icon

Štrajk učiteľov - postrehy, názory

horana
25. jan 2016

Kedze su tu uz dve temy o Strajku, ale obe su Otazky, kde je mozne pridat len jednu odpoved, rozhodla som sa zalozit Diskusiu, aby tie, co chcu, mohli pripadne napisat aj viac ohladne tejto polemiky.
Takze, kto chcete prispiet viac nez jednym prispevkom a diskutovat, sem sa.

mijo53
7. feb 2016

@janaborscova no všetci lekári sa tiež nepretrhnú. Obvodní, ak niečo nevedia pošlú za odborným a tí sú tiež všelijakí. Niektorí ani zo stoličky nevstane, aby popočúval, poklepkal s kladivkom, pocvičil s končatinami, určí diagnózu od veci, silný zápal pľúc on povie, že chrbtica, pri operácii z troch možnosti stehov po 20 -25 ročnej praxi vyberie také, ktoré sa nedržia, lebo pacientka je trochu silnejšia, zošívajú ešte raz atď, atď., vedela by som napísať knihu, obdivujem ozajstných odborníkov lekárov, ktorí robia operácie a pracujú na sebe , vedia správne určiť diagnózu, čo je základ liečby, berú poplatky bez toho, aby dali pokladničný doklad, ap.

buffinko
7. feb 2016

@jajka257 - prepáč, poznám myslím dosť učiteľov - rodina a známe. O 13.00 domov a cez voľné hodiny po nákupoch. Ten čas o ktorom píšeš, že kradneš dcére, v skutočnosti kradneš práci, lebo keby si tam sedela od 8.00- 16.00/16.30 (napríklad naša firma neprepláca 0,5hodiny obed, máme pracovný čas základný 8,5hodiny, realita je 9,5 a viac, nadčasy nepreplatené), stihla by si to spraviť tam. Rovnako ako ostatní. Je smiešne, keď sa stále odvolávate na to, ako "musíte" pracovať aj doma. Kiež by som takú možnosť mala ja, že pár hodín pracovného času strávim homeofficom. Nemám. Deti mi zo škôlky vyberá opatrovateľka.

mijo53
7. feb 2016

@moni73 tie prázdniny, nie je až taký veľký bonus, je to o pár dní viac dovolenky, ako majú ostatní zamestnanci, ktorí majú bonusy: stravné lístky úplne zdarma, týždeň dovolenky naviac, účty bez poplatkov, služobné telefóny, príspevky na cestovanie, príspevky pri narodení dieťaťa, pri úmrtí rodinného príslušníka, príspevok pri dlhodobej PN, práca z domu a neviem čo ešte, takže plat učiteľov a prevádzkové náklady na chod školy, sú veeeeeeľmi nízke. Nepíšem preto, že som učiteľka, nie som, ale zaujíma ma celkové diane v našom štáte

jajka257
7. feb 2016

@loginexistuje tak ja som nemala 4 hodiny ani nepamatam. Opisem ti moj pracovny den. Prichod do prace 7.15, trikrat za tyzden hned rano dozor. Dozor je do 3.vh., v piatok dozor v jedalni. Denne som v skole do 14.10. Ak to spocitam uz je to takmer 7 hodin. V pondelok som v skole do 15.30, lebo mam pripravu na monitor s deviatakmi. V pripade, ze je porada som v skole do 17.00. Porada je kazde dva tyzdne, sem tam mimoriadna aj dkor. Ak je rodicovske, chodim domov okolo 19.00-20.00. Totiz konzultujem s rodicmi osobne a nie pred vsetkymi. Hromadne davam len informacie o akciach. Ked su skolske akcie, tak som tam od rana do vecera.A tie akcie musi niekto pripravit. Vyzdoba chodieb, nastenok a ich tvorba podla temy sa tiez nerobi sama. A to vsetko musim robit aj doma. Poobede sa pravidelne stava,ze rodicia bud volaju alebo pisu maily. A odpovedat musim. Podme k pripravam. Kazdy rok si pripravujem nove testy, pouzivam aj stare, ale napr.testy z pred
2 rokoch su uz na nic, menil sa obsah uciva v rocnikoch. A pisomky robim vzdy ine, staci maly posun alebo ina zmena a pisomka je nepouzitelna. Skosky program sa kazdorocne prispobuje prierezovym temam a musia byt doplnene a zaradene. Teraz je uplne novy statny vzdelavaci program. Treba ho precitat, porovnat so starym, zistit, v com sa lisia a zakonponovat do skolskeho. Napr.pre informatiku je robeny statny na dvaroky. A musis ho rozdelit na dve casti tak, aby ucivo nadvazovalo. A to nie je sranda.
A leto? Neuveris, ale aj lete ucitel pracuje a aj ja musim velakrat prosit babku, aby mi malu vzali na cely den, dva alebo viac, ak potrebujem volaco urobit. A dva az tri tyzdne cez leto sme v skole, aj ja musim riesit, co s dietatom.....tiez riesi cela rodina a este najlepsie k letu, nemame vraj narok na stravu, takze jedalen nevari a ja nedostanem stravne listky. Varit nemam cas a dieta jest potrebuje, tak pekne do restauracie....

betina13
7. feb 2016

@loginexistuje vraciam sa k tomu poctu deti v triedach (8-15), tak tu je velmi jednoduche pomoct strajkujucim ucitelom...ved nech pospajaju triedy,kedze v okoli je viac takychto skol- este stale to bude luxus mat v neiktorych triedach do 20 deti. Plat prepustenych ucitelov sa potom moze rozdelit medzi ucitelov,ktori ostanu ucit...jednoducha matematika

buffinko
7. feb 2016

@jajka257 3x do týždňa máš ráno dozor? striedaš sa iba s jednou kolegyňou? ťažko uveriť.

vyučovanie začína o 8.00, čo robíš od 7.15 do 8.00, keď prípravy robíš doma a nemáš ráno dozor? denne odrobíš takmer 7 hodín, no výborne. okrem jedného dňa. raz za 2 týždne máte poradu. rodičovské býva koľkokrát do roka?
dovolenka podľa zákona myslím 40dní pre učiteľov.

nech počítam, ako počítam, pracovný čas stále super.

jajka257
7. feb 2016

@buffinko ake volne hodiny na nakupoch 🙂 🙂 🙂 som sa zasmiala, bud suplujem alebo robim sklad ucebnic 🙂 🙂 🙂 🙂 alebo fotim a chystam dalsie veci 🙂 🙂 🙂 o 13.00 domov? Konci mi hodina o 13.30, kym sa deti prezuju, odlozis dokumentaciu a mas 13.45. Tak neviem, co ucia tvoje zname, ale u nas to tak nefunguje....

carolek
7. feb 2016

@sardinka335 Zaujíma ma, prečo len do 31.06. Nemala by pracovná zmluva byť do 31.08.? Veď aj dôchodca má nárok na dovolenku. Za vysvetlenie ďakujem. 🙂

jajka257
7. feb 2016

@buffinko a tie ostatne veci su kde? A nastup mame povinny o 7.15. Ci ako si to predstavujes? Dozory mame po chodbach, za tyzden je to 10 dozorv na jednu chodbu, striedame sa viaceri, ale na jedneho vychadzaju 3-4 dozorov na ucitela na tyzden. A co robim pred zaciatkom vyucovania? Vela veci....

mia18112
7. feb 2016

@loginexistuje 100 bodov !!!!!! Plne súhlasím a realne aj prežívam.....žiaľ.

mia18112
7. feb 2016

@moni73 Veľmi dobá otázka !!!!! Mnoho ľudí si ju kladie, ale odpoveď akosi nikde......

moni73
7. feb 2016

@mijo53 neviem, dočítala som sa, že dovolenka učiteľa je 40-45 dní. To nie je o pár dní, v prípade, že je to 45, je to skoro 2násobok mojej. Z tebou uvedených benefitov mám 1 - služobný telefón.

margarita
7. feb 2016

a tento poznate ???
🙂

Ide matka po ulici a vidi pred obchodom sediet ucitela svojho dietata, pred nim umelohmotny poharik a v nom par drobnych minci. Zhrozene sa pyta > "Pan ucitel, a co vy tu???"
" AAAle, mam volnu hodinu..."

nic ine sa k tejto debate neda dodat.

apropo, uz som to tu pisala, ze v lete maju aj vsetky divadla 2 mesiace prazdniny nikoho neirituje,
a mnohi herci a umelci rozhodne nedru 8.5 hodiny.
no typicky slovenske, stale riesit kto na koho doplaca, ked to nie su Cesi ani Madari, tak EU Brusel a ked ani to, aspon si kopneme do ucitelov.
nech sa paci 😉 ja to prezijem...

zuzana76
7. feb 2016

napisem ja

stredna skola, ucim CUJ, priprava narocna, kedze to nie su male deti, priprava na maturitu, kazdych asi 5 rokov sa nam menia ucebnice, ktore su mnoho krat chaoticke, ucebnice pre ANJ su este dobre spracovane, ucebnice z NEJ hroza, vela veci dorabam sama, testy si vsetky vyrabam pre ziakov, ked sa testy napisu, treba to opravit, niekolkokrat za rok sa pisu aj slohove prace z cudzieho jazyka, to vsetko treba opravit, v triede / polovica triedy, kedze CUJ sa delia/ mame 15-20 ziakov- co je na jazyk dost vela, este tych 15 ujde, ale 20 je uz extrem, dozory, porady a pod. ani neratam, mne to vychadza ako normalny pracovny cas 8 hodin, ked sa to vsetko spocita. Inak teraz budu prázdniny , ale deti idem dat k babkam, kedze ja idem pisat pracu. Samozrejme, ze su ludia , ktori to maju tazsie, ale tato tema je o inom. Teraz sa tu ideme porovnavat, kto kolko pracuje? Ja mam napr. niekolko autoimunitnych chorob, tak sa podme teda porovnavat, kto musi brat kolko liekov a kolko mesacne minie na lieky a pod...

jajka257
7. feb 2016

@moni73 vyska dovolenky je dana zakonom podla zatazenia pracovnika. Praca ucitela je psychicky narocna a potrebny dlhsi cas na regeneraciu. To je na zaklade studii od psychologov. Benefit mas jeden. A stravu nemas? Mas. Mozes ist na dovolenku mimo sezonu za lacnejsie? Mozes. Neviem, aka je tvoja pracovna pozicia, ale ku kazdej pozicii su ine benefity.

jajka257
7. feb 2016

@margarita si to vystihla 🙂 🙂 🙂 ale este mozme robit zadarmo a v lete mat neplatenu dovolenku 🙂 🙂 🙂

margarita
7. feb 2016

@jajka257
nie, podla mna by vlada mala prehodnotit priority, a zacat platit prispevky aj rodicom vsetkym, nielen tym z osad tmavsej pleti, za to, ze poslu svoje deti do skoly. ale ked nie je na platy ucitelov, silne pochybujem, ze bude na toto. lebo ti z osady aspon za odvoz a 5 Eur k tomu budu volit Smer, ale z tohoto by co mali ? ...

no idem ja radsej robit nieco zmysluplnejsie ako nedelny obed, lebo presviedcat niekoho ze trava nemusi byt iba zelena, je strata casu...

moni73
7. feb 2016

@jajka257 ja v škole teda povinný nástup nevidím. Učitelia dobiehaju tak isto ako ja s dcérou. Tiež som nespomenula, že keď má dieťa prázdniny, príp. je choré, začínam v robote okolo 6tej ráno - skôr pred šiestou.

Ale o inom som chcela. Aby sme sa pochopili, porovnám napr. učiteľa s cukrárom. Ak cukrár pečie chutne, torty sú krásne, nedajbože sa snaží o zdravšie verziu - budem si ho vážiť a som ochotná tortu zaplatiť, možno aj trošku preplatiť😉. Nezaujíma ma, či musí študovať trendy, kupovať si časopisy, chodiť na školenia, sútaže. Že ma v piatok a v sobotu najviac práce,.... Mňa zaujíma produkt-torta.
Aj učiteľ má produkt-ziaka. Keď je dieťa spokojne, naučené, vidieť, že sa mu učiteľ venuje (a všetci vieme, že to vidno... koľko detí ovplyvnil pri výberu zamestnania alebo len záujmu učiteľ...), že ho predmet baví, že chodí rado alebo aspoň bez problémov do školy, vidím, že svoju prácu vykonáva dobre a tohoto učiteľa chcem zaplatiť. Za produkt! Nie za to ako ho dosiahne.
Tak ako ma to nezaujíma u cukrára, tak ani u učiteľa.

zuzana76
7. feb 2016

@moni73 takze uz aby tu bolo sukromne skolstvo, pretoze inak toho vykonneho ucitela nezaplatis, dostane bohuzial tolko, co taky, co to odflakne a vidis o tomto to je

jajka257
7. feb 2016

@moni73 len na Slovensku to takto bohuzial nefunguje...ak sa jeden ucitel ide pretrhnut a druhy nic nerobi, obaja dostanu rovnako. A zial, neda sa oddelit dobry od menej dobreho. Odmenovanie ma v rukach riaditel, nie kazdy je spravodlivy a vie hodnotit objektivne.....zajtra, ak ma v praci netrafi slak, tak ti napisem nieco zaujimave o rieseni a hodnoteni ucitelov v skole. Ale az zajtra, lebo cakam na vysledok jednej situacie. A potom nemozete cakat vysledky od zatrpknutych a ponizenych ludi. Ti schopni maju zvycajne len dve moznosti, zbalit sa a odist zo skolstva, alebo zatrpknu a ich pracu poznaci to sklamanie. Vysledok je v oboch pripadoch rovnaki, ziaci nic nevedia. V prvom pripade ostal menej kvalitny a druhom kvalitny prepadol nechuti. Tak a o tom je vysledok. Lebo za tu tortu zaplatis ty a ty sa rozhodnes. Za vysledok ziaka hodnoti ucitela riaditel a podla jeho zmyslu pre spravodlivost bud je odmeneny alebo potrestany.....

moni73
7. feb 2016

@zuzana76 celý čas sa tu snažím vysvetliť, že mňa neirituje pracovná doba alebo prázdniny učiteľa. Vadí mi vaše akoby "pohŕdanie a negovanie" tohto benefitu. Od začiatku učiteľom v ich snahe fandím. Konečne v stredu budem mať čas aj fyzicky podporiť. Dcéru mám doma a kľudne ju nechám aj ďalej.

To sa tu fakt nenájde učiteľ, ktorý rozumie tomu, čo sa snažím napísať???

zuzana76
7. feb 2016

@moni73 ale ja nepohrdam benefitom, ale to je jeden jediny, ver mi, ze mozem odist zo skoly o 15.30 , viem, ze ano mnohi pracuju do 17.00, alebo do 18.00, ale ja napr pokracujem v praci vecer este. A ver mi, ze mozno ani ty by si nemenila s nami, bolo takých uz viac, co po roku odisli, lebo stres, predstavovali si to ako lazo plazo a zrazu zistili, ze ono je to naozaj namahava praca , toto zasa vysvetlujem ja

moni73
7. feb 2016

Myslím si, že pridanie k platu (asi výraznejšie ako požadujete), možno 1000 nástupný, možno ešte o nieco viac by problém kvality fakt vyriešilo (ja by som aj zmenu systému privítala). Jedná sa skôr o to, že tu by štát dosť "zakrvacal" (nehovorím, že teraz nekrvaca a dokonca v prospech jednotlivcov) a čiastočný efekt by bol viditeľný možno o 5-10 rokov. Inú cestu ale nevidím.

jajka257
7. feb 2016

@moni73 najde, len on ten benefit, ktory uvadzas nie je vlastne benefitom. Nikto nim nepohrda. Len skus aj ty citat poriadne. Ludia ti pisu, ze nie vzdy je to tak, ako si ludia neznali problematiky predstavuju. Vies, aj to, ze ak chcem ist na dovolenku k moru, musim zaplatit viac, lebo mimo sezony ma nepustia. Ale aj ine veci. Vies, prazdninovych dni je v priemere 60-65 rocne, tie chybajuce si musis nejako nahradit.

libka1
7. feb 2016

asi nechapem co vas irituje na jajkinom pracovnom case, ja mam normalne 7,5 hodiny denne + pol hodiny na obed, standardny pracovny fond, ked som si scitala co ona napisala tak to nevychadza o nic menej ako mam ja. plat tu pisat nebudem. dovolenku mam 25 dni, v zivote mi s nou nikto nejak nenarabal a mozem si ju cerpat kedy len chcem. ak robim nadcasy, zamestnavatel uprednostuje ked ich nemusi preplacat a vyberiem si nahradne volno. mam 3 deti, z toho 2 chodia na 2 kruzky a v pohode ich stihame na striedacku s muzom zanasat. ak nestihame, pomozu nam susedia alebo kamarati a my im to rovnako oplatime ked to potrebuju oni. to ze niektore driete za par supov ako kone je len a len vas problem, tak si svoje komplexy neliecte na druhych a nezavidte im este aj to co nemaju. a prepacte, ale je to len vasa sprostost, kto si nepomoze v dnesnej dobe sam a len sa stazuje a zavidi tak si ani nic ine nezasluzi 🙄 vzdy existuje riesenie ako si zivot urobit lepsim a nemusiet kukat druhemu do vyplatnej pasky a potom doma zeleniet od zavisti lebo necham zo sebou zametat... keby ste tu svoju zavist preorientovali na budovanie svojej buducnosti, tak ste mozno uplne inde, ale to nie je take jednoduche ako pisat kriticke komentare...

loginexistuje
7. feb 2016

@moni73 uplne by stacilo keby zrusili statne skoly kde je menej ako 20 deti v rocniku ... skoly pospajali prebytocne zrusili znizil by sa stav ucitelov, podporili by sa SOS podla toho aky priemysel je v regione.

Hodnotili by sa skoly vzhladom na typ zlozenie ziakov atd... a bolo by dost penazi aj na zvysenie tabulkovych platov aj odmien a pod...

libka1
7. feb 2016

@loginexistuje s tym zrusenim o nicom skol absolutne suhlasim. v dedine kde byva moja mama je skola, kde je v prvom rocniku 5 deti 🙄 naco to je dobre... ucitelov je tam pomaly viac ako ziakov, vacsina ludi z dediny si vozi decka do mesta. takato skola je plytvanie pre stat.

baumka
7. feb 2016

Ja neviem,prečo tu niektoré stále točíte LEN o tých platoch,veď nielen to je dôvodom štrajku. Ale beriem,že je to závisť -keď nemám ja,nebudeš mať ani ty. Tí,čo tu vypisujú,že učitelia majú vysoké platy,tak poväčšine majú max. maturitu a tým pádom aj menej zarábajú,to mnohé vysvetľuje. Ale nemôže sa porovnávať,ako už tu bolo napísané , Vš vzdelanie so SŠ. A ak si myslíte,žeby mal učiteľ zarábať menej a dokonca mu stačí SŠ vzdelanie,tak prosím,nech sa to zavedie, už len to chýba SLovensku k dokonalosti 😖 Nevzdelaný národ sa najlepšie ovláda.

Keby rodičom záležalo na tom,aby sa skvalitnila výuka v školách ( česť výnimkám),aby boli pomôcky,zariadenie škôl hodné 21.storočia,tak by sami išli pred parlament a ministerstvo a tlačili na nich. Ale to nerobia. Prečo? Asi im na vzdelaní až tak nezáleží. Ale keby to urobili,tlačili na nich dlhodobo,tak verím,žeby žiaden štrajk NEBOL.

loginexistuje
7. feb 2016

@jajka257 pozri ty tvrdis jedno (co sa tyka pracovneho casu) a drviva vacsina ludi ma inu skusenost ... a preto reaguju tak ako reaguju .. mozno ty si ta jedna z mala na statnej skole biela vrana co to ma takto .... ale preco popieras skusnosti inych a na to netreba robit v skolstve... pri tolko mnozstve ucitelov ma takmer kazdy v sirsej rodine ucitela, alebo zopar skolopovinnych deti, ci kamaratku ucitelku....
NEpopieram ze ak chce byt ucitel dobrym ucitelom musi stravit ten cas s pripravou ale ty ten casovy benefit uplne potieras a sama viem ze to tak nie ... z vlastnej skusenosti.

Inak ak ti tvoja praca tak vadi .. a das ziadost o rozviazenie prac. pomeru daj vediet mala by som zaujem.

A este stale nechapem ak je to take nevdacne a nezaplatene povolanie preco je tolko ucitelskych rodin s tradiciou ze uci mama, dcera, babka....

aniele
7. feb 2016

@moni73 Nerada sa zapájam do škriepnych diskusií, ale asi "neodolám". Kto nechce porozumieť, nikdy neporozumie. To na margo večne tradovaných mýtov. Stokrát sú vysvetlené, ľudia to večne omieľajú. Aj na FB môžeš nájsť grafy (ak ovšem chceš poznať fakty, nie mýty), ktoré vypracovala firma, čo vymyslela program na digitalizáciu školských záznamov, teda napr. EŽK a ETK. Tam jasne vidieť, v ktorú dennú dobu a ktoré dni v týždni učitelia najčastejšie zapisujú napr. známky. Takže to, že je človek doma prítomný fyzicky, neznamená, že má voľno. Vieš, ja by som si milerada porobila všetko v škole, ale... to by som tam musela mať kvalitné pomôcky, ktoré mi školstvo nedáva. Počítač, odbornú literatúru.... všetko mám doma lepšie. Samozrejme, za vlastné. Väčšinu mojej knižnice tvoria knihy, ktoré používam pri práci, učím SJL - DEJ - Dejiny umenia - Umenie a kultúru. Počítač, ktorý mám v škole, je z roku raz-dva. Ale aspoň funguje, hoci ako slimák. Kolegyni sa samočinne vypína.To sme ešte radi (na našej škole), že máme kabinety a dokonca aj internet v nich. Je množstvo škôl, v ktorých sú učitelia v zborovni s jedným počítačom a jednou kopírkou. Vynikajúce na prácu s hlavou! Inak, techniku nám ministerstvo neprideľuje, v drvivej väčšine na to slúžia rôzne projekty a granty, na ktorých učitelia pracujú navyše. Vo "voľnom" čase. V tom istom, kedy absolvujú školenia a vzdelávania (len výnimočne sú počas vyučovania), aby dostali kredity, umožňujúce mierne zvýšenie platu, ktorých platnosť je časovo obmedzená a po 7 rokoch ich musia naháňať znovu. Teraz sme nabehli na elektronickú triednu knihu. Vynikajúca vec, ale ak nemáš v triede zapnutý počítač, pripojený na net, prípadne smartfón či tablet, musíš to napísať na papier a cez prestávku v kabinete (spolu s prehodením pomôcok a riešením asi troch žiakov priemerne) nahodiť. Tak požívam vlastný tablet. Koľko je takých povolaní, kde si musia zamestnanci nosiť do práce pomôcky, aby mohli fungovať?
Učím od r. 1984, som teda "stará páka", snažím sa držať krok s informáciami, či už odbornými, psychologickými (pribúdajú rôzne dys- a integrácie) a technologickými. Vychovala som päť detí a naozaj, cez leto som bola rada, že som doma, lebo som zväčša nemala na to, z môjho platu, aby som im platila tábory. Mohla som byť doma cez leto preto, lebo som si nadpočetné hodiny a suplovania nedala preplácať, ale žiadala som náhradné voľno. Naša dovolenka, ale to všetci viete, je síce dlhšia ako bežná, ale pokryje tak 2/3 prázdnin, ktorých dĺžku určuje vláda. Priemer nám teraz vykrikuje 19-dňové voľno na Vianoce. My sme si ho vymysleli? Kedysi sa škola začínala 2. - 3. januára. Teraz mala začať 8. a minister "odporučil", aby začala 11. Ďakujeme pekne.
Neznevažujem žiadne zamestnanie, každé, ak je poriadne vykonávané, si zaslúži úctu. Ale do učiteľa si kopne každý. Aj takí, ktorí prídu po práci vo fabrike domov síce unavení, ale s čistou hlavou, ozaj ich netrápi, či tú súčiastku na páse neotočia opačne, aby to zajtra šlo inak a nezaujíma ich jej materiálové zloženie. Súhlasím, sú aj fyzicky namáhavejšie povolania. Ale ani ja si nemôžem dovoliť učiť posediačky. Ak ma žiak nevidí, neovládnem ho. A to je podstata mojej práce. Mať triedu v takom psychickom rozpoložení, aby pracovali, zapájali sa, aby som ich mohla viesť (utáhnout na vařený(-í?) nudli", hovoria Česi), aby ich to bavilo a všetko sme stihli. Po takej hodine (a ak sú len štyri za sebou - mám ich aj sedem) je človek dobre "ohučaný". Ovšem, môžem im ukázať cestu. Naučiť sa to musia sami. Nebožiec a lievik na nalievanie vedomostí nemám. A, ostatne, ja sa za pás postaviť môžem. Myslíte, že tí od pásu by mohli bez problémov učiť (a liečiť a pod.)? To na margo porovnávania nízkych platov všeobecne. Zaujímavé, socializmus by už mal byť dávno kdesi.., ale uvažovanie typu - nemá mozole, teda nepracuje - tu máme stále. A každý si svoju prácu svojím spôsobom vybral. Trebárs aj tým, že sa v škole neučil a ledva zvládol učňovku. Pretože posledné generácie mali naozaj prístup ku vzdelaniu, nie ako generácia mojich rodičov. Samozrejme, zovšeobecňujem a nechcem sa dotknúť tých, ktorí naozaj nemohli, Aj také promile sa nájde. Ale aj v dospelosti sa dá vzdelávať a snažiť sa zmeniť svoj život k lepšiemu. Poznám takých a klobúk dolu.
Za nedostatok terajšieho štrajku považujem najmä to, že sme dostatočne vopred nevysvetlili rodičom, že jeho základom je budúcnosť ich detí. Aby peniaze, ktoré platia v daniach, šli pre ne, nie na kadejaké pochybné rozkrádačky kamarátskym firmám. Naozaj vám nevadí, že dane platíte, ale vaše deti nemajú telocvičňu, "musíte" platiť rodičovský príspevok v škole, musíte im kupovať mnohé učebnice, lebo buď nie sú, alebo tie, ktoré odklepne ministerstvo, nestoja za nič a tie druhé, ktoré nevytvoril kamarát, neuhrádza? Že podstatou mnohých reforiem je to, či sa dokumenty vyčiarkúvajú zhora nadol alebo zdola nahor, či sa číslo triedy píše arabskou alebo rímskou číslicou? A Školský vzdelávací program je kapitola sama osebe. Toľko byrokracie ako teraz nebolo v školstve ani pred r. 1989. A že sú tam aj naše platy? Ako chceme do školstva pritiahnuť kvalitných mladých ľudí? Koľkokrát ste tu (a často oprávnene) nadávali na nekvalitných učiteľov. Ak by bolo vytvorené konkurenčné prostredie, nemali by v školstve miesta. Buď by na sebe pracovali, alebo by prišli lepší. Nás je v škole asi 64. Máme DVOCH mladých učiteľov (pardon, jedna je učiteľka) po škole. Za mladých považujeme štyridsiatnikov 🙂. Koľko ich je - 15? Zvyšok je pred penziou, prípadne nadsluhuje. Preto je aj na našej škole pomerne vysoký priemerný plat, ktorým sa môže vláda oháňať. Mimochodom, školstvo je prefeminizované, to všetci vieme. Mužov (a tobôž chlapov) je ako šafránu. Chcelo by to aj preriediť počet škôl. Aby neboli školy, kde hrajú učitelia presilovku. Len je potom nutné zariadiť školský autobus. Aby ne to nedoplatili zase rodičia. Atď., atď...
Tam, kde toto rodičom vysvetlili, vznikajú iniciatívy rodičov na podporu štrajku. Tam rodičia nepovažujú školu za miesto, kam deti odložia, kým sú v práci. Samozrejme, sú rodičia, ktorým zaleží na vedomostiach a osobnosti dieťaťa a aj takí, ktorí chcú len dobré známky a tituly.
Uff, zase som sa "rozkecala", typická učiteľka, povedzte si 🙂. Hotový maturitný sloh. Ale základom je jedna myšlienka.
Mali by sme si uvedomiť, že sme na jednej lodi, ktorej cieľom je Modrá stuha v podobe kvalitného vzdelania pre VAŠE deti (som sebec, aj pre MOJE vnúčatá). Aby neutekali študovať do zahraničia, aby nám neemigrovali, lebo tu nenájdu s tým vzdelaním, ktoré majú, uplatnenie. Aj preto sa koná 10. februára v BA ďalšie zhromaždenie učiteľov, ale aj rodičov a všetkých, ktorým záleží na vzdelaní. Naozaj aj rodičov, všimnite si aktivity napr. rodičov z Karlovky. Na FB je skupina ...ako ďalej, učiteľ... a je aj stránka www.isu.sk. Pre tých, ktorí chcú aj informácie, nielen si ponadávať na tých nenažraných učiteľov.
Ďakujem všetkým, ktorí to dočítali až sem 🙂.

buffinko
7. feb 2016

@jajka257 , čo je to - robím veľa vecí pred začiatkom vyučovania? piješ kávu? 😀

ešte raz, poznám učiteľov, o povinnom nástupe som nikdy nepočula, závisí asi od nariadenia riaditeľa tej - ktorej školy. a po nákupoch fakt chodia 🙂

aby sme si boli na čistom, učiteľ, ktorý zarába 500e a má splnený uväzok - podľa mňa to je málo, veľmi málo. ale argumentovať prácou doma, prípravami, čo všetko urobím cez dovolenku akurát ľudí irituje. práca učiteľa by mala byť lepšie ohodnotená určite, potom by snáď bolo viacej učiteľov zapálených pre prácu, mladí by neodchádzali do iných sektorov, na druhej strane by museli mať výsledky, nejaký spôsob testovania, aby bolo jasné, že sa na túto pozíciu hodia a vykonávajú prácu dobre.