekončí,oni pracujú aj doma

carolek
25. jan 2016

@eldane Jasné, to by už len vyzeralo, aby sestra zarábala viac ako ty. 😀

eldane
25. jan 2016

@carolek jj to by bol koniec sveta :o))))))

danielita18
25. jan 2016

ucitelia vacsinou skoro vsetci robia pokial im zdravie slúži a nemajú to lahké,a čo takí vojaci a policajti a bachari,robí to do 40 ide na dochodok poberá minmalne 700 eur a potom ide ešte znova do roboty a to je čo za spravodlivost ja by som vprom rade im zakazala robit ked chces ist na dochodok tak bud ale do roboty viac nepojdes abudes zit z toho co si si zarobil a hned by sa aj peniaze nasli aj na sestry aj na ucitelov ahlavne tam kde treba

janinah
25. jan 2016

Mne sa dvíha tlak,keď počujem- čo ešte by chcela taká sestra,učiteľka,šak majú dobré platy a kopu voľna- a ja robím pri páse /alebo hocičo/ za 400eur....a kto ti káže robiť za 400 eur a držať hubu a krok? zakázal ti niekto protest a štrajk? a nezabudni ísť zas ficka voliť.....mám silný pocit,že Slováci majú presne to,čo si zaslúžia-veľké ho.no.....namiesto vyjadrenia podpory štrajkujúcim im budeme závidieť ...nenávisť,nespokojnosť,pripomienky netreba obrátiť voči učiteľom či sestrám,ale voči tým,čo sú za taký bordel v krajine zodpovední!!! to ozaj si nevidíte ďalej od nosa ???
To vám ozaj nevadí,že deťom musíme dávať do školy kvantum peňazí,poplatky sa zvyšujú,ak chceme skrášliť či opraviť triedu,tak sa rodičia skladajú,wecka v stave spred 30 rokov,deti /okrem cigánov,ako inak 😠 / kupujú knihy,zošity,prac. pomôcky.....to akože ok???

danielita18
25. jan 2016

@janinah presne a treba si ist svoj nazor povedat vo volbach majú moznost ludia to tu zmenit,hlavne nech sa uvedomia co je to za hajzla ten rozprávkar s velkou sprostou dutou hlavou

baaambulkaa
25. jan 2016

@janinah to je tá naša mentalita....iba urážať, dehonestovať prácu učiteľa a závidieť...bohužiaľ....

eldane
25. jan 2016

@danielita18 k ostatnym sa nevyjadrujem, lebo neviem... ale manzel je policajt. Pracuje na hranici. Do dochodku moze odijst najskor po 25tich odrobenych rokoch a dochodok bude ma 300 eur - ozaj neviem odkial mas tych 700. Kazdu dennu ci nocnu sluzbu prejde kilometre hranice v tazkom lesnom terene. Uz po par rokoch sluzby ma obrovske problemy s kolenami, lebo on slape hranicu ci prsi, snezi alebo je vonku - 15... takze tych 25 rokov zrejme ani nevydrzi bez ujmy na zdravi... nie je vsetko zlato co sa blysti.
Je to mimo tuto temu, len som vedela napisat ako to je v realnom zivote.

moni73
25. jan 2016

@denisic na základe tvojho príspevku som zistila, že som Američan😀
Učitelia si samozrejme zaslúžia viac, ale aj verejnosť má v niečom pravdu.
Je fakt, že máte viac voľna (nerozoberajme kedy... A že to nie sú prázdniny)
Je fakt, že máte dobrú pracovnú dobu (na jednej strane sa oháňate dlhou domácou prípravou - niektorí až do noci, na druhej strane sa priznáva privyrobenie, či už doučovanim alebo dokonca na pokladni v testu), akoby ste natiahli deň...
Je fakt, že ste vedeli do čoho idete -platové a pod., teda aspoň ste mali vedieť (mňa napríklad plat odradil od štúdia špec. pedagogiky. Ako samozivitel by som neprežila).

No ale
Je fakt, že zarábate malo ( posúdiť, či ste práve vy skupinou, ktorú treba riešiť prioritne, keď v tomto štáte treba riešiť skupín viac... Možno áno, možno ste to práve vy, nakoľko aj od vás závisí to ako sa uplatnia naše deti a ako to bude s naším štátom vyzerať ďalej.)
Je fakt, že školstvo potrebuje viac peňazí. Už len úplný hygienicky základ ako WC papier a mydlo by si snáď mohlo dovoliť. Ani nespomínam milión technologických vymoženosti tejto doby, ktoré by v školstve našli uplatnenie.
Ku kreditom sa vyjadriť neviem, ale pokiaľ je to tak ako to učitelia prezentujú, je to blbosť.

Zvysme učiteľom plat! Oddelíme tým zrno od pliev, pedagogiku pôjdu študovať šikovní nadšenci, nezaťažujme ich zbytocnou administratívou, dajme im väčšiu voľnosť na hodinách, nechajme ich v kľude učiť. Toto všetko nerobíme len pre učiteľov, robíme to pre naše deti!
Podporujem štrajk a pokiaľ vydržia učitelia aj moje dieťa môže byť šťastné doma. Verím, že keď by sa to všetko podarilo, bude naopak chodiť šťastné do školy.

kvetka58
25. jan 2016

@danielita18 no a to , že sa peniaze presúvajú zo školstva na min.vnútra, to nechápem...ukazovali v tv aké pekné cely majú vazni keby ,také vynovené boli školy... každý sa dušuje ako miluje svoje deti ale je im jedno v akých podmienkach sa učia hlavne nech tí učitelia nemajú vyše, to je jediné ako sa na tento štrajk pozerajú

janinah
25. jan 2016

@eldane on má kolená v keli,ja zas chrbticu a nohy/od 19. r. som sestrička,začínala som u ležiakov...../tým chcem napísať,že každé povolanie má niečo negatívne....a na dôchodok sa netešte,nijaký totiž už nebude 😠

danielita18
25. jan 2016

@eldane to je nieco také ako ked si niekto myslí akosa majú dobre učitelia a ktym policajtom moj majster bývali colník dostáva 700 dochodok plus momentalne výplatu a má 51 rokov auz jezahojení, moja mama maká pri páse za 560 eur má 56 rokov a tak isto jej majster je bývalí policajt na dochodku dostava 1200 eur dochodok on sam sa pochvalil a teraz robí majstra za 800 eurv cistom tak kde je spravodlivost

danielita18
25. jan 2016

@janinah no ale niekto už je v 40 rokoch na dochodku

eldane
25. jan 2016

@danielita18 colnici su oddeleni od policajtov... zakony sa menili pred par rokmi, dovtey bolo mozne odijst do dochodku po 15 rokoch. Dochodky o ktorych pises ty maju iba byvali funkcionari, nie radovi policajti.

carolek
25. jan 2016

danielita18 tiež mám príbuzného policajta na dôchodku. 🙂 Predtým dovolenka v dĺžke učiteľskej, počas PN celá mzda, ošatenie, kdejaké rekreačne pobyty na zotavenie a tak by som mohla pokračovať.

sisaka
25. jan 2016

@wetka chces povedat,ze na Slovensku predavacka zarobi viac ako lekar? Ja pisem, ze to, ze ma niekto vysoku skolu nezarucuje,ze musi mat automaticky vyssi plat, ako ten, co vysoku skolu nema, ale sa vyucil, tym samozrejme nepisem, ze VSETCI, co maju vysoke skoly zarabaju menej ako ti, co ich nemaju, ale pride mi smiesne, ked sa niekto ohana,ze ma vysoku skolu a tym padom, by mal zarabat viac, ako ten, co ma 3 rocne uciliste. U nas predavacka nepotrebuje mat ziadne vzdelanie, dokonca ani skoncenu strednu skolu, tak je od veci porovnavat plat lekara a plat predavacky. Elektrikari u nas studuju po skonceni strednej skoly.
V zahranici zijem vacsinu svojho produktivneho zivota, ale pracovala som aj na Sk a ako som uz spominala 1 rok dokonca v skolstve, takze viem ako to tam chodi ... Ja ucitelom doprajem vyssi plat, zarabaju naozaj malo, ale to asi 90% obyvatelov Slovenska, ktorym by som tiez dopriala nielen vyssie platy, ale aj vyssiu uroven zdravotnictva a skolstva

cannella
25. jan 2016

@danielita18 vsetci tito, ktorych si spominala si na tie dochodky setria a odvadzaju vyssie odvody ako bezny clovek prave preto, aby na ten dochodok naskrabal. A nie, nemam za muza chlapa s jednym z povolani, ktore si vymenovala. Mam, vsak, svokra ucitela a nechapem o akej praci doma ty hovoris. Toto mozes predostierat ako argument niekomu naozaj intelektualne jednoduchemu. Ak ma ten ucitel raz urobenu pripravu na nieco, co uci kazdy rok dookola, tak by musel byt skutocne blby ako tago, aby to znova nevedel s uz urobenou pripravou z predch. roka oducit. Ak ju znova potrebuje, tak je to naozaj velmi biedny pedagog a ten by vyssie platove ohodnotenie dostat nemal.

nicon
25. jan 2016

Ja osobne by som učitelov poslala na dva mesiace do závodu za pás do výroby,nočné ,soboty ,celých osem hodín a plat 400 eur a potom by viac neštrajkovali ,ved neučia? deti majú prázdniny ,nič sa nedeje,ale keby taký pekár ,obchodník, šofér autobusu ,prestal pracovať a začal štrajkovať ,to by len vyzeralo,boli by sme bez chleba ,bez potravín ,nedostali by sme sa do práce to by bola len zábava ,však? a robia to za minimálnu mzdu a čo živnostníci ,tiež majú štrajkovať ,nemám na tých učitelov slov....nás bolo v triede 29 a učitel to zvládal,teraz ich má 15 a stále se vyhovára ....

moni244
25. jan 2016

@nicon ved a kto brani ist ostatnym odvetiam strajkovat? Vsetci mate len plne usta kecov, ale nik nenaberie odvahu nieco urobit, ucitelia tu odvahu nasli a vyuzili, tak co si zobrat z nich priklad a ist v ich slapajach?

nicon
25. jan 2016

@moni244 Ano učitelom sa frajerí,ked sú v štátnom rezorte a čo taký živnostník...

moni244
25. jan 2016

@nicon aj zivnostnik vedel, do coho ide, ked zacal so zivnostou

lizatko1009
26. jan 2016

@nicon ty si mimo provoz? preco by mal ist ucitel do zavodu, ked vystuoval vysoku skolu 5 rokov, nema 3 rocku bez maturity, neni odkazany ist do zavodu, bije sa len zato co by mu malo pravom patrit, preco Mudr su ticho? tí sa maju lepsie, preco Judr su ticho? tí sa tiez maju lepsie, preco kurvajs dristas take veci, normalne uz som vytocena z toho, ako vy mozte porovnavat tuna krajcirku s ucitelom, upratovacku s pravnickou, smetiara s lekarom, ved kazdy musi nieco robit a nemoze byt kazdy so vzdelanim, ani ja nemam vysoku skolu len 3 roky a vobec mi nechyba, furt len tie poondiate prazdniny tu vytahujete co decka maju byt v skole nonstop? nechceli by ste aby vam domov chodili im este zadky vytierat?

lizatko1009
26. jan 2016

@moni244 ja uz som chora z tych drit co tu clovek dokaze precitat, kolko volna, nic nerobia, do zavodu, tam nech idu robit krajcirov, cele zle po facke

kikad27
26. jan 2016

Tymto strajkom nic nedosiahnu. Uz niesu financie na to do volieb ale ked im ide aj o skolstvo a nie len o platy preco nestrajkovali ked deti mali prazdniny? Na toto by som rada dostala odpoved. Mne strajk nevadi a ani sa ma nedoktol lebo nasa skola nestrajkuje.

kikad27
26. jan 2016

@pribinak cez jarne velkonocne alebo napr. Co nezacali o tyzden neskor ked su deti v pondelok doma?

moni73
26. jan 2016

@kikad27 kto by si ich všimol keby štrajkovať cez prázdniny?

kikad27
26. jan 2016

@moni73 tak ale za skolstvo sa da aj cez jarne. No keby nasa skola strajkovala a nebol by nahradny program tak ja som skoncila,v robote by som dosla o dochadzkovy bonus co je vyse 150 e a vo februari na ucte 400 e a sme skoncili uplne tak potom nech rozmyslaju aj nad slobodnymi matkami

horana
autor
26. jan 2016

@kikad27 "Uz niesu financie na to do volieb" - Prosim dokaz tohto tvrdenia, financie totiz su, ani legislativny proces nie je ukonceny, to su len Ficove klamstva, ktore uz pravnici v mediach davno vyvratili, ako opakujem uz x-ty krat si ich tu zial tu mnohe vzali za svoje, naleteli 100x opakovanej lzi.
Teraz dosli s novym "tronfom" - vraj naco by nieco schavlovali, ked nova vlada im to po volbach moze smahom ruky zrusit a asi aj zrusi, takze sa to vlastne neoplati. Ja uz neviem, ale to clovek uz aby fakt vycapal po hlave, takych magorov, jednak budu na 99perc. vo vlade zase oni, a potom vyhovarat sa tymto sposobom, to uz chce riadnu davku arogancie.

Tato diskusia je hlavne o jednom jedinom crte - co dokazeme druhy dopriat. Vypovede zien tu ukazuju skor nez co ine, tento ich vlastny crt.

moni73
26. jan 2016

@kikad27 ja ta chápem, tiež som sama... Zatiaľ strážia naši, ja makam jak debil, aby som mohla mať štvrtok, piatok dovolenku. Chápem ale aj ich aj to, že riešia takto radikálne. Čo nechápem, je malý pomer štrajkujúcich, malo totálne zatvorených škôl, načasovanie štrajku, to ze oznámia, že týždeň vydržia....
Príde mi značne naivne robiť takýto štrajk a čakať zmenu... Vláda bude pravdepodobne ta istá (viac-menej), cez leto sa mohli riadne skoordinovat a v septembri nenastúpil - NEOBMEDZENE. Teda, keď to už vyhlásia, nech dodržia. Keď im to z finančného hľadiska nejde, nemali to ani spomínať.

kikad27
26. jan 2016

@moni73 presne mohli sa dohodnut a v septembri hromadne nenastupit.