icon

Štrajk učiteľov - postrehy, názory

horana
25. jan 2016

Kedze su tu uz dve temy o Strajku, ale obe su Otazky, kde je mozne pridat len jednu odpoved, rozhodla som sa zalozit Diskusiu, aby tie, co chcu, mohli pripadne napisat aj viac ohladne tejto polemiky.
Takze, kto chcete prispiet viac nez jednym prispevkom a diskutovat, sem sa.

malaikasana
29. jan 2016

@denisic to je vsade tak,aj ked uprimne neviem na co sem tahaju zdravotnikov,su to dve rozdielne povolania a kazde jedno ma pre a proti....kazdopadne ucitelom drzim palce a aj kazdemu kto sa do strajku postavi za svoje povolanie.

evittam
29. jan 2016

@malaikasana Ale napadlo, napadlo neboj sa. Ja proti ním nič nemám,....Čo sa týka tých druhých ambulancii, tak to sú väčšinou ich ďalšie súkromné zárobky 😉 . Mňa len "vytáča", že ak sa objednáš na určitú hodinu, tak sa dostaneš na vyšetrenie o 2 hodiny neskôr?!!! A to si myslíš, že je normálne? Ja sa objednám preto, lebo nemám čas a ani potrebu niekde vysedávať to je všetko....
A áno nepatrí to do tejto témy - ja som len reagovala na jeden príspevok....🙂

borocka
29. jan 2016

@jajka257 fu, že prváčka a úlohy za 5 minút a sama!!!!!!!!!! závidím. buď máte nulovú náročnosť alebo nesmierne šikovné dieťa.
Ja mám tiež prváka, doma čítame, píšeme aj počítame. a ešte anj opakujeme. denne tak 40 minút. nosí síce samé jednotky, ale rezervy tam sú. a učiteľke by som sa hanbila povedať, že ho nechám napísať samého a ja sa mu nijak nevenujem.......

sardinka335
29. jan 2016

@evittam tak takéto objednávanie vytača aj mna. To si vazne nevedia efektivnejšie zorganizovať? Ja mam taku zubarku ako ked uz si sadneš do kresla tak je velmi fajn, ale aby som tam minimalne hodinu čakala lebo pridem na moj termin a vidim tam 2-3 ludí predomnou ked si predstavím ze na jedneho nech 20 minut...aj to som optimistka...tak kedy pridem na rad? Potom vyjde sestrička a ešte pozera ako keby sme ju otravovali a preafektovane utrúsi niečo v zmysle ,,máme vela pacientov,,...no mna to zaujíma? si myslím...si to máte tak naobjednávať aby ste nemali taketo prestoje, natrieska si tam ludi do toho diára a potom sa tolko čaka. Ale to by bolo zbytočné sa ozývať - len by sa odula a nič by sa nezmenilo. Nechce sa mi tam s niekym handrkovať...

malaikasana
29. jan 2016

@evittam a vies co vytaca mna? Ze Ct,MRIUSG a dalsie velmi potrebne vysetrenia maju cakaciu dobu par tyzdnov a mesiacov a taky ozraty bezdomovec co sa niekde vyruti ho ma okamzite! Dieta alebo chory clovek conto naozaj potrebuje a je odkazany prave na take vysetrenie musi cakat! Vaeobecne cele zdravotnictvo je postavene na hlavu, akoze k tomuto sa skoda vyjadrovat....a ano je to nenormalne ;)

liaka
29. jan 2016

@riverrein pekneeee napisane 🙂

matulik222
29. jan 2016

@riverrein uplne mi hovoríš z duše, presne takto to je, ako keby si chodila po chodbách nasej skoly, len škoda že niektorí pred tým zatvárajú oči...ja som si povedala, že už tu neprispejem, lebo celé toto forum nemá žiadny zmysel, len sa tu uráža, keď povieš opačný názor ako učiteľ, tak si za neinteligentného, závistlivého...ja som tu napísala niekoľko názorov,ako to na škole vidím z môjho pohľadu ako nepedagogického pracovníka, nebolo to namierené proti nikomu...je učiteľ a učiteľ, jeden si zaslúži viac, inému by som normálne ešte zobrala, ale tak to je všade nielen medzi učiteľmi..preto si nemyslím, že celoplošné zvýšenie platov zachráni slovenské školstvo...ono odmeňovať tých, ktorí robia viac sa dá aj cez osobné ohodnotenia, príplatky a odmeny a ver tomu, že riaditelia na to majú..školy, ktoré majú 350 a viac žiakov sa nemajú zle, majú peniaze aj na odmenovanie, horšie je to pri školach ktoré majú menej ako 350 žiakov, tam je to už horšie, preto štrajkujú väčšinou základné školy, stredných škôl je do štrajku zapojených veľmi málo...možno sa treba pýtať, prečo štrajkujú až teraz, prečo neštrajkovali, keď sa schvaľoval rozpočet na školy...veľa učiteľov nevie, že ich plat závisí od počtu žiakov na škole (1 žiak= cca1000 eur) , nech žiadajú o zvýšenie dotácií na žiaka, vtedy to ma zmysel...učitelia nepoukazujte stále na to koľko máte VY práce, každý ju máme, nikto o tom nehovorí tak ako vy...ja si vážim každé jedno povolanie, lebo nie je tu zbytočne, nepovyšujem sa nad nikoho len preto, že mám vysokoškolské vzdelanie, vzdelanie nerovná sa aj vysoká inteligencia a niektoré názory na tomto fóre o tom aj svedčia...nech skúsia bojovať za reálne požiadavky, ktoré pomôžu nie len im ale aj žiakom a aj ostatným zamestnancom škôl, lebo bez žiakov, kuchárok, upratovačiek, ekonómov, školníkov, vrátnikov by školy neboli..ak sa im to podarí tak im gratulujem ale ako hovoríš to musia o tom presvedčiť viac ľudí....krásny deň

libka1
29. jan 2016

Dobrý večer, pán Fico,

na úvod sa vám ospravedlňujem, že píšem tak neskoro večer, ale až teraz som sa vrátil z druhej práce, ktorú ešte popri základnej škole musím mať, aby som uživil rodinu a aby mi banka nezobrala byt, ktorý sme si kúpili.

Je mi ľúto vášho pracovníka, ktorý musí triediť toľko nevyžiadanej pošty, koľko Vám od nespokojných učiteľov prišlo. Možno si dokonca bude musieť zobrať robotu domov. Je nás takých dosť. Ale ľúto mi je v prvom rade Vás, pán premiér. Musí to byť strašné, keď sa na vašich výrokoch baví toľko ľudí. Je mi Vás ľúto viac než to, že kvôli spomínaným veciam som dnes (v deň synových prvých narodenín) svoje dieťa ani nevidel. Áno, máte pravdu, je to moja chyba, veď to robím pre svoju rodinu a nie pre štát. Dostali ste ma.

Čo teda robia učitelia pre štát. Očakávate, že začnem vypisovať rad radom, čo som urobil počas šiestich rokov mojej praxe aj pre Vás, pán Fico, urobil? Omyl. To by bolo príliš egoistické a na takýchto princípoch fungujete vy, nie ja. V prvom rade som vďačný tým učiteľom, ktorým som prešiel cez ruky ja. Keď som bol siedmak na základnej škole, povedal som si, že ak by som náhodou raz učil, tak to bude geografia a ja by som chcel byť ako on. Hovorím o mojom triednom učiteľovi zemepisu. Hádajte, čo robím teraz. Ale pre Vás je to málo, keď ide učiteľ príkladom a svojim postojom, správaním a spôsobom práce vedie deti k cieľavedomosti a schopnosti rozmýšľať, čo ďalej. On ma nasmeroval, no koľko bolo tých, ktorí ma ovplyvnili, to si netrúfam ani odhadnúť. Keď ma triedny učiteľ na strednej brával hrať tenis, nemám pocit, že by to robil pre seba. Nebol som mu vyrovnaným sparingom a časom som zistil, že sa náš vzťah upravil. To, že ďalší učiteľ, ktorý ma viedol v školskej hudobnej skupine, mal v skúšobni polovicu svojich vecí, zrejme nestojí za reč. To, že mi spríjemňovali štúdium na základnej a strednej škole a aj takým spôsobom vychovali ďalšieho človeka, ktorý chce toto robiť pre školstvo ďalej, to je podľa vás nič. Nič pre tento štát.

Už počas praxe na vysokej škole sa mi darilo. Mal som dobré nápady, myšlienky, nemal som problémy s empatiou a nejeden cvičný učiteľ mi zložil kompliment, že by sa rád inšpiroval aj mnou a vždy čaká, čo kedy urobím a čím ho prekvapím. Mňa to nakoplo, aby som robil teraz veci ešte lepšie. Vy im za to pripisujete veľkú nulu, ja nie.

Aktívny učiteľ sa veľmi často stretáva s rôznymi druhmi výsmechu a toto sú najčastejšie otázky, zväčša s dávkou irónie a sarkazmu, či už zo strany nezainteresovaných alebo učiteľov, ktorí to už vzdali: -To prečo toto robíš? - Za také peniaze? - Čo tu (pozn. v škole) ešte robíš? - Prečo nejdeš domov k rodine? - To za to aj niečo máš? Preklenúť sa cez to je ťažšie, no dá sa. A prekonávanie tohto procesu, ktorý zo mňa má urobiť vyhoreného a tradičného učiteľa, ktorý neprinesie do vyučovacieho procesu a mimoškolských aktivít žiadny nový vietor, je pre vás opäť nič.

Neustále sa sťažujete na novinárov. Tak sme zaviedli predmet MEDIÁLNA VÝCHOVA, kde im chceme vštepiť základy práce s médiami. Učíme deti na kvalitu. Hodiny a hodiny presedím pri grafickej úprave školského časopisu Prestávka, aby produkt nebol odpadovým materiálom, aby vyzeral, aby deti videli kvalitu.

Na kolene sme zariadili vysielacie štúdio školského rádia Mauribox a ešte stále po 4 rokoch zariaďujeme, lebo nie sú peniaze. Namiesto akustickej peny máme po stenách polepené kartóny z vajec. Nenalepili sa samé. Ani technika sa nenakonfigurovala sama, a to už vôbec nespomínam údržbu a servis v popoludňajších hodinách. Učím deti vysielať, stretávam sa s nimi, upravujem relácie, strihám príspevky. Všetko po nociach. Začíname so školskou televíziou. Luxus? Nie. Aby sme mohli zakúpiť dva televízory, museli sme makať na projekte. Odmena žiadna, iba dobrý pocit. A to nepíšem o tom, aká činnosť ešte len príde.

Málo? Aby mali deti záujem o geografiu, tri roky som robil online súťaž Geomacher pre žiakov. Čo som z toho mal? Vzbudenie záujmu o predmet a menej času pre seba a blízkych. Spomínanú stránku, doménu a webhosting si platím sám, vešiam tam materiály pre deti a komunikujem s nimi aj takouto modernou formou.

Organizujem školské plesy. Do tomboly nosím veci z domu. A to už ani nespomínam také malichernosti, ako sú papiere na kopírovanie atď. Ak chceme mať na škole interaktívnu tabuľu, polovica učiteľov sa musí zapojiť do projektu a pracovať na ňom, inak si ju nemôžeme dovoliť. Chcem robiť veci ešte lepšie. Ale ako, keď môj mobil je výkonnejší než počítače v učebni. Supluje ich môj súkromný.

Učím deti prácu so zvukom, ozvučujeme školské akcie. Musím tam prísť dve hodiny skôr, dve hodiny neskôr končím. Vymyslel som spevácku súťaž. S deťmi skúšame v piatok poobede, vo finálnej show ich doprevádzam s ďalšími známymi košickými hudobníkmi. Aby toho nebolo málo, každý rok organizujem popoludňajšie súťaže, ktorých cyklus trvá 2 mesiace.

Chodievam cez víkendy s deťmi na výlety, na hokej, popoludní s nimi pozerám v škole filmy. A nech mi niekto povie, že o druhej končím. Často ma v príchode domov predbiehajú tí, ktorí končia o piatej. Telefonujem za svoje, všetky tlačoviny, ktoré vyrobím vyzdvihujem vo svojom voľnom čase, jazdím svojim autom za svoju naftu. Mimochodom, keby som si ho (už jazdené) mal kúpiť sám, tak ho nemám. Organizujem hudobné a geografické talkshow. Využívam na to súkromné kontakty a otravujem známych ľudí s tým, že im viem pokryť možno časť cesty, občerstvenie za vlastné. Aby som mal aspoň ako tak reprezentatívny nábytok v triede, musel som otapetovať skrinky. Navrhujem a vyrábam profi diplomy, aby za súťaže nedostávali deti trápne skice z 80. rokov vytlačené na béžovom farebnom papieri. Spravujem školský YouTube kanál, aby sme presvedčili, že školstvo žije v roku 2016. Ale klameme. Vy ho zabíjate a toto, čo sa už dlhšie deje je jedna strašná agónia.

Nie som ani v polovici toho, čo by som mohol písať. Je to v podstate pod moju úroveň, ale aspoň vidíte, čo ste ma prinútili urobiť. A to nútite aj ostatných kolegov: robiť pod úroveň. Pod úroveň toho, čo by chceli, čo by mohli.

Ó, pán premiér, opäť ste ma dostali. Veď nič z uvedeného som neurobil pre štát ale pre deti. A štát netvoria ľudia. Ani budúce generácie, ktoré budú rozhodovať o smerovaní krajiny a ktoré teraz sedia doma a prizerajú sa na celý tento cirkus. Ale vám to môže byť jedno. Nahromadené máte, moc vám chutí a starobu prežijete v izolácii od spoločenskej úbohosti, ktorú tu nastavujete tým, že kašlete na normálny vývoj tých, o ktorých sa chceme my starať a vychovávať.

Ja viem, vy by ste dali aj zo svojho, ale keď raz už tie peniaze nie sú... Mrzí ma, keď vás médiá označujú za zlodeja, no nie ste v tom sám. Ja som zlodej tiež. Okrádam svoju rodinu o čas, ktorý investujem do školy a výchovy detí prostredníctvom mimoškolských aktivít bez nároku na odmenu, lebo v tom vidím zmysel. Okrádam svoju rodinu o peniaze, ktoré investujem do školy a do žiakov. A vôbec ma to nemrzí. Mrzí ma to, že neviem, ako dlho vydržím.

Lukáš Hirko, učiteľ na ZŠ Ľudovíta Fullu, Maurerova, Košice

ajkava
29. jan 2016

@celasapremenim no práveže tam je záujemcov veľmi veľa. A ďakujem za kompliment. ale za to, aké sú decká šikovné majú svoju zásluhu, lebo to chceli. Samozrejme, že nie každý je na všetko. Nie každý vyštudovaný musí byť automaticky inteligentnejší, ako menej vzdelaný. Nie vzdelaný človek musí byť lepším človekom. Preto si vážim každého, kto pracuje poctivo - či je to pekár, murár, projektant... inak by táto spoločnosť nefungovala, keby nebolo každého povolania.Osobne nepodceňujem žiadnu prácu, ani žiadne požiadavky iných. A to sa mi absolútne nepáči na SK, že závisť je vždy na prvom mieste. Z debát niektorých indivíduí tu mi je na "blití velebnosti".

nelinka2009
29. jan 2016
fidka79
Odpoveď bola odstránená
fidka79
Odpoveď bola odstránená
libka1
29. jan 2016

@fidka79 no ale ja takych chcem pre svoje deti. len kolkym ten elan vydrzi a ako dlho. a kolko z nich ani vobec ucit nepojde... 🙄

matulik222
29. jan 2016

@libka1 toto som už čítala a zaujalo ma to hlavne preto, lebo aj ja mám vyštudovanú geografiu, a keby som mala možnosť ju učiť tak idem hneď, lenže geografiu na školách väčšinou dávajú učiť nekvalifikovaným učiteľom ako doplnenie úväzku...a to nie je len problém tohto predmetu...keď som to čítala tak som dospela k názoru, že vlastne aj moj muž a dokonca aj ja okrádam našu rodinu, a to nie sme učitelia...toto je problém väčšiny slovákov

libka1
29. jan 2016

@matulik222 tak to uz vobec nepochopim preco sa to dava ucit nekvalifikovanýcm ucitelom.. naco sa to potom studuje 🙄

celasapremenim
29. jan 2016

@ajkava veru podcenovat netreba, len pre deti chceme aby sa mali lepsie, vsak, a to sa v tejto republike ako upratovaci a predavaci a kuchari mat naozaj nebudu, preto vzdelanie, vzhladom na to, aka je uroven, najlepsie uz mimo sr a najradsej by som bola, keby sli zit rovno do svajciarska, asi tak

celasapremenim
29. jan 2016

@fidka79 som si ista, ze navalaju na deti uciva nad hlavu

matulik222
29. jan 2016

@libka1 lebo poniektorým napr. nevychádza celý úväzok (22 hodín) a môžu si ho doplniť iným predmetom v prípade ak riaditeľ nechce prijať kvalifikovaného. Takže na školách je bežným postupom, že poniektorí učitelia učia aj predmety, ktoré nevyštudovali, ale taká je realita...škoda lebo aj na takýchto veciach potom upadá kvalita výučby, ale toto je len a len v kompetencii riaditeľov

jaama
29. jan 2016

Ja som proti strajku... mam kamosku ucitelku a ta je tiez proti. Ona je rada ze ma taku pracu ako vystudovala. Je mlada a zacinala v zabudnutej obci dsleko od domova pri romskych spoluobcanoch. (Niesom rasista ak by chcel niekto povedat.) A svoju pracu aj tak robila s usmevom a s ziadnou vycitkou. Takze je to naozaj o ludoch. Podla mna ma praca ucitela viac vyhod ako nevyhod.

sorciera24
29. jan 2016

@fidka79 nazvala si ucitelov "hnidami"....co je pre mna velmi dehonestujuci vyraz pre akekolvek poovolanie, za to, ze mam napr. teraz zle skusensoti so zdravotnictvom , mam nazvat vsetky sestry a lekarov hnidami?.....alebo z hocijakeho povolania......vykrikovala si tu prac. cas, dovolenky...ale pdostata ti uchadza, precitaj si vsetky prispevky , co vsetko robia ucitelia nadramec.....(a nie ja sa n to napr. nestazujem, myslim,z e sa tu uvadzali len realne fakty...)..po tvojich hanobnych slovach mam chut po navrate z materskej, za tych mojich 500EUR naozaj neurobit viac ako je treba (lebo tak nas vykreslujes)....mam chut zabuchnut tvojmu dietatu pred nosom dvere, ked si pride po radu po vyucovani, mam chut neist s detmi na ziadnu exkurziu, lebo podla vas su to vylety z vasich penazi, mam chut ich nepripravovat na sutaze po poobediach a vikkendoch (ano aj vikendoch!), mam chut nechodit s nimi po veceroch do divadla (mozem sa za to radsej venovat rodine), mam chut nenacvicovat cez sviatky a vikendy, poobedia napr. akademie, koncerty atd. .....lebo si nas vykreslila , ze mi o 13,30 padne a uz mam volno.......normalne si ma tak nastvala, ze nemam chut pohnut prstom navyse (lebo to vsetko, co som vymenovala som robila....z lasky k tym detom a ze ma to bavi)....a verim,z e takych ucitelov je viac.....ale ak ma niekto nazve hnidou a este, ze mam za to 600-700E (co nemam).....tak ma ide roztrhnut a uz sa ani endivim tym ucitelom, kt. sa vlastne brania voci takymto vyjadreniam prave sposobom, ked si toto o nas myslite...tak nech je to pravda!...tymto zmyslanim vsak skodis hlavne nasim detom!.......uz aj to posledne akcne v nasom skolstve sa na to moze vykaslat.....
P.S:: uz som to pisala niekolko stran dozadu...podporim kazdu skupinu povolani (lebo je jasne, ze vsetci mame nizke mzdy.....)....a nie kazdy druhy!....bodaj by kazdy okamzite siel strajkovat.....nech sa zavru obchody, banky, urady, vsetko.......som za!....a ver, ze toto by bolo vizitkou vlady, kt. by to musela riesit!...taky ekonomicky kolaps si nemoze dovolit.....! preto ta podporim....pod, pridas sa? 😉

fidka79
Odpoveď bola odstránená
sorciera24
29. jan 2016

@fidka79 citala som, len to bola taka sprska, ze pomaly vsetci sme taki a nezasluzi me si....ja az seba ti poviem, ze mne by tak na slusnu zivotnu uroven za to, co robim stacilo okolo tych 650E...dajme tomu.......platy su podla tried, kreditov, triednictva a rokov praxe...cize ucitelka pred dochodkom za 35 rokov praxe + 2.atestacie a mozno este kredity a triednictvo (prip. nejake odmeny....tie som ja ani nevidela.....tiez zaelzi, kde ucis a pod co skola spada)....tych 800E kludne moze mat....
inak moj syn ma tiez uzasnu ucitelku, je prvak a vola ju druha mama 🙂 som velmi stastna, ze na obycajnej statnej skole take ucitelky na 1.stupni majua je ich viac......(dokonca ma nasa nadbehnute ucivo, cize sa neobavam navalu......)......robime to, ako sa da, lebo staci tyzden choroby a musis dohanat...takze ked sa da, nadbiehame primeranym sposobom.....samozrejme, ale ze doma precvicujeme, pre naucenie citania a psiania je primerana domaca pripava nevyhnutna 🙂

gennara
29. jan 2016

@fidka79 Učitelia "len" štrajkujú, preto, lebo majú na to zo zákona právo. Lekári, sestry, hasiči zo zákona nemôžu štrajkovať. Preto to riešia výpoveďami a hrozbami, že podajú hromadné výpovede. Keď už si plná žlče, tak si aspoň preštuduj Ústavu.

fidka79
Odpoveď bola odstránená
ovaaa
29. jan 2016

Osobne som za štrajk, ale ak ho chcú tak vo voľnom čase pretože deti tým prichádzajú o vzdelanie každým dňom. Som zvedavá akou rýchlosťou potom budú dobiehať , zbytočná nervozita a stresy pre učiteľov, detí a napokon aj rodičov.
Prioritou by mala byť predovšetkým zmena a jednota celého školstva t.j učebné osnovy, učebnice, možnosť výberu predmetov okrem základných, pridať napr. predmety čo sa týkajú zručnosti, aby sa deti aj niečo naučili aj odreagovali...
Uprednostnila by som menej školských prázdnin prípadne fungovanie družiny za platbu, nakoľko dovolenka je max. 25dní čo ďalej??? Neberte do úvahy babky, dedkov....nie je to ich povinnosť..... tak isto by som zrušila výučbu písaného písma nakoľko sa všade používajú len tlačené písmo...., namiesto 9ročky by som dala 8ročku a deti by nastúpili v 7roku, nakoľko nie každé učiteľky sa venujú deťom tak, aby pripravili deti do školy a nároky na prváčence sú dosť vysoké.

andra77
29. jan 2016

@ovaaa nehnevaj sa, ale aby dieťa nevedelo písané písmo, to už by sme sa kde vrátili? Do doby kamennej, kde stačilo vyryť do kameňa...veď na úradných dokumentov sa predsa treba podpísať, či napíšu to tlačeným písmom?Podpis na reklamácie, vratky, úradne dokumenty atď...ináč 9-ročná školská dochádzka je predsa v niečom dobrá, dieťa ma čas sa rozhodnúť na akú školu chce ísť a trochu si ešte predlžiť detstvo... 🙂

loginexistuje
29. jan 2016

@andra77 no treba sa trochu povzdelavat v modernych pristupoch v pedagogike a vyucbe ...
napr. v Cechach sa pouziva Comenia Script / a deti sa nemusia ucit citat a pisat 4 tvary jedneho pismena/
v zahranici sa bezne pisane pismo nepouziva a nie su sto rokov za opicami. 😉

gala79
29. jan 2016

@loginexistuje nech ziju moderne pristupy ( v akejkolvek sfere) 🙂 lebo vsetko "stare" je na figu, ci ako ? je neskutocne vela vyskumov a praci, ktore x- krat potvrdili spozitivny efekt ucenia sa / pouzivania pisaneho pisma na rozvoj motoriky dietata... ano aj v nasom "uzasnom" nemeckom skolksom systeme je stale viac skol, kde je to na rozhodnuti skoly/ ucitela ci deti budue ucit pisane pismo alebo nie... bohuzial... aj pre to sme sa rozhodli pre skolu, kde sa to vyucuje.. detom uz len tablet dat do ruky, nech vobec nepisu... ani tlacene ani pisane.. uz len tukat ako datle... 😒

vroni
29. jan 2016

@loginexistuje, hm, a v akom zahranici sa nepouziva? Sme v Rakusku a deti sa ucia pisat aj pisanym pismom, dieta mi chodi do francuzskej skoly a ucili sa pisat aj pisanym pismom, kamoskine dieta chodi do skoly v Nemecku a pisu pisanym....
Ono aj to uzasne Comenia script je v podstate len mackopes medzi pisanym a tlacenym pismom a nejake vseobecne nadsenie z neho nevladne...

ovaaa
29. jan 2016

tlačené písmo sa deti učia ľahko , je čitateľnejšie, deti stále menej čítajú rukou písaný text, je teda zbytočné učiť sa niečo zložité, čo sa napokon v praktickom živote nevyužije tlačené písmo je lepšie pre dysgrafikov a dyslektikov v zahraničí nie sú schopní prečítať písmo našich študentov

Písané písmo sa napája, mení tvar, tým je pre takéto deti mätúcejšie, deti sa musia vlastne učiť štyri tvary písmen, veľké aj malé, písané aj tlačené, čo nie každé zvládne.

každopádne nemusíte súhlasiť, písané písmo sa určite nezruší.