Štrajk učiteľov - postrehy, názory
Kedze su tu uz dve temy o Strajku, ale obe su Otazky, kde je mozne pridat len jednu odpoved, rozhodla som sa zalozit Diskusiu, aby tie, co chcu, mohli pripadne napisat aj viac ohladne tejto polemiky.
Takze, kto chcete prispiet viac nez jednym prispevkom a diskutovat, sem sa.
@baumka napísala si pod príspevky odo mňa, preto som tvoju odpoveď brala ako reakciu aj na mňa 😉
@libka1 - mne to je takisto šum a fuk, kto, koľko, kde zarobí. ale ak ide o štátny sektor, do ktorého prispievam a mám deti, zaradené do tohto systému, dovolím si tvrdiť, že sa ma to tiež okrajovo dotýka. poukazujem len na zvolené argumenty - práca doma, lebo v škole nestíham a je tam ledva 7hodín atď atď... 😉 my ostatní vidíme a vieme o inom, zbytočne sa tým znižuje dôveryhodnosť učiteľov. stotožňujem sa s názorom, že školstvo potrebuje optimalizáciu bezpochyby. platy sú len čerešnička na torte.
@moni73 Koľko dni majú poslanci prázdniny? 2 mesiace letné a za zvyšok 10 mesiacov nezasadajú každý deň a plat 4000 EUR s príplatkami, note book, cestovné a asistenta, na ktorého majú 2000 EUR na plat, čo potom robia oni, keď ich poslanec má prácu za 2 000 EUR, niektorí robia, iní driemu, ďalší nechodia na zasadnutia a plat im ide a do tých nikto "nešprtá"
@jajka257 v pohode .. ucebnice nie je problem a prehlad mam mam uz pubertalne dieta ... 😉 Ja ti pisat nebudem co potrebujes nastudovat ty... len zopakujem
programovaci jazyk Java, Liferay, XSD a XSLT, HTML5 samozrejme ti dam aj notebook a mobil hovory a eskalacie preberas 24 hod. 7 dni v tyzdni, piatky sa nasadzuje produkcia kazdy tyzden vyhrad si cas od 18 do 2 az 3 v noci.
https://dennikn.sk/blog/strajk-ucitelov/ každá ďalšia diskusia na túto tému je podľa mňa zbytočná. Verím, že je to tak, ako píše autor článku.
@jajka257 ja z teba neschopaka nechcem robit, podla tvojich prispevkov robis asi dost, takmer ako obaja moji rodicia, ktori obaja cely zivot ucili na zs...na tu kavu si vsak cas nasli aj popri vsetkych povinnostiach,tak zase nevypisujme si tu,ze chudak ucitel to ma chudak takt,ze 10 minut na kavu sa nenajde....
@sorciera24 vid prispevok vyssie
@betina13 ja sice kavu nepijem, preto pisem o caji 😀 ...ale ano, bud si ho dam doma, alebo cez volnu hodinu,aelbo po vyucku, no este je vleka prestavku, ak nie je cez nu nejaka porada (caso ju aspon my mame), tak vtedy si najdem...ale osobne radsej uprednsotnim WCko pred cajom 😎 ano, su aj dni, kedy sa akoby azzrakom presmyknem,a by si ma nik nevsimol 😀 ale vacsina mojich dni byvala ako som pisala vyssie 😎 ja sa tymto nestazujem, zvykla som si, ale necitim sa byt preto, ze si nestihnem vypit cely caj v pokoji neschopna 😎
zaujimave na tejto diskusii je fakt, ze vsetkym kolu oci tie prazdniny, ale kto im brani ist tiez ucit a mat teda tooooolko dovolenky, a tak mizerne zaplatenej 😀
ze by niekto zavidel ucitelom vysku mzdy som sa na 88 stranach este stale nedocitala
to je nekonecna debata,
napr.
kto nerad vari a chce usetrit na veceriach pre rodinu sa moze idealne zamestnat ako teta kucharka v skolskej jedalni,
kto chce ist skor do dochodku, nech sa da k policajtom, vojakom, hasicom atd.
kto chce byt vela na vzduchu nech robi smetiara
😀
pokial viem, kazdy si ma moznost zvolit zamestnanie podla svojich zaujmov a priorit, ked robite nieco len pre peniaze, je mi to luto, ale ak fakt je byt ucitelom take "terno" v sucasnosti, tak mate vsetci sancu....
@buffinko
mne raz jeden veeelmi mudry clovek povedal, ze najlepsie je,ak mas take povolanie, ze by si to dokazala robit nejaky cas aj zadarmo, skratka nerobit pre plat ale tu pracu samotnu.
ved kolko dobrovolnikov sa zadara ide starat o nejaku kulturnu pamiatku, postihnute deti atd.
jasne, treba aj z niecoho zit a platit ucty, ked mas rodinu, ale idealne je, ze praca by ta bavila a chodila by si do nej, aj ked zdedis polku Slovenska 😀
@zuzana76 zuzi, sorry, ale napr. ja ked odidem z roboty o pol siestej..do prace prichadzam po siestej rano, od siestej do siedmej uz makam, tak tiez este pokracujem doma v praci, niekedy musim nieco nachystat cez vikend, aby som to vobec pri detoch v robote stihla a manzela ani nepopisujem ako pracuje, to by si neuverila ani....realne, volny cas a moznost skor odist z prace a dovolenka navyse su neocenitelne benefity a PRAVE PRE TIETO BENEFITY, sa vacsna ucitelov pri mzde drzi v skolach, tiez ze vam usiel vlak, ak tam pracujete desat a dvadsat rokov, t.j. ze realne nemas ziadnu pouzitelnu prax pre inu odbornu robotu vo firmach, a viac ako patdesiat percent z vas, by sa posrala od strachu na konkurzoch, ASI TOLKO
@sorciera24 inak nad tymi prestavkami pre ucitelov som sa uz aj ja zamyslala, ze je to veru velmi malo, ja mam iba obed a poradu sice, ale za tych par minut skutocne ani wc urcite niekedy nestihate, co nezavidim
@sorciera24 no vidis, tak ako si to napisala- uplne normalne,ani by ma nenapadlo vobec reagovat. Naozaj si myslim,ze o praci ucitela viem vcelku dost. Reagovala som prave na prispevok od jajka257, lebo tak,ako to bolo napisane
- no jednoducho po precitani som si predstavila Brownovu molekulu,ktora nema chuda ani cas na kavu.ospravedlnujem sa,ale tak to vyznelo
@margarita vies, poznam osobne rodinu, ktora vyzivila dve deti zo skolskej jedalne zs, v ktorej robila ich mamicka kucharku, neviem ako je to teraz, ale v mojej praci viem, ze si nosia navarene domov tiez :D a to hovorim z toho, co som videla na vlastne oci a o com viem uplne stropro, ze to tak je
velmi silno pochybujem, ze existuje kucharka na zs, ktora si nebrava domov jedlo nasich deti, alebo suroviny z jedalne
:D ako uplne v poriadku to nie je, je to zlodejska slovenska natura, ti isti nadavaju na to, ze politici kradnu
kym nevymru zlodejky a zlodeji na starobu, a komunisticky zmyslajuci ludia, dobre tu nebude
az take vtipne mi to nepride :D toto vyuzivanie a kradnutie, kucharkami, upratovackami, zamestnancami atd atd
@libka1 to zase nie, tie prazdniny su blbost takisto...ved ked hlavna poziadavka je navysenie platov(opravnena), tak nestrajkujem v case,ked je statny rozpocet uzavrety,alebo v case mesiac pred volbami, ked mozno o mesiac na tych vladnych stolickach bude sediet mozno niekto uplne iny atd..tento strajk nie je o uciteloch,len sa tak "tvari", zial
@celasapremenim ten styl zivota co popisujes vas s manzelom bavi?
@betina13 no to by som nepovedala, že máš až takú veľkú pravdu, ešte teraz vláda predložila riaditeľom návrh, aby dávali požiadavky na vybavenie telocvični , uzávierka je 4.3.2016!!!!!!!! to je aký dátum, presne načasovaný na voľby, prečo neriešili učiteľov od roku 2012, keď dal predošlý minister Čaplovič učiteľom "nádej", čo všetko dostanú. Sľúbil im síce 1.2% priemerného platu ha ha ha, ale malo to byť 1,2 násobok priemerného platu v roku 2016.
@celasapremenim máš pravdu, ja poznám, čo sa mi sama priznala kuchárka z nemocnice, že si doniesla omáčku, knedlík, rožky a vystravovala 3 deti a mamu
@libka1 o čom by ten štrajk počas prázdnin bol, tých ľudí, čo sú zástancami tejto stratégie nechápem, parlament 2 mesiace prázdnin, vláda tiež vtedy nerobí veľké zázraky, ľudia na dovolenkách, ja by som bola za to, aby aj rok štrajkovali, kým im nespĺňa požiadavky, deti by prerušili školskú dochádzku a všetci by opakovali ročník
@loginexistuje k tej nenahraditeľnosti:
nenahraditeľných sú plné cintoríny
zas netreba mať až tak vysokú mienku o svojej existencii
žiadna, ani nadnárodná firma, nepadla, ak ich "dôležitý a strategický zamestnanec" (majiteľ) náhle zomrel
skrátka, či sa nám to páči, alebo nie, Zem sa bude točiť ďalej aj bez nás a aj to Slnko bude vychádzať a znova zapadať ďalej 😎
@celasapremenim tvoje deti svoju stravnu jednotku dostali...ak sa neodhlasili, kazdopadne stava sa, ze študenti na obed nepridu, pripadne plus minus je navarene o chlp viac..vzdy niečo ostane. To si potom beru domov. Snad si nechcela povedať, ze niekomu nedaju aby si zobrali domov. Ako zavidieť im to pri plate 380 eur aj schlpami pri tejto manuálnej práci, kde kmitaju od 6:30 mi nepride to prave ....takze to, ze si zoberu zvyšky z obeda, ktore by inak išli do pomyji sviniam mi pride ako ich benefit...lebo pracuju za minimalne mzdy - v školskej jedalni...a samozrejme stravna jednotka je 1,26centov...z ktorej naše kucharky uvaria polievku, druhe, šalat,čaj a ovocie...fakt kuzelničky.

@betina13 vies co robim ja cez kazdu prestavku? uketam, fakt.... z hodiny do kabinetu, cestou ma zastavi vzdy par studentov, vzdy......dorazim do kabinetu, vymenim veci a znova utekam na hodinu (cisty cas behu od kabinetu......do ucebne je cca. 2-3minuty, podla toho do kt. ucebne idem, na 1. posch., ci na 3tie, ci do inej budovy uplne a pod.....)...to pisem vtedy, ked nemam dozor.....caj si skutocne nestiham dat, ani WC, tak si caj varim do termohrnceka, nech aspon vysdrzi teply 😀 a ak mam nejaku volnu hodinu, dufam, ze ju nebudem suplovat (vacsinou ano), ze si aj k tomu sadnem 😉 ....triedne knihy mame kazdy svoje (nastastie), tak tie nehaldam a veci mam vzdy pripravene na cely den dopredu.....a nepovazujem sa za neschopnu 😉 ....ale asi podla toho, co tu pisete, budem odbijat ziakov na chodbach a sr...na nich ( s prepacenim)...lebo vy predsa vidite realitu inak 😎 pekny den