icon

Štrajk učiteľov - postrehy, názory

horana
25. jan 2016

Kedze su tu uz dve temy o Strajku, ale obe su Otazky, kde je mozne pridat len jednu odpoved, rozhodla som sa zalozit Diskusiu, aby tie, co chcu, mohli pripadne napisat aj viac ohladne tejto polemiky.
Takze, kto chcete prispiet viac nez jednym prispevkom a diskutovat, sem sa.

lesik
9. feb 2016

Ahojte.K teme sa pridam aj ja.Som pedagogicka pracovnicka v skolstve.Do strajku ako skola sme sa nezapojili,neviem,mozno zauradoval zriadovatel,mozno sefka nechcela si pohnevat vacsinu rodicov,ktori sa velmi rychlo dokazu rozohnit a odkazovat,ze deti zo skoly odhlasia.No a mame tu problem cislo jedna.Sme mala skolicka,ktora zapasi o kazde dieta,predsa su normativy,ktore nepustia.Cim menej deti,tym menej penazi do skoly.Dalsia vec,ano bolo na case poukazat na veci,ktore doteraz nikto neriesil a dlho sa prehliadali,financovanie skol,stav budov,telocvicni,pomocok,knih a x veci,ktore ma teraz vrychlosti ani nenapadnu...Podla mojho nazoru chybalo v poziadavkach napr.zvysenie platu aj nepedagogickym pracovnikom, prehodnotenie financovania skolskych klubov,jedalni a materskych skol.
No,ale co ma dorazilo uplne a to budem kriticka do vlastnych radov,bolo zriadenie FB stranky,kde sa zbieraju peniaze od dobrovolnych darcov pre strajkujucich ucitelov doporucenym prispevkom 50 eur.Prosim vas,kde sme.

buffinko
9. feb 2016

@zuzana76 ale tu sa jednalo o inú p. učiteľku, nie Moniku. myslela som to na odľahčenie, ke´d sa pýtala, prečo by mala robiť niečo zadarmo 😀 jasné, robí mimo pracovnej doby niečo,na čo má dohodu/ zmluvu a je za to ohodnotená (predpokladám, že v inej práci ako je zamestnaná, lebo inak by to robila počas pracovnej doby, že?). takže je to samozrejme v poriadku.

kamatopo
9. feb 2016

@buffinko ďakujem za to ako si to jednou správou celé vysvetlila, to správne slovo je poslanie a ako si si všimla je tu pár vyvolených a tie nemienia robiť niečo pre poslanie a vzdelávanie berú hlavne to svoje ako detí. tak ich nechajme nech sa tu hladkajú a demonštrujú a hlavne nech si dobre ocenia svoje doučovanie🙂

bmuller
9. feb 2016

@kamatopo Hm, tak s doucovanim ziaka vyucujucim ucitelom skusenosti nemam, asi zavisi od konkretnych ucitelov alebo zvyklosti skoly... Ale principom doucovania by malo byt, ze doucujuci dietatu objasni danu latku, alebo vysvetli to, co nepochopilo na hodine = nie je dolezite, kto dieta douci, ale ze si objasni to ucivo, s ktorym ma problem. A je vela mladych napr. studentov VS, ktori doucovanie robia ako brigadu, takze sa je mozne na nich obratit. Predpokladam, ze napln kruzku je skor nieco na rozvijanie znalosti pre tych ziakov, ktorych dany predmet bavi nad ramec uciva.

zuzana76
9. feb 2016

@buffinko nemusela by to robit v inej praci, ak napr. uci v MS , a ma rannu zmenu, tak kludne popoludni moze mat kruzok, samozrejme plateny navyse, ale zase sme sa dostali len k platom a ohodnoteniu

mooonika1975
9. feb 2016

@kamatopo povraciam sa, dovi dopi

buffinko
9. feb 2016

@kamatopo ako vidíš, učenie nie je poslanie ako sme sa dozvedeli, len fráza 😀

no ja neviem baby, akú prácu robíte namiesto rodičov??? ja som chodila do školy, aby som sa niečo naučila. rodičia sa so mnou v živote neučili a tu som. v družine sa vždy písali úlohy napr. ale je pravda, že mňa ešte učili páni učitelia, stará garda, ktorí mysleli na nás - deti hlavne. a koľko pre nás robili. viem, že takých učiteľov je našťastie stále dosť.

kamatopo
9. feb 2016

@mooonika1975 správa od pedagoga🙂

zuzana76
9. feb 2016

@buffinko a navyse my sa vzdelávame nad ramec a nikto nam to nepreplati. Takze nechapem co si tvojou spravou chcela povedat. Ucenie je poslanie, treba sa vzdelavat , aby sme nezaspali na vavrínoch a najlepsie by bolo, keby sme pracovali zadarmo. A kamatopo najskôr nepisala nic o tom, ze by chcela platene doucovanie, stazovala sa na ucitelku, ktora nechce poskytnut kruzok AJ a ako je to mozne, ze nema cas a studuje atd...

buffinko
9. feb 2016

@zuzana76 kedy popoludní 😉 po spánku sa olovrantuje a veľa detí ide domov.
ale to je jedno, jasné, že v našich škôlkach je vyučovanie nap. cudzích jazykov navyše...

zuzana76
9. feb 2016

@buffinko no v skolke môjho syna idu domov asi 3 deti, vsetky kruzky mavaju popoludni okolo 15.00 do 15.45

buffinko
9. feb 2016

@zuzana76 nikde som nepísala, že by ste nemali dostávať plácu, to hop -prrrr.

čo je to vzdelávať sa nad rámec? napr. v mojej práci je to jednoduché - nevzdelávaš sa, prídeš o prácu. rámec sa stále posúva a buď to pochopíš alebo papa...

kamatopo
9. feb 2016

@buffinko ja som tú starú gardu v jednej správe vyzdvihla a hned na mńa vytiahli že keď si zaplatím tak budú aj oni doučovať. nie všetko je o peniazoch,tiež som sa všetko učila sama a učiteľka dnes stará paní , ktorá vychovala z vlasných detí doktora, právničku a ekonomku si vždy našla čas na doučenie keď sme niečo nestihli, bolo nás v triede 31 a robila s nami kopu neocenených aktivít.a tu teraz keď niečo napíšeš niekomu proti strsti tak grcaju-to nieje moc pedagogické

buffinko
9. feb 2016

@zuzana76 tak to máte super - naša škôlka krúžky neponúka, pani učiteľky chcú o 15.00 domov 😀

zuzana76
9. feb 2016

@buffinko ja studujem dalsi aprobacny predmet

@kamatopo aj ja mam rada staru skolu ucitelov a my tiez robime vela veci navyse, len to sem nevypisujem, naco aj a ucenie pred 30 rokmi bolo naozaj ine, deti boli menej vycerpavajuce, ja viem porovnat asi 20 rokov dozadu mjej praxe a uz tu je vidiet dost vyrazny posun, co sa tyka disciplíny v skole. Kedysi napr deti bezne vydrzali neist cikat cez hodinu , dnes sa mi prihlasia aj dvaja, ze potrebuju ist, takisto pitie atd... kladie sa velky doraz na psychohygienu ziakov a psychohygiena ucitelov sa zanedbava, takze je jasne, ze sa to niekde ukaze. Kym kedysi pani ucitelky nemuseli riesit take problemy ako drogy a pod. veci na skole a rozne ine, tak mali cas na doucovanie ziakov...

kamatopo
9. feb 2016

@zuzana76 tak moment ja som jej ponukla eurá a bolo mi jedno kolko si vypýta no odvolala sa na to že sama sa učí a ja som nemala koho osloviť keď v tej dobe bola jediná učitelka AJ na škole. sama som mu to vasvetliť nemohla , s NJ problem nemal

zuzana76
9. feb 2016

@buffinko moj syn chodi domov naobed, takze kruzok nema, nevidim vyznam v tomto veku / starsi syn chodil na AJ ako trojrocny, naucil sa nejaku slovnu zasobu, ale zase nic svetoborne/ , takze mladsiemu som nedala ziadny kruzok, venuje sa tomu co ho bavi aj sam, napr kreslenie

kamatopo
9. feb 2016

no u nás chvalabohu drogy riešiť nemusia a aj tak nestíhajú a nemajú čas🙂

zuzana76
9. feb 2016

@kamatopo ani u nas, ale problemov je urcite viac ako kedysi a hlavne kym kedysi sa mnohe veci neriesili / napr rozne problemy ucenia, dyslexia, dysgrafia, tak dnes sa riesi vsetko, o vsetkom treba viest zaznamy a pod./ , tak ucitelkam zostaval cas na ine

buffinko
9. feb 2016

@zuzana76 ja by som zas krúžky v škôlke privítala, práve v nízkom veku sa dokáže na decká kopec nalepiť. ale keď nie je ponuka, proste nie je, dôvody som nikdy neriešila.

zuzana76
9. feb 2016

@buffinko vies co, ja ucim CUJ , ale pokial to dieta nezije v dvojjazycnom prostredi, alebo nonstop nepozera rozprávky na zahranicnych staniciach, tak ta jedna hodina tyzdenne, na tom nevidim nejaky vyznam, jasne, ze nieco sa naucia, ale to dobehnu hravo v skole na prvom stupni, tam idu od zaciatku tak ci tak

zuzana76
9. feb 2016

@buffinko treba dat navrh na rodicovskom zdruzeni na dopyt po kruzkoch, u nas v skolke chodia kruzky / AJ, vytvarna, hudobna/ ucit ucitelky zo skol, z centra volneho casu a pod. z okolitych skol. Ale ak ste skolka niekde na dedine, asi bude problem tam, ze dochadzat nebudu ucitelky kvôli tomu z iných skol a miest a ucitelky MS, ktore u vas su, tak zase neovladaju AJ.

dai
9. feb 2016

@kamatopo zvlastny postoj mas k ucitelom... vyzdvihujes nejaku staru gardu... ja tiez nie som najmladsia a zazila som super ucitelov ale aj totalnych lajdakov takze sa tu utapat v nostalgii nebudem...
Ucenie zial uz davno poslanie nie je tak ako aj status ucitela je momentalne niekde uplne inde... ci ty by si chcela aby to oni brali ako poslanie ale pritom rodicia sa k nim mozu spravat ako k handre...
pleties tu tiez pojmy - od ucitelky si chcela doucovanie ( cize aby sa vo volnom case ktory ona chce venovat svojmu vzdelavaniu venovsla tvojmu dietatu ktore na hodine nestiha) alebo aby zriadila ktuzok pre viac deti ci len pre tvoje dieta? A bola si jej ochotna platit pises ? Cize ona svina jedna pred prachmi uprednostnila nejake blbe dovzdelavanie sa? A to ti prekaza?
Tiez by ma zaujimalo ci si jej bola ochotna platit normalnu sumu - cize cca. 10- 20 euro za hodinu... to je normal suma v jazykovych skolach... alebo si jej ponukla almuznu za pol roka?

Pisem sem ako matka ktora sa svojim detom venuje aj doma a pride mi to uplne normalne, zaroven viem ze ucitelia aj vychovavaju nielen ucia ( niektore deti dokonca len ti ucitelia formuju zial ).. cize ja stale v ich praci velku davku poslania vnimam. Detto ich pracu pre spolocnost pokladam za milionkrat dolezitejsiu ako pracu zametaca ulic - ich pracu si vazim ale keby ju nerobili tak si pred svojim domom pozametam sama prip. To spravi nejaky stroj... takze tolko k hodnote prace...
Moje deti inak na kruzky chodia v ramci skoly - 90% je platenych a nikto sa nad tym nezamysla...

buffinko
9. feb 2016

@zuzana76 sme v meste, v iných škôlkach fungujú krúžky. pani riaditeľka na rodičovskom spomínala, že mali krúžok výtvarný ale neosvedčil sa, nakoľko bol neviem prečo počas popoludňajšieho spánku. deti sa nevyspali a rušili tie, čo mali odpočívať. v inom čase to učiteľke (bola zo ZUŠ) nevyhovovalo.
hovorím, neriešila som, krúžky máme mimo škôlku.

macamac
9. feb 2016

@kamatopo je mi divné, že nemá vaša ZŠ v dnešnej dobe krúžky 😕
z akej obce? môžeš aj IP
my sme menšia dedinská škola a ponúkame 11 krúžkov, na ktoré deti neplatia nič
majú ich učiteľky, poobede
fakt nechápem v dnešnej dobe dovoliť si nemať krúžok nejakej škole, hlavne dedinskej, ktoré bojujú o každého žiaka a práve aj bohatou krúžkovou činnosťou chcú spraviť školu atraktívnejšou

akože čo tu čítam samé sťažnosti na školy/učiteľov a o čom sú, nechápem a nejak neverím, že fakt v dnešnej dobe môžu niekde utekať na obed učitelia domov a nemať poobede žiadnu činnosť v škole
fakt chcem vedieť, o ktoré konkrétne školy ide
dajte názvy
a nebojte sa, predsa ak píšete pravdu, nie je sa čoho báť 😉
stačí názov ZŠ a ja pozriem ich web - ak teda majú 😀 😀 😉

zuzana76
9. feb 2016

@macamac ja neviem , ale na kazdy predmet maju len jedneho ucitela, to znamena, ze na skole moze byt mozno len 6 ucitelov , mozno maju nejaky sportovy kruzok a pod. tusim spominala, ze nemaju kruzok z anglictiny

sardinka335
9. feb 2016

Na druhej strane mi pride, ze dnes sa to s kruzkami prehana...samozrejme česť vynimkám, neberte to nikto osobne, ale pride mi choré vláčiť dieťa napr. 4-5 -6 ročne denne po kružkoch. To dieťa ma doslova ,,ostrovne detstvo,, jeden kolotoč končiaci v piatok poobede a začinajuci v pondelok ....A uplne ma vytača ked na rodičovskom sa začne nejaka mamička rozčulovať, ze prečo maju deti ,,tolko uloh,, lebo oni sa učia aj hodinu denne a ked pride jej dieťa z treningu o 19:00 tak maju čo robiť aby do 21:00 dieťa zalahlo.

celasapremenim
9. feb 2016

no, musim skonstatovat, ze ucitelia, s ktorymi prichadzaju do styku moje deti, sa mi javia mudrejsi, ako toto, co sa tu pozbieralo :D

lauricka
9. feb 2016

@kamatopo vy zijete na Marse, mila pani? No a inak, ucitelia nestrajkuju len za platy. A vzdelani ludia, ktori tomu rozumeju, strajk podporuju....Ja niekedy fakt nechapem, co Slovaci vedia vypustit z ust... 😕

luciaminarechova
9. feb 2016

@dai Výborne napísané.