Štrajk učiteľov - postrehy, názory
Kedze su tu uz dve temy o Strajku, ale obe su Otazky, kde je mozne pridat len jednu odpoved, rozhodla som sa zalozit Diskusiu, aby tie, co chcu, mohli pripadne napisat aj viac ohladne tejto polemiky.
Takze, kto chcete prispiet viac nez jednym prispevkom a diskutovat, sem sa.
@sardinka335 to je možno to menšie zlo, ale mohli by ponúknuť deťom, či nemá niekto záujem , ale horšie je to v nemocniciach, kde kuchárky tiež berú, pacienti sa nezabudnú odhlásiť, dajú im menšiu dávku a vybavené a keď si hospitalizovaná pred obedom, v deň kedy si bola objednaná napr. na operáciu a pod. a obed nedostaneš, až večeru a kuchárky si domov nosia, tak to čo ma znamenať?!
@libka1 je to kolisave, momentalne som na rodicovskej :D
@mijo53 ale ty si to predstavuješ ako Hurvinek valku..kedy to tym deťom mali ponuknut? Druhy stupen po naobedovaní ide domov - a deťom 1. stupna napr. na obede zbierame ,,nedotknute,, buchty, kolače a davame im to v škd nech si daju v ramci olovrantu ak niekto nema...snad tam nebudem zbierať mäso, zemiaky ....zase nerob z tých deti take chudatka...tu na SK sa tak plytva jedlom ze dovidenia, deti odnašaju chude mäso na šťave so zemiakmi lebo ,,nelubim,, nejedia šalaty, odnesu aj rezen a radšej si vonku na šk. dvore otvoria horalku alebo biely rožok so salamou...ako rozum sa mi zastavuje.
Samozrejme nemocnice nepoznám, tak tam sa nejdem vyjarovať...bola som len pacient a stalo to za ,,vylíž kapsu,, ale ja som prisposobivá takze zjem čo mi daju. Ale v školstve to mam ,,okukane,,.
@macamac to je genialna pravda o tych cintorinoch :D:D:D:D
@celasapremenim 😀 😉
razím teóriu, že jediné miesto, kde som nenahraditeľná, je miesto v životoch a srdciach mojich detí, mojich rodičov, mojej rodiny a manžela ( dúfam 😀 😀 )
vnímanie svojej nenahraditeľnosti nerozširujem mimo moju rodinu a svojich blízkych
a už vôbec si nemyslím, že som nenahraditeľná v práci 😀 😉
jednoducho, tak vysoké ego nemám a ani ilúzie 😉
tvoj text ku mne
@celasapremenim tvoje deti svoju stravnu jednotku dostali...ak sa neodhlasili, kazdopadne stava sa, ze študenti na obed nepridu, pripadne plus minus je navarene o chlp viac..vzdy niečo ostane. To si potom beru domov. Snad si nechcela povedať, ze niekomu nedaju aby si zobrali domov. Ako zavidieť im to pri plate 380 eur aj schlpami pri tejto manuálnej práci, kde kmitaju od 6:30 mi nepride to prave ....takze to, ze si zoberu zvyšky z obeda, ktore by inak išli do pomyji sviniam mi pride ako ich benefit...lebo pracuju za minimalne mzdy - v školskej jedalni...a samozrejme stravna jednotka je 1,26centov...z ktorej naše kucharky uvaria polievku, druhe, šalat,čaj a ovocie...fakt kuzelničky.
tak ti odpovedam na tieto prepac ale nezmysly co tu vypisujes
kucharka prisla na trh prace, vyucena tak, ako najlepsie vedela so svojou genetickou vybavou, pripadne silnejsou pubertou a debilnymi rodicmi ku tomu, prisla a zamestnala sa, podpisala zmluvu s platom, ktory opisujes, lebo nikde jej nedali pravda viac....alebo mozno by dali, ale mala nejaky problem inde
nuz, tak ja nemozem za to, ze z toho nevyjde mesacne
lebo je to tak, ze nie, moje deti svoju stravnu jednotku urcite nedostanu, ale pancovanu stravnu jednotku, zemiakova kasa je vodova, neda sa zjest, polievky vodove a fakt hnusne, nechcu to jest ani ucitelia mala tam jednoducho polievku nezje, lebo vie, ako ma chutit riadna polievka
tiez maso je zlej kvality, jedla je malo, varia sa veci ako cestoviny s grankom, ano su uvedene v zozname, ale niekedy sa neda ine vybrat, strava detom v skole nechuti, tri az styri krat do tyzdna im varim radsej doma, a rozhodne nedostavaju svoju stravnu jednotku, ale pancovanu jednotku, lebo kucharky okradaju kuchynu o suroviny, ktore hradime my, rodicia, aby im to NAKLADOVO VYSLO :D
myslim si, totiz, ze v prvom rade sa kradnu suroviny, pochybujem, ze by hento niekto doma, ked vie ako to varil, daval doma jest niekomu z rodiny :D mozno keby ho nenavidel
a utnem zaciatok tupej debaty, riesime to, stazujeme sa, mame komisiu rodicov, co to sem tam chodi kontrolovat, KKT Z TOHO MILE DAMY KKT Z TOHO, dali tam na par mesiacov milu starsiu pani, co im varila ako doma, uz sme sa tesili, ale vsetci okolo jej vysvetlili, ze to tak nesmie robit, co nerespektovala, tak ju vyhodili :D a mame opat tie uzasne zradla, pancovane spet
...asi preto jej to vysvetlovali, lebo si nemohli domov nabalit mlieko, maslo, ryzu...holt nevychadzalo im to na domace zasoby potom
@mijo53 pozor, je rozdiel 10 mil.euro, s ktorymi pocita rozpocet min. skolstva a cca. 500 mil. eur s ktorymi nepocita, to je totiz vycisleny vplyv na uz schvaleny statny rozpocet. Ved to si musia uvedomit aj sami ucitelia, ze je zle nacasovane a strajk nie je zial o nich,akurat su zneuziti...co je skoda,lebo si zasluzia aj status aj ohodnotenie ( vacsina z nich teda)...
oj, som nejak zle skopirovala komu, tak asi je jasne, kto hento pisal :D:D:D
@celasapremenim Nedá sa zovšeobecňovať, nie vo všetkých škol. jedálňach sa kradne, i keď sa tento rok tiež nestravujem, jedlo je hnusné, no poznám školu, kde varia chutne a deťom sa ujde aj dupla. A suroviny nekradnú kuchárky, ale niektoré vedúce školských jedálni. Vydá kuchárke o "kilečko" menej mäsa atď. a ono sa to hneď odzrkadlí na kvalite a veľkosti porcie.
BOOOže , všade sa kradne, kradlo aj kradnúť bude, vy kradnete čas svojej rodine, keď tu sedíte a sa nevenujete, kuchárky kradnú uvarené jedlo, upratovačka handru, učiteľ ceruzky, sekretárka kávičku, alkohol, učtovníčka euríčka z učtiku a a neviem čo ešte ..... hrozná debata o ničom 🤐
@mooonika1975
To, ze sa vsade kradne, neznamena, ze budeme predtym zatvarat oci a tolerovat to. Ak vas niekto okradne, tiez len mavnete rukou, ze no a co, ved sa kradne vsade?
Beriete to ako samozrejmost, takze co kradnete vy?
baviť sa o tom je totálna kravina, áno ako hovorím, kradnem čas svojim deťom, keď som tu , takže nazdar máňo 😀
@mooonika1975 a to mame vsetci akceptovat a byt tivho ako ovce?
to nemôžete myslieť vážne, že niekto si zoberie uvarený obed domov, a vy to beriete ako niečo strašné ??? veď všetko čo sa nezje ide do odpadu a za ten odvoz odpadu si musí školská jedáleň ešte aj zaplatiť. To fakt sa bavíte o tomto ?
@mooonika1975 "kuchárky kradnú uvarené jedlo" kradnutim si to nazvala ty
Tak ja napíšem, keď sa tu hovorí, čo mňa raz fakt zabolelo a mrzí ma to dodnes. Mali sme doma balík farebných papierov, taký veľký, z Lidla. Šli sme na návštevu, kde majú malé dievčatko, tak som jej okrem nejakých sladkostí kúpila farbičky a prihodila som tam aj z tých farebných papierov, bežne sa predávajú aj samostatné farebné papiere po asi 10 listov alebo tak nejak, ale ja som vzala z tamtých viac, nech si malá vystrihuje. No a mamička jej to podala so slovami: "Pozri, teta Majka fasovala v robote, tak ti doniesla." Mňa normálne zamrazilo z toho, že ma označila za zlodejku a ani som sa nezmohla na slovo, aby som sa obránila, že nie, úplne ma tým dostala... To vážne si ľudia myslia, že tak robia všetci??? Lebo mne by takéto niečo v živote nenapadlo a dodnes mi je z toho nanič, keď si na to spomeniem 🙄 .
nie moja, do ust mi to nevkladaj, to si tu píšete vy, ja vás len citujem, to vaše kradnutie 😉 😉 😉 keď neveim čo povedať
@maja22 myslia, vidíš to tu
@mooonika1975 Omyl, učiteľ kradne kriedu. Bielu, lebo farebnú si kupujeme sami a písacie potreby nefasujeme.
no veď áno , ja chápem, tiež som v školstve, v živote som nevidela kradnúť nikoho , ani si nič brať, len to nosíme do roboty, aj dnes z vlastného papiera vyrábam na zajtra pomôcky, kradnem, áno , ale z vlastného
@maja22 Mozno si len nie uplne presne interpretujes, mozno ju nenapadla moznost ako inak prijst nie k celemu baleniu a tak ju napadlo ako prve toto, lebo ved v robote aj oficialne sa da nafasovat plno kancelarskych veci (mne casto cpu aj veci ktore nepotrebujem a v mnozstve ktore uz vobec nepotrebujem, lebo tak je rozpis ze mame fasovat, lebo firma si mysli ze to mame dostavat) a bars kludne aj farebne papiere a ked ich vsetky nespotrebuje clovek...neviem, nebrala by som apriori ze podporuje kradnutie.
Vidim, že spoločnosť učiteľov riadne nenávidí... Tiež som učiteľka ☹ V priebehu 6 hodín, v deň, keď mám dozor, nevypijem kvapku vody, nejdem na WC a ani nič nejem... Ostatné dni 10-minútové prestávky využívam na presun z/do zborovne, zháňanie čistých papierov do kopírky, zháňanie kopírky, v ktorej je toner zháňanie počítača, ktorý mi otvorí dokument, ktorý potrebujem vytlačiť (keďže kopa PC je zastaralých a na novšie verzie nereagujú). Medzitým vybavím problémy žiakov v mojej triede alebo požiadavky iných žiakov. Doma mám ročné dieťa, ktorému ešte ráno
pred odchodom do práce, často chystám jedlo. Po príchode domov okrem prípravy na ďalší deň musím doučovať, aby som uživila moju rodinu, lebo celý môj plat ide na platenie účtov ☹ A o arogancii žiakov priebehu dňa v škole ani nehovorím...
moja mamina pracuje ako kucharka cely zivot a peknych par rokov somov nepriniesla ani krajec chleba z prace, pretoze to uz nemaju dovolene a ona riskovat nebude a neriskovala... takze sa neda vsetkych do jedneho vreca hadzat...
k ucitelom sa nevyjadrujem... poviem len, ze mam par znamych, ktori sa vracaju do skolstva... 🙂
poviem ale, ze kazdy svojho Boha chvali... a je to tak...
@loginexistuje U nas ziadni dochodcovia neucia a ti co maju tesne pred dochodkom sa ho nevedia dockat. Dochodcovia ucia vacsinou len tam, kde nemozu najst nahradu.
@loginexistuje Ja som zacala ucit asi pred 15 rokmi a ver mi, vtedy to bolo lahsie i uvazok som mala mensi. Teraz su horsie i deti i narocnejsi rodicia. Tiez sa stretavam so svojimi ziakmi, ktorych som ucila - pravidelne, no terajsi ziaci su o dost horsi, i ked i medzi nimi sa najdu velmi zlate deti, na ktore urcite nikdy nezabudnem. Doba sa meni, je rychlejsia, naroky na ludi v kazdom povolani (vratane tvojho) su vyssie. Ja som tiez mala ponuku do firmy, no odmietla som to, nakolko plat bol len o nieco vyssi a naroky obrovske, vratane sluzobnych ciest, valnych zhromazdeni a podobne. Ja nelutujem, ze som ucitelka.

@macamac skus si to precitat este raz nepisala som ze som nenahraditelna ale aktualne tazko nahraditelna ale pracujem na tom aby som to co najskor predala dalej a mohla sa posunut inam.
To nie je nadradovanie to je popis aktualnej situacie, ktory ani mne nevyhovuje ... mam 50 dni dovolenky aj s tym co som si presuvala proste neviem to cerpat ale ako som pisala pracujem na tom.
Rozhodne sa ale neda v nahraditelnosti porovnavat pozicia ucitela na ZS a cloveka v IT time, ktory bol od zaciatku vyvoja aplikacie nez dobehne pilotna prevadzka a je to ako tak odladene.
Ale teda v poslednych tyzdnoch som si uz par krat v duchu povedala ci sa nevratim do skoly ... lebo je to dost narocne pri detoch (a mam deti so zdravotnymi problemami a jedno ma aj ine problemy ) a pritom ze manzel ma obdobne narocnu pracu a nemame starych rodicov...