Štrajk učiteľov - postrehy, názory
Kedze su tu uz dve temy o Strajku, ale obe su Otazky, kde je mozne pridat len jednu odpoved, rozhodla som sa zalozit Diskusiu, aby tie, co chcu, mohli pripadne napisat aj viac ohladne tejto polemiky.
Takze, kto chcete prispiet viac nez jednym prispevkom a diskutovat, sem sa.
@libka1 ešte neviem presný smer a uvidíme či jej ho stredná škola dá...ale vie, že chce slušne zarábať. S tým školstvom či sa to pohne dobrým smerom, to ešte bude zopár rokov trvať. Ja si aj tak myslím, že skôr začnú vznikať súkromné školy a bude to nastavené, tak, aby si to mohlo veľa ľudí dovoliť.
@kikakm naša škola neštrajkuje, dokonca ani jednotlivci, my učíme... Jednak sa naša riaditeľka bojí, že zapojením sa do štrajku príde o svoju pozíciu (keďže zriaďovateľom je mesto), druhá vec je, že ja osobne si nemôžem neobmedzene štrajkovať, keďže nemám manžela, ktorý by nás dostatočne finančne zabezpečil, keby som ostala doma bohvieako dlho bez mzdy a po tretie beriem tento štrajk ako politický ťah pred voľbami a z tohto princípu som sa doňho nehrnula. Zato v tom štrajku spred dvoch rokov som zapojená bola... ten mal vtedy pokračovať a nemali ho zrušiť a nechať sa zastrašiť či učičíkať. Takže asi tak...
@kikakm tak aj toto je súčasť našej "národnej" povahy, či ľudskej?! Nech je ako chce, vždy to bolo a aj bude... a na to, aby sa ľudia voči tomu postavili, potrebujú niekoho, kto sa nebojí mať tú hlavu vztýčenú a má aj jasný plán na dosiahnutie svojho cieľa. A nie vždy sa taký človek nájde. Za rohom budeme vždy na niečo nadávať, keď už nie inak, aspoň takto si "vyventilujeme" hnev a nespokojnosť, nie?! 😀
platy učiteľov sú malé, to je neodškriepiteľné, ale tá načasovanosť, nech sa na mňa nikto nehnevá, z môjho pohľadu ide o zneužitie učiteľov a zatiahnutie do predvolebných manévrov
@kikakm dovoľ, aby som ti to vysvetlila, prečo chcú učitelia viac (nie som učiteľka)- aby človek vykonaval tú prácu, musí mať vysokoškolské vzdelanie a je to skutočne zodpovedná práca- ked niekto robí pri stroji je to síce namahavé, ale nie je jednou nohou v base ako učiteľ zodpovedný za svorku z divych vajec vyliahnutych detí
.
problem je v tom, že učitelia na Slovensku majú v pomere k priemeru platov vysokoškolsky vzdelaných ľudí skoro najmenšie percento na svete, tuším niečo okolo 45%- to znamená, že zarobia 45% platu priemerného vysokoškolsky vzdelaného človeka na Slovensku - napríklad na Novom Zelande, Anglicku a podobne zarobí učiteľ 100 aj viac % platu priemerného vysokoškolsky vzdelaného človeka - pozor, toto nie je o sumách (jasne že v Anglicku zarobí každý viac), ale o percentách - no a keď chcú možno 60% platu priemeru vysokoškolsky vzdelaných ľudí, tak sa niektorým zdajú "nenažraní".... je jasné, že aj predavačke sa zdá jej plat malý, ale na to aby bola predavačkou nemusela roky študovať a pripravovať sa na svoje povolanie- a občas zarobí nakoniec aj viac ako niektorý učiteľ 🤐
@kikakm keby boli platy vyssie a podmienky v skolach a skolkach lepsie, tak by som v tom pripade tak rozmyslat memusela 😉 ... ja si aj teraz kolko krat pripravujem veci z vlastneho, lebo chcem tie deti zaujat a ak sa da, realne ukazat, zapojit ich, aby poskusali co mozu...atd ...lenze kopec veci chyba v kabinetoch
@fra samozrejme, netvrdím, že si nezaslúžia viac a podobne, isto museli nejaký ten rok študovať na vysokej škole a je to zodpovedná práca. Netreba zabúdať nato, že veľa vysokoškolsky vzdelaných ľudí nedosahuje tisíce eurové platy a majú taktiež zodpovednú prácu, ktorá pri ich zlyhaní môže byť pre ne likvidačná.
K tým predavačkám - v poriadku nemusela študovať 5 rokov na škole, ale zatiaľ čo iní študovali, ona už pracovala, 12 hodín za kasou s hmotnou zodpovednosťou.
Netreba podceňovať žiadne povolanie.
@fra hmotná zodpovednost či nič nehovori? Zamestnávatelia kludne mozu od zamestnanca ziadat nahradu škody - ak ma v zmluve ze ma HZ...tiež to nie je len tak. Kazdá práca je zodpovedná, aj tak ,,pri pase,, lebo ked uz sme pri tom tak našu ekonomiku nedrží školstvo...ale vyroba..takže vazme si robotníkov za pasom. Ale samozrejme chapem ze ludia študovaní to chcu mat aj zaplatene a s mnohým suhlasím - ako je napr. lepšie vybavenie škol, pomocky, možnosti efektivnejšieho učenia za pomoci napr. interaktivnych tabul atd...
@sardinka335 ludia za pasom nemavaju hmotnu zodpovednost. Aspon som sa s tym nestretla este a to robim vo vyrobnych fabrikach cely zivot
hoci o dôchodkoch som naozaj nechcela 🤐 🤐 🤐
Pridám tiež svoj názor, som špeciálna pedagogička a pracujem v školstve (priamo vo vzdelávaní), pracovala som aj v ČR v školstve a je to veľký rozdiel. Mrzí ma, že v spoločnosti rezonujú neustále stereotypy o tom, že pracovná hodina učiteľa má 45 minút, že máme veľa prázdniny a chodíme len na výlety....Nemám odpracovaných ani 10 ani 15 rokov. Tento rok to bude len 5 takže si aj dobre pamätám svoje školské časy, kedy to bolo primárne o vzdelávaní. Teraz už viac vychovávame a dobiehame to čo neurobili rodičia (nehovorím, že všetci). Osobne si myslím, že práca je to náročná a aj stresujúca nielen bez ohodnotenia finančného ale aj spločenského postavenia. Sme totižto v dobe, kedy je treba dať vzdelaniu pridanú hodnotu a vôbec vštepiť deťom chcieť sa vzdelávať a aj na to treba kreativitu, nápady, osobnosť, pomôcky, trpezlivosť. Keď som začala pracovať celý september som strávila nad výrobou pomôcok či didaktických materiálov (z vlastného) čiže som prišla z práce do práce. Mám asi 8 banánovch krabíc s materiálmi pre deti.....a to sú hodiny, ktoré už nikto nevidí. Hodina mi nikdy nekončí po 45 minútach, často sa vôbec na záchod od pol osmej dostanem až o 12 alebo jednej...lebo pracujeme aj cez prestávky (dozory, chystanie vecí alebo dohľadf v triede a pod.). Takže argument krátkeho pracovného času je úplne podľa mňa mimo. Navyše sa na učiteľov kopia aj iné záťažové situácie, keď som ja za mojich čias dostala poznámku, tak si to so mnou doma vyriešili rodičia, proste rešpekt voči učiteľovi. Dnes keď deti dostanú poznámku, rodičia si to prídu vyriešiť s učiteľom (niekedy mám pocit že majú aspoň 5 doktorátov a sú odborníci na všetko) a vysvetlia vám, že chyba je vo vás...často diktujú čo si "želajú" a "neželajú" a ako máte robotu robiť...
Aktuálne mám však čisto rómsku triedu, a myslím, že my sme na chvoste úplne najviac. Moje deti nemajú absolútne, že nič, okrem driemajúceho potenciálu a malého záblesku nádeje pre budúcnosť. Učiť ich je neskutočne ťažké, chce to veľa príprav, pomôcok, materiálov (áno neni z čoho, nenafasovali sme ani jedno pero), nehovoriac o spolupráci s rodinou (keď neprídu treba ísť za nimi), často suplujete soc.pracovníka, lekára, psychológa, kamaráta, mamu a otca a všetko ostatné. A bohužiaľ niekedy je to tak aj pri nerómskych. V náplni práce učiteľa je vzdelávať, ale ako som napísala dnes robí skôr taký "multipack" profesií a práve vďaka tomu to robí nielen ako prácu ale aj poslanie a robí to dobre. Ja som išla do tohto povolania dobrovoľne a vedome, že budeme niekde na chvoste záujmu aj keď je to demotivujúce, stále mám určitú motiváciu to robiť (ale nemyslím, si že na celý život). Štrajk bol podľa mňa naplánovaný dobre, vždy by sa našla výhovorka prečo neni správny čas. Smutné je, že vzdelanie nie je priroritou ľudí a stavajú sa k tomu vlažne ako sa to aktuálne ukazuje....
Prispejem s mojou skúsenosťou. Žijem v malej obci, som matkou žiaka a zároveň som zamestnaná na obecnom úrade. Nakoľko na našej škole nastala špecifická situácia, že okrem štrajku na našej škole od 1.2. vypadli z 11 na dlhšiu dobu 3 pedagógovia, sme si viacerí rodičia dovolili nesúhlasiť so štrajkom a zvolali sme v spolupráci s výborom rodičov na 26.1. rodičovskú schôdzu a čakali sme odpovede na naše otázky. Samozrejme na schôdzu nikto zo štrajkujúcich neprišiel. No a následne som si 5.2. ráno našla v mail boxe list, v ktorom ma pán Križo z ISU dourážal, vyzval na verejné odstúpenie z funkcie a pod. Bez toho, aby si vypýtal moje stanovisko. Nápad stretnúť sa sme mali zo stránky www.isu.sk, kde nás vyzývajú na stretnutie, prídu medzi nás a pod. Asi by sme sa my rodičia, mali stretávať len vtedy, keď to vyhovuje štrajkujúcim pedagógom a hlavnému štrajkovému výboru.
@libka1 ved ja nepišem ze konkretne ludia za pasom maju hmotnu zodpovednost, ale ze existuje aj hmotna zodpovednost ...ja pišem ze kazda praca je zodpovedna aj ta pri pase...pretoze pre našu ekonomiku je vyroba velmi dolezita. Tým zase netvrdím, ze vzdelanie a školy nie su dolezite aby ma tu zase nechytali za slovička...všetko so všetkým je prepojené a suvisí.
@sardinka335 aha, ja som to tak pochopila. Inac nechapem tie neustale boje kto je viac, ci robotnik ci ucitel. To ako ked sa ma niekto spyta ci mam radsej gulas alebo svieckovu. Oboje mi chuti, hlavne aby bola k tomu knedla 😀
@libka1 presne ako vraviš...kazdy je dolezity, aj ten kopač kanalov, upratovačky, kucharky v školských jedalnach...dru tam ako kone a za ,,pakatel,,. 🙂
@libka1 da sa to najst na nete pan Krizo to neviem akym pravom sice uverejnil
http://isu.sk/assets/list-pribeta.pdf
@sona1175 odpoved by som citala rada aj ja.
@libka1 my sme na rodičovskú schôdzu volali len štrajkujúcich pedagógov, nakoľko na našej škole nastala ozaj špecifická situácia, že od 1.2. bol dopredu hlásený dlhodobý výpadok 3 pedagógov... Ale nikto neprišiel, pretože boli v štrajku. Tajne sme dúfali, keďže stránka isu.sk hlása ponuky na stretnutia, tak sa s nami ako rodičmi budú chcieť stretnúť, aj keď vo svojom voľnom čase, aspoň pedagógovia našich detí.
Mail pána Križa som si prečítala asi 20x a vôbec nechápem, ako je schopný niekto bez vypočutia druhej strany napísať. Vyzvala som ho, nech našu komunikáciu zverejní on sám.
No ja sa ale necudujem rodicom v tej skole v Pribete tam je sice 1-9 rocnik ale deti je v triede najviac 15 a viacero rocnikov je len po 8 deti v triede....
Pritom skola ma 15 ucitelov ...
Podla mna je to neekonomicke mat taketo male statne skolicky aj je v blizkom okoli aj dalsia skola...
@loginexistuje Z pozície rodičov bojujeme za našu školu, čo je úplne samozrejmé. Navrhovala som pánovi Križovi osobné stretnutie a rada by som si vypočula jeho názor na rozdiely v odmeňovaní pedagógov s počtom detí v triedach cca. 10 a 30, ako zachovať miestne školy, ak je škola častou jedinou vzdelávacou a kultúrnou ustanovizňou v obci. Ak sa pripojili do štrajku aj miestni pedagogovia, ako ich ISU podporí v platnosti zákona o minimálnom počte žiakov na triedu, ktorý je pre našu školu takmer likvidačný. Píšem takmer, pretože v prípadoch hodných osobitného zrieteľa - pod čo sa zmestí hocičo si môže obec školu zachovať aj pri menšom počte žiakov. Samozrejme s hrozbou, že jej dofinancovanie musí zatiahnuť sama z vlastných peňazí....
@loginexistuje to som ani nevedela, že vôbec existujú, resp.môžu existovať triedy s počtom detí 10-15...tak títo učitelia si ani neuvedomujú možno, akú veľkú výhodu majú oproti učiteľom vo zvyšku Slovenska

@libka1 😀 prepac ale na tu tvoju odpoved sa mi inak ani nedalo reagovat...aj ked je to na zaplakanie... ono ked sa priznam, tak mna by potesilo, keby som mala viac casu na spanok... kedze si nechystam veci pre deti normalne cez den, ale az v noci ked moje baby zaspia ...a toto je to co dost ludi nevidi 😉 🙄