icon

Štrajk učiteľov - postrehy, názory

horana
25. jan 2016

Kedze su tu uz dve temy o Strajku, ale obe su Otazky, kde je mozne pridat len jednu odpoved, rozhodla som sa zalozit Diskusiu, aby tie, co chcu, mohli pripadne napisat aj viac ohladne tejto polemiky.
Takze, kto chcete prispiet viac nez jednym prispevkom a diskutovat, sem sa.

bmuller
3. feb 2016

@celasapremenim to naozaj ludia nerozumeju, ze nie je chyba ucitelov, ze klesla kvalita vedomosti studentov? este z nejakeho dejepisu, geografie, ...si najdes fakty v encyklopedii ci na nete... ked uz je neludske od deti vyzeadovat memorovanie faktov 😝 ale exaktne vedy - uvadzas techniku - tam platia zakony fyziky, chemie, matematicke vzorce... tie sa jednoducho musia decka naucit-namemorovat-nabiflit, akokolvek to nazves. to sa neda ukazat a zapamatat len systemom "skola hrou", k tomu ti ziadne EQ a pekne slovo nepomoze, nad tym si vacsina deti musi lamat svoju hlavicku, aj keby to ako bolo rodicom luto, ze musia sediet nad knihami! (lenze, kedze ucitelia nemozu dat deckam 3-4-ci nebodaj prepadnut, lebo by sa prisli rodicia stazovat, ze su neludski, tak znizia latku prisnosti, daju 2karom 1ky, 3karom 2ky, 4karom 3ky...a vsetci su "spokojni", kym nepride na lamanie chleba, ako su monitory ci VS)

portret7
3. feb 2016
bmuller
3. feb 2016

@celasapremenim snad je mozne, ze generacia "hlupejsich"vysokoskolakov je naozaj ta "terajsia" a rodicia si uz zacinaju uvedomovat, ze takto to nepojde a mensie deti, kym prejdu skolskym systemom, budu naozaj na tom s vedomostami uz, nastastie, lepsie. ved bodaj by, nie? 😉

celasapremenim
3. feb 2016

@denisic kolegyna si preskakala svoje s ucitelkami, ktori napriek diagnostike a odporuceniu likvidovali jej syna psychicky kvoli nejakej dis, neviem co presne, ale mal problem s diktatmi jednoducho, ostatne za jedna
ani vam to nejdem popisovt, to je jedno, v kazdom pripade mali asi smolu strasnu na ludi v zboroch

inak ja viem identifikovat zleho ucitela, kedze sa s detmi rozpravam o ich reakciach, co na akej hodine robili, ako ucitel reagoval na co a tiez vidim, ako vysvetlil latku, taku fyziku, alebo matematiku nevie hocikto ucit dobre, alebo vzbudit zaujem dietata o predmet, ak to nahodou nie je jeho oblubena parketa, tak na to nema viac ako polovica ucitelov
jo a stretavame sa aj s inymi detmi navzajom, takze tie zazitky su velakrat preverene, resp. nahlad z viacerych stran
to je pan ucitel co to vie lavou zadnou a na to ani netreba mat kabinet prachov
momentalne mozem iba chvalit, dokonca aj nieco co mal tento rok s telocvikom krpec a chcela som do toho skocit, si ucka bravurne s nim vyriesila sama :D

celasapremenim
3. feb 2016

@bmuller bodaj by
sag mame vacsina automatizoane domacnosti, mozeme sa venovat na stopro detom :D sem tam mala psychohygiena

celasapremenim
3. feb 2016

@bmuller co? fyziku, matiku sa musis nabiflit? COOO? :D:D:D:D tomu musis v prvom rade rozumiet, preco to tak je a tam si to praveze moze odvodit
ale taka geografia a historia to je biflovacka ako lusk :D
nie je chyba v detoch, rovnaky material dostavaju, ak nie lepsi do prvorocnikovych lavic, akurat holt ucky to nemaju zvladnute, mozno ich to zle naucili
fakt si myslis, ze klesa uroven vedomosti kvoli detom? to je uplna blbost
ja som sa v zivote nestretla, zeby dali decku lepsiu znamku ako si zasluzilo, ani jednemu mojmu sa to nestalo :D

timea7
3. feb 2016

@celasapremenim najmä si viac namýšľajú a niektoré vidia svoje deti absolútne nereálne. Nemám informácie o tom, že by stúplo percento nadpriemerne inteligentných detí odkedy je MK 😀 😀 😀 😀 😀

bmuller
3. feb 2016

@celasapremenim vyslovene len nabiflit sa musis, ked chces dobru znamku z pisomky, a viac sa matikou nehodlas v zivote zaoberat. no nemusis sa nabiflit vsetkymi odvodenymi vzorcami, ked vies zaklady (=ale to nie su pekne reci, ktorym staci rozumiet, alebo mily ucitel ta to "nauci", ale opat len vzorce, ktore musis ovladat a z tych mozes cosi odvodzovat. akoze jasne, ze im musis rozumiet... ale darmo rozumies, ked ich neovladas exaktne 😀 ) ale to uz je kapitola o technicky vs. humanitne zalozenych ludoch, atd.
ako mozu ucitelky niekoho nieco zle naucit? vari im umyslene podsuvaju nespravne informacie? 😀

celasapremenim
3. feb 2016

@bmuller tak, ze to zle vysvetlia a nepomozu, ked treba, normalka
niekto velmi chaoticky vysvetluje
preco maju deti radsej jedneho ucitela ako druheho, hoci je prisnejsi? lebo s nimi jedna na rovinu a vie, co uci, aj v robote si viac povazujes cloveka, ked vidis, ze sa vyzna

jednu ucku vyhodili, ucila matiku, netusila o nej ani prd, este aj vysledky brala zozadu z knihy a ked potrebovala vysvetlit, vybrala sikovneho ziaka z triedy
a par krat sa strapnila, ked bola v knihe chyba :D
ziadna kometa, takych je plna rit

sardinka335
3. feb 2016

kvalita vedomosti klesa aj koli rodičom.....si tu prečítajte niektore komenty diskutujucich - ulohy su blbosť (a nebavime sa o kvante uloh - to samozrejme aj ja povazujem za blbost) potom ina mamička pisala ako išla orodovať za učitelkou ze nechce aby jej dcera odpovedala pred tabulou ked ma projekt, dalšia chce aby dcerka robila len to čo chce a kedy chce...a ked bude suhlasiť...dalšia razi teoriu ze treba s detmi do nemoty komunikovať a motivovat - s cim ja suhlasim ale tiež to ma hranice. Iná zase ze načo znamky, dalšej vadia odmneny resp. ze sa pochvali dieťa lebo to sa vraj uz podla moderných vyskumov to ee....pán boh zavaruj povedať ze ,,,si šikovná, toto sa ti podarilo,,. A tak by sa dalo pokračovať do omdletia. Mnohé nevidia svoje deti reálne - samozrejme ze pre kazdu matku je aj ta najväčšia čarbanica picasovské dielo....ale...treba byt aj realista a nie len deti neustale omluvať, ofukovať a dlaždiť im cestičku...mnohé chcu individualny pristup...ale hlavne od iných, od školy - čo tak doma individuálne nechať dieťa strihať, malovať, modelovať...jaj to nieeeee...zaspini, neni čas....lebo mamička nestiha, to je tu takých tem tiež na mraky ,,mam 1 dieta a nič nestiham,,. Ja hovorím - všetko sa začína v rodine a pokracuje v škole...len školy podlahli nejakej chymere ze treba si udržiavať ziakov za kazdu cenu - aj ked v tej škole bude robiť zlobu alebo šikanuje ...riaditel sa boji rodičov, furt hlada kompromis ktorý aj tak funguje len 5 minut a tak dokola. Ja by som takých študentov vylučila a hotovo. Lenze tu sa kazdy boji....ze bude zly, nehumanny....ved nemozeme si pokazit dobre meno. Problémovým ziakom sa dali ,,psycho nalepky,, a nikto nič nemoze lebo on je chudačik chory....a to ze terorizuje pol triedy ten chudačik s tym nikto nepohne lebo niektorí dnešní rodičia ešte aj z evidentného agresora urobia obeť....a potom ze riešte šikanu.

denisic
3. feb 2016

@sardinka335 Na tom, co pises nieco je. Na nasej skole je tiez jeden taky terorista, terorizuje ucitelov, ziakov, skolnika - je neskutocne sebavedomy a skryvaju to za nalepku ADHD. Pritom centrum prevencie v meste mu neuznalo integraciu, tak si zasli rodicia do sukromneho centra a tam mu ju uznali. Z triedy sa odhlasilo uz pat deti, ktore to tam nezvladli. No a rodicia na triednu poslali inspekciu, lebo vraj s nim zle zaobchadzame - nastastie inspekcia bola neodôvodnena, len mu kazali pridelit asistenta aj cez prestavky. Kazdy jeden po tyzdni odide. No, ale co uz. Rodicia ho prec nedaju, su s nim spokojni, hlavne ze nasa skola je ta najhorsia. Ale zas za niektorych ostatnych ziakov s poruchami dam i ruku do ohna, zlate deti, snazive, len sa im treba venovat.

sardinka335
3. feb 2016

@denisic ja sa tiez zatial stale stretavam s väčšinou zlatymi deťmi aj ustretovými rodičmi ...a nevadi mi ked su pomalšie alebo ked ich treba viac usmernit a tak...ale napr. v triede sme mali chlapca s ADHD a agresivnymi sklonmi, a neviem čim všetkým...on normalne len tak prišiel a kopol do niekoho kto bol ,,poblíž,,....ved to je nonsens...a takemu decku nevysvetlíš, ze ublizuje a moze sposobiť uraz - on len tak pride a soti kludne aj na schodoch. Sme ho nechceli zobrat do ŠVP koli tomu ze sme sa bali...na jednu učitelku bolo 20 deti....rodičia sa sice tvarili kyslo ale pochopili, ze bud pojde jeden rodič s nim alebo si najdu asistenta. Další tam obchytkava dievčata, ma narazky....ale rodičia su pravnici čo sa uz kdesi sudia na inej škole tak riaditel len hlada ,,riešenia,, a ostatných rodičov chlácholí....to je na román v troch dejstvách.

celasapremenim
3. feb 2016

@sardinka335 no podla mna by sa malo zvazit s cim dieta integrovat a s cim uz nie

macamac
3. feb 2016

@sardinka335 lný súhlas 19.02 😉 😎

celasapremenim
3. feb 2016

inak, ja asi starnem, ale onehdy som sedela s kolegami mladymi, vsetko technici, a len som tak pocuvala tie rozhovory....no zuzuje sa mi okruh ludi, s ktorymi sa citim ok, ze sa aj porozpravam, tak vam poviem
a tie vystupy z inputov neuveritelnea ste horsie, chlapi to boli chlapi :D:D:D:D
a to som stastny clovek :D:D:D:D

bmuller
3. feb 2016

@sardinka335 ved to, to... predstavy mnohych rodicov a vacsiny ziakov o "kvalitnom skolstve"mi pripadaju, ako keby sme prisli k zubarovi a povedali mu, ktore zuby nam ma opravovat, a ze radsej nie, aby to nebolelo, ale az ked budeme mat naladu, a najma nech sa venuje prednym, lebo tie viac vidno, zadne nemusi tak dokladne 😀 ale to asi neurobime, vsak? lebo najlepsie sa do toho rozumie on. a to iste, dovolim sa domnievat, plati o uciteloch. preco im nedoverujeme, ze maju schopnost deti nieco a dobre naucit?
btw. nechapem tu falosnu citlivost rodicov voci detom. ved predsa, co maju vo vlastnej hlave a dosiahli vlastnou snahou alebo namahou, to bude ich kapital. ci je lepsie pre ich buducnost, nech sa nezatazuju citanim, ucenim, lamanim si hlavy, ale nech su radsej v pohode, kukaju telku, hraju pc hry, zdielaju statusy na facebooku?....

macamac
3. feb 2016

a neskromne si dovolím tvrdiť, že mnohí dnešní absolventi tých všetkých VŠ, ktoré majú "vysuté pracoviská" v každej Hornej Dolnej ( 😀 ) majú menšiu vedomostnú úroveň ako absolventi napr.gymnázia z čias mojich rodičov a starých rodičov. to bola vážená vec, mať maturitu! a aj vedomosti boli akési "trvácnejšie" a na vysokej úrovni

apropo duálne vzdelávanie
teraz akože zrazu vynašli Ameriku 😀
že bolo by dobré zaviesť do praxe 😀
a to tu už kedysi dávno všetko bolo, len bolo potrebné porušiť dobré veci, aby sme sa o štvrťstoročie k ním zrazu vracali 😝
keď mi môj tato hovoril, ako on začínal štúdium na Technickej univerzite kedysi v BA, aké boli sitá, ako ich niekoľko študovalo vo vtedajšom Gottwaldove, študovali prvý ročník (tam mala fakulta svoje pracovisko), odtiaľ po dennej výučbe išli robiť poobedné do závodov, od piky, normálka, roboši, aby si prešli výrobou, chytili prax, zručnosti, predstavu, mnohí toto náročné obdobie nezvládali, bolo to náročné, ráno zas do školy a dokola. samozrejme si aj zarobili 😉
mnohí to vzdali rýchlo, mnohých vyhodili - klasika, sito a fakt len tí najlepší pokračovali od druhého ročníka v BA v štúdiu.
a takto môžem pokračovať - veď napr. Hydrostav a iné podniky si školili hneď budúcich zamestnancov

to len teraz sa tu múdri tvária, že aké super nápady majú 😀

m.i.r.i
3. feb 2016

@macamac presne toto dualne vzdelavanie sme preberali s rodicmi minule...ze aka novinka..za sociku uplne bezna vec..moj otec presne tak isto chodil na strojarine.. na prax..ved este moj muz chodil na strojarinu a museli chodit na prax do zavodu, spominal ze v 3 a 4 rocniku normalne striedacka tyzden prax, tyzden skola...a mnohi sa potom v tom zavode zamestnali po skonceni skoly...
Po 89 sa samozrejme vsetko co bolo zacalo rusit..ved sak za komunistov vsetko zle...a teraz vymysleli Ameriku s dualnym vzdelavanim...

sardinka335
3. feb 2016

@macamac ved ano - objavili teplu vodu, BEZka, Baťa mali svoje školy kde si vychovali ludí. Moj otec roky učil na elektrotechnike - vybavenie učebne biedne - nosil si z domu aby mal čo vobec študentom prakticky ukazat. Mnohí podla neho ani nemali nejaky extra zaujem sa niečo učiť....ved oni budu ťažký ITčkari...tak načo im je vedieť ,,sekať do steny a ťahať kable,,...alebo opraviť zasuvku...
Dnesná mládez ma veeeelké sebavedomie, uz som to kdesi pisala čo za materiál chodi na pohovory čo mi rozpravala znama čo je riaditelka jednej bankovej pobočky...ze ,,hubu otvara,, aky prudko sebavedomí absolventi skola tak idu na pohovor, a ake poziadavky maju..ze ona ked začinala tak si ani z polovice nedovolila to čo dnešní mladí....

macamac
3. feb 2016

@m.i.r.i
@sardinka335
dievčence, pravdu máte
a nejak moc pamätáme 😀 😀
aby nás nepostavili k múru a neodstrelili 😀 😀 😉

trisp
3. feb 2016
kuceravasue12
3. feb 2016

@liaka takže keďže vedeli že budú mať nízky plat tak to nemali ísť robiť ? a kto potom akože má učiť tie tvoje využívané deti?

sisaka
3. feb 2016

@macamac ja som bez ironie rada, ze sa to meni, kedze ten tradicny system z obdobia Marie Terezie je, aspon podla mna, uz v dnesnej dobe nevyhovujuci. NIelen pohlad na dieta ako take sa od tych dob zmenil, ale mnozstvo vedomosti, ktore by mali deti v skole ziskat je oproti minulosti obrovky a je potrebne ho skresat, aby to nedopadlo tak,ze koli mnozstvu si dieta nezapamata ani to podstatne. Mali by byt prec casy, ked stacilo odrapotat ucivo bez porozumenia a bola za to jednotka. Dieta by sa nemalo ucit pre znamky, preto, aby bolo pochvalene ci uz doma alebo ucitelkou ale pre samotne vedomosti, pre radost z ucenia sa niecoho noveho, pre spoznavanie neznamych veci, javov. Skola by mala nielen vzdelavat ale nemala by sa zanedbavat vychova.
Pisala si, ze to co pisem uz dlho na Slovensku funguje pritom kazdym dalsim prispevkom ma utvrdzujes v tom, ze tomu tak nie je - ja ked pisem, ze deti nemaju ucebnice, tak tym nemyslim, ze sa ucitelka rozhodla ich nepouzivat. Deti sa maju na prvom stupni naucit latku v skole, je to ucitelkou vysvetlene tak, ze nie je potrebne sa ucit z ucebnic. U nas deti nenosia 8 kilove tasky lebo nie je co prenasat hore-dole.
Co sa tyka hodnotenia - tym tiez len potvrdzujes, ze system vyucovania je na Slovensku iny a nevies si ani predstavit nehodnotit dieta pred ostatnymi. Ako som uz pisala deti v ramci vyucovania mozu pracovat nielen vsetci na tom istom, ale aj v mensich skupinach, vo dvojiciach, ci inidividualne, preto pre ucitelku nie je problem zadat detom rozne ulohy, ci uz vo dvojiciach, v skupinach, ci individualnu pracu a zobrat si dieta nabok a vyskusat si ho napriklad z citania: Co u nas neznamena, ze dieta odrapoce nejaky text a ucitelka sleduje, ci nespravil chybu. Citanie je aj na vysvedceni hodnotene skor ako pochopenie citaneho textu, takze po precitani dieta dostane od ucitelky mnozstvo otazok, na ktore musi odpovedat, bezchybne precitanie nie je dostacujuce. Pri takomto skusani nie je potrebne, aby dalsich 20 spoluziakov ticho sedelo a pocuvalo, ako ucitelka skusa jedneho. Samozrejme, ze ucitelka dava otazky aj do skupiny a deti su vyvolavane, ak nieco povedia nespravne, tak mu samozrejme ucitelka nepritaka, ale vyvola dalsieho, dieta ale nie je hodnotene pred ziakmi typu - tak to je na 4ku dneska, to je na jednotku... Takze ucitelka vie, kto rozumie ucivu, kto nie a vie ho ohodnotit bez toho, aby o svojom hodnoteni deti informovala. To iste pisomne prace, ak ucitelka potrebuje rozobrat s niekym chyby tak to rozobera s nim a nie s celou triedou, ak je to nieco, co viacere deti nepochopili tak je to rozobrate, nanovo vysvetlene (detom, ktore to nepochopili) Neviem, co je na tom nepochopitelne, moj syn netusi, ake maju ine deti znamky, vie mi povedat par vyraznych deti, ktore su velmi dobre - vie kto prvy napisal (nevie, ci dobre), kto vzdy spravne odpovedal, vie povedat par deti, ktorym to az tak dobre nejde, ale to je asi tak vsetko. Ziadne iba dvaja sme to mali na jednotky a ostatni to mali na 3 a podobne porovnavacky.
Nikde som nepisala, ze kanadske deti su knihomoli, bude to urcite take iste ako na SLovensku, akurat som pisala, ze naucit sa citat s porozumenim je tu povazovane za velmi dolezite, preto je to jedina domaca uloha, ktoru deti maju. Necitaju citanky, ucebnice, ale knizky, ktore si sami vyberu ( ucitelka urci z akeho levelu si ma vybrat) aby ich citanie bavilo a boli motivovane citat. Z tychto kniziek musia potom napisat esej bud o tom, o com knizka bola, alebo sa na nieco z knizky zamerat a napisat o tom. Raz do tyzdna nosia domov 2 knizky z kniznice na citanie, tam je to vyslovene dobrovolne a je na dietati, ci si ch precita.

zuzana76
3. feb 2016

@sisaka u nas tiez nehodnotíme do plena a chyby rozoberame individualne so ziakom, ja zase vidim, ze ty tiez nemas predstavu ako to niekde funguje, presne to co popisujes sa deje aj na nasich hodinach, ja ucim CUJ

sisaka
3. feb 2016

@zuzana76 tak mi vysvetli preco si to ina ucitelka nevie predstavit, ked takyto system je aj na SLovensku 😕 Ja mam info len tu z kona a od par kamaratok, co maju skolopovinne deti, ale to budu asi tie zapadacke skoly, kde si este nevsimli, ze 90% slovenskych skol uz je niekde inde
Takze uz v triedach neexistuje skusanie pred tabulou? To som prekvapena, musim povedat kamoskam, ze ma strasne zavadzaju

kuceravasue12
3. feb 2016

Chcela som byť učiteľkou ale nezobrali ma na vš, kamošku áno, bože taká bifľa, vkuse sa len učila nikam nechodila, na vš samé A-čka, dostala sa na dobrú školu kde chcela učiť, paráda...plat 420eur....predavačka v potravinách sa na tom smiala vraj zarobí o 30ečka viac, aj robotníčka vo fabrike u nás zarobí viac a nemusí dať na cestu, čo ona áno. Chce sa osamostatniť no ako? Kto jej dá hypotéku s takým platom? Ako by ju splácala? Prenájom? Ťažko. A tá úžasná škola....príde domov o štvrtej len čo sa naje robí si prípravy do desiatej večera, riaditeľ ju a iných zdrbáva kedy má chuť, decká strašné, rozmaznaný fagani, vyskakujú na ňu vyhrážajú sa jej a rodičia? Ešte horší ešte sa zastanú svojich detí. Na pokarhaní sa smejú, zhoršená známka zo správania im je ukradnutá. Domov chodí s revom. Stále musí zbierať kredity aby mala väčší plat, vkuse nejaké kurzy a to teda nie je zadarmo, niekedy cestuje na druhý koniec SR. Keď som bola na zš, pred tabuľou spolužiak sfackal učiteľku. Niekedy bol učiteľ sám pán boh, dnes je hovno. Rodičia učiteľov ohovárajú a tým len podporujú decká v tom aby na nich vyskakovali. Ak je dieťa zlé ak má zlé znamky môže za to učiteľ, ale s kým je to dieťa väčšinu dňa...s učiteľom či s rodičom? Keď som prišla domov so zlou známkou a hádzala som vinu na učiteľku, mama sa nešla hádať s učiteľom ale prižmúrila oči a spýtala sa či ma môže ísť vyskúšať...hneď som zdrhla 😉

sardinka335
4. feb 2016

@sisaka Predstav si, ze aj tu čítame s porozumením textu, a učitelka sa pomocným otazkami pýta či dieťa porozumelo o čom vlastne čítalo...a či rozumie. Nestretavam sa na našej skole s tým, ze ziak sa postavi pred tabulu spusti ako verklík, dostane 1 a ide si sadnut...pisomne prace tiez rozoberaju kolegyne s danym dieťaťom pri stole, prstom mu ukazuju kde urobil chybu pripadne ho navadzame, aby chybu hladalo same...aby premyšlalo, či je to spravne - nesprvne. Neviem od kial mas ze tu sa nečíta s porozumením len rapoce...ano, davam doraz aj na to ako to dieta prečitalo lebo ked si evidentne text vymyšla tak to nie je čítanie ..a asi tomu nerozumie napr. miesto hovoril povie hovorili - to uz dava iny zmysel textu.
Poviem vám tajomstvo známok....dobrých motivuju a zenu vpred a slabých frustruju a deptaju...to je cele. Ja nevidim az take vyhody v tom potierat uplne hranice štylom ,,všetci ste dobrý,, a nehodnotme sa. - pretoze to je odtrhnute od reality zivota, kde vas všetci hodnotia - minimálne vykon v praci. Lebo tak budu všetci ,,len dobrý,, ale nikto nebude ,,lepší,,. Samozrejme ze som proti ponižovaniu detí, ironii a vysmechu typu ,,no zase je to 5tka,, a podobne...to v škole nema čo hladať, na druhej strane prečo by som dieťaťu, ktore je bystré nepovedala ,,vidím, ze ti to myslí,, alebo ,,dnes si sa sustredil a je to lepšie,, - lebo je to hodnotenie dieťaťa a nie jeho práce? Tieto teorie budu za 10 rokov vyvratene inymi teoriami.
Dieťa sa ma v škole naučit nielen nejake vedomosti, ale aj fungovať v spoločnosti a tam sa vas nikto nebude pýtať či sa vam chce v praci zdvíhať telefony, komunikovať s nepríjemným zákazníkom. 90% pracujucich ludí musí autority nejakým sposobom poslúchať - to je holy fakt.

kofa77
4. feb 2016

nie, systen vzedalvania ako v Kanade tu fakt nie je,ani nebude tak skoro
ano, su skoly, hlavne v BA, kde je snaha o iny pristup, co sa ceni a gratulujem napr. sardinke, ze jej dieta tam chodi, ale vacsina skol v SR ide uuuplne inym smerom, ako spomina sisaka.

a ja tisko zavidim.

celasapremenim
4. feb 2016

ja som makala celych pat rokov studia :D, na plny uvazok

mijo53
4. feb 2016

@sardinka335 tí sebavedomí na pohovore v banke absolvujú pred pohovorom kurz, koučing, ktorí si zaplatia, na pohovore sú "hviezdy" a po nástupe do banky veľmi skoro zhasnú, po krátkom čase odchádzajú /do roka-dvoch/, lebo prácu nezvládajú .