icon

Štrajk učiteľov - postrehy, názory

horana
25. jan 2016

Kedze su tu uz dve temy o Strajku, ale obe su Otazky, kde je mozne pridat len jednu odpoved, rozhodla som sa zalozit Diskusiu, aby tie, co chcu, mohli pripadne napisat aj viac ohladne tejto polemiky.
Takze, kto chcete prispiet viac nez jednym prispevkom a diskutovat, sem sa.

mijo53
8. feb 2016

@irusa dôchodkyňa čo učí asi nepôjde štrajkovať a mnohí neštrajkujú preto, lebo za štrajk nemajú plat a musia zaplatiť zdravotné odvody a z toho malého platu čo by im zvýšil by nevyžili tak končia ale to neznámena, že sú spokojní, to nevieš pochopiť?

andra77
8. feb 2016

@jajka257 toto hádam nemyslíš vááážne, že kradneš čas svojej dcére... 😀 veď to je vtip týždňa...moja mam robí 40 rokov v školstve ako učiteľka na 2.stupni. Nikdy nám s bratom nekradla čas s nami, práve naopak boli sme radi, že má voľno s nami a môže sa nám naplno venovať.

deltaa
8. feb 2016

@irusa skus vyzit v BA z 500 Eur

sorciera24
8. feb 2016

@irusa a ajsne, ze strajkuju mladi, vsak dochodcovia, co maju dochodok aj plat, su spokojni, alebo tesne pred dochodkom, ked realne tu vyssiu sumu aj praxou dosiahnu, ale maldi potrebuju zakladat rodiny, splacat hypo a pod. .....fakt v tom logiku nevidis? 😕

irusa
8. feb 2016

@sorciera24 popravde dnes VŠ a vzdelanie je na mizernej úrovni...každý druhý, ktorému sa nechce pracovať ide na VŠ..tak aj preto to školstvo tak vyzerá, že ešte rodič po učiteľovi nájde päť chýb.každý chce byť manažér, učiteľ, policajt, vojak - len aby sa manuálne nenarobil a čaká potom, že mu budú z neba padať pečené holuby, kto zvládne fyzický makať na všetkých komu sa nechce fyzický robiť + rómov ???? ten kto fyzický maká už nemá ani silu ísť štrajkovať, no učitelia si na to nájdu čas..... no a vysvetli mi, ak sa majú tak zle a žijú z výplaty do výplaty ako prezentujú z čoho chcú si hradiť odvody počas štrajku...zoberú si na to pôžičku ????

irusa
8. feb 2016

@sorciera24 nie nevidím, ak nezvládam to z učiteľského platu hľadám inde miesto, ktoré je finančne vyššie ohodnotené..veď nikto nikomu nebráni robiť aj inú profesiu

sorciera24
8. feb 2016

@irusa ale ja suhlasim, s tym skolstvom a VS....dnes uz ju ma kazdy, lebo je ich vela, bitka o penaize, o studenta...ved jasne...ved o to tu ide!....aby sa skolstvo skvalitnilo....toto treba pochopit......a z coho budu platiti odvody? neviem, asi maju aj mnazelov/manzelky.......alebo si nasterili, ja neviem, mna sa nepytaj....spytaj sa ich...

irusa
8. feb 2016

@deltaa a myslíš , že v takých Košiciach máš všetko zadarmo ????? robila som za 7600 sk a podnájom som platila 6700 sk.... na východe padajú pečené holuby rovno do úst

irusa
8. feb 2016

@sorciera24 veď ty prezentuješ , že všetko vieš.... tak ty odpovedz

sorciera24
8. feb 2016

@irusa potom skoda reci, ak nemas logicke myslenie.....

sorciera24
8. feb 2016

@irusa ja som niekde pisala, ze vsetko viem? 😀 to by som si nikdy nedovolila, ale myslim, ze ucitel vie o tejto praci viac ako neucitel....z roznych uhlov pohladu.......kym niekto nevyzije, niekto mozno aj usetri.....tak ako ja mam za nich vediet, niekto ma ek. bunky setrit, niekto nevyzije ani z 2000EUR....nebudem podla toho hodnotit...

horana
autor
8. feb 2016

@irusa @irusa Kedy by si sla ty osobne strajkovat ked nie pred volbami? Snad po nich, ci nebodaj cez prazdniny chachacha. Dobry vtip. Problem je jednak nejednotnost a jednak mala podpora verejnosti, ktoru aj ty svojimi vyhlaseniami podporujes, nezalezi ti na kvalitnom prostredi pre vzdelavanie tvojich vlastnych deti kde by bolo konkurencne prostredie a nie len odpad tych co im nevadi maly plat?! Lebo napr. ja chcem pre svoje deti viac!
To je problem ked na miesto caka x dalsich ktori sa nechaju zdierat nizkymi platmi, zlou metodikou a koncepciou a nasledne svoje povolanie flakaju este viac nez ti pred nimi a uroven ide dalej dole. A preco vobec by mal nespokojny ucitel vyklidit pole inym a nie narokovat si co mu podla spolocenskeho statusu spolocnosti, ktorej zalezi na vzdelani vlastnych obcanov naozaj zalezi. Lebo nezalezi len v spolocnosti, ktora chce ovcanov.
Tento link uz sem uz dal niekto iny par stran dozadu a asi si ho necitala, pozri ako to riesili v takom Izraeli, 49 dni strajku natvrdo, ziadne pustanie miest inym ale naopak zatraktivnenie mena profesie ucitela a jeho statusu.
https://www.zborovna.sk/novinky/blog.php?action...
Tam sa netrasu ako tuto nesebavedomi, neasertivni ovcania ale idu a uplatnia si pravo, tu este aj zavidia ludkovia ako ty, kedze zrejme sami maju male platy, nedopraju ani ucitelom, hanba len zavist a nic ine!

A netrepte uz Ficovi podporovaci na antikampat proti hranolovi, co uz aj bez ucitelov uz mal davno od valova ist het, bodaj by mu preferecnie cim viac klesli ale tuto ho budu volit zo zotrvacnosti za vratky za plyn, vlaky "zdrama" a za pero a skrabku na lad co rozda na Pasienkoch, taka je uroven jeho volicov.

PS:a prave preto ich strajkuje tak malo, lebo nemaju na to vypadnut na dlhsie tu uz fakt niektorym nedopina. Este naopak ich budes kritizovat ze maju vela lebo mozu strajkovat, ved ale kolko ich strajkuje, to uz je fakt ironia, este aj toto sa obrati proti nim, to uz je fatk "nepriestrelna" logika 😝

irusa
8. feb 2016

@horana nechce sa mi čítať celé nemám na to čas , no vysoký plat učiteľa nezaručuje aj kvalitné vzdelanie

horana
autor
8. feb 2016

@irusa Ale moze k nemu viest, odporucam ten link ked len budes mat trochu casu, naozaj sa oplati!

deltaa
8. feb 2016

@irusa tak potom ako sa mozes s takou sumou uspokojit? ked si to zazila tak nepochopim ako mozes mat taky nazor?

irusa
8. feb 2016

@deltaa mám VŠ a tri roky som mala minimálnu mzdu v čistom to bolo 313 eur..takže myslím, že z 500e v čistom sa vyžiť dá... síce luxus to nie je, no sú na tom ľudia na SK aj oveľa horšie....ináč ja v mojom prvom príspevku som vôbec na učiteľov nenadávala, písala som, že najprv by sa musela situácia na SK zmeniť, čo sa týka výrobnej sféry a potom môžu požadovať vyššie platy... tí pri korytku sa nabažia rozkradnú a spreneveria všetko, čo sa dá a konečnom dôsledku trpí len radový občan, ktorí má minimálnu mzdu.

sardinka335
8. feb 2016

@deltaa lebo je to rypalka čo ine ....to čo vyčita inym sama robi/robila....šak nech ide aj ona na lepšie miesto ...kto jej brani???

mooonika1975
8. feb 2016

@celasapremenim vies ako vidím teba ? ako nejakú predavačku v second hande, ktorá je zatrpknutá na celý svet 😖

daneso
8. feb 2016

@kamatopo mam podobnu skusenosť.....s mojim synom aj krsňaťom...ano poniektori by mali platiť zato že chodia do prace

mooonika1975
8. feb 2016

@mijo53 ja som bola na pôrodnici, jedla som všetko čo mi priniesli, ja som totiž nešla do prvotriednej reštaurácie ale rodiť dieťa a tiež tam boli také chuderky, čo frfľali nad všetkým, aké je to hrozné, ako sa to nedá jesť

betina13
8. feb 2016

@mooonika1975 to hadam nie...

mooonika1975
8. feb 2016

@betina13 čo ? to hádam nie ? hádam nehádam, neviem čo maš na mysli 🙂

sardinka335
8. feb 2016

@mooonika1975 ale prosííím ťa!!! Však ona pracuje od svitu do mrku, vikendy...,,pátek - svátek.,, 🙂

mooonika1975
8. feb 2016

za to ,že na dietologickej klinike, či oddelení dávali také a také jedlo, môže kucháááárka ? ale že faáááákt ? ja som ešte ani jednu kuchárku nevidela, že varí, čo chce, ona totiž varí , čo jej povedia, tak mimo a takí chytrí 😀

mooonika1975
8. feb 2016

@sardinka335 šak hovorím, sekáč alebo potraviny na dedine 😀

betina13
8. feb 2016

@mooonika1975 no ze tu nastves vsetky predavacky v sekacoch alebo na dedine,lebo to vyznieva ako nadavka...a tam by sa asi nemala uberat

deltaa
8. feb 2016

@irusa ja som tiez robila za minimalnu mzdu a robila som nocne, sviatky 12 h. smeny. prisla mi vyplata 307 eur na ucet. Vydzrala som 9 mesiacov. Moj osobny nazor je taki ze kazdy clovek by mal adekvatne zarobit ci robi v tescu ci uci. Suhlasim ze celkovo su platy velmi slabe s vynimkou riadiacich a vysokopostavenych pozicii. Ale taki rozdiel aby bol ze nastupujuci ucitel dostane v cistom 500 eur a druhy 800 je markantny.Vlada zlikvidovala strednu triedu do ktorej patrili aj ucitelia, doktori ..... Tiez viem ze upravil zakonnik prace tak ze znizili pocet nadcasov a priplatkov a to postihlo aj mojho otca takze to dobre poznam a zaroven ako som tu uz v jednom prispevku napisala ze zaviedlu 9. triedu na ZS a na mgr. titul zvysili o 1 rok zo 4 na 5. Celkovo aj rodicom sa predzili naklady na decko. Mna by zaujimalo kto a preco uzakonil ze do 25 rokov ta musia zivit rodicia??? Aby si ani to zivotne minimum nemal a mas 21 rokov je podla mna spinavost tak isto ako ciganka ktora nikdy nerobila iba rodila deti od 13tich dostava rovnaky rod. prispevok ako ta co odrobila 1 ci 10 ci 15 rokov

betina13
8. feb 2016

@mooonika1975 tato debata som myslela

irusa
8. feb 2016

@deltaa tak v tom s tebou súhlasím...no tých 800 čo som písala nie je nástupný plat

sardinka335
8. feb 2016

@betina13 len si zabudla na to, ze dotyčna tu všetky kucharky označila za zlodejky čo kradnu....takze tato debata sa tam uz dávno pradávno ,,ubrala,,.