Štrajk učiteľov - postrehy, názory
Kedze su tu uz dve temy o Strajku, ale obe su Otazky, kde je mozne pridat len jednu odpoved, rozhodla som sa zalozit Diskusiu, aby tie, co chcu, mohli pripadne napisat aj viac ohladne tejto polemiky.
Takze, kto chcete prispiet viac nez jednym prispevkom a diskutovat, sem sa.
ja mam namet na relaciu, ako existuje zamena manzeliek, mohlo by existovat zamena povolani 😀 , to by bol des
@aniele preco u vas ucia dochodcovia ... ked najst miesto ucitela v BB je umenie?
Nikto nenadava na ucitelov ale cely ten strajk je jednak spolitizovany a urobeny na kolene.
Ak by ucitelia ziadali samy reformu skolstva, racionalizaciu skol, hodnotenie kvality, zrusenie toho ze samosprava moze pouzit peniaze skoly na nieco ine istu cast, ze v skolstve je plno dochodcov a mladi nemaju miesto, a k tomu zvysenie platov a zlepsenie vybavenia skol pre tie co ostanu po racionalizacii tak by verejnost vo vacsom pocte stala za vami ....
@buffinko Učiť začíname 7:30. O 7:00 musíme byť v škole a pracovnú dobu máme do 14:00. NIKTO sa neopováži odísť ani o minútu skôr. Pri knihe dochádzky sa "obšmieta" ráno i poobede zástupkyňa. Nákupy? Počas pracovnej doby je prísne zakázané opustiť areál školy. Čo všetko okrem priamej vyučovacej činnosti učiteľ robí, už napísala jajka. U nás máme naviac každé dva týždne konzultačné hodiny pre rodičov 14:00 - 15:30, od pol roka pribudli v triedach integrovaní žiaci, pre ktorých treba pripraviť individuálne výchovno-vzdelávacie programy... Ani počas prázdnin sa naša pracovná doba neupravuje, čiže od 7:00 do 14:00. Cez jarné prázdniny MUSÍME pripraviť z nových predmetov učebné osnovy pre budúci školský rok. Verím, že sa nájdu pracoviská, a to nielen v školstve, kde je uvoľnená pracovná disciplína, nestanovený pracovný čas atď, ale i keď učitelia na niektorých školách odídu z práce skôr, prípravu na vyučovanie a kvantum administratívy nikto za nich neurobí. Kto posledné roky nebol v koži učiteľa, neuverí. Práca učiteľa nie je ako v minulosti, keď stačila tabuľa a krieda. Dnes sa na vyučovaní využíva nová didaktická technika, nové formy a metódy práce, ktoré na dobrú prípravu hodiny vyžadujú veeeľa času. Nezáviďte, ani ja nezávidím kamarátke sudkyni, ktorá sa na pojednávanie tiež pripravuje doma, nemusí na súde sedieť 8 hodín a zarába 3 krát viac ako ja.
Keď sú rodičia detí zamestnaní, opatrovateľka slúži predsa na to, aby sa venovala deťom, vybrala ich zo škôlky, školy a postarala sa o ne počas prázdnin. Takto to funguje nielen na Slovensku. 🙂
@zuzana76 bez problemov ... oducim kvalifikovane matematiku, informatiku a biologiu ... horsie to uz bude s nahradenim mna v praci.
@libka1, štandardný pracovný fond v našej firme je 8,5hod. obednú prestávku si musíme odpracovať - učitelia predpokladám obedujú. ja aj manžel pracujeme nadčasy - neplatené. som rada, keď dorazím o 17.00 domov, to sa teším, že krátky deň. niekedy musím dorábať veci z domu.
aká závisť - makám, plat mám adekvátny k tomu. dokonca aj výšku mám, aj 2 svetové jazyky ovládam 😀 ešte raz, učiteľ zarába málo, ale argumentovať, koľko sa narobí mimo pracovného času....nie je cesta. a ešte raz som za zvýšenie platov pre učiteľov, tým, ktorí si to zaslúžia.
@loginexistuje myslis? neviem co robis, ale preco si myslis, ze si nenahraditelna a iny by to robit nemohol?
@loginexistuje a este nieco, to , ze napr mas papier a vystudovanu pedagogikui, neznamena tiez, ze to oducis a vsetci budu spokojni
@baumka myslíš, že existuje len vysoká škola pedagogická? 😀 či už keď človek má iný názor, nemá "kapacitu"? smiešne...
každpopádne, nech sa vám darí, pani učiteľky, ja držím palce a ak sa podarí dosiahnuť niečo vaším štrajkom, dúfam, že my rodičia to pocítime na skvalitnení vašich služieb 🙂
@zuzana76 no nikto neni nenahraditelny to je jasne a umenie je robit tak aby si mohol predat svoje vedomosti dalej a ty sa posunut dalej tiez...
ale aktualne ano som v situacii ked si nemozem vziat uz polroka dovolenku viac ako jeden den aj medzisviatkami som robila ale z domu teda co je aj tak jedno .. musim byt stale na mobile a pripojeni na net.
Zatial este bezi dualna prevadzka sice ale garantujeme riesenie problemu do 8 hodin. Pomaly uz viacero veci presuvam na inych ... ale tym ze este dobieha vyvoj a sucasne bezi prevadzka tak musim byt dostupna.
a potom ake su tvoje znalosti o programovacom jazyku Java, XSD a XSLT suboroch a pisanie v HTML5? ak to ovladas vyborne plus dokazes analyzovat logy {riesime primarne integracne problemy portal statnej spravy tak potom sa vymenit mozeme...
Ja mam pocit, že tu učitelia nečítajú s porozumením, česť výnimkám.
Aj ja by som si chcela vyskúšať byť chvíľku učiteľka - prvý stupen... Na stalo nemienim ;)
@zuzana76 no veru nemusia byt spokojni vsetci ... mna napr. potesilo ze ma pred vianocami pozvali na stretavku po 10 rokoch a ze sa mi byvali ziaci ozyvaju a su spokojni oni - ucila som par rokov pocas jednej VS plus od 1,5 roka malej do jej 4 rokov
Pritom sa tomu sama niekedy cudujem bola som dost prisna ucitelka 🙂)))
@loginexistuje takže ty oducis teda za mňa angličtinu a nemčinu a pozor, žiadne začiatky a malé detičky, povedať som tým chcela, je veľa učiteľov, čo robí inú prácu, sama si toho dôkazom, ale málokto zvonkuz inej oblasti príde učiť, to myslím hovorí za všetko
@zuzana76 moja ponuka bola na matematiku informatiku a biologiu .... 😉
@loginexistuje Áno, je robený na kolene. Bohužiaľ, keď oficiálne odbory sú, aké sú a ich šéf je nominant vládnej strany... Ale vždy raz príde posledná kvapka.
Ale veď o tom ten štrajk je. Aby sa skvalitnilo školstvo. Myslíš, že mali byť do posledného bodíku vyšpecifikované, na čo sa použijú tie peniaze? A jasné, prečo neznížiť počet škôl, najmä vysokých. Veď rastú ako huby po daždi, každý sa na ne dostane... že nemajú poriadnu akreditáciu a kvalitu, to nikoho netrápi, titul bude. Najmä nie žiakov, ktorí sú skôr vedení k tomu, že sa majú školou baviť, nie pracovať. Najmä nie na sebe.
Prečo dôchodcovia? Lebo viem od nášho vedenia, že pokiaľ sa sám nerozhodne, že odíde, nemôžu nič. Podľa zákona. Ak chcú, aby odišiel, musia dokázať, že nemajú preňho hodiny. Neskutočné naťahovačky a zlá atmosféra na škole. Každý má svoju pravdu. A dôchodca, ktorý roky nadáva, ako sa zvyšuje vek odchodu do dôchodku, je rád, že má zo zákona možnosť pracovať ďalej. Niektorí sú takí dobrí, že nik nenamieta. Ale niektorí... čo ti poviem...je na to vyjadrenie, ale som tu zatiaľ za slušnú 🙂.
@loginexistuje moja je na angličtinu a nemčinu 😀
Napríklad ja neviem o žiadnych benefitoch. Asi som zlá učtieľka :D my dokonca ani s travné lístky nedostávame, pretože zamestnávateľ nám umožňuje stravovať sa v školkej jedálni. Spomínate si na školskú jedáleň, však? :D Asi som rozmaznaná, ale ja si dám, čo mi práve chutí, preto obedujem až doma. Jáj, vymyslíte tie benefity, akože odučím si, idem domov, sú prázdniny, tak prázdninujem aj ja (tuším som vymenovala všetky :P ) ok, realita je asi taká, že mne pracovná doba končí o pol štvrtej, domov síce odídem už o druhej, prídem však cca. o pol hodku neskôr, nakoľko dochádazm. A keďže učím slovenčinu, vždy sa nejaká tá robota "na doma nájde". Takže som rada, keď končím o piatej, niekedy aj neskôr, v závislosti od obdobia - niekedy sa totiž stáva, že píšeme celohodinové písomky, diktáty, škoslké úlohy (rozumej štylistika, rozumej sloh :D ) To si potom nosím domov kopy papierov, robím kopy vyhodnotení, ale som s tým stotožnená. Vybrala som si to. Baví ma to. Nakoľko som tiež aj triedna, akcie s triedou sú tiež nevyhnutnosťou. V piatok sme sa boli korčuľovat, prišli sme domov o siedmej. Včera bol školský karneval, hádajte, či som sa ho zúčastnila. Veď bola sobota predsa! Čo by som si nezašla do roboty a nešaškovala s deckami? :D A prázdniny? Do-vo-len-ka! Mám 45 dní, áno. Ale prázdnin je oveľa viac! Tie ostatné si musím odzastupovať, aby bolo náhradné voľno. Myslím, že tieto fakty tu už boli spomenuté. Kto chce, pochopí. Kto nechce, rýpe ďalej. Ale takí sme my ľuďia. Iní byť asi ani nemôžme. Dobrú chuť k nedeľnému obedu! Bez ohľadu na to, či na učiteľky nadávate, alebo ste s nami 🙂
@loginexistuje no ved, mam deviatakov, bude sranda, aspon tyzden....a poprosim, nastuduj si ake su teraz pozisdavky na absolventa a co musi vediet na monitor, ucebnicu nemas, ani zbierky. Skus pomoct sama 🙂 🙂 🙂
@loginexistuje vidíš a znova dotahovanie, no idem ja, idem sa venovať mojim deťom doma. Nech to nie je tak, že obuvnikov syn chodí bosy
@buffinko škoda,že si myslíš,že narážam na teba ohľadne VŠ,neviem,ako si na to prišla, ani si nemyslím,že je pedagogická naj VŠ škola,toľko rozumu mám,vieš,ja čítam príspevky od predvčerajška a včerajška a na tie som narážala,myslela som,že tie inteligentnejšie diskutérky to pochopia,že nejde o ne.
@buffinko ja neriesim aky ma kto pracovny fond, napisala som aky mam ja len pre porovnanie, nikdy ma nezaujimalo co maju ine osoby, ja mam dokopy 8 hodin, z toho pol hodinu obed a zaujima ma to co zarobim ja a ako sa mam ja, pretoze to, ze sa ma dobre Jozko mi moze byt akurat ukradnute, nijak to neovplyvni ako sa mam ja, toto by uz poniektore osoby mohli pochopit, nemyslim ze to je takze zlozite. popripade mi moze este to ze sa ma Jozko dobre byt k prospechu, kebyze som nejaka kadernicka, kozmeticka alebo nieco podobne, lebo ked ma Jozko love, pride si jeho zena ku mne dat spravit frizuru 😅
@jajka257 ja neviem, ucitelia v pohode nech si daju kavu,myslim,ze aj castokrat pri vyucovacom procese taky zivotabudic pomaly nevyhnutny, ale zase tu nevypisuj,ze na nu nema cas, schopny ucitel si podla mna aj na tu kavu cas najst vie ( za predpokladu,ze kazdu prestavku nehlada triednu knihu...)
@betina13 bolo by fajn, keby sem sona1175 pridala naozaj tu odpoved od toho Krizana, tym nechcem povedat ze jej neverim, ale list od nej a inych rodicov sme na isu stranke videli, nevidim dovod preco by sme nemohli vidiet aj odpoved. preco pisal prave jej mi je tiez divne, ked tam bolo viac ludi podpisanych, to mozem len dedukovat ze to suvisi s jej funkciou prednostky. ja si napriklad netrufam z mojho pohladu na zaklade toho co viem zhodnotit, co vsetko sa udialo okolo tohto "zastrasovania"

@libka1 11.14
absolútny súhlas!!!
nechápem to porovnávanie tu
akože ja robím viac, nemám benefity, ako učiteľ 😅 tak teda čo vlastne tí učitelia chcú?
no nič! poukázali na nehospodárne nakladanie finančných prostriedkov v školstve, na zbytočné predražené tendre, na úplne zbytočné vydávanie xyz "nových učebníc" o ničom ( čo nové preboha dnes ešte niekto vymyslí?? že dá iné obrázky do učebnice? ktorých je plný net? že tam dá nejaký mudrlant, čo nikdy neučil, príklady odveci? len aby si ulial z peňazí za učebnicu, ktoré mohli byť použité inak?)
sa zobuďte neprajníci!
opakujem, o toto ide vládnucim mudrcom - rozoštvať nárok, vycapiť platy učiteľov - a pritom štrajk primárne nie je o platoch!
škoda reči
kto má klapky na očiach, neuvidí tie bočné úmysly
kto si potrebuje vyliať žlč, tak potom je tu správne - kopať do učiteľa, alebo kohokoľvek, kto má "ohromné benefity a niečo viac"
neprajnosť, závisť, zloba....dobre sa vládne takto naladeným ľuďom...