icon

Štrajk učiteľov - postrehy, názory

horana
25. jan 2016

Kedze su tu uz dve temy o Strajku, ale obe su Otazky, kde je mozne pridat len jednu odpoved, rozhodla som sa zalozit Diskusiu, aby tie, co chcu, mohli pripadne napisat aj viac ohladne tejto polemiky.
Takze, kto chcete prispiet viac nez jednym prispevkom a diskutovat, sem sa.

libka1
25. jan 2016

@jeennyv ako mozes povedat ze ucitelia si nezasluzia viac? ja som na to pozrela len z tvojho pohladu, preco sa ti to zrazu nepaci? 😅
vies ako sa hovori: dopraj druhym, bude ti tiez dopriate...

aristka
25. jan 2016

Kazdy v tomto state si zasluzi viac od robotnika az po vs ...politici .sudcovia maju dost .tym uz netreba ...len treba sa pozriet a mozno zvysit kontrolu nad dodrziavanim prac .casu .aby ucky hlavne zo zakladnych skol nevyplakavali ako si nosia pracu domov .ak budu v praci 8 a pol hodky ako kazdy iny pracujuci .maju cas po vyucbe deti na pripravu .plus opravu pisomiek ...samozrejme sa to nedeje a po vyuc.utekaju domov u prvaka aj o pol jednej ...prazdniny vieme ako to je .ze su dva tyzdne v praci nna zaciatku a konci prazdnin ...ano su ..podpisu da a idu domov alebo ich podpise kolega ...a ano vo vsetkych sferach je to uplne v riti ...otrocina .zle prac.podmienky .stare budovy a furt nie su peniaze .ale peniaze na auta .predrazene ct a kvantum kauz .kde sa spreneverili peniaze .je ....a pokial stale bude zbedacena slovac ticho .bude dobre len tym hore a na nich budu pracovat takto v tychto podmienkach este aj nase pra .pra vnucata....takze urcite treba hlasno kricat .co tu nefunguje....a strajkovat...

angelinja
25. jan 2016

@ariadna1 a remeselnik este aj oklame stat na dani,

virdzi
25. jan 2016

@angelinja som učiteľka v škôlke neopravujem písomky:D

nyusika
25. jan 2016

@simcika11 ale im nejde iba o platy, ale celkovo o fungovanie (nefungovanie) skolstva.

sardinka335
25. jan 2016

@simcika11 o platoch nemaš ani šajnu...kto ma 800 e čisté??? U nas nikto...okolo 500 e...podla tabulky...maju iba niektorí ako pišeš...mozno nejaky profaci na vyškach ale na beznej zakladne nema radova učitelka 800 e ani nahodou.
A kupovať sa bude viac...zabudnite na socializmus - mame kapitalizmus teda ,,za všetko sa platí,,. Toto su pozostatky zo socika....dajte nam zadarmo....to uz nikdy nebude len bude horšie.
Štrajkujte aj ostatní....

nyusika
25. jan 2016

@aristka nebudu mat ten cas...po vyucovani su tam castokrat dlhsie kvoli rodicom...a byrokracii

simcika11
25. jan 2016

@evittam doktori to je iný kapitola, koľko ich je takých, že má začať od 7,00, o ôsmej dorazí do práce, kávička, vizitka, pokec, príde o pol desiatej a začne ordinovať, o pol dvanastej obed a pootom už len objednané pacientky za poplatok, ktorý bol tak krásne touto vládou zrušený, že sa praktizuje stále....vrrrrr otras humus

lorela
25. jan 2016

@alexandramaria Keby sa dalo dať 1000 lajkov, máš ich odo mňa 🙂

ariadna1
Odpoveď bola odstránená
aristka
25. jan 2016

@nyusika kde su dlhsie ....mam ku skolstvu velmi blizko a velmi dobre viem ako je to na zakladnej skole ...

nyusika
25. jan 2016

@sardinka335 pruser je, ze vsade v talci sa uvadza priemerrna mzda 997 EUR...co naozaj moze byt.
ale nenapisu uz to, ze je to HRUBA mzda a PRIEMERNA. cize zahrna mzdy riaditelov skol, zastupcov...

lenze slovac-bedac vidi slovo tisic a dalej neriesi...

libka1
25. jan 2016

@ariadna1 no ale tu budu ludia radsej riesit 100 € co sa ma dat ucitelovi ako statisice € co sa davaju zlodejom a kamosom tej chasky hore 😅

natalym
25. jan 2016

@nyusika To je ako so slovom akcia. A je tam napísané akcia tak je to super, čo na tom, že akcia vôbec nie je akcia. 😀

jeennyv
25. jan 2016

@libka1 ja som nikdy nepovedala, ze si viac nezasluzia, ale s porovnanim ako to u nas vyzera, este mozu byt radi aspon za tolko..podla mna je zbytocne takto polemizovat, kazdy ma svoj nazor a svoju skusenost... ja napr. skoncim s diskusiou a dalej sa preto nezblaznim, ja prijmem kazdy nazor, len z pohladu subjektivneho ako som na zatiaku povedala, poznam v tejto problematike ine pomery a asi aj kazdy bude poznat lebo to od cloveku k cloveku ine...a kazdy ma ine stanovisko ved preto diskusia....

virdzi
25. jan 2016

@simcika11 mám spravenú vysokú školu, špec.pg a s nadčasmi nemám toľko koľko píšeš a 15 rokov praxe

libka1
25. jan 2016

@jeennyv a to je prave ta chyba. porovnavat nieco s tym ze niekto je na tom este horsie. treba sa porovnavat s tymi co su na tom lepsie a dotahovat sa na nich. a vsetci spolu, a to je ten najvacsi problem, tu ludia drzat spolu nevedia prave preto ze nedopraju druhym. to je vsetko co som chcela povedat...

zuhana2
25. jan 2016
natalym
25. jan 2016

@libka1 A sa ešte aj o všeličom nevie a nepíše. To sú iné sumy, čo sa prešutrovávajú.

sardinka335
25. jan 2016

@natalym a čo ej to aj 800e v BA??? 400 je hypoteka....zaplatiš najom a čo pojdem vzduch lapať?
Ešte ze muz ma robotu ze to ,,potiahne,,. U nas radova učitelka alebo vychovavatelka plus minus 500e podla vzdelania, kreditov...
Nema to by ť len o platoch....aj o vybavení škol, modernizacii atd...aby som nemusela doma zbierať rolky od toaleťaku na vyrabanie...alebo povedať deťom ze nepište farebnymi kriedami na tabulu lebo uz nemame...Samozrejme aj peniaze ma potešia, ale viem ze nikdy to nebude o tom ze v školstve si zarobíš - nezarobíš....moj plat bol na najom.

jeennyv
25. jan 2016

@libka1 podla mna to nejde o to nedopriat inym... podla mna to ide o to pozeranie dalekym susedom do ich dvora....vies robila som aj so socialne slabym sektorom pocas skoly, preto vnimam problematiku globalne so vsetkym vsudy na svk, ze dnes su mega priepasti medzi ludmi na financnej urovni...

ariadna1
Odpoveď bola odstránená
libka1
25. jan 2016

@jeennyv no ja neviem, potom co som tu precitala niektore prispevky mam pocit, ze kazdy druhy argument tu je len ze predavacka ma menej, a tamten ma menej a pritom sa nadru a nie su v čistom prostredi a nemaju 2 mesiace prazdnin + dalsie oblubene frazy. toto sa tu neustale opakuje dookola v nesuhlasnych prispevkoch so strajkom 😅

angelinja
25. jan 2016

@virdzi aha tak ok..

m.i.r.i
25. jan 2016

@libka1 ja by som ale bola za to radsej, nech tych 100 eur co chcu ucitelia naviac daju na pomocky do skoly, na hygienicke, na papiere, na knihy - z coho by po kazdej stranke profitovali aj ti ucitelia co sa stazuju ze to musia kupovat zo svojho a aj ti rodicia ak to musia kupovat oni....a aj ta skola, ktora by davala k dispozicii viac pomocok a materialu......
Proste podporit to vsetko "nepriamo", ze ucitelovi ostane viac z platu ked nemusi nic kupovat sam a zaroven z toho ma prospech aj spolocnost..

Ono ja sa casto zamyslam nad tymi ucitelskymi platmi..ked ma mat ucitel 500 eur tak to je naozaj zalostne malo..ale ja si to tak nejako zratavam, ze kolko taki ucitelia este pri tom povolani aj usetria...ked maju volno a nemusia platit v lete tabory a kopec inych zariadeni kam umiestnit deti ( samozrejme, ze mozu ak chcu detom sprostredkovat zazitky, ale "nemusia" ako mnohe ine rodiny), ani si platit opatrovatelky na vyzdvihovanie deti zo skolok, ani sa zamyslat nad kratkou prevadzkou MS, lebo nestiham z prace...to su len take moje postrehy vyhry mozno financnej ako aj casovej...nie ako bezne matky co lataju prazdniny, bud platia tabory alebo si nutene beru OCR miesto dovolenky, lebo tej na pokrytie celych prazdnin nie je dost a nehovoriac kolko sa pri OCR "zarobi" a ako riskuje ze ju vyhodia z prace...
Tiez ze si ucitelia nosia pracu domov-- to iste aj ano aj nie..vacsinou zacinajuci ucitelia to tak robia, musia si vytvorit podklady, nove navyky, nove materialy....ti starsi co ucia uz par rokov teda malokedy...prehodi z jednej kopky na druhu, vyberie piatacke ucivo a vymeni za siestacke ktore uci uz x rokov..kde sa to pripadne meni len tym ako a zmeni nieco v zakone a maju ucit inak a z inej ucebnice...tak ako ma kazdy iny zamestnanec zabehnuty system v praci po case ked sa vsetko nauci, ale najprv si maka, casto sedi v praci nadcasy, trenuje sa pri kolegoch....ale po case sa zebehne a ma svoj klud....kym nepride zmena, novy sef, nova praca..atd..a stale sa treba ucit a pracovat najviac ..ucitel oduci par hodin, obcas sa teba doma pripravit, to neberiem, ale potom je zabehnuty, ma svoj system...kazdopadne je to chore aby ucitelia nosili do skoly pomocky a zabezpecovali si vsetko sami...v tom su obrovske diery v nasom skolstve...-- tak nech sa poriesi to...aj ked ten plat im ozaj nezavidim a suhlasim ze ohodnotenie by malo byt vyssie..len ono stav v nasej krajine je taky aky je...

liaka
25. jan 2016

@mamutka mam 3 deti. Z toho dcera chce byt ucitelkou.. kde by sme dosli keby kazdy mal mat teplle mestiecko. Ja nefrflem. Predstavte si,ze som spokojna. Vzdy ked mi je najhorsie tak si spomeniem na ludi ktori robia za kazdeho pocasia a vonku.

libka1
25. jan 2016

@m.i.r.i ja sa s tym stotoznujem co pises, ale ten plat je tiez zalostne maly. ja viem ze je to viac ako ma predavacka, ale aj tak je to bieda.
a ja by som bola najradsej keby tam taky ucitelia co prehadzuju len z kopky na kopku vobec neboli. ale pri tychto platoch tam nakoniec ostanu fakt len tie stare vyhorene tvare co nemaju sancu sa uplatnit niekde inde 🙄 a vsetko sikovne a tvorive zo skolstva zuteka...
to len tak v skratke, napisala som dlhsi prispevok, ale mi ho nepridalo 😠

jeennyv
25. jan 2016

@libka1 ked to porovnas s ostatnymi povolaniami je to tak bohuzial....v ziadnej pracfi nedostanes kvazi take akoby benefity ako tam...ano bolo spominane ucitelia pracuju na ukor rodiny atd...ale kedy boli v praci na tri smeny, co je cely zivot do slova rozbity alebo tahali 12 atd...podla mna to tiez gro problemu a tie uskalia, co ucitelom nepraju...plus ten pristup co je o ludoch...vies kolko skol, kolko ucitelov, take pristupy, potom si vela ludi povie za co tie peniaze...v tej problematike sa podla mna mesiace da rozoberat dookola preco naco zaco....podla mna v mnochych pripadoch maju obe strany pravdu....
@m.i.r.i napr. ja s tebou v tomto suhlasim, ucitelia po rokoch vsetko naspamat a ides, proste ano ucivo sa meni ale ne tak, ze by im to na buralo cely koncept....

evittam
25. jan 2016

@ariadna1 Živnostníci okrádajú štát?! Môj chlap je napríklad živnostník už vyše 10 rokov , párkrát sa mu stalo, že robil ako "mula" - doba splatnosti za faktúru 60 dní (a to bol na tom ešte dobre) a peniaze nevidel a ani už neuvidí.....Ale odvody platiť musí. A keď išiel raz za tých 10 rokov k lekárovi s naozaj vážnym problémom, tak si musel zaplatiť prednostné vyšetrenie inak by ho vzal až za pol roka! Si myslíš, že toto je normálne - kde sú tie nemalé peniaze na tých odvodoch?! Že "solidarita" - s takou solidaritou nech si tento štát vytrie vieš čo?!!!! A ak odvody náhodou zaplatí s týždňovým meškaním, tak už mu príde 3-stranový výhražný list - čo také nadnárodné spoločnosti, ktoré dlhujú krásne milióny eur?! A ty tu budeš vypisovať, že nejaký malý živnostníci okrádajú tento štát. Si založ živnosť, a potom drístaj kraviny.

libka1
25. jan 2016

@jeennyv tiez som mala vselijakych ucitelov, od alkoholikov po blazna co skoncil na psychiatrii 😅 ale to mas v kazdej profesii nejake cierne ovce zial. a ano, toto je nekonecna diskusia s pravdou niekde v strede...
co sa tyka tych benefitov, slusne sukromne firmy poskytuju benefity ovela lepsie ako maju ucitelia... nehovoriac o platoch.