icon

Štrajk učiteľov - postrehy, názory

horana
25. jan 2016

Kedze su tu uz dve temy o Strajku, ale obe su Otazky, kde je mozne pridat len jednu odpoved, rozhodla som sa zalozit Diskusiu, aby tie, co chcu, mohli pripadne napisat aj viac ohladne tejto polemiky.
Takze, kto chcete prispiet viac nez jednym prispevkom a diskutovat, sem sa.

bmuller
2. feb 2016

@denisic ty blaaaaho, my sme ako cerstvi prvacikovia mali taku starsiu pani ucitelku. ked niekoho prichytila sarapatit ci vyrusovat, museli sme prist pred tabulu, nastavit dlane, a pravitkom nas svacla po dlaniach. wau, to stiiipalo! 😀 (podotykam, bolo to v 80-tych rokoch 20.storocia). a dala mi aj jednu alebo dve 3jky z pisania 😀 a ziadny rodic sa nebol na nu stazovat, ani za stipaky, ani za znamky, nikto nemal traumu zo skoly, nikoho rodicia nepreradovali do inej triedy. proste, bola to ucitelka-autorita... a dnes... by asi pri takych pocinoch bola vo vsetkych TV ako hlavny skandal vecernych sprav a sedela by vari aj za mrezami... ...a predsa to bola jedna z najlepsich uciteliek, na ktore si spominam (ved vdaka nej viem /ja aj vsetci ostatni z vtedajsej 1.B/ citat, pisat, ratat, tak snad aj tu VS sa mi podarilo absolvovat vdaka tomu 😝 )

sardinka335
2. feb 2016

@trisp myslím si, ze pri tomto štrajku si prihrieva polievočku kto moze, resp. kto udrží pero a moč....a pán Martincko nie je výnimka...kedze v programovom vyhlásení jeho strany ODVAHA nema o školstve ani zmienku...tak o čom chce ,,točit,,? Ani jediny jeden bod ich strany nerieši nijako školstvo, ani zdravotníctvo...ak by sa dostali do parlamentu - pán boh zavaruj - tak so školstvom neurobia holé nič. Lebo tejto problematike nevenuju vo svojej strane ani čiarku....zato proruske sankcie .....maju od predu od zadu naštudované... 😀

denisic
2. feb 2016

Kto podporuje ucitelov v strajku, hlavne tych, ktori su samozivitelia alebo v nudzi, moze pomoct: https://www.pomoz.sk/kto-stoji-za-vyzvou.

trisp
2. feb 2016

@sardinka335 Sú platy učiteľov mizerné? Sú. Chýbajú na školách didaktické pomôcky? Chýbajú. Musia si učitelia nosiť vlastný papier na kopírovanie, vlastný toaleťák, vlastné kriedy ak sa minú erárne? Musia. Sú osnovy zle riešené? Sú. Je na školách veľa byrokracie? Je. Presadzuje sa v učive kvantita na úkor kvality? Presadzuje. Sú výsledky našich žiakov v medzinárodnom meradle zlé? Sú. Odchádzajú kvalitní pedagógovia do iných oblastí, lebo nevedia uživiť rodinu? Odchádzajú. Chýbajú medzi učiteľmi mužské vzory? Chýbajú. Máme priveľa vysokých škôl? Máme. Kradne sa vo vláde? Kradne. Dávajú politici namiesto školstva peniaze do vreciek svojich a svojich rodinných príslušníkoch a obohacujú sa na úkor detí? Dávajú a obohacujú. S čím prosím ťa z týchto bodov nesúhlasíš? A to si v školstve? Tebe sa zdá, že máme školstvo na úrovni Fínska alebo čo? Tebe sa zdá, že v školstve je všetko úplne ok? Ako nemôžeš podporiť tento štrajk, to sa mi rozum pozastavuje...

sardinka335
2. feb 2016

@trisp Nie nezda sa mi ze v školstve je všetko ok, suhlasím s mnohým..materiálne vybavenie je mizerné, vela si nosime svoje. Školsky vzdelávací program si do istej miery mozeme robiť sami nie? To na margo tých osnov...ze niečo si mozeme robiť aj inak podla potrieb školy. Čo sa tyka byrokracie...uprimne? Ja som musela vypisat triednu knihu, týždenný plan a v septembri osobny spis ziaka ...boli tam nejake papierovačky ale nič nezvladnutelne...plus pripravy..
A čo sa týka toho slavneho Finska...tomu zapadu všetko ludia tak žerete....tu je skusenost kočky čo tam bola: tudovať polroka na strednej škole vo Fínsku a niekedy často keď vidím tieto chválospevy na Fínske školstvo len sa pousmejem lebo veľa vecí častokrát nie je pravda. Čo sa týka materiálneho vybavenia, to je na úrovni perfektnej, či už ide o hudobné triedy kde má každý žiak k dispozícii gitaru, vybavené nahrávacie štúdio, alebo hodiny telesnej kde sme chodili hrať hokej (s celou vystrojou od školy), učili sme sa hádzať oštepom alebo bežkovať. Takisto školské obedy sú zadarmo a sú úplne super na slovenské pomery, fínski študenti chodili často radšej do subwaya alebo mcdonaldu. Všetko je zadarmo ale na strednej škole (Lukio) si musia študenti kupovať na každý predmet knihy, pričom predmetov je 5-6 v každej Jakso (perióde- 2 mesiace), a jedna kniha stojí okolo 30E, čo je dosť veľa keď sa to zráta. Čo sa týka vyučovania, to je také isté ako na slovensku, monotónne, učiteľ len diktuje poznámky, alebo ich premieta na prekrásnej interaktívnej tabuli, všetci fínski študenti len mlčia, nikto neodpovedá na otázky a akákoľvek diskusia je úplne nemožná (čo je dané aj ich mentalitou). Z osobnej skúsenosti považujem fínskych študentov za dosť slabých v porovnaní so slovenskými, často sa stalo že ľudia niketorý predmet neprešli (Napríklad na základnej fyzike pre 1. ročník SŠ sme mali na teste asi 9 uloh, nejake priklady, k tomu zoznam vzorcov a cele to bolo po finsky, na stupnici od 4 do 10 som ja mala znamku 9 a to som po finsky nerozumela, a polovica triedy mala 4, cize prepadla). Finska vlada sa strasne snazi vychovavat deti k tomu aby rozmyslali o buducnosti, na strednej je povinny predmet kde raz do tyzdna pride niekto prednasat o nejakom povolani (policajt, doktor, ekonom..) avsak v konecnom dosledku nikto nic nerobi, nevie co chce v zivote robit, a vsetci maju vsetko na haku. Mozno je to len moja osobna skusenost ale mam pocit ze na Slovensku sa toho ucime viac a v konecnom dosledku aj viac vieme..

Takze iste su tam aj dobre veci z ktorých si mame brat prikald, ale ked sa povie A nech sa povie aj B....

dm2
2. feb 2016

@denisic suhlasim , ale mam podobnu skusenost, ucitel, tiež matikar sem tam zavesil facku niekomu nepočuvnemu, ale ozaj iba v nutnych pripadoch a naozaj to pomohlo, už si pamatali že sa tak spravat nemaju , a veru to bolo pred par rokmi, počas zš - cca 7-8 rokov dozadu - čiže vlastne tiež "dnes"

trisp
2. feb 2016

@sardinka335 No môj brat sa v decembri vrátil z Fínska, bol tam pol roka a nevie si vynachváliť, takže ja nejakej babe, čo ževraj tam bola a ževraj má takýto názor neverím. Ja mám info z prvej ruky, a čo viem, tak školstvo je vo Fínsku špičkové. Možno tá baba nevedela anglicky, čo sa nečudujem - na slovenské pomery normálne, tak chudera sa nemohla ani zapojiť plne do vyučovacieho procesu....

trisp
2. feb 2016

@sardinka335 A môj brat hovoril presný opak, čo táto baba, práveže diskusia, diskusia, diskusia. Nie monotónne prednášky. Takže komu veriť? Fínske školstvo sa celoeurópsky berie ako vzor a svedčia o tom aj výsledky žiakov, takže ja sa opieram viac o to a o skúsenosti brata, ako o niečo, čo "jedna baba povedala".

sardinka335
2. feb 2016

@trisp ved nikto sa nehada, ze vybavenie maju špičkove....myslím si ze nič zle dotyčna na finske školstvo nepovedala....ale idealne školstvo neexistuje tak ako nič na svete...všetko ma svoje pre aj proti....ale jasne kazdy čo povie aj B je hned chudak...negramotny...šak chod učiť do Finska...pridaj sa k emigrantom a maš to..Už dnes pociťuje Fínsko nedostatok a jeho skvelé školstvo bolo založené na obrovských dotáciách, tie sú dnes preč. S krachom Nokie sa dotácie obmedzia a to skvelé školstvo vytvorené bublinou naivity skrachuje tiež.

trisp
2. feb 2016

@sardinka335 Ako vravíš, nič nie je ideálne, ale na Fínsko sa hľadí ako na vzor aj vzhľadom na výsledky žiakov. A to je objektívny merateľný fakt, kvôli ktorému sa na neho díva ako vzor. To, že Fínsko ide do krízy skutočne súvisí napríklad aj s Nokiou, ale čo to má spoločné so školstvom? To je chyba jednosmerného hospodárstva. To je asi taká analógia ako povedať "Detroit je dnes mesto duchov a preto to ide s americkým školstvom dolu vodou."

sardinka335
2. feb 2016

@trisp všetko so všetkým suvisí - ak ide Finsko do krízy....dotkne sa to aj ich HDP nie? A do verejného rozpočtu pojde menej penazi nie? Kazdopadne testovanie PISA ukazalo aj to, ze napríklad v usa sú náklady na jedného žiaka pomerne vysoké a predsa sa krajina vo výsledkoch testovania umiestnila pomerne nízko. Kazdopadne Finsko je velkou inšpiraciou. No, idem spať lebo uz mi to nemyslí..bru noc.

katka253111
3. feb 2016

@denisic ved to je samozrejme 🙂 hodina sa neda naplanovat doma.a.ze tak to bude a basta 🙂 ucitel musi byt prisposobivy danemu momentu, naladeniu deti, rychlosti, akou pochopia ucivo a pod 🙂 prípravami na hodiny som myslela aj plno pracovnych listov,ktore si clovek vyrobi, nielen napr.pozicia zo zborovne, ale spravi svoje vlastne 🙂

katka253111
3. feb 2016

Mne raz nejde do hlavy jedno... Vsetci chcu, aby sa neucilo ako volakedy - ucitel/ka sedl/a za katedrou, diktoval/a poznamky, ziaci potichu pisali, ked.nieco vyparatili,tak fyzicke tresty.neboli nicim vynimocnym a.aj napriek tymto negativam bol ucitel NIEKTO a nikto sa mu neodvazil protirecit a skakat do toho,ako uci,co robi dobre a co nie... A dnes? Dnes je ucitel nikto,nula a vdaka tomu,ako sa aj doma rodicia vyjadrujú o uciteloch (stavim sa,ze je tu vela takych mamiciek aj v tejto diskusii) ich za nuly maju aj ich deti... A tak sa aj spravaju... Kazdy vie,ze fyzicky trest (ako to bolo volakedy) si v dnesnej dobe nemoze dovolit, otvorit usta pomaly tiez nie a tak na neho kydaju mamicky,ockovia a ich deticky a kazdy vie,ako ma ucitel ucit,co a kolko toho ma.naucit... Toto dakedy nebolo...

katka253111
3. feb 2016

*každý vie LEPSIE

ospravedlnujem sa za preklepy, pisem len z mobilu o pol druhej rano po nachovani synceka 🙂

katka253111
3. feb 2016

Ale aj napriek vsetkemu - ucit je super! Narocne, hlavne v dnesnej dobe, vycerpavajuce (ano,kazdeho z nas vycerpa aj.jedno az dve/tri/styri vlastne deti, nie plna trieda), ale zaroven aj inspirativne a clovek sa mnohym veciam nauci 🙂 Ja mam velmi rada svoje deti v skole, boli mi ako vlastne (kolkokrat sa mi zverili s mnohymi problemami,ktore doma nemali s kym riesit), ked som sla na matersku,plakali sme vsetci 🙂 aj teraz mi je luto,ze som musela odist a uz ich nestihnem, ale neda sa nic robit, v kontakte sme stale a pozerat ich tiez chodim 🙂

Len jedno poviem - pocuvajte svoje deti, maju toho vela na srdci,ale mnohe veci doma nepovedia (viem,aj my sme boli taki,ale teraz je toho akosi viac... Ina doba,ktora nas tlaci do dokonalosti, ine problemy, vela informacii, s ktorymi si nevedia rady)... Mnohí doma vela veci nepovedia, aby sa rodičia napr.nenahnevali... A viem,ze mnohym ten rozhovor chyba...

Ja vzdy zastavam názor, ze deti nikdy nie su zle... Mozu byt zle vychovane,ale za to uz nemozu... Treba v kazdom (nielen) dietati najst to dobre a to,co mu ide a podporovat ho (zdravo!/,aby mohlo rast 🙂 Nuz, obcas sem este.nazriem,ale uz sa mi nechce vypisovat dlhe komenty, cez mobil je to pomale,na pc nestiham chodit, tak sa len vsetci drzte 🙂 ucitelia,rodicia i deti 🙂 ked si vsetci najdu k sebe cestu,bude to lahsie 🙂

sisaka
3. feb 2016

@macamac tak ako si napisala, PONIEKTORI ucitelia to tak davno robia. Bavili sme sa o skolskom systeme, nie co NIEKTORI ucitelia dokazu robit s detmi v triede, lebo to bude rozdiel od ucitela k ucitelovi v hocijakom systeme. Ja som sem len dala priklad, ze vychovno vzdelavaci proces moze vyzerat inak. Niekomu sa taky system moze pacit, iny ma rad tradicne vzdelavanie, niekto by chcel unschooling, niekto chce aby dieta malo siroky zaber vedomosti, niekto chce aby dieta radsej vedelo menej ale vedomosti boli trvace... Roznorodost nazorov vidno aj tu v debate, niekto chce, aby sa deti vsetko naucili v skole, niekto chce aby mali domace ulohy, niekto je za prisne autority, iny by chcel priatelsky pristup....
V kazdom pripade ma tesi, ze system je uz flexibilnejsi, ze deti na Slovensku mozu chodit na predmety do vyssich ci nizsich rocnikov, ze je na ucitelovi ci deti budu v prvej triede citat nenormalne nudne slabikare, ze ucitelia nehodnotia deti pred celou triedou, ze deti v nizsich rocnikoch ZS nerobia domace ulohy iba citaju knihy podla vlastneho vyberu a ucebnice sa uz na prvom stupni nepouzivaju.

Jedna vec by ma vsak celkom zaujimala, kedze si ucitelka mozes mi povedat, preco maju deti nizsieho vzrastu odklad, preco ma dieta, ktore je hrave odklad, preco sa rodicia snazia, aby deti nesli do skoly v 6 rokoch, aby si predlzili detstvo? Vsak ked je uz vsetko uz davno flexibilne a vsetko zalezi na ucitelovi, tak hadam vystudovany pedagog musi vediet ako koncipovat hodinu (vyucovanie) veku primerane, aby zaujal a zaroven nepretazil 6 rocne deti, ktore by mali byt vsetky bez rozdielu hrave a tuto hravost by mal byt ucitel schopny nielen brat do uvahy, ale aj vyuzit. Neviem, ci to stale plati, ale prvaci zvykli mat 4 vyuc. hodiny max 5, to je taky problem zaujat deti, ze hrave dieta nie je schopne to v tej triede vydrzat a zvladnut a preto, aj napriek tomu, ze uz vie pocitat, pozna pismena je rodicom navrhnuty odklad sk. dochadzky?

timea7
3. feb 2016

@sisaka v drvivej väčšine prípadov odloženej školskej dochádzky ju potrebujú odložiť rodičia, nie deti 😒 😒 😒 Najčastejším dôvodom je, že si myslia, že o rok budú mať s deťmi menej práce pri domácej príprave na vyučovanie, sem-tam si začínajú uvedomovať, že dieťa, ktoré nemá ani v šiestich rokoch vytvorený režim a stanovené hranice, sa bude ťažko prispôsobovať školským povinnostiam, prípadne sa spamätajú a príde im, že ak dieťa nevyslovuje dve, tri hlásky, má problém so sykavkami, že asi k tomu logopédovi mali ísť a keď išli, tak mali s dieťaťom pracovať a dúfajú, že to za rok stihnú napraviť. Som učiteľkou v škôlke a mám skôr také informácie, že rodičia trvajú na odložení školskej dochádzky, veľmi často v neodôvodnených prípadoch. 😒 😒 😒 😒

mooonika1975
3. feb 2016

@timea7 presne, alebo vyrok rodica... Nech sa este pohra...... Za tym ale vsetci vieme ze je nieco ine....

jabadaba
3. feb 2016

@laretta samozrejme, ze dieta nema byt vytazene ulohami natolko, ze mu nezostane nic na vlastne hobby. Ale viem o com som pisala a rozhodne nase deti neboli zaukolovane nad mieru, ako sa stazovali podaktore matky na rodicku. Cize, netusim comu sa venuju a kolko, ale evidentne maju skor prioritu tie kruzky. 😉 Ako si napisala, spravny balans by mal byt.

jabadaba
3. feb 2016

@macamac 😀 si ma nacapala! Nooo, preco to dovolim...hubu by som si mohla zodrat, ak to mam napisat pekne, slusne a diplomaticky. 😀 Kazdy vecer otazka mas podla rozvrhu tasku? Doplnujuca otazka - si si isty, ze tam nemas zbytocnosti...zasadna odpoved je ano....namatkovo robim razie, obcas necham dietatu volnost. Potom vlaci... 😖 Aj preto sme kupovali tasku na kolieskach tentoraz, co Ti poviem, som jej otrokom pre zmenu ja - kolieska musim cistit nez sa taska ocitne v izbe na koberci. Moje nervy, no, asi mame este rezervy. Polepsim sa... 😅

jabadaba
3. feb 2016

@celasapremenim vies co, ja mam dojem, ze cela tato doba je ako pre dostihove kone a ani neviem od ktoreho kuta zacat kritizovat. Je to tak v globale. Zijeme cudnu dobu. 😝

bmuller
3. feb 2016

@katka253111 ano, ano, ano! preco totolludia/rodicia nechapu??? (a ako to nemozu akceptovat, ked sami maju absolvovane skoly...kto ich "naucil?")

bmuller
3. feb 2016

@laretta nehnevaj sa, ale ak sama vravis, ze dietatu bola latka vysvetlena, co ho chces ucit?? to tvoje dieta si to musi vtrepat do hlavy vlastnym pricinenim (nacitanim, naucenim, nabiflenim - podla jeho chapavosti a sikovnosti). to je proste zakon prirody, ze samo nic do hlavy nenaskace (ano, su jedinci s dobrou alebo fotografickou pamatou, ale to je minimum). tak, ako ked sportovec musi trenovat sam za seba!

m.i.r.i
3. feb 2016

@sisaka
@timea7 tie odklady su uplna hlupost...mne sa az rozum zastavuje ako sa rodicia vehementne snazia nechat deti este rok dlhsie v skolke..nech sa pohraju...ved do skoly budu chodit dalsich 18 rokov..nic im neutecie...lebo je maly, lebo je hravy..lebo neobsedi.....niekedy je to naozaj zo strachu pretoze ked mate dat normalne 6 rocne dieta napriklad letne, co je inak uplne pripravene a sikovne ale mensieho vzrastu do skoly s takmer o 2 roky starsimi jedincami, co su o hlavu vyssi, tak vam nie je vsetko jedno..lebo zas vieme ako sa rozmaha sikana u nas uz aj v skolke, nieto este v skole kde predsa je na to priestor este vacsi.....a taky chlapec nizky vzrastom a trosku introvertnejsi je hned tercom...mamicka ho da radsej o rok neskor do skoly ved vyrastie hadam este aspon 5-6 cm...a tie hrave deti -- alebo aktivne...veelmi casto su to prave velmi sikvone deti, casto su aktivne preto, ze sa nudia.....skolka ich uz nuti robit len lotroviny....ale pride odbornik psycholog co po 5 minutach skonstatuje, ze sa nevie sustredit...a ked vidim tie posudky...odklad kvoli tomu, ze nevie kreslit, kvoli tomu, ze je utiahnuty..placlivy..ze je prilis aktivny, ze je prilis nesustredeny...IQ vysoke ale socialne nevyzrete..a podobne skvosty....boze....ved nemozu mat vsetky deti rovnake a podla sablony....ucitelia by sa mali naucit pracovat so vsetkymi detmi...ja viem,ja viem..24 deti, jedne tiche, ine aktivne, jedne sikovne ine menej, jedne nizke, druhe vysoke...jedni vedia uz pisat, ine nevie drzat ceruzku...ale tak co??? ako to bolo kedysi? Moja babka, co ma 90 rokov bola ucitelka na 1. stupni..sama mi rozpravala, ze deticky mala rozne..ze ozaj boli velke rozdiely ked videla aj ci sa rodicia mali cas doma detom venovat ci nie, ci to bolo prve dieta ci osme v poradi.....ze boli taki co veru nevedeli ani drzat ceruzku v ruke..ale boli taki co sa sami naucili citat od starsieho surodenca..ze mnohe deticky este na hodinach zaspali..ako im davala prestavku aj pocas 45minutovej hodiny, lebo neexist aby take deti tak dlho sedeli na zadocku, ze im potom dala okolo obed aj cas si zdriemnut..ze vsetci si mohli lahnut na lavicu a na chvilu mali fajront...lebo aj teraz su deti co uz 2 rokoch nespavaju cez obed a su take co maju problem este aj v skole, ze by si aj zdriemli aj 6 rocni este.....a vo velikanskej miere aj teraz na to ako to s detmi a ich pripravenostou vyzera maju na svedomi rodicia..ako spominala @timea7 .. ved je toho plny kon tuna tych tem...deti nemaju ziaden rezim, spat chodia o 11 vecer, obedne spanky im netreba, jest budu len co sa im paci, doma len co chcu, ziadne povinnosti..uplne volnost...nevedia poriadne rozpravat, nik s nim doma nekresli, v skolke su ucitelky za zle lebo ich nutia nieco robit a tam sa ma predsa hrat..uz som tu aj take citala, ze preco uz predskolakov v skolke moria s pracovnymi zositmi, ze co je to za svet ze uz od nich chcu aby sa sam vedel podpisat a ucia ich nejake pismenka a cisla..ako ich neskutocne zatazuju....lebo v skolke sa maju len hrat...no a potom pride skolkar do skoly a chudacik nezvlada...Lebo v skolke sa len hral, najlepsie o rok dlhsie este aby rodicia nemali povinnosti predsa a do skoly musi byt hotovy rano na 8, musi sediet na zadku, musi sa ucit, ma domace ulohy ktore treba aj robit...telesnu vychovu kde sa treba aj prezliect a aj sa poriadne sam najest, nik sa ho nebude pytat ci mu chuti ci nie...
A inak prave minule som pocula aj taky dovod na odklad, ze jooj, este ho rok nechame v skolke, aby sme mohli chodit este na dovolenky a predlzene vikendy aj pocas roka...

borocka
3. feb 2016

@m.i.r.i ja len k tým skvostom..........že psychologický posudok, že dieťa je nevyzreté,plačlivé.........ono to má opodstatnenie.
my sme s mojím synom boli na predškolskom vyšetrení. spolu s ním bol chlapec o hlavu vyšší, o 4 mesiace starší. mne sa na chodbe zdalo že je celkom ok. pekne rozprával. otecko hovoril, že malý vie čítať, písať. že má staršieho brata a pri ňom sa všeličo naučil. tak si v duchu myslím, tak čo tu do pekla robíte?????
a vošli sme dnu, psychoška dala deťom testy, hrali sa. niečo kreslili, my sme išli čakať von. a keď nás zavolala na vyhodnotenie, tak chlapec bol pocikaný a ešte to aj zatajil. úplne vytrémované, bojazlivé, zakríknuté dieťa, a otecko povedal, že to sa stáva bežne aj v školke, stačí keď majú nejakú úlohu alebo učiteľka trochu pokričí.
to je absolutne nedozreté dieťa ( a teda nevyzeral že by ho niekto týral fyzicy, hoci teda nič nie je vylúčené). a mimochodom v tej vedomostnej časti dosiahol o dosť lepší výsledok ako môj syn.

je takéto dieťa pripravené ísť do školy?????? v takomto psychickom stave???

samuelm6
3. feb 2016

No chcu strajkovat do 5.3. . vlada nomoze nic slubit pre volbami .p.s. Chcu pokazit uspech smeru

celasapremenim
3. feb 2016

@borocka to akoze nevyzeralo, ze ho niekto tyra? no to teda bol znak na ten vek,....velmi znepokujujuce a nezvycajne jednoducho, ktory by som ako odbornik dalej skumala v hlbokej rodine, ze co s nim robia
najvacsi psychopati vedia komunikovat tak, ze si myslis, ze je to anjel na zemi....

celasapremenim
3. feb 2016

@m.i.r.i necitam cely prispevok, pridlhy je :D ale suhlasim, treba individualne zvazit, kedy dieta dat do skoly a ak je zrele, je to presne jeho vek, mala sla v piatich, syn v siestich cerstvych

viera
3. feb 2016

@samuelm6 ☹ Odkial mas toto info?..