icon

Štrajk učiteľov - postrehy, názory

horana
25. jan 2016

Kedze su tu uz dve temy o Strajku, ale obe su Otazky, kde je mozne pridat len jednu odpoved, rozhodla som sa zalozit Diskusiu, aby tie, co chcu, mohli pripadne napisat aj viac ohladne tejto polemiky.
Takze, kto chcete prispiet viac nez jednym prispevkom a diskutovat, sem sa.

zuzana76
5. feb 2016

@mija51 zrejme ty netusis, takze kopirujem z krátkeho slovnika slovenského jazyka

Komu prináleží oslovenie profesor?

Je vhodné oslovovať učiteľov na strednej škole slovom profesor, profesorka?

Podľa Krátkeho slovníka slovenského jazyka má slovo profesor dva významy:

"1. najvyšší vedecko-pedagogický titul vysokoškolského učiteľa;

2. pracovné označenie stredoškolského učiteľa".

Slovom profesor teda môžeme oslovovať tak stredoškolského pedagóga, ako aj vysokoškolského pedagóga,

ktorý je držiteľom titulu prof. Prirodzene, uvádzanie skratky vedecko-pedagogického titulu prof. pred menom

a pred akademickými titulmi prináleží iba vysokoškolským profesorom.

mija51
5. feb 2016

@zuzana76 ďakujem za vysvetlenie. a čo netuším?

zuzana76
5. feb 2016

@mija51 no kedze si narazala, ze pedagógovia nepoznaju vyznam titulu profesor / tak netusis asi ty / , presne vieme, co znamena, je to tradicia, neviem preco ti to dviha tlak, ak mi niekto hovori pani ucitelka, ci profesorka, na kazdeho sa pozeram rovnako, popravde, oslovenie profesorka mi vadi viac, ale je to tradicia, kludne by nas mohli oslovovat titulmi teda, ale to by z toho mali ziaci iny hokej , asi by si nezapamatali, kto je Mgr. kto Ing. , kto PhDr. atd...

amstelko
5. feb 2016

@zuzana76 no pre Boha

margarita
5. feb 2016

@lenadka
mala som tu moznost byt na besede so zastupcami ISU, kde to jeden z nich velmi jasne a strucne popisal, pekne chronologicky, od onoho strajku v septembri 2013, kde to odbory po dohode a natlaku Fica po 3 dnoch ukoncili, lebo "zastupuju ucitelov", no podla mna len tych co su stale v odboroch, ale ok.
preto potom riesili dalsie 2 roky koncepcie, napady na zlepsenie, a odmietli sa nechat zastupovat odbormi poplatnymi vlade.
minuly rok boli akcie Dlhe nosy, Kvapka krvi, Babysitting day, nebyt toho, ze som od fachu a mam tam kamosky a byv. kolegov, ani neviem, media to pre istotu ani nespomenuli, prip. vramci recesie som daco zachytila vo Funku. dost smutne.
preto sa rozhodli, ze si zalozia vlastne zdruzenie tych, co chcu nieco zmenit, a spontanne z toho vysiel tento protestny strajk tesne po uzavreti znamok pred polrocnym vysvedcenim.
keby to dali na iny cas, obvinili by ich, ze deviataci, maturanti atd. na to doplatia.
kedy je lepsi cas? prvy septembrovy tyzden, druhy oktobrovy...?

okrem toho, na stranke ISU si staci pozriet dokumenty ako napr.tych 42 otazok, z ktorych vykrystalizovali tie 3 hlavne poziadavky strajku, lebo nikto nestrajkuje za 42 bodov 😀
a ako tu vidim, aj tie 3 maju diskutujuci na nete problem si precitat a staci im to, ze Fico s Draxlerom stale vytahuju len tie platy, akoby o nic ine neslo...nevadi, kto sa nezaujima sam, ma len tretinove informacie, ale zato celu a jasnu a uplnu pravdu 😉

zuzana76
5. feb 2016

@amstelko ak chodi ucitelka znackovo a luxusne poobliekana, tak asi preto, ze ma muza , ktory ju dotuje 😉

amstelko
5. feb 2016

@zuzana76 ale no

margarita
5. feb 2016

@zuzana76
alebo tie veci nenakupuje 50x predrazene v obchode, ale kupi si to za zlomok ceny zachovale v sekaci 😉
ja mam takto koooopec znackovych veci. do pieskoviska sa hodia alebo ked idem smeti vyniest 🙂

zuzana76
5. feb 2016

@margarita alebo, tiez to poznam 🙂

maja22
5. feb 2016

Ja som po nastúpení do zamestnania mala plnú skriňu pekných kostýmov, lebo 10 rokov sa mi nezmenila veľkosť a každý rok sa vyskytla nejaká príležitosť, sviatok a pod., kedy mi naši zadovážili pekné oblečko. Takže som nemusela do seba veľmi investovať a šiat bolo dosť (nie značkového, u nás dominovalo šitie na mieru u známej krajčírky). Potom prišlo prvé tehotenstvo a všetko pekné išlo na charitu 😝 A už spokojná aj v rifliach a v teplom pulóvri 😀

margarita
5. feb 2016

@zuzana76
mne sa hlavne rata, ako podla tohoto sudia cloveka, ze co ma oblecene alebo ake ma auto.
ze casto znackovym oblecenim moze niekto len zakryvat svoje nizsie sebavedomie, alebo luxusne auto je sluzobne prip. pozicane, to je uz jedno, hlavne treba robit dojem, to sa dnes pocita 😉

my sme sa s mm raz dobre pobavili, ked sme boli obzerat v kupelnovom studiu kachlicky, prisli sme tam na nasej starej 12 rocnej Felicii, nie na novom aute, a s dvomi detmi. ked sme sa pytali, ci maju aj ine typy cervenych kachliciek, predavac si nas pohrdavo premeral a povedal > No, mame , ale to uz asi nebude pre vas...nenosim stav svojho uctu na cele, ale tak sme im trzbu neurobili.

zato mm mal kolegu, co si na lizing kupil Jaguara ci co, ale potom pre vysoke splatky mu uz nevychadzalo na benzin, tak aspon susedia zavideli pred vchodom, na vozenie si este polroka pockal 🙂

m.i.r.i
5. feb 2016

@margarita uplny suhlas...ludia neskutocne posudzuju podla zovnajsku, oblecenia, auta.....a pritom ja v mojom okoli casto vidim, ze ovela lepsie chodia oblecene zeny co maju nizsie prijmy,, kupia si auta z bazaru 20 rocne, zere to neskutocne, ale hlavne ze audi ci bmw...a proste sa niekedy hraju na to na co nemaju...a o inych by to clovek ani nepovedal, ale hned posudzovanie, lebo zena nema gelove nechty a muz sa nevozi na porsche..to je zas take ....slovenske....

maja22
5. feb 2016

Neviem prečo, ale spomenula som si na film Vrchní, prchni 😀

margarita
5. feb 2016

@m.i.r.i
presne presne, nas narodny sport je zavist a nie pohostinnost, myslim si.

v takych Alpach, ked ma niekto plno a nemoze Ti dat ubytko, odporuci Ti dalsich svojich 3 susedov, u nas radsej nic, ked ja nespravim kseft, tak nech ani iny z toho nic nema...paradoxne mi to sedi aj k tomu strajku ucitelov.
v duchu hesla > Ja som na tom este horsie a zavidim,ze oni dvihli hlavu a ozvali sa, a idu do rizika...

m.i.r.i
5. feb 2016

@maja22 jooj..jasne..pane Vrano, vy mate novy autak? 🙂

margarita
5. feb 2016

mne to neda, ale musim to sem pridat.
verim, ze ti, co vas to naozaj zaujima sa docitate az na koniec blogu o strajku izraelskych ucitelov v r. 2007 a nezavriete to po druhej vete 😉

https://www.zborovna.sk/novinky/blog.php?action...

viera
6. feb 2016

@margarita Vynikajúci článok!Úplne trefne vystihnutý!

libka1
6. feb 2016

@mija51 nepovazujem za urazanie niekomu napisat ze to co napisal je sprostost. Bezne to poviem hocikomu ak mam ten pocit, ale vidim ze asi to kazdy nevnima ako ja. Skus sa aspon trochu zamysliet nad logikou svojich poslednych prispevkov a mozno pochopis co som myslela. Ale osobne si myslim ze nemas snahu nic pochopit, len ohovarat a kritizovat. Tvoje prispevky o osloveni profesor ma v tom len definitivne utvrdili. Ide z nich zavist, nenavist a vsetko mozne len nie pozitivna emocia....i

libka1
6. feb 2016

@mija51 nepovazujem za urazanie niekomu napisat ze to co napisal je sprostost. Bezne to poviem hocikomu ak mam ten pocit, ale vidim ze asi to kazdy nevnima ako ja. Skus sa aspon trochu zamysliet nad logikou svojich poslednych prispevkov a mozno pochopis co som myslela. Ale osobne si myslim ze nemas snahu nic pochopit, len ohovarat a kritizovat. Tvoje prispevky o osloveni profesor ma v tom len definitivne utvrdili. Ide z nich zavist, nenavist a vsetko mozne len nie pozitivna emocia....i

libka1
6. feb 2016

sorry, pisem z mobilu a dalo mi to dvakrat to iste 😖

denaha
6. feb 2016

Ja mam nazor taky,ze ycitelia a aj sestricky by mali strajky keby isli na svine politicke cez ludi...ale to by sa museli zapojit vseuspesneislieby vsetci zatvorili skoly nzapojitskolyden..rodicia by tak zurili ze by boli tie svine politicke v takych s prepacenim srackach ze by im museli vyhoviet inak by ich rodicia ukamenovali..ale kedze sa u nas kazdy len stazuje a nevedia sa poriadne spojit tak smola..len jeden tyzden vsetky skoly to je vsetko..NEUKAMENUJTE MA 🙂

denaha
6. feb 2016

Boooooze aj s tabletom..myslela som to tak ze keby boli ucastny na strajku vsetci a tyzden..rodicia by sami tie svine politicke ukamenovali keby im vlada nevyhovela...ale ludia sa u nas nevedia spojit a strajkovat...museli by vsetci!!!

mija51
Odpoveď bola odstránená
libka1
6. feb 2016

@denaha no ja s tebou 100% napriklad suhlasim. to by bol iny tlak, ale aj v tejto diskusii krasne vidiet ako si ludia zavidia a nedopraju druhym a stale sa len ohanaju tym ze oni maju este menej. takze to co pises je absolutna utopia zial. malokto uvazuje tak, ze aj mne to moze do buducnosti priniest nieco pozitivne, kazdy vidi len to ze aka je vyska jeho vyplaty tento mesiac 🙄 a nedajboh aby mal niekto o 2 eura viac, toho treba zlikvidovat.... a to ze sa kradne vo velkom a rozdava kamosom nevidia... ja toto nechapem. keby sa tie peniaze dali naozaj do hospodarstva, mali by sa dobre aj ucitelia, aj sestry, aj vsetci ostatni...

libka1
6. feb 2016

@mija51 nema zmysel diskutovat s niekym kto ani necita co druhy pisu len rychlo bez rozmyslania reaguje. 18 eur 🙂 prajem ti vela uspechov v zivote. ahoj

mija51
Odpoveď bola odstránená
libka1
6. feb 2016

@mija51 dakujem, posnazim sa, viem o tom ze nemam dobry pravopis, preto chodim do diskusii, aby som aspon co to po slovensky napisala 😉 ucitelka nie som..

jajka257
6. feb 2016

@mija51 prosim ta pekne, kde si vzala sumu 18 € na hodinu, presne mam vo vyplatnej paske 5,96€ v hrubom. Ty rozmyslaj, kym pises....140 *18 urcite nie je tabulkovy plat!!!!! A hodinova sadzba za kruzok 5€v hrubom. Tak nehovor sprostosti. Ved ty mas vyssi plat ako ja, si v druhej platovej triede, tak co zavidis? K osloveniu profesor, moj stryko bol prvym profesorom SJL a historie u nas a to mal v tej dobe len lyceum....a nikto si nikdy nedovolil ho zhadzovat, ze nema narok na titul.

mija51
Odpoveď bola odstránená
mija51
6. feb 2016

bodaj by sa všetko obrátilo k lepšiemu, želám všetkým diskutujúcim len to najlepšie. radšej idem variť, lebo mám pocit, že ma tu ukameňujú, že som si dovolila povedať niečo opačné. pekný deň