Štrajk učiteľov - postrehy, názory
Kedze su tu uz dve temy o Strajku, ale obe su Otazky, kde je mozne pridat len jednu odpoved, rozhodla som sa zalozit Diskusiu, aby tie, co chcu, mohli pripadne napisat aj viac ohladne tejto polemiky.
Takze, kto chcete prispiet viac nez jednym prispevkom a diskutovat, sem sa.
@stella333 ale samozrejme,z e moze dosiahnut....za roky praxe a studia....a nie hned.......tu sa ale bavi o tarifnych tabulkovych platoch.....a tie nizke su, elbo aby ucitel napr. so 5-7roc. praxou, mal v cistom 530E( a to aj s kreditmi ci triednictvom...)...je neadekvatne.....a to ja osobne som napr. urobila vsetko pre najvyssie zvysenie....kredity, doktorat a td. .....hold, tabulka nepusti (ohodnotenie ti nik neda)......ako ano, hadam sa raz dopracujem k sume cez 800E v cistom,a le co z toho, ked to bude pred dochodkom (mladi ucitelia maju rodiny a potrebuju ich zivit......)
@sorciera24 potrebuje každý uživiť rodinu, a z čoho teraz budú žiť keď štrajkujú a nemajú mzdu???
Podporujem strajk,pokial sa z poziadaviek odstrani ta o zvyseni platu. Je absolutne neopodstatnena. So vsetkym ostatnym suhlasim,musi sa zmenit cely system,aby na to nedoplacali deti,rodicia.
@matkamirko presne každý si môže povedať tak teraz chcem vyšší plat o 140 e. a na rok o 90 e. Kto nám dá???? U nás napr. máme krásne po opravované vśetky školy a majú deti v triedach pomôcky aké potrebujú. Je to predsa aj na obciach a mestách.
@libka1 ta, bolo povedane, ze by sme nemali hovorit o svojich platoch na verejnosti ale ja ti neviem, ked uz minister o nich hovori, ci aj my mozeme 🙂 🙂 🙂 🙂 alebo to este stihne zakazat, ako v septembri, ked prisne zakazal ucitelom diskutovat aj v kabinetoch o diani vo svete, pod hrozbou sledovania a nasledneho prepustenie pre hrube porusenie discipliny 🙂 🙂 🙂
@gondulka mozem vediet tvoju profesiu? alebo kde pracujes?.....
@sorciera24 pracujem v štátnej správe
@gondulka cize tiez mas tabulkovy plat!...o to viac sa cudujem, ze to nechapes!?...byt vami, okamzite zevriem urady a pridam sa tam......a uplna bomba by bola, ekby ako ansledok strajku yb bolo, ze by ludia kvoli detom, kt. su doma museli ostat doma..ale ze komplet, nech sa zavru obchody, banky, vsetko....nech skolabuje system....a vtedy by musel stat cosi urobit.....preco nie?....lebo sa bojime......vsak ano, radsej na inych nadavat, zavidiet im a pritom, preboha ved ten isty stat zdiera aj teba......samej ti to vadi......ale urobit pre to neico, nie.....a iny, ekd urobi, tak je zle...preco?....neviem to pochopit a uz duplom, fakt ako pises, ze ta zamestnava stat.....
A co tak veduca malej posty, ktora sedi za priehradkou, ma na starosti chod posty, je zodpovedna za plnenie obchodnych planov a x dalsich veci a v cistom zarobi 460 €??? Ano niekto si mysli, ze na poste sa nic nerobi, ale kazdemu by som to dala vyskusat....
@sorciera24 Iste máš pravdu súhlasím ale ostatné profesie nemajú čím vydierať vládu, nemajú deti alebo pacientov ako rukojemníkov. A stejne pred volbami čo akože sa týmto dosiahne??? Popravde??? Nič.
@jajka257 tak vies, v stvavej kampani vladnucej strany sa smie vsetko 😉
Ja len rozmyslam ze kam ako narod smerujeme, ked Minister skolstva operuje na tlacovej konferencii takymto platkom. To sme fakt taka luza? Ako nic proti Novemu casu, tiez rada mrknem kto ma nove silikony a tak na odreagovanie...i
@gondulka neviem, co sa dosiahne...nie som vestec...uvidime vsetci.....keby boli ludia ejdnotni....ver tomu, ze by vlada musela riesit....nenormalny ekonomicky kolaps by nastal.....ved to ej vizitka vlady, ekd nieco nefunguje.........aj tento strajk, ja byt statom, hanbim sa jak pes, ze mi takto kolabuje vzdelavaci system.....ale ano, rpavda, ani ucitelia nie su ejdnotni....preto sa vlada smeje, ze nie su zapojeni vsetci...keby boli fakt vsetci....tak ver, ze to risia....takto sa len smeju do ksichtu......
no, je tu veľa názorov za i proti. nedá mi, aby som nedala aj ja ten môj. čo sa týka učiteľských platov. Priemer 940 eur, dosť slušné, nie? Ja o tom ani nesnívam, mám vysokoškolské vzdelanie 2. stupňa, pracujem s adolescentmi s poruchami správania, nočné, sviatky, celodenky. Taktiež mám pedagogické vzdelanie. Keby boli až tak podhodnotení, ako tvrdia, to by muselo školstvo trpieť nedostatkom učiteľov. A podľa mojej skúsenosti, v škole , kde chodia moje deti, sa dôchodkyne držia zubami-nechtami, nikto nedáva výpoveď. Veď nikto im nebráni uplatniť sa niekde inde. Čo sa týka vybavenia škôl, áno, súhlasím, aby rovnako boli školy vybavené v Bratislave ako aj niekde na východe. Ale povedzme si úprimne. My sme mali perá, ceruzky, knihy, zošity a aká bola úroveň vzdelanosti. Teraz dataprojektory, ineraktívne tabule atď a úroveň vzdelanosti prudko klesá. A štrajkovať tým spôsobom, že neprídem do práce a rodičia musia riešiť, čo s deťmi, je nezodpovedné a vydieračské. A povedzme si ešte na rovinu napr. na základnej škole reálne odrobia možno 5 hodín denne. A to, koľko majú práce pomimo, je tiež diskutabilné. Áno, je dosť papierovačiek, ale tiež som v školstve pracovala cca 4 roky a niečo o tom viem. Bohužiaľ, potom sa v rámci dobrých kamarátskych vzťahov vrátila nekvalifikovaná p. učiteľka z MD a ja som musela odísť. Ale vrátila by som sa do školstva hneď.
@mija51 ale mozno prave taki ako ty, co vidia len volno, prazdniny a asi moc toho anvyse nerobia...v skolstve enmaju co hladat....(a detto dochodcovia...)...inak ty fakt beries priemer 940E?...... ty aj vies ako a z coho sa priemeruje? ved moezeme brat aj priemernu slov. mzdu......a kolki ju maju? ja nechapem ako inteligentny clovek moze brat statsticky priemr za smerodajny udaj........(nic v zlom, ale asi pre toto do skolstva nepatris)......dobrym ucitelom ide o nieco viac ako o volno ....(ako som uz kdesi spominala...)
@sorciera24 písala som z vlastnej skúsenosti, asi si dobre nečítala. a neberiem to ako smerodajné, ale z niečoho to číslo vzniklo, nie? a to, kam ja patrím a kam nie, bohužiaľ, nemáš poňatie. taktiež naháňam kredity vo svojom voľne, po nočných a podobne. ale povedzme si na rovinu, momentálne je kvantum ľudí na školách, ktorí tam nepatria a tak to aj vyzerá.
@sorciera24 Keby skolaboval stat ani teba by nemal z coho zaplatit, to by ste si pomohli. Pochybujem ze by kolabujuci stat zachranoval skolstvo, asi skor tie banky a podniky. Uprimne tie mu produkuju aspon nejake prijmy, skolstvo len vydavky. Nic v zlom len su to take kratkozrake a nezmyslene vyhlasenia.

@stella333 no ano, mozme, ale zo zakona mas narok na 3 dni na skolenie pocas roka, ak chces viac, bud cerpas dovolenku, alebo neplatene volno. A este ani vedenie ta nemusi pustit. Tak a nakoniec, ak aj ziskas kredity, musis dat ziadost, aby ti ich skola preplatila a vednie ju moze zamietnut pre nedostatok financii. Nuz zacarovany kruh.....