icon

Štrajk učiteľov - postrehy, názory

horana
25. jan 2016

Kedze su tu uz dve temy o Strajku, ale obe su Otazky, kde je mozne pridat len jednu odpoved, rozhodla som sa zalozit Diskusiu, aby tie, co chcu, mohli pripadne napisat aj viac ohladne tejto polemiky.
Takze, kto chcete prispiet viac nez jednym prispevkom a diskutovat, sem sa.

nyusika
25. jan 2016

@zuzik16
vystudujte a zistite si to 😀
strasna zast z vas ide, pripomina mi to krcmove mudrovaniue podnapitych chlapov v zmysle "vrchnost moze vsetko...a co my, bezni ludia?"
pretoze za beznych povazuju len tych, co su na ich mentalnej a zivotnej urovni.

alexandramaria
25. jan 2016

@zuzik16 😎 😎 veru nie. Mám síce asi viac vedomostí ako SŠ (vzhľadom na štúdium) , ale tá prax sa musí nazbierať tak či tak 🙂 Rovnako, ako ju musel nazbierať stredoškolák.

argyro
25. jan 2016

@zuzik16 nie, nemusí to vedieť. Manažér riadi, je to riadiaca funkcia. Musí vedieť riadiť ľudí, to je podstatná časť jeho práce - za to je platený. Tí, ktorí vedia len remeslo, sú pod ním. Keby vedeli aj riadiť, riadia oni.

sardinka335
25. jan 2016

@dominika6 na platy alá EU nemame ekonomiku...tie platy za nas ,,nikto nevyrobí,, to je take ako si teraz myslia utečenci - ze ich bude niekto zivit a krmiť, ale tu ,,hodnotu,,musi niekto vyrobiť. A oni to nebudu....zial. My budeme robiť do 70tky a umreme niekde za pasom lebo stale treba ,,niekoho,,zivit a dotovať. To boli všetko Mečiarove rozpravky ze tu bude ,,male švajčiarsko,,...
Ludia dostali slobodu, ale neboli na nu pripravený lebo mnohí si mysleli a zial myslia, ze sloboda je o tom robiť si čo chcem, kedy chcem....najlepšie bez zodpovednosti.

alexandramaria
25. jan 2016

@sardinka335 presne o tomto hovorím. S VŠ nie si nič viac, než ostatní robotníci. Ale vďaka štúdiu máš oveľa viac vedomostí, ktorými ich môžeš ťahať vpred a byť im skvelým šéfom 😎 😎 a nie sa nad nich vyvyšovať. Tvoj muž je skvelý príklad lídra ! 😉

dominika6
25. jan 2016

@sardinka335
nestíhame vyrobiť,pretože naša populácia starne..a dôvod? lebo mladí utekajú do zahraničia a klesá pôrodnosť..
je to proces ako v práci...jeden robí za troch ale jeden plat..

alexandramaria
25. jan 2016

@argyro
Manažér je riadiaca pozícia. Ale na to, aby si bol skvelý manažeris, potrebuješ vedieť, ČO riadiš, AKO to riadiť a KOHO riadiš. Čo bez úzkej spolupráce s pracovníkmi v živote nedosiahneš. Človek s Mgr. oboru manažment má iba vedomosti ohľadne manažérskych nástrojov, možno pár čísel. Ale zžiť sa so stratégiou firmy, spoznať ľudský potenciál, to všetko chce úzku kooperáciu s robošmi. Bez toho mu jeho slávne Mgr. manažmentu trt pomôže.

sardinka335
25. jan 2016

@alexandramaria vieš ale aj tak sa stretavame s tým ze ,,podriadený,, zavidia...ako tazko sa to vysvetluje takto po nete, mame v praci take ,,kamaratskejšie vztahy,, ze teda nie sme ze ,,vrchnost,, a ,,poddaný,, ale oni si myslia ze ved ,,ano, vymate na drahe dovolenky,, a vy si mozete dovolit to a hento....čistočna pravda. ANo, mame väčšie prijmy....ale aj väčšiu zodpovednost a zhaname im pracu...kolko krat tam sekretarka hra ,karty,, alebo si pozera net lebo neni robota...ale plat dostane taky isty aj ked len 8 hodin presedí a čo 2-3 hodinky ide fajčiť ale povie ze chce viac penazi aj ked nema priemerny plat, dostava odmeny, ked potrebuje ist k doktorovi alebo s dieťaťom neni problém... Ako ono to ,,radový zamestnanec,, nevidi pod tu ,,pokrievku,,. O tom by sa tiez dalo písať..

zuzik16
25. jan 2016

@nyusika ot nie je mudrovanie podnapitych ludi, ale moje realne skusenosti, je podla mna na smiech ked pride za mnou manazer, ktory v tej firme robi roky rokuce a opyta sa ma - že ktory stroj je ten a ten a že kde ho najde, pričom riadi ludi čo na tom vyrabaju.....to by mal asi ovladat či ?
vravim čest vynimkam niektori su super a rozhladeni, ale niektori bohuzial nie a z mojej skusenosti su toprave ti čo tam maju ocka mamku atd.....takže dosadeni ludia.
dalsia vec par z nich poznam aj osobne, pretoze začali vo vyrobe a veru neboli z tych sikovnejsich, niekedy doslova akoby im niekto stál na kábli, nechápajúci...to bolo v čase ked ešte študovali, nemali dorobene skoly...doštudovali a ejhľa zrazu sú z nich manažéri, tak to dakujem pekne za takých manažérov
a takto to nefunguje iba u nas, je to bežný obraz slovenských firiem

nyusika
25. jan 2016

@sardinka335 presne toto som myslela...o tej kastacii.

zuzik16
25. jan 2016

@sardinka335 ano presna pravda.
ale v mojom pripade sa nejedná o závisť, mohla som ísť robiť na podobne pracovné miesto, chodili ma presviedčať, dokonca vedúci s tým rátal že za mna bude musiet najst nahradu, ale som to odmietla.
ale vobec im nezavidim, len poukazujem na to, že ked ma niekto vš ako manažer, ešte neznamena že niekto hoc aj s učnovkou by nebol na jeho mieste šikovnejši🙂

nyusika
25. jan 2016

@zuzik16 vy ovladate vsetky normy, technologocke postupy, logistiku a kopec ineho ?

sorciera24
25. jan 2016

@stella333 tvoj pocit ti neberiem.....mas nan pravo, skolstvo totiz nie je len o uciteloch 🙂 ...a preco pred volbami?...nikdy nie je ten spravny cas.....takze je to jedno, ale mozno aj preto, aby si aj bezny volic uvedoli, koho volit urcite nie... 😉 a forma?.....uz boli aj ine formy.....toto by mohla byt ta najucinnejsia......(netvrdim, ze bude)

alexandramaria
25. jan 2016

@sardinka335 presne chápem o čom hovoríš. To je druhá strana problému. To je o slovenskej mentalite. Tak ako by si mal manažér vážiť pracovnú silu, tak si má kolektív vážiť manažéra a chápať, že jeho funkcia je lepšie platená ako ich. Áno, aj to je pravda. Ale na Slovensku bude ešte dlho trvať kým ľudia dozrú a pochopia...

natuska87
25. jan 2016

@horana Obavam sa, ze toto nie je moc vhodne forum...Ale, ked uz pre nic ine, tak preto/ ! /, ze ista skupina sa postavila "socialne orientovanej strane" a povedala si DOST, za to maju moju podporu!

zuzik16
25. jan 2016

@nyusika a prečo by som mala? ved ja neriadim manažera či áno?????
on je ten čo by mal predsa vedieť čo riadi, ako to riadi a čo robia ludia ktorých riadi🙂

sardinka335
25. jan 2016

@nyusika ja naozaj nechcem nikoho ,,kastovať,, ja som zo skromných pomerov...a ja ako manzelka ,,menezera,, nemam problém a ked bolo treba tak som zastupila upratovačku, umyla vecka, dlazky...lenze stretla som sa s tým ze ,,to sa nepatri,, aby som to robila. (nie od mojho muža) aj ked aj on mi povedal, ze či chcem robiť upratovačku...
A zial ludia chcu stale viac...aj zamestnanci ako nahle si na nich kamaratsky a dobrý tak skušaju kde su hranice ako nekonečne očerky, stale maju malo penazi...atd...Takze zistili sme ze neda sa byť vzdy len kamarat lebo ludia chcu vyciciavat aj ked nevedome, nepriamo, stale si myslia ako oni vela robia ale nevidia za oponu.

natuska87
25. jan 2016

@horana Aj my sme dufali presne v to iste, v co Vy...Nasa splocnost ale nedozrela, zial...Tu plati, cim horsie, tym lepsie!

cecil36
25. jan 2016

@dominika6 to ani tak nebolo sposobene rozpadom ceskoslovenska, ale tym, ze sme si rozpredali vsetky vyrobne podniky, ktore sme tu mali. Mali sme super rozbehmute polnosospodarstvo, zivocisnu aj rastlinnu vyrobu, mali sme obuvnicke zavody....vsetko sa rozkradlo a ostala nam hola rit. Su u nas amutomobliky hahaha tak to sme pekne v hajzli lebo ked pride kriza (co uz teda nie sme velmi daleko) tak posledne co budu ludia potrebovat a teda aj kupovat budu nove auta. Tuto ekonomiku (a teda aj europske platy)nezachrania 3,5 automobilky, ale rozbehnutie vyrobnych podnikov a samozrejme systemove opatrenia. My sa tu hrame ako sa znizuje nezamestanost a vzrastli zivnostnici a pravdou je, ze nevzrastol pocet zivnostnikov, ale zamestnanci su nuteni pracovat na zivnost. Ucitelia su len malou kvapkou v mori a uprimne neverim, ze sa im nieco podari dosiahnut, aj ked im drzim palce.

argyro
25. jan 2016

@natuska87 myslím, že je zbytočné diskutovať o niečom s ľuďmi, ktorí o tom nemajú páru len kopec prázdnych rečí.. táto téma sa mení na boj VŠ v. nie VŠ ešte dajme boj východ v. BA, a sme vybavení 😀

pribinak
25. jan 2016

@anetkaadamko o akych 2mesacnych prazdninach to rozpravas?
Evidentne nemas ani ponatia o problematike skolstva ;(
Smutne, ale take slovenske

juliana30
25. jan 2016

To je také slovenské,záviďme si úplne všetko,aj väčší nos medzi očami a aj susedovu chorobu.Ja im fandím,podľa mňa by mali ísť všetci do štrajku ,nie len učitelia,lekári podobne.Aj predavačky,šoféri aj mamičky na materskej 😃a všetci ostatní.Ja doprajem každému,minimálna mzda by mala byť aspoň 1000€ na normálny život a nie že,väčšina ľudí chodí otročiť za 400€ ...ale to sú zrejme všetci spokojní,keď nikto nejde štrajkovať.Všetci len nadávajú pred tv a vypisujú na soc.siete.Ale že by išli do ulíc,to nie.Ale tak nám treba.Fandím učiteľom aj ostatním,ktorí mali gule ísť štrajkovať. (A to nemáme v rodine žiadnych učiteľov a niektorých som dokonca aj neznášala na strednej 😃)

nyusika
25. jan 2016

@sardinka335 ved ja som s tebou praveze suhlasila 🙂 nie ta z niecoho obvinovala 🙂

libka1
25. jan 2016

kvitujem termin vybraty na strajk! dcera sa cela stastna sankuje pod oknom az jej copy veju, lepsie ste to ani nemohli nacasovat! 😀 😀 😀

dominika6
25. jan 2016

@cecil36
áno máš pravdu aj toto je jedna z možností krízy,začalo sa to rozpadom republiky,delenia si podnikov a hanobenia peňazí na úkor ľudí..je to dlhodobý proces,ktorý sa nabaľoval postupne až sme došli sem...
a Filcka sa snaží oživiť našu ekonomiku úplne od veci tým,že sem ťahá investorov z autami namiesto toho aby podporil nenávratnými fondami našich výrobcov...preto hovorím že vládu treba zvrhnúť..😀

angelinja
25. jan 2016

@perdiem suhlasi velky suhlas..na strednej sme mali ucitelku anglictiny, na ktorzu sme sa my studenit stazovali , ze nás nič neuči.. ked sme spravili dve cvicenia bolo vela..na hodiny sakýi nosila casopisy..tak co zasluzi si viac???nieeeeeeee, moja mama, ktora je sestra a musi davat pozor na starych ludí, robí nocne, denne, na nocnej je SAMA na 80 starych ludi, má menej ako ucitelia!!!má tam slepých, alzheimerov, leziacich, nevládnych, takých čo cele noci nespia, lebo tabletky na spanie im NEZABERAJU, musí dávat pozor ci si nezmyslia íst niekam prec a podobne..tak co ucitelky?zvladli by ste to?ako si dovolujetet toto urobiť rodičom, ktorí ZIVIA RODINY a nemajú pri sebe babky a dedkov, ktorí im ich postražia???nemáte hanbu?viete co by som spravila ja?povedala by som Vám, že dáme do skol a budú moderné ale na platy Vám nedám, tak čo?ved Vám ide aj o to ako je skola vybavena atd..., /vraj/, aspon povedzte pravdu ide Vám len o platy!!!o nic ine.ja doúfam , že si toto vsetko zaplatíte z platov a , že vám nedajú NIC.

janulik2008
25. jan 2016

podľa mňa závisí od učiteľov. na základnej sme mali super riaditeľa kt. dokázal za sedem rokov spraviť viac ako riaditeľ pred ním za cca 10 rokov. na základnú spomínam v dobrom učitelia boli super. ako je to trz neviem keďže už na základnú nechodím.
čo sa týka štrajku z jednej strany súhlasím, z druhej nie keďže my robíme na zmeny a zarábam tak isto ako oni

jeennyv
25. jan 2016

Takze co sa tyka strajku, ja som bohuzial u nas na vychode postrehla velke negativum, a to ze ista komunita, ktora je nutena ist do skoly, aby dostali davky, vyucovanie nema a potuluju sa po meste, obtazuju ludi a pozeraju koho by okradli, som par takych skupiniek stretla a nebolo mi vsetko jedno...

Co sa tyka strajku, ja mam 24 pamatam si, ze odkedy chodim do skoly to je tak od 6 rokov...cize spred 18 rokov, si pamatam, ze ucitelia nam uz ako detom stale vyplakavali, ze maju male platy atd...ja chapem, ze byt ucitelom je narocne, ale skoncila som vysku, mala som hodiny aj s buducimi ucitelmi, no ziadna slava a dovody, preco tu skolu robia su vseliake, malo kedy ucitelske... preto podla mna vsetko zalezi na ludoch ako s k tomuto povolaniu postavia...stara skola ako sa vravi to vnima inak...s ich platom sa tu sklonuju rozne cifri, no vacsinou v medziach, ktore casto su na dnesne pomery nadstandartne, v okoli mam ludi, ktori na taky plat musia robit dvaja...to je tak porovnavame sa s inymi krajinami, kde je ekonomika na mile vzdialena od nasej, prto nemozem podla mna ocakavat, ze budem zarabat ako ucitel v nemecku atd..vsetko co sa nespravi same je praca a kazdy povazuje svoju pracu za narocnu....ale na to, ze maju iste volno, pracuju ako sa povie v cistom prostredi, tak podla mna da sa to dobre zvladnut...mam v rodine aj ucitelov aj zo zdravotnictva a zarabaju slusne pre mnohych nadpomery, splacaju hypo a vsetko a ziju normalne a realne....cize kym sa do mna niekto pusti....je to iba moj subjektivny nazor a hodnotim to zo svoho hladiska a skusenosti...

mamutka
25. jan 2016

@liaka mas dieta? ak nie, tak dufaj, ze kym mat budes, tak budu na skolach lepsie podmienky, aby tvoje dieta dostalo kvalitného, dobre zaplateneho ucitela, lebo ten bude mat velky vplyv na buducnost tvojho dietata. Ak dieta dostane dobre vzdelanie, nemusi skoncit frflajuce za pokladnou v obchode.
Ale niekto to zlepsenie podmienok musi vybojovat. Aj moja mama robila v obchode, presne viem o com pises, ale prave preto treba pre dieta co najlepsie vzdelanie, nech si potom najde "teplejsie miestocko"

natalym
25. jan 2016

@jeennyv No ja mám tiež ten pocit. Keď si zoberiem, že gro našich zákazníkov tvoria učiteľky a zdravotníci, tak potom fakt neviem kde je pravda.