icon

Štrajk učiteľov - postrehy, názory

horana
25. jan 2016

Kedze su tu uz dve temy o Strajku, ale obe su Otazky, kde je mozne pridat len jednu odpoved, rozhodla som sa zalozit Diskusiu, aby tie, co chcu, mohli pripadne napisat aj viac ohladne tejto polemiky.
Takze, kto chcete prispiet viac nez jednym prispevkom a diskutovat, sem sa.

libka1
27. jan 2016

@stella333 to myslis vazne ze skolstvo produkuje len vydavky? 😕 Plati to aj z dlhodobeho hladiska myslis? Prave to co si napisala ty je kratkozrake...

mija51
27. jan 2016

@libka1 napríklad na našej zš neštrajkujú tak, že by neučili. toto nie je štrajk, ale vydieranie rodičov. nech sa zhromažďujú cez prázdniny. a ešte jeden postreh o našich učiteľoch. dnes mi dcéra povedala, že krúžok mať nebudú, pretože p. učiteľka ide niekomu strážiť dieťa. takto sa plnia povinnosti? veď to má zaplatené, dieťa má účasť povinnú a ona nie? ale u nás by mala prísť komplet reforma školstva, celý systém je zlý.

stella333
27. jan 2016

@sorciera24 A este jedna poznamka, aj v Grecku mali statny zamestanci nadstandardne prijmy a dochodky a vieme ako skoncilo.

vydrnik
27. jan 2016

Zienky je zbytocne sa tu hadat kvoli strajku ucitelou,vcera vecer vo zpravach p.Fico jadne povedal,ze ucitelia dostali od roku 2012 pridane 22%,coz je najviac vo statnej zprave,zienky raduj te sa zo zivota,z deticek,hadkami tu na MK nikto nic nenarobi a neoplyvni.prajem vsetkym pekny den

ajana1
27. jan 2016

@kk77 samozrejme ze si treba brat priklad z krajin kde to funguje a nie naopak. Ale preto je strajk potrebny aby sa ludia prebudili z letargie. Kazda revolucia a zmena zacina tym ze inteligencia spoji sily a vyburcuje zvysok naroda. Je len spolitizovane ze tu ide len o platy. Zial vela ludi si neuvedomuje ze teraz je ten cas kedy sa bude dat nieco zmenit.

sorciera24
27. jan 2016

@mija51 ano, s tym suhalsim, ze su tam ludia, kt. tam nepatria...a ze cely system je zly...preto treba nakopnut....

@stella333 skolstvo produkuje vydavky? ved ej to investicia do deti, kt. ako pracujuci prinasaju pre stat obrovske prijmy....uz preto by na tom malo zalezat....ako tvrdim, to je vizitka statu.....don sa treba ozyvat, nie do ludi, kt. uz envedia ako s nim nalozit....moj naozr

libka1
27. jan 2016

@mija51 u nas je zavreta skola uplne a rodicia im pisu po vacsine povzbudzujuce spravy co sledujem. Ale my sme mala skolicka kde ludia poznaju jeden druheho a mame ucitelov na urovni.
Niekto tu uz pisal ze maju strajkovat cez prazdniny 😀 Aj tak sa da, len ci si to niekto vsimne... 😀
Ano, uroven ucitelov je rozna. Tiez ma icili vselijake pripady. Ale inak ako kvalitou skolstva a vyskou plativ sa ta uroven nezmeni. No a ked sa tomu branime zubami nechtami, tak ok, muklujme za par supov ako mulice... krasna buducnost...

stella333
27. jan 2016

@libka1 Z hladiska statu a prijmov to tak je. Alebo mi chces tvrdit, ze na daniach odvedie skolstvo viac ako dostane?

drnda37
27. jan 2016

Neni som ucitelka,ale zážitkov s nimi mam jaaaj.Mozme si ich začať písať,mozno sa tu niektorá aj nájdete.No ale,nie všetky ste rovnaké.Ja hovorím,ze dôchodci tam nemaju co robit aj kvôli trpezlivosti a na prvom stupni by som nezvyšovala nic.

libka1
27. jan 2016

@stella333 kto odvadza prosim ta tie dane? Ludia, ze? Kto odvadza viac? Ten co zaraba vela alebo malo? Vela, ze? Kto zaraba vela v povacsine pripadov (cest vynimkam)? Vzdelany alebo .... atd.

jajka257
27. jan 2016

@mija51 a nie je to tak, ze ide strazit svoje dieta a doobeda strazil niekto iny? Nemoze byt zla interpretacia? Aj mne sa stalo, ze som musela zrusit kruzok, lebo som poobede sla strazit deti.......a vies kam som ich sla strazit? Do SKD, lebo bola chora vychovavatelka. A ucitel ma zaplateny len pocet hodin, ktore oficialne na kruzku oducil. Tak sa neboj, ona im to vynahradi....

Este zvedava otazka, to je skolsky kruzok?

stella333
27. jan 2016

@sorciera24 Ale ved ja suhlasim, ze treba skolstvo pozdvihnut a bez penazi to nepojde. Len si nemyslim ze nejaky strajk nieco vyriesi.

mija51
27. jan 2016

@jajka257 áno, je to školský krúžok a ide ho strážiť známej, takže tak

stella333
27. jan 2016

@libka1 Bavili sme sa o pripade skolabovania statu. To jest, ked nie su peniaze. A nemyslim si, ze to je take jednoduche, ze vzdelany clovek. Taky ludia za pasom mozno produkuju viac, ich vyrobky sa predavaju, z tych je zisk a prijem podniku a dane. Dane predsa nie su len z vyplat.

cipa33
27. jan 2016

Nemam nacitanu celu tuto debatu,ani to neplanujem. Jediny moj prispevok. Som v skolstve od r.2010 a ziadnych 22% naviac sa nikdy nekonalo,je tu blud. Kto skolstvo nezazil na vlastnej kozi,nepochopi... ziaci (ano,dnesna mladez je ina ako boli generacie pred nou,ziju inu dobu,obklopuje ich ina spolocnost....) Rodicia (nalejme si cisteho vina,kolki z rodicov obvinuju vzdy na prvom mieste ucitela,pretoze sa na svoje dieta nepozru triezvo,doma je ich dieta anjelik a do skoly si chodi ventilovat bsetok vzdor,hnev,zlost,agresiu...a to nehovorim o promenentnych rodicoch co na vas hned pri prvej prilezitosti vytiahnu vyhrazky a osocovanie,nehovoriac o policii...) Dnesna spolocnost si z 95% mysli,ze ny dokazala vykonavat nasu pracu lepsie,maju patenty na dokonalost len skoda ze tieto patenty nepraktizuju vo svojich rodinach,pretoze tvrdim a vzdy tvrdit budem,ze kazde dieta si zaklad nesie z rodiny a my v skolach uz okresavame co sa..horsie je,ked sa neda a este nam doma podkopavaju nohy. Desim sa dna,ked do takehoto kolotaca vstupi aj moje dieta. :( Takze zenicky,pokojne tu na mna teraz nalozte kolko sa da,verte,ze horsie ako to co som v skolach zazila za tych par rokov zazila ja,to nebude. Napriek tomu a aj tomu,ze nikdy nezbohatnem,svoju pracu MILUJEM a milujem aj tych malych skriatkov (ucim II.st.ZS),ktorych nam kazdy den zverujete. ☺

libka1
27. jan 2016

@mija51 mali sme cosi podobne na LSU. Polovica hodin nam odpadla a nenahradzala sa. Polovica ludi dieta odhlasila. "Pani ucitelka"tam uz neuci. Mala to len ako bokovku a vobec jej na tom nezalezalo. Nemala tam co hladat...

jajka257
27. jan 2016

@mija51 ok, beriem. Ale mozno ta znama je samozivitelka, ide do prace a potrebuje pomoct. Mozno sa mylim, a len sa jej nechce oducit kruzok, ktory bude musiet nahradit v inom termine....

drnda37
27. jan 2016

Ja ked vidím kazdy den ucitelku ako o 13.00. sada naobedovana do auta,tak nevidím dôvod zvyšovania.A o tom aká ucitelka to je,tak to uz ani nekomentujem.Moze byt vzdelaná,studovana kolko chce,nemá v školstve co robit.Ale poznam aj dobre učiteľky.

libka1
27. jan 2016

@stella333 pride ti sem zamestnavatel ked tu bude len sprostac? Ano pride, nejaky s minimalkou. Ktore firmy tu produkuju zisk? Tie s tymi danovymi prazdninami vsetky co sem prichadzaju len kvoli nim a lacnej pracovnej sile? A ked im skoncia danove prazdniny tak sa vyhrazaju ze ak dalsie nedostanu tak odidu? Treba sa trochu poobzerat z coho plynu dane v inych statoch. Staci zajst do Rakuska, nie je to velmi daleko. Drobni podnikatelia, ti, co su tu likvidovani... rozmyslat z hladiska jedneho roka je jednoduchsie, ja viem...

matkamirko
27. jan 2016

Vcera sme sa s manzelom rozpravali, ze sa moze stat,ze o par rokov bude skolstvo spoplatnene-rodicia budu platit skolne uz od ZS. Samozrejme,ze sa tym nasledne zvysia aj platy pedagogov, kvalita,kvantita,vybavenia skol,celkova uroven. Co je ale dolezite, bude to priamoumerne kvalite pedagogickych zamestnancov. Moze sa stat,ze z celkoveho poctu, ich prejde vyberom tak 10%. A co ten zvysok?? Viem, toto vsetko je tak trosku scifi, ale tento stat jednoducho potrebnu uroven zabezpecit nevie(je jedno z akeho dovodu),tak je naozaj mozne,ze skolstvo sa bude transformovat na sukromny sektor. A len par skol bude statnych, s urovnou podobnou tym dnesnym.

mija51
27. jan 2016

@jajka257 nie je to tak, osobne ju poznám. Ale nie sme tu na to, aby sa niekto robil vševedúci. Nechcela som to písať, ale ešte teda jeden postreh. Voľakedy (ale nie je to až tak dávno )chodili počas prázdnin zastupovať učitelia vychovávateľov do detských domovov a reedukačiek. Absolútne to nezvládali, prestali. A to tí vychovávatelia majú nižšie platy a častokrát ešte vyššie vzdelanie.

jajka257
27. jan 2016

@matkamirko to sa moze stat, lenze potom to bude o tom, ze bezni ludia si to nebudu moct dovolit, a skoly, ktore pre nich ostanu nedaju detom sance na buducnost. A to ucitelia nechcu, moznost vzdelania ma byt pre vsetkych rovnaka. Len uz teraz to neplati. Bohati ludia maju deti na sukromnych skolach a obycajni ludia na statnych.....

matkamirko
27. jan 2016

@jajka257 zial, ale situacia, aka tu je posledne roky,nikam inam ani viest nebude.

libka1
27. jan 2016

@matkamirko myslim ze sa to aj stane a doplatia na to prave ludia co teraz hovoria ze preco by mal mat ucitel pridane ked ja mam malo 😅 aj tie sukromne skoly na slovensku su zatial vselijake a casto nie moc kvalitne ale casom budu velmi konkurovat...

matkamirko
27. jan 2016

@libka1 a toto bude take obrovske plus pre stat 😀 Konecne bude skolstvo sektor, z ktoreho budu tiect dane statu, a nie naopak 😉

stella333
27. jan 2016

@libka1 A co som ja nieco pisala proti drobnym podnikatelom? Naopak, treba ich urcite podporit. A aj velke podniky. Cim lepsie a cim bohatsi vsetci budeme, tym lespie sa budu mat ucitelia a zdravotnici a statni zamestanci. Len este zvolit tu spravnu vladu.

libka1
27. jan 2016

@stella333 k tomu treba kvalitne vzdelanie

jajka257
27. jan 2016

@matkamirko ano, mas pravdu, a mozno to je moznost ako otvorit ludom oci. Aj vo svete to tak funguje, a vsetci ziju. A bude konkurencia a aj ucitelia sa ukazu, kto je aky profesional. Ja mam dceru v skole u nas, ale v momente, ked sa rozhodnem prijat ponuku na inej skole, beriem ju so sebou, aj to bolo v ponuke.

stella333
27. jan 2016

@libka1 No vsak zatial to ide dole vodou, takze asi ti ucitelia nevychovali spravnych ludi. Najprv budu musiet asi vychovat a vzdelat, aby sme sa mali lepsie.

libka1
27. jan 2016

@matkamirko a este budu moct aj zisk produkovat pre kamosov, ale nad tymto netreba uvazovat, to bude az o par rokov, teraz je dolezity len tento rok, a hlavne doba do volieb 😉