Štrajk učiteľov - postrehy, názory
Kedze su tu uz dve temy o Strajku, ale obe su Otazky, kde je mozne pridat len jednu odpoved, rozhodla som sa zalozit Diskusiu, aby tie, co chcu, mohli pripadne napisat aj viac ohladne tejto polemiky.
Takze, kto chcete prispiet viac nez jednym prispevkom a diskutovat, sem sa.
@nelinka2009 Jaaaj bože, ty s tvojou traumou! Si prečítaj vyjadrenia učiteľov ci naozaj štrajkujú LEN kvoli platom, vadia im viaceré veci, ale tie uz pre média nie du take zaujimave
@alaguema my mame tento pristup na skole kam chodi syn ale je to sukromna skola.
@pribinak ucitelia maju tri poziadavky a dve z nich sa tykaju ich samych / platy a kredity / jedna je o vybaveni skol .. kde sa ale nespecifikuje okrem celkovej sumy nic ine .. ake vybavenie na ake skoly /od akeho poctu deti ci na vsetky skoly vsetko rovnake /
mna dnes pobavil mail co dostala kolegyna co ma deti na ZS kde strajkuju ze im poslali uciva co maju oni doma s detmi prebrat z matematiky aby nevymeskali ked je strajk... 😀 😀 😀
Len si kydajte na učiteľov, ale to, ako smeráci rozkrádajú VAŠE peniaze, to je vám jedno, a aj tak pôjdete v marci zakrúžkovať toho svojho vodcu...
Je vám jedno, že sa nájdu tisíce eur pre nejakého maséra, čo je samozrejme rodina nejakého smeráka, ale na sestry a učiteľov nie? http://domov.sme.sk/diskusie/2675697/1/siet-sta...
A je vám jedno, kde sa strácajú peniaze v školstve? http://domov.sme.sk/c/20084975/plagat-za-patsto...
Ide o vaše deti a deti vašich detí! Čo, závidíte tým učiteľom, ktorí majú nástupný plat v čistom 450 eur? A že žiadajú viac? Že sú nenažranci? A čo je táto vláda? Ale mne už je to jedno, keď raz neviete, koľko je dva plus dva, darmo sa tu môžem aj poskladať, nevidíte ten stav školstva, tie rozkrádačky, to rodinkárstvo. Vy vidíte len to, že och, tí hnusní učitelia, veď ani ja nemám, tak prečo by mali dostať oni? Vstúpte si do svedomia, občania!
@trisp A co zmeni tento stajk, je mesiac pred volbami, pochybujem, ze tato vlada im nieco schvali a ked nova vo svojom programe zase neprida skolstvu, zas sa pojde strajkovat? Nechapem naco je toto dobre, mozno upozornit na problemy v skolstve, nejakym jednodnovym strajkom ale toto len ublizuje detom. Naviac je v tom zapojenych len par skol. . A na vyjadrenie nazoru, co sa tyka politiky mame predsa volby.
@pribinak ja nic neopisujem ako zazrak i ked pre mnohych to zazrak bude, kedze slovenske skolstvo je nastavene na neustale hodnotenie ziaka, striktne drzanie sa osnov, sirky zaber vedomosti ... Urcite su mnohe prvky "alternativneho" vyucovania zavedene ajj v skolach na Slovensku, ale kedze system skolstva je nastaveny uplne inak, tak je to prakticky nemozne. Nechcem tu do hlbky rozvadzat, co vsetko sa neda v Slovenskej skole, ale len to, ze ucitelia su zviazani predpisanymi ucebnicami a osnovami je hned obrovskym rozdielom. U nas deti nepoznaju slabikare, nepoznaju ucebnice, kym nie su v nejakom tom siestom rocniku. Aj tam ucitelka vyberie len to, co chce. Osnovy su tak volne dane, ze je na ucitelke ake materialy vyberie a ako ucivo poda a kedy ho poda, je stanovene urcite minimum, ale ked je zaujem ist do hlbky, je cas, deti su chapave tak sa ide do hlbky. Pamatam si, ze dcera chodila par rokov na matematiku do vyssej triedy, niektore decka ostavali na urovni rocnika, ine isli do nizsej triedy... Pochybujem, ze dieta na Slovensku ma na vysvedceni "hodnotene" veci ako - spolupraca so spoluziakmi, respektovanie druhych a ich nazorov a odlisnosti, vytvaranie zdravych zivotnych navykov ... Taktiez pochybujem, ze vysvedcenie prichadza domov v zalepenej obalke a je na rodicovi ako "znamky" dietatu poda. Neviem o tom, ze by sa pisane pismo ucilo na Slovensku len informativne a to v rocniku, ked uz vsetky deti maju dostatocne vyvinutu jemnu motoriku. Neviem o tom, ze by slovenske skolstvo bolo nastavene tak, aby kazde 6 rocne dieta zvladalo 1. triedu (s vynimkou postihnutych deti)- kedze je mnozstvo odkladov lebo dieta je hrave, ma nedostatocne vyvinutu motoriku, nie je socialne zrele, je vzrastovo male a pod. z toho vyplyva, ze osnovy su nastavene na nejaky "standartny priemer" a ktokolvek z neho vybocuje uz ma problem a to este ani nezacal prvy rocnik ...
@betina13 Ja nevravím nič také, že celá pravica je svätá. Ale sociálna demokracia je len totalitný režim pod rúškom demokracie. Fico je najväčší populista, aký bol od Mečiara. Jeho vláda je tu 8. rok a žiadne zmeny, žiadne reformy nevidím. Jediné, čo vidím, sú vlaky zdarma, chleba o 5 centov lacnejší a pár evri vrátených na plyne, aby ľuďom zavrel ústa. A samozrejme, o 2500 policajtov viacej, lebo však keby sem prišli totí imigranti a.k.a teroristi.
@stella333 Podľa mňa je štrajk načasovaný super. Aj Fico využíva posledné mesiace pred voľbami na to, aby ulahodil svojim voličom, zapchal im ústa, aby ne neho zbožne hľadeli ako na svätý obrázok, lebo im vrátil peniaze za plyn, aj ten chleba je lacnejší, aj vlaky máme zadarmo. Figu borovú! Štrajk je načasovaný super, aby ľudia videli aj to, že on za tých 8 rokov v zdravotníctve ani v školstve nespravil nič! Aby si to jeho súdruhovia voliči rozmysleli!
ved o to je smutnejsie, kradlo sa, ziadna jednotna linia v skolstve nie je, kto pride, ten zavadza svoje nezmysly, popritom da zarobit svojim na statnych zákazkách... citam si o finskom skolstve a je mi fakt na zaplakanie, v akých sr.. ch sme my aj deti.
a neverim uz, ze sa neico zmeni.
@stella333 ale ved nech sa strajkuje, ja som napr. za. Nech kazdy vyuzije svoje prava na vyjadrenie nespokojnosti. Len ja sa pytam preco je to nahle az teraz? Ja vnimam problemy s platmi a systemom skolstva uz dlhe roky a kde nic tu nic....zrazu tu mame velkohube hlasne truby, kde sa vzali? Ako v tej rozpravke, kde sa vzal tu sa vzal Crmoman pred parlamentom zrazu stal? Komu je to este cudne ako to zacina byt mne?
@jabadaba ale ved podobny strajk, akurat kratsi bol cca. 3 roky dozadu.....
@trisp prosím ťa klud a dýchaj! Rodinkarstvo a rozkradačky boli za Mečiara, za Dzurindu, za Radičovej, za Fica....a za koho nebudu mi povedz????
A okrem toho zial naša ekonomika nestoji a nepada na učiteloch - si porovnaj kolko hodin odrobí taky učitel a kolko človek vo fabrike. Samozrejme suhlasim so zvýšením platov, ale v prvom rade chcem vidieť zrušene odbory ktore produkuju len ludi na urad prace....neviem či ročne potrebujeme neviem 300 absolventov sociálnej práce a iných ,,pavied,, a troška klepnúť po prstoch a sukromkám, ktore z časti dotuje štát a bude aj na platy pre učitelov...
@sorciera24 bol, ale viac menej symbolicky. Vtedy som postradala tych kriklunov, co sa angazuju dnes. Kde boli vtedy? Neviem no...aj ked stale im drzim palce a stiahnutim deti ich podporujem, prestavam istym veciam akosi rozumiet. 😝
@pribinak aale ...ešte sa vratia s dlhým nosom...kde pojdu? Do Rakuska? Všetky? Učty platiť treba...
Pretože nie je možné zrazu za 5 minut vyriešiť problémy čo sa nabalovali ako snehova gula roky....zial...tieto rezorty si kazda vlada pohadzuje ako horuci zemiak - školstvo, zdravotnictvo. Teraz 5 minut pred volbami neporiešia nič...a jest sa musí...
A to nejdem radšej hovoriť čo zarabaju naše kucharky v školskej jedalni, upratovačka....minimálne minimum...a nadru sa tiež, ok, nema zodpovednost za pacienta ale aj tak.
Čítala som len niektoré príspevky, ale maminy ruku na srdce, ste spokojné so školským systémom ( vrátene materských škôl ) . Myslím tým prístupom učiteľov ku svojej práci, prístupom žiakov k svojím povinnostiam, materiálny vybavením škôl, možnosťami na rozvoj detí po mentálnej ale aj pohybovej oblasti, kvalitou učebníc a pomôcok pre žiakov, mimoškolskou činnosťou, celkovým technickým stavom škôl atď. Ja nie. Myslím si, že my rodičia by sme mali začať štrajkovať a nedať deti do škôl pokiaľ sa to nezlepší.Bolo by nás viac . Mimochodom zo zdravotníctvom je to rovnako. Piliere spoločnosti sú v rozklade. Akú perspektívu má nevzdelaný a chorý národ ? Pre politikov jasnú - ľahšie sa s nimi manipuluje. Ja len dúfam, že učitelia a zdravotné sestry okrem zvýšenia svojich platov dosiahnú aj zlepšenie ostatných podmienok.
@stella333 veď to, že nahnevajú. Ale prečo ? Lebo Slovák si povie, veď ani ja nezarábam viac a ako sa narobím. Všetko v zmysle príslovia : Keď zdochla koza mne, tak nech zdochne aj susedovi . ( môžu aj dve ). Skrátka doprajeme.
@stella333 rukojemníkmi sú aj keď je normálne vyučovanie .
@emulienka99 No myslim, ze nikto by nestrajkoval proti, keby ucitelom zdvihli platy. Tak isto by asi ludom nevadilo keby strajkovali po riadnom vyucovani a asi by to ludia aj viac chapali, keby to nebolo pred volbami.
@sardinka335 No však áno, veď aj o to sa bojuje - zrušenie zbytočných odborov a VŠ. Akurát dnes o tom písali v správach - prečítaj si, koľké milióny Draxler poslal na tie mini súkromné vysoké školy. A koľko do verejných...
@sardinka335 Vidno, že nevieš, o čom hovoríš. Ja keď som učila, strávila som v škole poctivo 7-8 hodín, a OKREM toho, ďalšie tri doma opravovaním písomiek a vymýšľania aktivít, aby deti neboli chúdence znudené z toho, že sa ide len podľa učebnice. A okrem toho, už som spomenula, že nevravím, že za pravicovej vlády sa nekradlo, ale ako môže niekto schvaľovať to, čo tu máme teraz, nechápem. Toto ti vyhovuje? Vláda jednej strany? Diktátorstvo? Ale, čo sa budem baviť o takých veciach s niekým, čo nevie, čo je pravica a ľavica...
@sardinka335 Hovoríš, že nepotrebujeme pavedy a nesúhlasíš so štrajkom. Odporuješ si sama sebe. Ak nesúhlasíš s týmto: http://domov.sme.sk/c/20084453/draxler-poslal-p... tak potom nechápem....Však ten, koho obhajuješ, práve podporuje tie "pavedy"...

@pribinak ja netvrdím, že sa to nerobí nikde, ale že to nie je bežné, ako si to tvrdila ty. To mi teda vôbec nesedí s tým, s čím sa stretávam ja, je to téma, o ktorú sa zaujímam a komunikujem s rodičmi - kamarátkami, ktoré majú deti v školách rôzne po Slovensku a komunikujem aj kamoškami - učiteľkami rôzne po Slovensku a ešte mi nikto, mimo špeciálnych tried, nepovedal, že by u nich fungoval systém, aký popísala @sisaka. Ty si prvá. Možno žijem v obrovskom omyle a ostatné MK maminy nám tu na tento podnet napíšu a potvrdia, že je to naozaj bežné a iba ja som sa presťahovala zo zahraničia na Slovensko rovno do nejakej čiernej diery, kde v rádiuse 50km nie je jediná škola, ktorá by razila iný, než klasický prístup u nás zaužívaný posledných 30 rokov. Mám dieťa, ktoré je veľmi šikovné, je v škole, ktorá má dobré meno aj technické vybavenie, to je max, čo sme tu našli a jej triedna mi povedala, že sa dieťa nudí, lebo má všetko hotové skôr, ako ostatné deti...A??? Mám snáď dôjsť na vyučovanie a robiť jej animátorku? Nestačí, že doma po učiteľke opravujem pravopisné chyby? Môžem si dieťa aj vyučovať a ona ju už len oznámkuje? 😀